joshua έγραψε: Παρ 25 Ιούλ 2025, 21:06
Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος αυτό που λέει ο Κουβεντιδης σχετικά με τη ρήτρα στο μνημονιο;
"Αν δεν τηρηθούν οι όροι του μνημονίου, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των χρονοδιαγραμμάτων, τότε προβλέπεται αποζημίωση ίση με τη ζημία, που έχει υποστεί το μέρος που δεν ευθύνεται"
Ποια είναι η ζημιά για τον ΑΣ;
Η ζημιά είναι τα έσοδα που θα είχε εάν όλα έβαιναν σύμφωνα με το σχέδιο, τα οποία έσοδα δεν έχει π.χ. λόγω καθυστερήσεων στην εκτέλεση των όρων του μνημονίου.
Είναι ζημιά με την διασταλτική έννοια του όρου.
Υπογράφεις το μνημόνιο επειδή υπάρχει προσδοκία συγκεκριμένων εσόδων. Αν για κάποιο λόγο (από αυτούς που περιγραφονται στο μνημόνιο) δεν πραγματοποιηθούν τα έσοδα αυτά, το γεγονός συνιστά ζημία.
ΥΓ. Σημαντική είναι η τελευταία φράση "το μέρος που δεν ευθύνεται". Η αποζημίωση θα δοθεί μόνον εάν ο ΑΣ δεν ευθύνεται με οποιοδήποτε τρόπο για καθυστερήσεις, ματαιώσεις κλπ.
Σε ότι με αφορά, σε παρόμοιες περιπτώσεις όπου βάζω τα δικά μου λεφτά, θα ήμουν ακόμη περισσότερο σφιχτός απέναντι στον ΑΣ. Θα προσδιόριζα την ευθύνη του συμβεβλημένου και στις παραλείψεις του να κάνει συγκεκριμένες ενέργειες π.χ. ο ΑΣ να πιέσει την κυβέρνηση με συγκεκριμένο τρόπο (που θα είχε συμφωνηθεί και περιληφθεί στο μνημόνιο) ώστε το έργο να προχωρησει γρήγορα, να δοθεί η ίδια αναλογικά επιδότηση που δόθηκε και στους άλλους κλπ.
Η ΠΑΕ και ο Ιβάν δεν το κάνουν αυτό, είναι πιο σοφτ απέναντι στον ΑΣ.