Αδέρφια, μια δυο παρατηρήσεις για τα συνθήματα και τη γενικότερη συμπεριφορά της κερκίδας.
Στο εντός παιχνίδι με τη αελ στην Τούμπα, είχα την ευκαιρία να ξαναβρεθώ στον ναό μετά από παρα πολύ καιρό, καθώς εδώ και μερικά χρονια μένω εκτος Ελλάδος. Με ενόχλησε κάτι, που κατά καιρούς το έχουν γράψει κι άλλοι εδώ μέσα. Δε μπορεί να μικραίνουμε τον ΠΑΟΚ με συνθήματα για παράδειγμα του τύπου: "oeo oeo ... τη Λάρισα και κάθε Λαρισαίο"! Το ένα τρίτο των Λαρισαίων είναι Παοκτσήδες! Δείτε μονο πόσοι γραφουν εδώ στο forum. Η αελ είναι απλά μια ομάδα της Λάρισας, τίποτα παραπάνω. Το ίδιο ισχύει φυσικά για την Κρήτη (αν και αυτό νομίζω βελτιώθηκε πολύ), την Ξανθη, τα Γιάννενα κτλ, γενικά την επαρχία. Ακόμη και την Αθηνα, αν και εν μέρει τα συνθήματα κατά της Αθηνας είναι κυρίως ας πούμε "πολιτικού" χαρακτήρα. Αν δεν απατώμαι, μου φάνηκε πως κάποια στιγμή άκουσα από 4 μεριά και το περί..φόνου στη Λάρισα! Ελπίζω να παράκουσα! Νόμιζα ότι αυτό ούτε καν για αστείο δε λέγεται πλέον, νομίζω δε χρειάζεται να αναλύουμε το γιατί.
Ενοχλητικά είναι επίσης τα πολλά υβριστικά συνθήματα (και κυρίως αυτά με μάνες μέσα, απλά αηδία!), αν και γενικά νομίζω ότι ευτυχώς η πλειοψηφία των συνθημάτων που ακούγονται, έχουν να κάνουν με την ομάδα μας.
Δεν ηθικολογώ, πως θα μπορούσα άλλωστε, έχω ρίξει μπινελίκι στο γήπεδο (και αλλα χειρότερα

), και φυσικά δεν παραγνωρίζω ότι είναι γήπεδο κι όχι εκκλησια. Εννοείται ότι θα πέσει βρίσιμο! Απλά αυτό να γίνεται την κατάλληλη στιγμή κι όταν υπάρχει και πραγματικός λόγος. Τα έξυπνα συνθήματα κι αυτά που αποθεώνουν και ενισχύουν την ομάδα, είναι εκείνα που κάνουν την κερκίδα πραγματικά να γουστάρει και να τα δίνει όλα, μονο τότε βγάζει πραγματικές φώτιες (όπως στο συγκεκριμένο παιχνίδι αυτό με τον Garcia)!
Νομίζω ότι έχουμε ωριμάσει ως οπαδοί και ίσως σιγά σιγά μπορούμε να το δούμε το ζήτημα. Δεν σας κρύβω ότι αν μου έλεγε κάποιος πριν 15-20 χρονια, "γιατί βρίζεις μάνες ή π.x. τους Λαρισαίους"...θα τον έβριζα! Πλέον όμως οι 15αρηδες και 17αρηδες είναι πιο ώριμοι και πιο πληροφορημένοι με το internet και τα σχετικά, από τη δικη μου γενιά. Ας μη περιορίζουμε λοιπόν την ΠΑΟΚAΡΑ μας και ας μην ξεχνάμε ότι ο ΠΑΟΚ είναι παντού!
Από την άλλη τι να πει κανεις και για τους "εκπροσωπους" των 30 και πάνω, πολύ μίρλα, πολύ γκρίνια, πολύ μουρμούρα και μιζέρια. Ήμουν στην 6 και το μπινελίκι σε ίβιτς, μπάκα, σβούρα, σάντος, αναστασάκο κτλ. σύννεφο! Φωνάξτε και κανένα σύνθημα για την ομάδα ρε απίθανοι! Η 4 τραβάει κουπί σε όλο τον αγώνα, η 5-6 κατά διαστήματα και μονο εν μέρει συμμετέχει, οι επίσημοι ξεσηκώθηκαν μονο για να βρίσουν τη μάνα του Βενετίδη!
Έτσι θα κάνουμε καμίνι την Τούμπα ρε!??
Και κάτι τελευταίο τώρα που το θυμήθηκα, αυτό το ".. o θρύλος κι ο πειραιάς", ας το περιορίσουμε όπως λέει κι ο φίλος Kareena, πολύ αξια τους δίνουμε. Και γιατί θρύλος, ας φωνάζουμε γαύρος ή gay ή θρήνος ή κάτι άλλο τέλος πάντων.
αυτά..