marsantos έγραψε:vs40 έγραψε:
...
Vs40 καλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση. Πάνω κάτω κάτι τέτοιο περίμενα πως θα μου απαντήσεις.
Άρα θέτεις θέμα με τις ηλικίες των παικτών.
Αρχικά θέλω να σχολιάσω το εξής.
Τα έχουμε 1 εκ φορές όσοι λέμε για ομάδες μιας χρήσης. Δηλαδή ομάδες που το γκρουπ (οι 17-20 βασικοί) είναι 31+. Κάποιοι λίγοι μόνο θα διατηρήσουν την ποιότητά τους. Πάει τζάμπα η δουλειά του καλού κατά τα άλλα προπονητή που μέχρι να τους δέσει όλους, έχει το ρόστερ γεράσει και στην καλύτερη προλαβαίνει να πάρει 1 πρωτάθλημα και κάνα κύπελλο.
Και με τη "γερασμένη" ομάδα του 19 και με τη "γερασμένη" ομάδα του 24 (γερασμένη με τη λογική ότι αρκετοί παίκτες ήταν πάνω κάτω πατημένα 30) κατακτήσαμε 2 πρωταθλήματα - κι ένα τρίτο κλεμμένο.
Δλδ αυτός ο προπονητής με αυτούς τους ημιγερασμένους παίκτες κατάφεραν σε 6 χρόνια να κατακτήσουν 2 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα.
Δλδ, όπως κι εσύ το παραδέχεσαι 1 πρώτάθλημα και 1 κύπελλο με τους 30+ ανά 3 χρόνια.
Είναι κακή συχνότητα αυτή;
Εγώ έχω δηλώσει πως με αυτόν τον ανταγωνισμό που και οι 3 ποκίτες είναι δυνατοί και με αυτόν τον πόλεμο που προβαίνει ακόμα και σε δολοφονίες χαρακτήρων μεγαλομέτοχου - προπονητών - παικτών, το να καταφέρνει ο ΠΑΟΚ να παίρνει ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο ανά 5 χρόνια είναι ικανοποιητικότατη συγκομιδή.
Εσύ μου μιλάς για μια κατάσταση που μια φορά στα 3 χρόνια θα παίρνουμε πρωτάθλημα και κύπελλο. Προφανώς θα σου πω πως με τέτοια συνθήκη το μοντέλο των 30+ πρέπει να μείνει για πάντα. Ούτε σε όνειρο δε μπορώ να φανταστώ πως στο ποδοσφαιρικό περιβάλλον που λέγεται Ελλάδα σε μια δεκαετία από σήμερα θα έχω 3 με 4 πρωταθλήματα παραπάνω και 3 με 4 κύπελλα επιπλέον. Μιλάμε για σούπερ επιτυχημένο μοντέλο.
Θα μου πεις, ρε φίλε αυτό που σου προτείνω δε σου αρέσει; Με παίκτες σαν της Μπριζ, όλους γύρω γύρω από τα 25 ώστε η ομάδα αυτή να έχει φρεσκαδούρα, τρεξίματα και αντοχές. Να ξέρεις ότι άμα πάρεις πρωτάθλημα και την επόμενη χρονιά οι παίκτες θα είναι ξανά νέοι, φρέσκοι και έτοιμοι για back to back.
Δε νομίζω ότι μπορεί να διαφωνήσει κάποιος.
Εννοείται κι εγώ θα ήθελα έναν Όττο στα 25, έναν Τάισον στα 25, έναν Μεϊτέ στα 25, έναν Βιεϊρινία στα 25 και πάει λέγοντας..
Όμως έχω τις εξής ενστάσεις για την εφικτότητα μιας τέτοιας κατάστασης.
1) Τις προάλλες έκανα μια ηλικιακή σύγκριση στη μεσοαμυντική εξάδα του οσφπ με τη δική μας και ταυτόχρονα παρέθεσα και το κόστος που δαπάνησε ο οσφπ για τους παίκτες αυτούς.
Για τον Πιρολα, αναπληρωματικο στόπερ (και αριστερό μπακ), 3 εκατομμύρια.
Για τον Κοστινια, αναπληρωματικο δεξί μπακ, 2,5 εκατομμύρια (με ερωτηματικό γιατί ήταν στη Ρίο Αβε).
Για τον Καρμο, βασικό στόπερ (δια της πλαγίας οδού) 15 εκατομμύρια.
Για τον Εσε, βασικό αμυντικό χαφ, 4 εκατομμύρια.
Αυτοί οι παίκτες είναι όλοι στις ηλικίες που θέλεις.
Βλέπουμε πως ακόμα και για αναπληρωματικούς ξόδεψε αξιοσέβαστα ποσά.
Εμείς δίνουμε αυτά τα ποσά για να καταρτίσουμε την πλειοψηφία του ρόστερ; Ο Ginola μας εξήγησε πως με τα ποσά που βγαίνουμε στην αγορά αναγκαστικά πέφτουμε σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Προσοχή, επειδή με διόρθωσε ο Miles και πολύ καλά έκανε, δε λέω πως οι κάτω τα κάνουν σωστά και πως έχουν κάποιο ιδιαίτερο μοντέλο που δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε και ξεμακραίνουν από μας. Κι αυτοί έχουν κάνει τις πατάτες τους με γερασμένους που τους βγήκαν πατάτες (Ολιβέιρα, Γουίλιαν, Μαρσέλο, Γιάρεμτσουκ κ.α.). Κι εμείς έχουμε δώσει αντίστοιχα χρήματα σε κάποιες μεταγραφές (π.χ. Κύριλλος, Τσάλοφ).
Όμως τα ποσά που πρέπει να δαπανηθούν για ένα ρόστερ που σε πολύ μεγάλο βαθμό θα απαρτίζεται από τέτοιες ηλικίες συνοδευόμενες από την αντίστοιχη ποιότητα δεν ξέρω αν μπορούμε να τα σηκώσουμε. Δλδ για παράδειγμα, του χρόνου που έχουν μετρήσει κάποια παιδιά πως χρειαζόμαστε καμιά δεκαριά παίκτες, μπορούμε να κάνουμε 7 μεταγραφές που να δαπανηθούν 2 με 3 εκατομμύρια και άλλες 3 των 6 με 7 εκατομμυρίων για παίκτες που κάνουν τη διαφορά ώστε να είναι και οι 10 στην ηλικία που ορίζεις; Δεν ξέρω αν μπορούμε κάτι τέτοιο.
Προφανώς υπάρχουν και λαχεία όπως η περίπτωση του Αντρίγια. Αυτές οι περιπτώσεις όμως είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
2) Έστω ότι κάνουμε τις αγορές αυτές. Πως εξασφαλίζεται η συνέχεια για 4 με 5 έτη όπως αναφέρεις;
Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερη βαθμίδα στην ποδοσφαιρική πυραμίδα σε σχέση με την Μπριζ και το Βέλγιο που αναφέρεις. Η μαζική εισροή παικτών σε αυτές τις ηλικίες δεν εγγυάται πως όλοι οι παίκτες θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν. Μεγαλύτερη πιθανότητα έχει η Μπριζ να πετύχει στην επιλογή ενός 23χρονου ή 24χρονου από τον ΠΑΟΚ. Έστω ότι από τους 10 πετυχαίνουν οι 5 που είναι πολύ καλό ποσοστό. Λόγω της θέσης μας στο ποδοσφαιρικό στερέωμα αν κάποιος ποδοσφαιριστής σε παραγωγική ηλικία βγει λίρα 100 δε νομίζω πως θα κάτσει πάνω από ενάμιση με 2 χρόνια. Θα κοιτάξει να εξαργυρώσει τις καλές του χρονιές. Το είδαμε αυτό με Γκάρι, Τσίμιροτ, Πρίγιοβιτς, Άκπομ, Νάρεϊ ακόμα και με τους Έλληνες αντίστοιχων ηλικιών που ήθελαν να πάνε να γνωρίσουν και το εξωτερικό (Πέλκας, Γιαννούλης).
Άρα στην πραγματικότητα δεν ξέρω ποια ομάδα έχει μεγαλύτερη συνέχεια. Αυτή με τους πιο νέους, με κίνδυνο οι σταθερές σου να φεύγουν τον μεθεπόμενο χειμώνα ή το μεθεπόμενο καλοκαίρι και να κυνηγάς συνεχώς πετυχημένη ανατροφοδότηση;
Ή αυτή με τους 29αρηδες και 30αρηδες που θα τους έχεις όλους 3 με 4 αλλά μοιραία όσο μεγαλώνουν θα βλέπεις και την αντίστοιχη σταδιακή πτώση;
Ξέρω ότι μπορούμε να εκφέρουμε άπειρες απόψεις σχετικά με το πως μπορεί να συνδυαστεί η φρεσκάδα με την εμπειρία. Ξέρω πως σε όλους μας η φρεσκαδούρα που αντιμετωπίσαμε με Μπριζ και Σοσιεδάδ μας άρεσε και τη ζηλέψαμε. Αυτό που δεν ξέρω είναι το πόσο εφικτό είναι συνεχώς να μια ομάδα στα πρότυπα λειτουργίας του ΠΑΟΚ να είναι έτοιμος να διαθέτει συνεχώς τα απαιτούμενα ποσά και να είναι έτοιμος συνεχώς να βρίσκει επάξιους αντικαταστάτες.
Κατά τα άλλα προφανώς και αυτό που προτείνεις είναι κάτι που δε νομίζω να υπάρχει κάποιος από μας να διαφωνεί στην ιδέα του.
Όμως προφανώς και το μοντέλο με τους 30άρηδες είναι άκρως πετυχημένο. 2+1 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και 2 προημιτελικοί Ευρώπης από τη σεζόν 17-18 μέχρι σήμερα είναι δυνατή συγκομιδή για ομάδα εκτός ποκ.
Το θέμα λοιπόν είναι το πάντρεμα. Και πιτσιρικάδες χρειάζονται και νέοι και ώριμοι. Όσο καλύτερο πορτοφόλι έχεις κι όσο πιο έτοιμος είσαι τόσο πιο πετυχημένος θα είναι και ο γάμος.