panpangr77 πολύ ρομαντικά τα βλέπεις φίλε. Ελάχιστες ομάδες στον κόσμο έχουν σχολή σαν της Μπάρτσα ή Άξιαξ που θα βγάλουν υπεραξία από αυτό που λες. Εξ ορισμού πάρε ρώτα προπονητές να σου πουν γιατί πληρώνουν οι ομάδες σε ακαδημίες. Αν είναι τα "σπλάχνα" σου να σου φέρονται έτσι, καλύτερα σβήσε τελείως τις ακαδημίες και με το 2Μ/έτος πάρε 2 έτοιμους παικταραδες. Συμπεριφορές σαν αυτή του Τσανδαρη ακυρώνουν τη λογική των ακαδημιών. Για τον Κλάους νομίζω τα έγραψα κι έγινα κατανοητός: Δε θεωρώ πρόβλημα που αντι για 550Κ παίρνει 700Κ. Θα με ενοχλούσε αν έπαιρνε βέβαια 1Μ. Το μόνο που θέλω να πω είνα ότι όταν δεν έχεις μαζεμένους τους μισθούς και τα σκορπάς σε παλτά, στις ανανεώσεις με τους δικούς παίκτες (από ακαδημίες ή μη) θα σου κάνουν ζημιές οι μάνατζερ. Παραλίγο να χαλούσε τότε η ανανέωση Κλάους, και να είχαμε λαϊκά δικαστήρια. Στο τσαφ τον κλείσαμε, ενώ αν στο ρόστερ δεν υπήρχαν παλτά με ακριβά συμβόλαια, ο Κλάους θα υπέγραφε με 600Κ χωρίς δεύτερη σκέψη. Δε θα γινότανε σίριαλ.
Όσο για αυτό που λέω στο προηγούμενο ποστ για τους παίκτες των ακαδημιών, σε όλο τον πλανήτη, στατιστικά, συμβαίνει οι ομάδες που αναδεικνύουν έναν παίκτη ,να του δίνουν αρκετά κάτω από αυτά που δίνει η αγορά και ούτε καν το "ευγενικό" 10-20% που είχα πει. Απλά οι έξυπνες ομάδες, αξιολογούν το υλικό σωστά και όταν δουν εξελίξιμο παίκτη του κάνουν 5ετές συμβόλαιο στα 18 τους. 30Κ/έτος. Μόλις πιάσει τα 20 και έχει παίξει του λενε: ή συνεχίζεις με 30/ετος ή υπογράφεις νέο πενταετές με 100Κ. Ο παίκτης ξέρει ότι αν πάει κόντρα στο σωματείο του μπορεί ανετα να μη γίνει ποτέ ποδοσφαιριστής. Υπογράφει. Στα 22 του κάνεις νέο 5ετές στα 250Κ εφόσον έγινε κάτι σαν τον Μακ. Στα 24 του πλέον είναι σε ποιότητα Μακ και υπάρχουν προσφορές. Προφανώς υπάρχουν ομάδες που μπορούν να δώσουν μισθό κοντα στο 1Μ και ως αποτέλεσμα αρχίζει "τα κολπάκια" ο παίκτης και ο μάνατζερ. Εσύ δε θέλεις να του κάνεις τόσο ακριβή ανανέωση, αλλά τον θέλεις αν μείνει να προσφέρει (προσηλωμένο). Είτε τον πουλάς στα λεφτά που θέλεις και σε συμφέρει, είτε λες το μάνατζερ του παίκτη: Έχεις άλλα 3 χρόνια συμβόλαιο στα 250Κ, όπου έχεις υποχρέωση να σεβαστείς. Εγώ εκτιμώ την προσφορά σου στο σωματείο και για αυτό θα σου δώσω τα διλπά σε νέο 4ετές συμβόλαιο. Ο μάνατζερ ζητά μίνιμουμ 700Κ. Στην τελική ο παίκτης υπογράφει στα 550Κ για 4 έτη στα 24 του, ενώ μπορεί να έβρισκε αλλού συμβόλαιο κοντά στο 1Μ (αν ήταν ελεύθερος). Έτσι έχει τη δυνατότητα μια ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ να πάρει τα καλύτερα χρόνια από τον ποδοσφαιριστή με ένα μισθό σχετικα χαμηλό. Μετά ακολουθει το επόμενο δίλημα στα 25-26 του: τον πουλάς? ------>Ανάλογα με τις προσφορές που υπάρχουν αλλά και κατα πόσο είναι αρχηγός ο παικτης στην ομάδα (influential).
Λίγο πολύ σε αυτή τη λογική κινούνται οι ομάδες και επιτυγχάνουν χαμηλοτερους μισθούς σε παίκτες των ακαδημιών τους. Αν αντίθετα δούμε την περίπτωση Καρέλη, βλέπουμε ότι στα 23 του πήρε μεταγραφή, και από 200Κ μισθό, εκτινάχτηκε στα 800Κ. Δηλαδή ο παίκτης όταν έχει χαμηλό μισθό και μεγάλη ζήτηση τον συμφέρει να πάρει μεταγραφή και να εκτινάξει τις απολαβές του. Σε εκείνη τη φάση πρέπει να τον έχεις δεμένο με συμβόλαιο. Ιδανικά 3 έτη πριν την λήξη του συμβολαίου. Αν μείνει 1 έτος όπως μας συμβαίνει κλαύτα Χαράλαμπε. Η ίδια λογική περίπου με τους παίκτες των ακαδημιών ισχύει και σε παίκτες που εσύ τους "έφτιαξες", όπως κάναμε με Μακ, Βιεϊρίνια και πλέον με Χαρίση, Τσίμιροτ. Εδώ αν θέλεις να μη σε φηδήξουν οι μάνατζερ ανελέητα και χωρίς σάλιο και να παρακαλάς για πώληση (όπως με Μακ), θα πρέπει να κάνεις εγκαίρως την ανανέωση. Τώρα σοβαρά τι περιμένουν να συμβεί τουχρόνου στον Τσίμιροτ με 1 έτος συμβολαίου? Δεν τα λέω από τώρα για να το παίξω σασταλεγάκιας. Είναι νομίζω κοινή λογική που ισχύει στο ποδόσφαιρο εδώ και 20 χρόνια. Προσοχή και στον Χαρίση λέω εγώ.
Υγ: panpangr77 αυτό που είπα στο προηγούμενο ποστ: "τον κάναμε άνθρωπο", νομίζω ήμουν κατανοητός ότι το εννοούσα μεταφορικά. Εννοώ προφανώς τον κάναμε έτοιμο επαγγελματία ποδοσφαιριστή, μέσα από δικές μας θυσίες και πόρους(αγωνιστικά λεπτά που στοιχίζουν βαθμούς στην ομάδα). Αν τον αφήναμε ελεύθερο νωρίς, ζήτημα να έκανε καριέρα σε Πανσεραϊκό. Δε μιλάω για τον Κλάους, αλλά για τον παίκτη γενικά των ακαδημιών του ΠΑΟΚ. Μιλάω για Κάτσε, Τσανδάρη, Τσουκαλά (δε ζητούσε και αυτός λίγα), και τόσους άλλους. Αν ο ΠΑΟΚ τους άφηνε ελεύθερους (στα 19-20 τους χωρίς να τους έδινε τον πολύτιμο χρόνο της α' ομάδας) θα σβήνανε, όπως κάνανε και άπειροι άλλοι σαν τους Παναγιωτούδης, Πόποβιτς κ.α. Είναι κρίμα για τα παιδιά αυτά να αραδιάσω τα ονόματά τους.
Υγ2: Θα πρέπει να μας προβληματίσει πως ο Μπεκάλης έχει παίκτη όπως ο Στάντσιου στα 23 του με πενταετές συμβόλαιο κάτω από 400Κ, που έκανε φέτος... Ποιοτικοί παίκτες όπως ο Λίνο, στην καλύτερή τους ηλικία στην Πορτογαλία παίρνουν 150-200Κ ---> και είναι πολλοι!!!