Μεταγραφές Χειμώνα 2014-2015 II
- ΑποστόληςΑ
- Δημοσιεύσεις: 100661
- Εγγραφή: Τετ 17 Ιουν 2009, 09:09
- Τοποθεσία: Άγιος Δημήτριος (τέως Μπραχάμι)
Re: Μεταγραφές Χειμώνα 2014-2015 II
Το κέντρο σε δύσκολα παιχνίδια, όπως με Ολυμπιακό ή στη Λεωφόρο, δεν μπορεί να έχει μόνο Noboa, Kace. Θεωρώ ότι οπωσδήποτε χρειάζεται ένας τρίτος που θα είναι είτε ο Τζιόλης, είτε ο Maduro. Οπότε απομένουν άλλοι τρεις παίκτες για μπροστά, που θα είναι τρεις από τους Devic, Pereyra, Mak και Αθανασιάδη.
- thanos-xanthi
- Δημοσιεύσεις: 8303
- Εγγραφή: Τετ 04 Δεκ 2013, 21:41
Re: Μεταγραφές Χειμώνα 2014-2015 II
Βλέπω τις συζητούμενες κινήσεις πιο πολύ να εξυπηρετούν επιχειρησιακά (και επιχειρηματικά) την ομάδα κυρίως για έως το τέλος της χρονιάς (τότε είναι οι μεγάλοι στόχοι μας Πρωτάθλημα- Τσ.Λ.) και τις δικαιολογώ: πιάνουμε 2-3 παικταράδες που θα μας ανεβάσουν ψυχολογικά, αγωνιστικά, εισπρακτικά. Τα αναμενόμενα οφέλη δεν είναι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και και μακροπρόθεσμα (κτίσιμο προφίλ Τσ.Λ. για να τραβήξεις και άλλα μεγάλα ονόματα στο μέλλον). Δεν είναι βέβαια στα πλαίσια τα ηλικιακά (νέοι 23-27 χρονών) ούτε τα εθνολογικά (Έλληνες) που μάλλον πολλοί από εμάς (και ο προπονητής) θέλουν αλλά πιστεύω στις κινήσεις του καλοκαιριού θα επανέλθουν και αυτές οι παράμετροι.
- GiorgosAtha
- Δημοσιεύσεις: 3715
- Εγγραφή: Δευ 23 Δεκ 2013, 14:44
- Τοποθεσία: Βύρωνας, Αθήνα
Re: Μεταγραφές Χειμώνα 2014-2015 II
Αν και off-topic... το βάζω εδώ γιατί πολλοί ζητάνε 10αρι και ακόμα περισσότεροι εξτρέμ του "ασβέστη" λέγοντας γιατί δεν έχουμε πάρει ακόμα και παίρνουμε σε θέσεις χωρίς να χρειαζόμαστε.
Για να εξηγούμαστε αρχικά.
Ο παίχτης 10αρι -τύπου Ivic/Τσιάρτα- (AMC) έχει "πεθάνει" εδώ και καμιά χρόνια.
Αντίστοιχα "πεθαίνουν" σιγά σιγά και οι αμυντικοί χαφ -τύπου Gattuzo/Gravessen- (DMC).
Πλέον στο ποδοσφαιρικό κόσμο κυριαρχούν οι κεντρικοί μέσοι (CM)... παίχτες που κάνουν τα πάντα στον χώρο του κέντρου (box-to-box).
Αυτοί λοιπόν ανάλογα σε πιο κομμάτι είναι λίγο καλύτεροι -είτε δημιουργικό, είτε αμυντικό- έχουν συγκεκριμένες δουλειές στο γήπεδο.
Παρακάτω σας δίνω μια επεξήγηση από άρθρο σχολής προπονητικής βάση ενός από τα πιο αποτελεσματικά και λειτουργικά συστήματα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο... ενός συστήματος που έπαιζε και θα συνεχίσει να παίζει -και μάλιστα καλύτερα- ο ΠΑΟΚ από εδώ και πέρα... του 4-3-3 (και 4-2-3-1)
Υπογραμμισμένα 2 σημεία στην αρχή λένε αυτό που λέω παραπάνω... και λύνουν την απορία γιατί δεν χρειαζόμαστε εξτέμ γραμμής πλέον αλλά full back τύπου Rat πχ. Ibaniez.
Ορίστε το άρθρο...
Το 4-3-3 (μαζί με το 4-2-3-1) τείνει να γίνει ένα από τα πιο αποτελεσματικά και λειτουργικά συστήματα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Η ειδοποιός διαφορά από τα 4-5-1 και 4-2-3-1 είναι η έλλειψη δύο εξτρέμ (wingers). Στην ουσία το 4-3-3 αποτέλεσε μία διαφοροποίηση του 4-2-4 της Βραζιλίας του 1962 σε μία προσπάθεια να δοθεί έμφαση στην μεσαία γραμμή με την παρουσία 3 κεντρικών χαφ. Το 4-3-3 απαιτεί 2 μπακ, 2 κεντρικούς αμυντικούς, 3 κεντρικούς μέσους εκ των οποίων ο ένας είναι καθαρά αμυντικογενής (κόφτης) και 3 επιθετικών εκ των οποίων 1 -κυρίως – είναι σε βοηθητικό ρόλο με τους υπόλοιπους 2 να κινούνται με πιο επιθετικές τάσεις στους πλάγιους χώρους. Ιταλία, Αργεντινή το χρησιμοποίησαν κατά κόρον την δεκαετία του 60′ αν και η πιο εντυπωσιακή εφαρμογή του παρουσιάστηκε από τους Ολλανδούς στα παγκόσμια Κύπελλα του 1974 και 1978. Κυριότερος εκφραστής του 4-3-3 αυτή την περίοδο ήταν η Μπαρτσελόνα με τους Μέσι – Ανρί και Ιμπραίμοβιτς.
*Το κλασικό 4-3-3. Οι πλάγιοι μπακ έχουν χώρους για συχνές προωθήσεις,συμμετέχοντας ενεργά στην ανάπτυξη της ομάδας
Η μεσαία γραμμή το «κλειδί» της επιτυχίας
Η άμυνα αποτελείται από 4 αμυντικούς με την συμπεριφορά τους να μην διαφέρει από αυτή άλλων συστημάτων που χρησιμοποιούν 4 αμυντικούς (4-5-1, 4-4-2 κτλ) αν και κατά κοινή ομολογία η συγκεκριμένη διάταξη δίνει στους ακραίους μπακ δυνατότητες για περισσότερες προωθήσεις αφού υπάρχουν αρκετοί κενοί χώροι μπροστά τους.
Παρά όλα αυτά η μεσαία γραμμή αποτελεί το κυριότερο πλεονέκτημα του συστήματος. Η ύπαρξη 3 κεντρικών χαφ δημιουργεί συνθήκες κυριαρχίας στο κέντρο του γηπέδου απέναντι σε συστήματα που χρησιμοποιούν 2 κεντρικούς μέσους. Η πιο συνήθης μορφή είναι ένας κόφτης που αναλαμβάνει, κυρίως, να προστατεύει τα 2 στόπερ και 2 κεντρικοί μέσοι που επιμερίζονται την επιθετική ανάπτυξη της ομάδας. Οι πιο τυχεροί των προπονητών θα έχουν και 2 ταχύτατα πλάγια μπακ θα δουν το κέντρο τους να λειτουργεί άψογα αφού θα έχουν (στην ουσία) 5 παίκτες να αμύνονται (4 μπακ και κόφτης) και 5 παίκτες στο κέντρο του γηπέδου όταν επιτίθενται ( 3 κεντρικοί μέσοι και τα 2 μπακ).
Επίθεση με πολλές επιλογές
Ομοίως οι 3 επιθετικοί μπορούν να δημιουργήσουν πολύ ενδιαφέρουσες καταστάσεις στην άμυνα των αντιπάλων αν λειτουργούν σωστά. Η ύπαρξη 3 επιθετικών αποτελεί από μόνη της σημαντικό προβληματισμό για τις αντίπαλες άμυνες. Οι επιθετικές επιλογές είναι αρκετές. Συνήθως αυτές περιλαμβάνουν ένα δυνατό σέντερ φόρ να τοποθετείται σε βοηθητικούς ρόλους στο κέντρο της επίθεσης με οδηγία να δημιουργεί καταστάσεις για τους 2 πιο γρήγορους στράικερ της επίθεσης. Οι στράικερ κινούνται κυρίως σε πιο πλάγιους ρόλους έχοντας την επιλογή της κατά μέτωπο επίθεσης, σέντρας προς το κεντρικό φόρ, πάσας προς το επερχόμενο κεντρικό χαφ κτλ.
Μία επιθετική παραλλαγή αποτελεί η ύπαρξη 2 επιθετικών σε βοηθητικούς ρόλους με τον κεντρικό φορ να αποτελεί το κυρίαρχο επιθετικό σημείο αναφοράς της ομάδας. Σε κάθε περίπτωση ο κεντρικός φόρ είναι συνήθως ψηλός και δυνατός παίκτης που έχει την δυνατότητα να κρατά και να σπάει την μπάλα στους συνήθως πιο ταχείς στράικερ που θα κληθούν να καλύψουν και πλάγιους χώρους (μοιραία δημιουργούνται από την έλλειψη πλάγιων χαφ).
Παραλλαγές του 4-3-3
4-3-2-1 ή αλλίως «Christmas Tree»
Τα 4-3-1-2 και 4-3-2-1 ή αλλιώς «Christmas Tree» ( η σχηματική απεικόνιση παραπέμπει σε χριστουγεννιάτικο δέντρο) είναι οι κυριότερες παραλλαγές του 4-3-3. Στην ουσία πρόκειται για συστήματα που δεν έχουν πλάγιους χαφ (wingers). Πρόκειται για διαφορετικές τακτικές εφαρμογές των προπονητών ανάλογα με τους παίκτες που έχουν στην διάθεση τους. Είναι δεδομένο ότι πολύ λίγοι προπονητές έχουν την τύχη να δουλέψουν με 3 επιθετικούς κλάσης, οπότε και καταφεύγουν στην χρήση των πιο πολυσύνθετων και φτηνών μέσων. Το 4-3-1-2 στηρίζεται στην παρουσία ενός μεσοεπιθετικού που αναλαμβάνει κατά κύριο λόγο την τροφοδοσία των 2 επιθετικών. Από την άλλη το διάσημο «Christmas Tree» συμπεριλαμβάνει την παρουσία 2 μεσοεπιθετικών και ενός μόνου σέντερ φόρ. Οι μεσοεπιθετικοί μετατρέπονται σε κρυφά φόρ την ώρα που ο σέντερ φορ αποκτά αρκετά συχνά βοηθητικό ρόλο. Το 4-3-2-1 έχει σημαντική δυναμική στο κέντρο αφού οι 5 μέσοι είναι ικανοί να κερδίσουν την μάχη του νευραλγικού χώρου του κέντρου. Παρά όλα αυτά το σύστημα απαιτεί τεχνίτες παίκτες και θεωρείται αρκετά αμυντικό αφού δεν εκμεταλλεύεται, σχεδόν καθόλου, τους πλάγιους χώρους.
Συμπέρασμα
+ To 4-3-3 είναι ένα πολύ «in» σύστημα αυτή την περίοδο. Η παρουσία 3 κεντρικών χαφ δημιουργεί προϋποθέσεις κυριαρχίας στην μεσαία γραμμή του γηπέδου την ώρα που η παρουσία 3 επιθετικών από μόνη της αρκεί ώστε να δημιουργηθούν ποικίλες επιθετικές επιλογές και καταστάσεις. Με τους κατάλληλους μέσους (δυνατούς παίκτες με αντοχή) και επιθετικούς μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό αφού στην ουσία η ομάδα επιτίθεται ακόμα και με 5 παίκτες την ώρα που 2 ταχύτατοι πλάγιοι μπακ μπορεί να αποτελέσουν το κερασάκι σε μία πολύ… νόστιμη τούρτα.
- Το 4-3-3 μπορεί να εξελιχθεί σε αγωνιστικό «εφιάλτη» αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι παίκτες. Οι πλάγιοι μπακ αποκτούν τεράστια σημασία αφού στην ουσία καλούνται να καλύψουν, σχεδόν, όλη την πλευρά. Οι 3 κεντρικοί μέσοι πρέπει να έχουν αντοχή για να καλύψουν χώρους που άλλα συστήματα χρησιμοποιούν 4 ή ακόμα και 5 μέσους (4-4-2, 4-5-1) για να το επιτύχουν. Ο αμυντικός μέσος παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι αφού αναλαμβάνει αμυντικά καθήκοντα σε ένα πολύ επιθετικογενές σύστημα.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84503534&v=cBxVzoeMl5M&feature=player_embedded&x-yt-ts=1421914688[/youtube]
Παραδείγματα του 4-3-3 και του 4-2-3-1 βάση άρθρου και πιθανής 11αδας ΠΑΟΚ


Rat και Σκόνδρας είναι full-back και παίζουν όλη την γραμμή... Mak και Devic συγκλίνουν και πατάνε περιοχή τραβώντας ουσιαστικά τον αντίπαλο ακραίο back μαζί τους δίνοντας χώρο και αφήνοντας τους δύο ακραίους να παίξουν το overlap και να σεντράρουν/απειλήσουν. Όταν θα γίνετε αυτό ο αντίστοιχος MC (Kace, Noboa κτλ.) θα κάνει κίνηση προς την πλευρά του full-back που θα έχει ανέβει να πάρει τον ρόλο του εξτρέμ να καλύψει το κενό πίσω του.
Sorry για το σεντόνι άλλα πρέπει να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα...
Για να εξηγούμαστε αρχικά.
Ο παίχτης 10αρι -τύπου Ivic/Τσιάρτα- (AMC) έχει "πεθάνει" εδώ και καμιά χρόνια.
Αντίστοιχα "πεθαίνουν" σιγά σιγά και οι αμυντικοί χαφ -τύπου Gattuzo/Gravessen- (DMC).
Πλέον στο ποδοσφαιρικό κόσμο κυριαρχούν οι κεντρικοί μέσοι (CM)... παίχτες που κάνουν τα πάντα στον χώρο του κέντρου (box-to-box).
Αυτοί λοιπόν ανάλογα σε πιο κομμάτι είναι λίγο καλύτεροι -είτε δημιουργικό, είτε αμυντικό- έχουν συγκεκριμένες δουλειές στο γήπεδο.
Παρακάτω σας δίνω μια επεξήγηση από άρθρο σχολής προπονητικής βάση ενός από τα πιο αποτελεσματικά και λειτουργικά συστήματα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο... ενός συστήματος που έπαιζε και θα συνεχίσει να παίζει -και μάλιστα καλύτερα- ο ΠΑΟΚ από εδώ και πέρα... του 4-3-3 (και 4-2-3-1)
Υπογραμμισμένα 2 σημεία στην αρχή λένε αυτό που λέω παραπάνω... και λύνουν την απορία γιατί δεν χρειαζόμαστε εξτέμ γραμμής πλέον αλλά full back τύπου Rat πχ. Ibaniez.
Ορίστε το άρθρο...
Το 4-3-3 (μαζί με το 4-2-3-1) τείνει να γίνει ένα από τα πιο αποτελεσματικά και λειτουργικά συστήματα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Η ειδοποιός διαφορά από τα 4-5-1 και 4-2-3-1 είναι η έλλειψη δύο εξτρέμ (wingers). Στην ουσία το 4-3-3 αποτέλεσε μία διαφοροποίηση του 4-2-4 της Βραζιλίας του 1962 σε μία προσπάθεια να δοθεί έμφαση στην μεσαία γραμμή με την παρουσία 3 κεντρικών χαφ. Το 4-3-3 απαιτεί 2 μπακ, 2 κεντρικούς αμυντικούς, 3 κεντρικούς μέσους εκ των οποίων ο ένας είναι καθαρά αμυντικογενής (κόφτης) και 3 επιθετικών εκ των οποίων 1 -κυρίως – είναι σε βοηθητικό ρόλο με τους υπόλοιπους 2 να κινούνται με πιο επιθετικές τάσεις στους πλάγιους χώρους. Ιταλία, Αργεντινή το χρησιμοποίησαν κατά κόρον την δεκαετία του 60′ αν και η πιο εντυπωσιακή εφαρμογή του παρουσιάστηκε από τους Ολλανδούς στα παγκόσμια Κύπελλα του 1974 και 1978. Κυριότερος εκφραστής του 4-3-3 αυτή την περίοδο ήταν η Μπαρτσελόνα με τους Μέσι – Ανρί και Ιμπραίμοβιτς.
*Το κλασικό 4-3-3. Οι πλάγιοι μπακ έχουν χώρους για συχνές προωθήσεις,συμμετέχοντας ενεργά στην ανάπτυξη της ομάδας
Η μεσαία γραμμή το «κλειδί» της επιτυχίας
Η άμυνα αποτελείται από 4 αμυντικούς με την συμπεριφορά τους να μην διαφέρει από αυτή άλλων συστημάτων που χρησιμοποιούν 4 αμυντικούς (4-5-1, 4-4-2 κτλ) αν και κατά κοινή ομολογία η συγκεκριμένη διάταξη δίνει στους ακραίους μπακ δυνατότητες για περισσότερες προωθήσεις αφού υπάρχουν αρκετοί κενοί χώροι μπροστά τους.
Παρά όλα αυτά η μεσαία γραμμή αποτελεί το κυριότερο πλεονέκτημα του συστήματος. Η ύπαρξη 3 κεντρικών χαφ δημιουργεί συνθήκες κυριαρχίας στο κέντρο του γηπέδου απέναντι σε συστήματα που χρησιμοποιούν 2 κεντρικούς μέσους. Η πιο συνήθης μορφή είναι ένας κόφτης που αναλαμβάνει, κυρίως, να προστατεύει τα 2 στόπερ και 2 κεντρικοί μέσοι που επιμερίζονται την επιθετική ανάπτυξη της ομάδας. Οι πιο τυχεροί των προπονητών θα έχουν και 2 ταχύτατα πλάγια μπακ θα δουν το κέντρο τους να λειτουργεί άψογα αφού θα έχουν (στην ουσία) 5 παίκτες να αμύνονται (4 μπακ και κόφτης) και 5 παίκτες στο κέντρο του γηπέδου όταν επιτίθενται ( 3 κεντρικοί μέσοι και τα 2 μπακ).
Επίθεση με πολλές επιλογές
Ομοίως οι 3 επιθετικοί μπορούν να δημιουργήσουν πολύ ενδιαφέρουσες καταστάσεις στην άμυνα των αντιπάλων αν λειτουργούν σωστά. Η ύπαρξη 3 επιθετικών αποτελεί από μόνη της σημαντικό προβληματισμό για τις αντίπαλες άμυνες. Οι επιθετικές επιλογές είναι αρκετές. Συνήθως αυτές περιλαμβάνουν ένα δυνατό σέντερ φόρ να τοποθετείται σε βοηθητικούς ρόλους στο κέντρο της επίθεσης με οδηγία να δημιουργεί καταστάσεις για τους 2 πιο γρήγορους στράικερ της επίθεσης. Οι στράικερ κινούνται κυρίως σε πιο πλάγιους ρόλους έχοντας την επιλογή της κατά μέτωπο επίθεσης, σέντρας προς το κεντρικό φόρ, πάσας προς το επερχόμενο κεντρικό χαφ κτλ.
Μία επιθετική παραλλαγή αποτελεί η ύπαρξη 2 επιθετικών σε βοηθητικούς ρόλους με τον κεντρικό φορ να αποτελεί το κυρίαρχο επιθετικό σημείο αναφοράς της ομάδας. Σε κάθε περίπτωση ο κεντρικός φόρ είναι συνήθως ψηλός και δυνατός παίκτης που έχει την δυνατότητα να κρατά και να σπάει την μπάλα στους συνήθως πιο ταχείς στράικερ που θα κληθούν να καλύψουν και πλάγιους χώρους (μοιραία δημιουργούνται από την έλλειψη πλάγιων χαφ).
Παραλλαγές του 4-3-3
4-3-2-1 ή αλλίως «Christmas Tree»
Τα 4-3-1-2 και 4-3-2-1 ή αλλιώς «Christmas Tree» ( η σχηματική απεικόνιση παραπέμπει σε χριστουγεννιάτικο δέντρο) είναι οι κυριότερες παραλλαγές του 4-3-3. Στην ουσία πρόκειται για συστήματα που δεν έχουν πλάγιους χαφ (wingers). Πρόκειται για διαφορετικές τακτικές εφαρμογές των προπονητών ανάλογα με τους παίκτες που έχουν στην διάθεση τους. Είναι δεδομένο ότι πολύ λίγοι προπονητές έχουν την τύχη να δουλέψουν με 3 επιθετικούς κλάσης, οπότε και καταφεύγουν στην χρήση των πιο πολυσύνθετων και φτηνών μέσων. Το 4-3-1-2 στηρίζεται στην παρουσία ενός μεσοεπιθετικού που αναλαμβάνει κατά κύριο λόγο την τροφοδοσία των 2 επιθετικών. Από την άλλη το διάσημο «Christmas Tree» συμπεριλαμβάνει την παρουσία 2 μεσοεπιθετικών και ενός μόνου σέντερ φόρ. Οι μεσοεπιθετικοί μετατρέπονται σε κρυφά φόρ την ώρα που ο σέντερ φορ αποκτά αρκετά συχνά βοηθητικό ρόλο. Το 4-3-2-1 έχει σημαντική δυναμική στο κέντρο αφού οι 5 μέσοι είναι ικανοί να κερδίσουν την μάχη του νευραλγικού χώρου του κέντρου. Παρά όλα αυτά το σύστημα απαιτεί τεχνίτες παίκτες και θεωρείται αρκετά αμυντικό αφού δεν εκμεταλλεύεται, σχεδόν καθόλου, τους πλάγιους χώρους.
Συμπέρασμα
+ To 4-3-3 είναι ένα πολύ «in» σύστημα αυτή την περίοδο. Η παρουσία 3 κεντρικών χαφ δημιουργεί προϋποθέσεις κυριαρχίας στην μεσαία γραμμή του γηπέδου την ώρα που η παρουσία 3 επιθετικών από μόνη της αρκεί ώστε να δημιουργηθούν ποικίλες επιθετικές επιλογές και καταστάσεις. Με τους κατάλληλους μέσους (δυνατούς παίκτες με αντοχή) και επιθετικούς μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό αφού στην ουσία η ομάδα επιτίθεται ακόμα και με 5 παίκτες την ώρα που 2 ταχύτατοι πλάγιοι μπακ μπορεί να αποτελέσουν το κερασάκι σε μία πολύ… νόστιμη τούρτα.
- Το 4-3-3 μπορεί να εξελιχθεί σε αγωνιστικό «εφιάλτη» αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι παίκτες. Οι πλάγιοι μπακ αποκτούν τεράστια σημασία αφού στην ουσία καλούνται να καλύψουν, σχεδόν, όλη την πλευρά. Οι 3 κεντρικοί μέσοι πρέπει να έχουν αντοχή για να καλύψουν χώρους που άλλα συστήματα χρησιμοποιούν 4 ή ακόμα και 5 μέσους (4-4-2, 4-5-1) για να το επιτύχουν. Ο αμυντικός μέσος παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι αφού αναλαμβάνει αμυντικά καθήκοντα σε ένα πολύ επιθετικογενές σύστημα.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84503534&v=cBxVzoeMl5M&feature=player_embedded&x-yt-ts=1421914688[/youtube]
Παραδείγματα του 4-3-3 και του 4-2-3-1 βάση άρθρου και πιθανής 11αδας ΠΑΟΚ


Rat και Σκόνδρας είναι full-back και παίζουν όλη την γραμμή... Mak και Devic συγκλίνουν και πατάνε περιοχή τραβώντας ουσιαστικά τον αντίπαλο ακραίο back μαζί τους δίνοντας χώρο και αφήνοντας τους δύο ακραίους να παίξουν το overlap και να σεντράρουν/απειλήσουν. Όταν θα γίνετε αυτό ο αντίστοιχος MC (Kace, Noboa κτλ.) θα κάνει κίνηση προς την πλευρά του full-back που θα έχει ανέβει να πάρει τον ρόλο του εξτρέμ να καλύψει το κενό πίσω του.
Sorry για το σεντόνι άλλα πρέπει να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα...
- ΑποστόληςΑ
- Δημοσιεύσεις: 100661
- Εγγραφή: Τετ 17 Ιουν 2009, 09:09
- Τοποθεσία: Άγιος Δημήτριος (τέως Μπραχάμι)
Re: Μεταγραφές Χειμώνα 2014-2015 II
Νέα υπομονή για ανακοινώσεις…
Σήμερα-αύριο τα μεγάλα νέα. Ο ετήσιος δανεισμός…
ΠΑΟΚ24 - 23.01.2015 - 11:25 - Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Από χθες το PAOK24 σημείωσε ότι αναφορικά με τις περιπτώσεις Ντέβιτς και Ρικάρντο Κόστα, έχουν –σχεδόν- τελειώσει τα διαδικαστικά με την πλευρά των παικτών και απομένουν οι λεπτομέρειες με τις ομάδες.
Με την Ρούμπιν και τον Ντέβιτς, επιβεβαιώνεται σήμερα ότι οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν δανεισμό ενός έτους και όχι μόνο πέντε-έξι μηνών. Αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον μια και κάνει ξεχωριστή αυτή την περίπτωση.
Από εκεί και πέρα ο ΠΑΟΚ τα βρήκε με τον Ρικάρντο Κόστα (το ξέρουν και στην Πορτογαλία οι άνθρωποι της Σπόρτινγκ Λισαβόνας) κι’ όλα δείχνουν ότι πρόκειται για συμβόλαιο 1,5 έτους. Αυτό που απομένει για να ανακοινωθεί η μεταγραφή, είναι τα έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι μένει ελεύθερος από την ομάδα του Κατάρ.
Όλες αυτές οι διαδικασίες ίσως και να μην ολοκληρωθούν σήμερα…
Σήμερα-αύριο τα μεγάλα νέα. Ο ετήσιος δανεισμός…
ΠΑΟΚ24 - 23.01.2015 - 11:25 - Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Από χθες το PAOK24 σημείωσε ότι αναφορικά με τις περιπτώσεις Ντέβιτς και Ρικάρντο Κόστα, έχουν –σχεδόν- τελειώσει τα διαδικαστικά με την πλευρά των παικτών και απομένουν οι λεπτομέρειες με τις ομάδες.
Με την Ρούμπιν και τον Ντέβιτς, επιβεβαιώνεται σήμερα ότι οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν δανεισμό ενός έτους και όχι μόνο πέντε-έξι μηνών. Αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον μια και κάνει ξεχωριστή αυτή την περίπτωση.
Από εκεί και πέρα ο ΠΑΟΚ τα βρήκε με τον Ρικάρντο Κόστα (το ξέρουν και στην Πορτογαλία οι άνθρωποι της Σπόρτινγκ Λισαβόνας) κι’ όλα δείχνουν ότι πρόκειται για συμβόλαιο 1,5 έτους. Αυτό που απομένει για να ανακοινωθεί η μεταγραφή, είναι τα έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι μένει ελεύθερος από την ομάδα του Κατάρ.
Όλες αυτές οι διαδικασίες ίσως και να μην ολοκληρωθούν σήμερα…
Re: Μεταγραφές Χειμώνα 2014-2015 II
[quote="GiorgosAtha"]Αν και off-topic... το βάζω εδώ γιατί πολλοί ζητάνε 10αρι και ακόμα περισσότεροι εξτρέμ του "ασβέστη" λέγοντας γιατί δεν έχουμε πάρει ακόμα και παίρνουμε σε θέσεις χωρίς να χρειαζόμαστε.
Για να εξηγούμαστε αρχικά.
Ο παίχτης 10αρι -τύπου Ivic/Τσιάρτα- (AMC) έχει "πεθάνει" εδώ και καμιά χρόνια.
Αντίστοιχα "πεθαίνουν" σιγά σιγά και οι αμυντικοί χαφ -τύπου Gattuzo/Gravessen- (DMC).
Πλέον στο ποδοσφαιρικό κόσμο κυριαρχούν οι κεντρικοί μέσοι (CM)... παίχτες που κάνουν τα πάντα στον χώρο του κέντρου (box-to-box).
Αυτοί λοιπόν ανάλογα σε πιο κομμάτι είναι λίγο καλύτεροι -είτε δημιουργικό, είτε αμυντικό- έχουν συγκεκριμένες δουλειές στο γήπεδο.
Παρακάτω σας δίνω μια επεξήγηση από άρθρο σχολής προπονητικής βάση ενός από τα πιο αποτελεσματικά και λειτουργικά συστήματα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο... ενός συστήματος που έπαιζε και θα συνεχίσει να παίζει -και μάλιστα καλύτερα- ο ΠΑΟΚ από εδώ και πέρα... του 4-3-3 (και 4-2-3-1)
Υπογραμμισμένα 2 σημεία στην αρχή λένε αυτό που λέω παραπάνω... και λύνουν την απορία γιατί δεν χρειαζόμαστε εξτέμ γραμμής πλέον αλλά full back τύπου Rat πχ. Ibaniez.
Ορίστε το άρθρο...
Το 4-3-3 (μαζί με το 4-2-3-1) τείνει να γίνει ένα από τα πιο αποτελεσματικά και λειτουργικά συστήματα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Η ειδοποιός διαφορά από τα 4-5-1 και 4-2-3-1 είναι η έλλειψη δύο εξτρέμ (wingers). Στην ουσία το 4-3-3 αποτέλεσε μία διαφοροποίηση του 4-2-4 της Βραζιλίας του 1962 σε μία προσπάθεια να δοθεί έμφαση στην μεσαία γραμμή με την παρουσία 3 κεντρικών χαφ. Το 4-3-3 απαιτεί 2 μπακ, 2 κεντρικούς αμυντικούς, 3 κεντρικούς μέσους εκ των οποίων ο ένας είναι καθαρά αμυντικογενής (κόφτης) και 3 επιθετικών εκ των οποίων 1 -κυρίως – είναι σε βοηθητικό ρόλο με τους υπόλοιπους 2 να κινούνται με πιο επιθετικές τάσεις στους πλάγιους χώρους. Ιταλία, Αργεντινή το χρησιμοποίησαν κατά κόρον την δεκαετία του 60′ αν και η πιο εντυπωσιακή εφαρμογή του παρουσιάστηκε από τους Ολλανδούς στα παγκόσμια Κύπελλα του 1974 και 1978. Κυριότερος εκφραστής του 4-3-3 αυτή την περίοδο ήταν η Μπαρτσελόνα με τους Μέσι – Ανρί και Ιμπραίμοβιτς.
*Το κλασικό 4-3-3. Οι πλάγιοι μπακ έχουν χώρους για συχνές προωθήσεις,συμμετέχοντας ενεργά στην ανάπτυξη της ομάδας
Η μεσαία γραμμή το «κλειδί» της επιτυχίας
Η άμυνα αποτελείται από 4 αμυντικούς με την συμπεριφορά τους να μην διαφέρει από αυτή άλλων συστημάτων που χρησιμοποιούν 4 αμυντικούς (4-5-1, 4-4-2 κτλ) αν και κατά κοινή ομολογία η συγκεκριμένη διάταξη δίνει στους ακραίους μπακ δυνατότητες για περισσότερες προωθήσεις αφού υπάρχουν αρκετοί κενοί χώροι μπροστά τους.
Παρά όλα αυτά η μεσαία γραμμή αποτελεί το κυριότερο πλεονέκτημα του συστήματος. Η ύπαρξη 3 κεντρικών χαφ δημιουργεί συνθήκες κυριαρχίας στο κέντρο του γηπέδου απέναντι σε συστήματα που χρησιμοποιούν 2 κεντρικούς μέσους. Η πιο συνήθης μορφή είναι ένας κόφτης που αναλαμβάνει, κυρίως, να προστατεύει τα 2 στόπερ και 2 κεντρικοί μέσοι που επιμερίζονται την επιθετική ανάπτυξη της ομάδας. Οι πιο τυχεροί των προπονητών θα έχουν και 2 ταχύτατα πλάγια μπακ θα δουν το κέντρο τους να λειτουργεί άψογα αφού θα έχουν (στην ουσία) 5 παίκτες να αμύνονται (4 μπακ και κόφτης) και 5 παίκτες στο κέντρο του γηπέδου όταν επιτίθενται ( 3 κεντρικοί μέσοι και τα 2 μπακ).
Επίθεση με πολλές επιλογές
Ομοίως οι 3 επιθετικοί μπορούν να δημιουργήσουν πολύ ενδιαφέρουσες καταστάσεις στην άμυνα των αντιπάλων αν λειτουργούν σωστά. Η ύπαρξη 3 επιθετικών αποτελεί από μόνη της σημαντικό προβληματισμό για τις αντίπαλες άμυνες. Οι επιθετικές επιλογές είναι αρκετές. Συνήθως αυτές περιλαμβάνουν ένα δυνατό σέντερ φόρ να τοποθετείται σε βοηθητικούς ρόλους στο κέντρο της επίθεσης με οδηγία να δημιουργεί καταστάσεις για τους 2 πιο γρήγορους στράικερ της επίθεσης. Οι στράικερ κινούνται κυρίως σε πιο πλάγιους ρόλους έχοντας την επιλογή της κατά μέτωπο επίθεσης, σέντρας προς το κεντρικό φόρ, πάσας προς το επερχόμενο κεντρικό χαφ κτλ.
Μία επιθετική παραλλαγή αποτελεί η ύπαρξη 2 επιθετικών σε βοηθητικούς ρόλους με τον κεντρικό φορ να αποτελεί το κυρίαρχο επιθετικό σημείο αναφοράς της ομάδας. Σε κάθε περίπτωση ο κεντρικός φόρ είναι συνήθως ψηλός και δυνατός παίκτης που έχει την δυνατότητα να κρατά και να σπάει την μπάλα στους συνήθως πιο ταχείς στράικερ που θα κληθούν να καλύψουν και πλάγιους χώρους (μοιραία δημιουργούνται από την έλλειψη πλάγιων χαφ).
Παραλλαγές του 4-3-3
4-3-2-1 ή αλλίως «Christmas Tree»
Τα 4-3-1-2 και 4-3-2-1 ή αλλιώς «Christmas Tree» ( η σχηματική απεικόνιση παραπέμπει σε χριστουγεννιάτικο δέντρο) είναι οι κυριότερες παραλλαγές του 4-3-3. Στην ουσία πρόκειται για συστήματα που δεν έχουν πλάγιους χαφ (wingers). Πρόκειται για διαφορετικές τακτικές εφαρμογές των προπονητών ανάλογα με τους παίκτες που έχουν στην διάθεση τους. Είναι δεδομένο ότι πολύ λίγοι προπονητές έχουν την τύχη να δουλέψουν με 3 επιθετικούς κλάσης, οπότε και καταφεύγουν στην χρήση των πιο πολυσύνθετων και φτηνών μέσων. Το 4-3-1-2 στηρίζεται στην παρουσία ενός μεσοεπιθετικού που αναλαμβάνει κατά κύριο λόγο την τροφοδοσία των 2 επιθετικών. Από την άλλη το διάσημο «Christmas Tree» συμπεριλαμβάνει την παρουσία 2 μεσοεπιθετικών και ενός μόνου σέντερ φόρ. Οι μεσοεπιθετικοί μετατρέπονται σε κρυφά φόρ την ώρα που ο σέντερ φορ αποκτά αρκετά συχνά βοηθητικό ρόλο. Το 4-3-2-1 έχει σημαντική δυναμική στο κέντρο αφού οι 5 μέσοι είναι ικανοί να κερδίσουν την μάχη του νευραλγικού χώρου του κέντρου. Παρά όλα αυτά το σύστημα απαιτεί τεχνίτες παίκτες και θεωρείται αρκετά αμυντικό αφού δεν εκμεταλλεύεται, σχεδόν καθόλου, τους πλάγιους χώρους.
Συμπέρασμα
+ To 4-3-3 είναι ένα πολύ «in» σύστημα αυτή την περίοδο. Η παρουσία 3 κεντρικών χαφ δημιουργεί προϋποθέσεις κυριαρχίας στην μεσαία γραμμή του γηπέδου την ώρα που η παρουσία 3 επιθετικών από μόνη της αρκεί ώστε να δημιουργηθούν ποικίλες επιθετικές επιλογές και καταστάσεις. Με τους κατάλληλους μέσους (δυνατούς παίκτες με αντοχή) και επιθετικούς μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό αφού στην ουσία η ομάδα επιτίθεται ακόμα και με 5 παίκτες την ώρα που 2 ταχύτατοι πλάγιοι μπακ μπορεί να αποτελέσουν το κερασάκι σε μία πολύ… νόστιμη τούρτα.
- Το 4-3-3 μπορεί να εξελιχθεί σε αγωνιστικό «εφιάλτη» αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι παίκτες. Οι πλάγιοι μπακ αποκτούν τεράστια σημασία αφού στην ουσία καλούνται να καλύψουν, σχεδόν, όλη την πλευρά. Οι 3 κεντρικοί μέσοι πρέπει να έχουν αντοχή για να καλύψουν χώρους που άλλα συστήματα χρησιμοποιούν 4 ή ακόμα και 5 μέσους (4-4-2, 4-5-1) για να το επιτύχουν. Ο αμυντικός μέσος παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι αφού αναλαμβάνει αμυντικά καθήκοντα σε ένα πολύ επιθετικογενές σύστημα.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84503534&v=cBxVzoeMl5M&feature=player_embedded&x-yt-ts=1421914688[/youtube]
Παραδείγματα του 4-3-3 και του 4-2-3-1 βάση άρθρου και πιθανής 11αδας ΠΑΟΚ


Rat και Σκόνδρας είναι full-back και παίζουν όλη την γραμμή... Mak και Devic συγκλίνουν και πατάνε περιοχή τραβώντας ουσιαστικά τον αντίπαλο ακραίο back μαζί τους δίνοντας χώρο και αφήνοντας τους δύο ακραίους να παίξουν το overlap και να σεντράρουν/απειλήσουν. Όταν θα γίνετε αυτό ο αντίστοιχος MC (Kace, Noboa κτλ.) θα κάνει κίνηση προς την πλευρά του full-back που θα έχει ανέβει να πάρει τον ρόλο του εξτρέμ να καλύψει το κενό πίσω του.
Sorry για το σεντόνι άλλα πρέπει να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα...[/quotes
μπράβο ρε παλίκαρε αυτό ακριβώς....Επιτέλους ξεκολήστε με τον ασβέστη!
Για να εξηγούμαστε αρχικά.
Ο παίχτης 10αρι -τύπου Ivic/Τσιάρτα- (AMC) έχει "πεθάνει" εδώ και καμιά χρόνια.
Αντίστοιχα "πεθαίνουν" σιγά σιγά και οι αμυντικοί χαφ -τύπου Gattuzo/Gravessen- (DMC).
Πλέον στο ποδοσφαιρικό κόσμο κυριαρχούν οι κεντρικοί μέσοι (CM)... παίχτες που κάνουν τα πάντα στον χώρο του κέντρου (box-to-box).
Αυτοί λοιπόν ανάλογα σε πιο κομμάτι είναι λίγο καλύτεροι -είτε δημιουργικό, είτε αμυντικό- έχουν συγκεκριμένες δουλειές στο γήπεδο.
Παρακάτω σας δίνω μια επεξήγηση από άρθρο σχολής προπονητικής βάση ενός από τα πιο αποτελεσματικά και λειτουργικά συστήματα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο... ενός συστήματος που έπαιζε και θα συνεχίσει να παίζει -και μάλιστα καλύτερα- ο ΠΑΟΚ από εδώ και πέρα... του 4-3-3 (και 4-2-3-1)
Υπογραμμισμένα 2 σημεία στην αρχή λένε αυτό που λέω παραπάνω... και λύνουν την απορία γιατί δεν χρειαζόμαστε εξτέμ γραμμής πλέον αλλά full back τύπου Rat πχ. Ibaniez.
Ορίστε το άρθρο...
Το 4-3-3 (μαζί με το 4-2-3-1) τείνει να γίνει ένα από τα πιο αποτελεσματικά και λειτουργικά συστήματα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Η ειδοποιός διαφορά από τα 4-5-1 και 4-2-3-1 είναι η έλλειψη δύο εξτρέμ (wingers). Στην ουσία το 4-3-3 αποτέλεσε μία διαφοροποίηση του 4-2-4 της Βραζιλίας του 1962 σε μία προσπάθεια να δοθεί έμφαση στην μεσαία γραμμή με την παρουσία 3 κεντρικών χαφ. Το 4-3-3 απαιτεί 2 μπακ, 2 κεντρικούς αμυντικούς, 3 κεντρικούς μέσους εκ των οποίων ο ένας είναι καθαρά αμυντικογενής (κόφτης) και 3 επιθετικών εκ των οποίων 1 -κυρίως – είναι σε βοηθητικό ρόλο με τους υπόλοιπους 2 να κινούνται με πιο επιθετικές τάσεις στους πλάγιους χώρους. Ιταλία, Αργεντινή το χρησιμοποίησαν κατά κόρον την δεκαετία του 60′ αν και η πιο εντυπωσιακή εφαρμογή του παρουσιάστηκε από τους Ολλανδούς στα παγκόσμια Κύπελλα του 1974 και 1978. Κυριότερος εκφραστής του 4-3-3 αυτή την περίοδο ήταν η Μπαρτσελόνα με τους Μέσι – Ανρί και Ιμπραίμοβιτς.
*Το κλασικό 4-3-3. Οι πλάγιοι μπακ έχουν χώρους για συχνές προωθήσεις,συμμετέχοντας ενεργά στην ανάπτυξη της ομάδας
Η μεσαία γραμμή το «κλειδί» της επιτυχίας
Η άμυνα αποτελείται από 4 αμυντικούς με την συμπεριφορά τους να μην διαφέρει από αυτή άλλων συστημάτων που χρησιμοποιούν 4 αμυντικούς (4-5-1, 4-4-2 κτλ) αν και κατά κοινή ομολογία η συγκεκριμένη διάταξη δίνει στους ακραίους μπακ δυνατότητες για περισσότερες προωθήσεις αφού υπάρχουν αρκετοί κενοί χώροι μπροστά τους.
Παρά όλα αυτά η μεσαία γραμμή αποτελεί το κυριότερο πλεονέκτημα του συστήματος. Η ύπαρξη 3 κεντρικών χαφ δημιουργεί συνθήκες κυριαρχίας στο κέντρο του γηπέδου απέναντι σε συστήματα που χρησιμοποιούν 2 κεντρικούς μέσους. Η πιο συνήθης μορφή είναι ένας κόφτης που αναλαμβάνει, κυρίως, να προστατεύει τα 2 στόπερ και 2 κεντρικοί μέσοι που επιμερίζονται την επιθετική ανάπτυξη της ομάδας. Οι πιο τυχεροί των προπονητών θα έχουν και 2 ταχύτατα πλάγια μπακ θα δουν το κέντρο τους να λειτουργεί άψογα αφού θα έχουν (στην ουσία) 5 παίκτες να αμύνονται (4 μπακ και κόφτης) και 5 παίκτες στο κέντρο του γηπέδου όταν επιτίθενται ( 3 κεντρικοί μέσοι και τα 2 μπακ).
Επίθεση με πολλές επιλογές
Ομοίως οι 3 επιθετικοί μπορούν να δημιουργήσουν πολύ ενδιαφέρουσες καταστάσεις στην άμυνα των αντιπάλων αν λειτουργούν σωστά. Η ύπαρξη 3 επιθετικών αποτελεί από μόνη της σημαντικό προβληματισμό για τις αντίπαλες άμυνες. Οι επιθετικές επιλογές είναι αρκετές. Συνήθως αυτές περιλαμβάνουν ένα δυνατό σέντερ φόρ να τοποθετείται σε βοηθητικούς ρόλους στο κέντρο της επίθεσης με οδηγία να δημιουργεί καταστάσεις για τους 2 πιο γρήγορους στράικερ της επίθεσης. Οι στράικερ κινούνται κυρίως σε πιο πλάγιους ρόλους έχοντας την επιλογή της κατά μέτωπο επίθεσης, σέντρας προς το κεντρικό φόρ, πάσας προς το επερχόμενο κεντρικό χαφ κτλ.
Μία επιθετική παραλλαγή αποτελεί η ύπαρξη 2 επιθετικών σε βοηθητικούς ρόλους με τον κεντρικό φορ να αποτελεί το κυρίαρχο επιθετικό σημείο αναφοράς της ομάδας. Σε κάθε περίπτωση ο κεντρικός φόρ είναι συνήθως ψηλός και δυνατός παίκτης που έχει την δυνατότητα να κρατά και να σπάει την μπάλα στους συνήθως πιο ταχείς στράικερ που θα κληθούν να καλύψουν και πλάγιους χώρους (μοιραία δημιουργούνται από την έλλειψη πλάγιων χαφ).
Παραλλαγές του 4-3-3
4-3-2-1 ή αλλίως «Christmas Tree»
Τα 4-3-1-2 και 4-3-2-1 ή αλλιώς «Christmas Tree» ( η σχηματική απεικόνιση παραπέμπει σε χριστουγεννιάτικο δέντρο) είναι οι κυριότερες παραλλαγές του 4-3-3. Στην ουσία πρόκειται για συστήματα που δεν έχουν πλάγιους χαφ (wingers). Πρόκειται για διαφορετικές τακτικές εφαρμογές των προπονητών ανάλογα με τους παίκτες που έχουν στην διάθεση τους. Είναι δεδομένο ότι πολύ λίγοι προπονητές έχουν την τύχη να δουλέψουν με 3 επιθετικούς κλάσης, οπότε και καταφεύγουν στην χρήση των πιο πολυσύνθετων και φτηνών μέσων. Το 4-3-1-2 στηρίζεται στην παρουσία ενός μεσοεπιθετικού που αναλαμβάνει κατά κύριο λόγο την τροφοδοσία των 2 επιθετικών. Από την άλλη το διάσημο «Christmas Tree» συμπεριλαμβάνει την παρουσία 2 μεσοεπιθετικών και ενός μόνου σέντερ φόρ. Οι μεσοεπιθετικοί μετατρέπονται σε κρυφά φόρ την ώρα που ο σέντερ φορ αποκτά αρκετά συχνά βοηθητικό ρόλο. Το 4-3-2-1 έχει σημαντική δυναμική στο κέντρο αφού οι 5 μέσοι είναι ικανοί να κερδίσουν την μάχη του νευραλγικού χώρου του κέντρου. Παρά όλα αυτά το σύστημα απαιτεί τεχνίτες παίκτες και θεωρείται αρκετά αμυντικό αφού δεν εκμεταλλεύεται, σχεδόν καθόλου, τους πλάγιους χώρους.
Συμπέρασμα
+ To 4-3-3 είναι ένα πολύ «in» σύστημα αυτή την περίοδο. Η παρουσία 3 κεντρικών χαφ δημιουργεί προϋποθέσεις κυριαρχίας στην μεσαία γραμμή του γηπέδου την ώρα που η παρουσία 3 επιθετικών από μόνη της αρκεί ώστε να δημιουργηθούν ποικίλες επιθετικές επιλογές και καταστάσεις. Με τους κατάλληλους μέσους (δυνατούς παίκτες με αντοχή) και επιθετικούς μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό αφού στην ουσία η ομάδα επιτίθεται ακόμα και με 5 παίκτες την ώρα που 2 ταχύτατοι πλάγιοι μπακ μπορεί να αποτελέσουν το κερασάκι σε μία πολύ… νόστιμη τούρτα.
- Το 4-3-3 μπορεί να εξελιχθεί σε αγωνιστικό «εφιάλτη» αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι παίκτες. Οι πλάγιοι μπακ αποκτούν τεράστια σημασία αφού στην ουσία καλούνται να καλύψουν, σχεδόν, όλη την πλευρά. Οι 3 κεντρικοί μέσοι πρέπει να έχουν αντοχή για να καλύψουν χώρους που άλλα συστήματα χρησιμοποιούν 4 ή ακόμα και 5 μέσους (4-4-2, 4-5-1) για να το επιτύχουν. Ο αμυντικός μέσος παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι αφού αναλαμβάνει αμυντικά καθήκοντα σε ένα πολύ επιθετικογενές σύστημα.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84503534&v=cBxVzoeMl5M&feature=player_embedded&x-yt-ts=1421914688[/youtube]
Παραδείγματα του 4-3-3 και του 4-2-3-1 βάση άρθρου και πιθανής 11αδας ΠΑΟΚ


Rat και Σκόνδρας είναι full-back και παίζουν όλη την γραμμή... Mak και Devic συγκλίνουν και πατάνε περιοχή τραβώντας ουσιαστικά τον αντίπαλο ακραίο back μαζί τους δίνοντας χώρο και αφήνοντας τους δύο ακραίους να παίξουν το overlap και να σεντράρουν/απειλήσουν. Όταν θα γίνετε αυτό ο αντίστοιχος MC (Kace, Noboa κτλ.) θα κάνει κίνηση προς την πλευρά του full-back που θα έχει ανέβει να πάρει τον ρόλο του εξτρέμ να καλύψει το κενό πίσω του.
Sorry για το σεντόνι άλλα πρέπει να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα...[/quotes
μπράβο ρε παλίκαρε αυτό ακριβώς....Επιτέλους ξεκολήστε με τον ασβέστη!
- Amon Tobin
- Δημοσιεύσεις: 493
- Εγγραφή: Πέμ 15 Μάιος 2014, 12:45
- ΑποστόληςΑ
- Δημοσιεύσεις: 100661
- Εγγραφή: Τετ 17 Ιουν 2009, 09:09
- Τοποθεσία: Άγιος Δημήτριος (τέως Μπραχάμι)
Re: Μεταγραφές Χειμώνα 2014-2015 II
Λύσεις σε κλειστές άμυνες με Ντέβιτς
olapaok - 23 Ιαν. 2015 09:27 - Από Κώστας Πετρωτός
Ποια είναι τα στοιχεία που θα προσθέσει στην ομάδα του ΠΑΟΚ ο Ουκρανός επιθετικός, εφόσον ο Σαββίδης κλείσει το πολύ μεγάλο ντιλ
Για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ο Μάρκο Ντέβιτς στη φετινή ομάδα του ΠΑΟΚ συσυζητούν από χθες οι φίλοι του ΠΑΟΚ. Ο σούπερ Ουκρανός που στο Χάρκοβο οι οπαδοί της Μέταλιστ του είχαν χαρίσει το προσωνύμιο "ο πρώτος μετά τον Θεό" έχει αγωνιστεί στην καριέρα του τόσο στα άκρα όσο και στην κορυφή της επίθεσης και αυτό το γεγονός δημιουργεί διάφορες σκέψεις για το πώς μπορεί να μπολιάσει με Αθανασιάδη, Περέιρα, Μακ, Αθανασιάδη και Παπαδόπουλο.
Καταρχήν, πρέπει να σημειώσουμε ότι στο πρώτο διάστημα της παρουσίας του στη Μέταλιστ με την οποία "έχτισε" το όνομα που κουβαλά πλέον, ο προπονητής του Μίρον Μάρκεβιτς τον χρησιμοποιούσε στα άκρα. Στην πορεία διαπίστωσε πως κοντά στην περιοχή ήταν πιο αποτελεσματικός, γιατί μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα δύο βασικά ατού του: την έκρηξη και την τεχνική του.
Ακριβώς η ικανότητα που έχει να δημιουργεί με τη μπάλα στα πόδια είναι το βασικό στοιχείο που κάνει αισιόδοξους τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ ότι θα προσφέρει άμεσα πολλά στην ομάδα. Από τους υπάρχοντες επιθετικούς, Κλάους και Περέιρα μπορεί να είναι εκτελεστές μέσα στην περιοχή, όμως, δύσκολα θα δημιουργήσουν με ατομική ενέργεια έξω από αυτή (πέρα από ορισμένες ασίστ λόγω ευστροφίας που διαθέτουν). Το ίδιο και ο Σαλπιγγίδης με τον Παπαδόπουλο και έτσι μένει μόνο ο Μακ να δίνει λύσεις στο ένας με έναν.
Όπως λένε σε Ρωσία και Ουκρανία: "Ο Ντέβιτς δεν είναι ο τύπος του παίκτη που εξαρτάται από τα χαφ της ομάδας. Αν παίρνει τη μπάλα μπορεί να δημιουργεί μόνος του ευκαιρίες και μάλιστα να δίνει και στους συμπαίκτες του την ευκαιρία να σκροάρουν γιατί δεν είναι... άπληστος".
Πολύ ικανός στο κεφάλι
Δεν είναι μόνο η ατομική ενέργεια που θα προσφέρει στον ΠΑΟΚ ο Ντέβιτς. Τα γκολ έρχονται και από την ικανότητά του στο κεφάλι. Παρότι δεν είναι πολύ ογκώδης, γνωρίζει πολύ καλά πώς να χρησιμοποιεί το σώμα του για να είναι σε θέση βολής. Και έχοντας έναν εξπέρ στις σέντρες συμπαίκτη, όπως ο Ρατς, θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει (και) στον ΠΑΟΚ αυτό που έκανε πολύ καλά στην καριέρα του έως τώρα.
Άλλωστε με όλα αυτά που περιγράφουμε πιο πάνω έφτασε στο σημείο να είναι αυτή τη στιγμή μέσα στους 80 καλύτερα αμειβόμενους παίκτες στο ρωσικό πρωτάθλημα, με ετήσιες απολαβές που φθάνουν το 1,8 εκ. ευρώ. Μάλιστα, πήρε δύο μεγάλες μεταγραφές στην καριέρα του, καθώς το 2012 η Σαχτάρ πλήρωσε 5,8 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει από τη Μέταλιστ, στην οποία πήγε πίσω μετά από ένα χρόνο για να φύγει και πάλι στις αρχές του 2014 έναντι 5 εκ. ευρώ στην Ρούμπιν Καζάν.
Θα πάει σε 4-4-2
Έχοντας καταγράψει όλα τα στοιχεία που συνθετουν το αγωνιστικό προφίλ του Ντέβιτς, είναι λογικό να σκέφτεται κανείς ότι πλέον ο ΠΑΟΚ θα έχει τη δυνατότηα να παίζει ακόμη πιο συχνά 4-4-2 και ειδικά μέσα στην Τούμπα κόντρα σε ομάδες που επιχειρούν να αμύνονται σε μισό γήπεδο. Ο Ντέβιτς δίπλα στον Κλάους, με τις ατομικές ενέργειές του θα βοηθά να ξεκλειδώνονται πιο εύκολα και συχνά οι αντίπαλες άμυνες.
Υπάρχει και σημείο προβληματισμού
Φυσικά, υπάρχουν και ορισμένα σημεία που προβληματίζουν στην περίπτωση του Ντέβιτς. Το πιο σημαντικό ότι φεύγοντας δύο φορές από την Μέταλιστ (του Μίρον Μάρκεβιτς και το αναφέρουμε γιατί ίσως και το πρόσωπο να έχει σημασία), δεν μπόρεσε να έχει την απόδοση που είχε συνηθίσει τους πάντες με την ομάδα του Χάρκοβο. Ούτε στη Σαχτάρ, ούτε στη Ρουμπίν που ανήκει τώρα έκανε τα πολύ μεγάλα παιχνίδια και αυτό δεσμεύει τον Αναστασιάδη να ρίξει πολύ μεγάλο βάρος στην προσαρμογή του.
Ας κλείσει, όμως, το μεγάλο ντιλ που επιχειρεί προσωπικά ο Ιβάν Σαββίδης και θα έχουμε πολύ περισσότερα να πούμε.
olapaok - 23 Ιαν. 2015 09:27 - Από Κώστας Πετρωτός
Ποια είναι τα στοιχεία που θα προσθέσει στην ομάδα του ΠΑΟΚ ο Ουκρανός επιθετικός, εφόσον ο Σαββίδης κλείσει το πολύ μεγάλο ντιλ
Για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ο Μάρκο Ντέβιτς στη φετινή ομάδα του ΠΑΟΚ συσυζητούν από χθες οι φίλοι του ΠΑΟΚ. Ο σούπερ Ουκρανός που στο Χάρκοβο οι οπαδοί της Μέταλιστ του είχαν χαρίσει το προσωνύμιο "ο πρώτος μετά τον Θεό" έχει αγωνιστεί στην καριέρα του τόσο στα άκρα όσο και στην κορυφή της επίθεσης και αυτό το γεγονός δημιουργεί διάφορες σκέψεις για το πώς μπορεί να μπολιάσει με Αθανασιάδη, Περέιρα, Μακ, Αθανασιάδη και Παπαδόπουλο.
Καταρχήν, πρέπει να σημειώσουμε ότι στο πρώτο διάστημα της παρουσίας του στη Μέταλιστ με την οποία "έχτισε" το όνομα που κουβαλά πλέον, ο προπονητής του Μίρον Μάρκεβιτς τον χρησιμοποιούσε στα άκρα. Στην πορεία διαπίστωσε πως κοντά στην περιοχή ήταν πιο αποτελεσματικός, γιατί μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα δύο βασικά ατού του: την έκρηξη και την τεχνική του.
Ακριβώς η ικανότητα που έχει να δημιουργεί με τη μπάλα στα πόδια είναι το βασικό στοιχείο που κάνει αισιόδοξους τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ ότι θα προσφέρει άμεσα πολλά στην ομάδα. Από τους υπάρχοντες επιθετικούς, Κλάους και Περέιρα μπορεί να είναι εκτελεστές μέσα στην περιοχή, όμως, δύσκολα θα δημιουργήσουν με ατομική ενέργεια έξω από αυτή (πέρα από ορισμένες ασίστ λόγω ευστροφίας που διαθέτουν). Το ίδιο και ο Σαλπιγγίδης με τον Παπαδόπουλο και έτσι μένει μόνο ο Μακ να δίνει λύσεις στο ένας με έναν.
Όπως λένε σε Ρωσία και Ουκρανία: "Ο Ντέβιτς δεν είναι ο τύπος του παίκτη που εξαρτάται από τα χαφ της ομάδας. Αν παίρνει τη μπάλα μπορεί να δημιουργεί μόνος του ευκαιρίες και μάλιστα να δίνει και στους συμπαίκτες του την ευκαιρία να σκροάρουν γιατί δεν είναι... άπληστος".
Πολύ ικανός στο κεφάλι
Δεν είναι μόνο η ατομική ενέργεια που θα προσφέρει στον ΠΑΟΚ ο Ντέβιτς. Τα γκολ έρχονται και από την ικανότητά του στο κεφάλι. Παρότι δεν είναι πολύ ογκώδης, γνωρίζει πολύ καλά πώς να χρησιμοποιεί το σώμα του για να είναι σε θέση βολής. Και έχοντας έναν εξπέρ στις σέντρες συμπαίκτη, όπως ο Ρατς, θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει (και) στον ΠΑΟΚ αυτό που έκανε πολύ καλά στην καριέρα του έως τώρα.
Άλλωστε με όλα αυτά που περιγράφουμε πιο πάνω έφτασε στο σημείο να είναι αυτή τη στιγμή μέσα στους 80 καλύτερα αμειβόμενους παίκτες στο ρωσικό πρωτάθλημα, με ετήσιες απολαβές που φθάνουν το 1,8 εκ. ευρώ. Μάλιστα, πήρε δύο μεγάλες μεταγραφές στην καριέρα του, καθώς το 2012 η Σαχτάρ πλήρωσε 5,8 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει από τη Μέταλιστ, στην οποία πήγε πίσω μετά από ένα χρόνο για να φύγει και πάλι στις αρχές του 2014 έναντι 5 εκ. ευρώ στην Ρούμπιν Καζάν.
Θα πάει σε 4-4-2
Έχοντας καταγράψει όλα τα στοιχεία που συνθετουν το αγωνιστικό προφίλ του Ντέβιτς, είναι λογικό να σκέφτεται κανείς ότι πλέον ο ΠΑΟΚ θα έχει τη δυνατότηα να παίζει ακόμη πιο συχνά 4-4-2 και ειδικά μέσα στην Τούμπα κόντρα σε ομάδες που επιχειρούν να αμύνονται σε μισό γήπεδο. Ο Ντέβιτς δίπλα στον Κλάους, με τις ατομικές ενέργειές του θα βοηθά να ξεκλειδώνονται πιο εύκολα και συχνά οι αντίπαλες άμυνες.
Υπάρχει και σημείο προβληματισμού
Φυσικά, υπάρχουν και ορισμένα σημεία που προβληματίζουν στην περίπτωση του Ντέβιτς. Το πιο σημαντικό ότι φεύγοντας δύο φορές από την Μέταλιστ (του Μίρον Μάρκεβιτς και το αναφέρουμε γιατί ίσως και το πρόσωπο να έχει σημασία), δεν μπόρεσε να έχει την απόδοση που είχε συνηθίσει τους πάντες με την ομάδα του Χάρκοβο. Ούτε στη Σαχτάρ, ούτε στη Ρουμπίν που ανήκει τώρα έκανε τα πολύ μεγάλα παιχνίδια και αυτό δεσμεύει τον Αναστασιάδη να ρίξει πολύ μεγάλο βάρος στην προσαρμογή του.
Ας κλείσει, όμως, το μεγάλο ντιλ που επιχειρεί προσωπικά ο Ιβάν Σαββίδης και θα έχουμε πολύ περισσότερα να πούμε.
- ΑποστόληςΑ
- Δημοσιεύσεις: 100661
- Εγγραφή: Τετ 17 Ιουν 2009, 09:09
- Τοποθεσία: Άγιος Δημήτριος (τέως Μπραχάμι)
Re: Μεταγραφές Χειμώνα 2014-2015 II
To ολαπαοκ λέει ότι η υπόθεση Bastos δεν υφίσταται εφόσον κλείσει ο Μάρκος.
- buffalobill4
- Δημοσιεύσεις: 7360
- Εγγραφή: Σάβ 31 Ιαν 2009, 09:37
Re: Μεταγραφές Χειμώνα 2014-2015 II
Μακαρι να κλεισουν και οι 2 παιχτες. Η ηλικια τους ειναι διαφορετικη απο το target group που οριστηκε το καλοκαιρι αλλα δε με χαλαει. Θα γραψω 2 σκεψεις απο τωρα για το καλοκαιρι και το τι πιστευω εγω οτι πρεπει να γινει. Καταρχας, το συστημα που θα αναλυσω ειναι το 4-3-3
Τερματοφυλακες.
Με Γλυκο-Ιτανζ ειμαι μια χαρα και τριτο οποιον θελει ο προπονητης.
Αρ μπακ
Στελνεις Τζαβελλα-Σπυρο σου μενει ο Ρατς και ο Ποζατζιδης. Εδω πρεπει να αποφασισεις αν τελικα ο Ποζατζιδης εχει τα χαρακτηριστικα να στηριχτει. Αν ναι ξεκινας με αυτους τους 2, αν οχι πρεπει να αποκτηθει φερελπις αριστερος μπακ. Εχω προτεινει εδω μεσα τον Τασουλη του Πανιωνιου.
Σεντερ μπακ.
Με Κοστα-Βιτορ-Παπαγιαννοπουλο χρειαζεσαι ακομα εναν.
Δεξια μπακ
Σκονδρας-Κιτσιου-Κων/νιδης, Πρεπει να αποφασισεις ποιους 2 θα εχεις και ο 3ος ή θα φυγει δανεικος ή εξ αρχης θα γνωριζει τη θεση του
Κεντρικα χαφ
Θα εχεις Μαδουρο-Τζιολη-Νομποα-Κατσε-Τζανδαρη (πρεπει να ανανεωσει για μενα)-Γκολασα. Αριθμητικα εισαι πληρης. Νομιζω ομως θα ηταν καλυτερο να φυγει ο Μαδουρο και να αποκτηθει ενας ακομα παιχτης σημειο αναφορας στο κεντρο. Οχι οτι ο Μαδουρο δεν ειναι καλος, αλλα εχει ακριβως τα ιδια χαρακτηριστικα με τον Τζιολη.
3αδα επιθεσης
Εχοντας Κλαους-Ντεβιτς-Φανουρη-Σαλπι-Κουλουρη-Μακ-Παπαδοπουλο πιστευω πως πρεπει να σουταρεις τον καραφλα και να παρεις ενα σοβαρο εξτρεμ τυπου Βιερινια, να μπορει να φτιαξει αλλα και να εκτελεσει δηλαδη. Edit: επειδη ομως θα εχεις και πολλες υποχρεωσεις χρειαζεσαι ακομα εναν καθαρο εξτρεμ για να εισαι πληρης. Αυτος μπορει να ειναι ενας Ελληνας νεαρος.
Αν πανε ολα καλα δηλαδη, το καλοκαιρι χτυπας εναν φερελπι αρ πακ εναν ακομα καλο σεντερ μπακ ενα 6-8αρι ακομα και δυο εξτρεμ και εχεις ομαδα πληρη.
Τερματοφυλακες.
Με Γλυκο-Ιτανζ ειμαι μια χαρα και τριτο οποιον θελει ο προπονητης.
Αρ μπακ
Στελνεις Τζαβελλα-Σπυρο σου μενει ο Ρατς και ο Ποζατζιδης. Εδω πρεπει να αποφασισεις αν τελικα ο Ποζατζιδης εχει τα χαρακτηριστικα να στηριχτει. Αν ναι ξεκινας με αυτους τους 2, αν οχι πρεπει να αποκτηθει φερελπις αριστερος μπακ. Εχω προτεινει εδω μεσα τον Τασουλη του Πανιωνιου.
Σεντερ μπακ.
Με Κοστα-Βιτορ-Παπαγιαννοπουλο χρειαζεσαι ακομα εναν.
Δεξια μπακ
Σκονδρας-Κιτσιου-Κων/νιδης, Πρεπει να αποφασισεις ποιους 2 θα εχεις και ο 3ος ή θα φυγει δανεικος ή εξ αρχης θα γνωριζει τη θεση του
Κεντρικα χαφ
Θα εχεις Μαδουρο-Τζιολη-Νομποα-Κατσε-Τζανδαρη (πρεπει να ανανεωσει για μενα)-Γκολασα. Αριθμητικα εισαι πληρης. Νομιζω ομως θα ηταν καλυτερο να φυγει ο Μαδουρο και να αποκτηθει ενας ακομα παιχτης σημειο αναφορας στο κεντρο. Οχι οτι ο Μαδουρο δεν ειναι καλος, αλλα εχει ακριβως τα ιδια χαρακτηριστικα με τον Τζιολη.
3αδα επιθεσης
Εχοντας Κλαους-Ντεβιτς-Φανουρη-Σαλπι-Κουλουρη-Μακ-Παπαδοπουλο πιστευω πως πρεπει να σουταρεις τον καραφλα και να παρεις ενα σοβαρο εξτρεμ τυπου Βιερινια, να μπορει να φτιαξει αλλα και να εκτελεσει δηλαδη. Edit: επειδη ομως θα εχεις και πολλες υποχρεωσεις χρειαζεσαι ακομα εναν καθαρο εξτρεμ για να εισαι πληρης. Αυτος μπορει να ειναι ενας Ελληνας νεαρος.
Αν πανε ολα καλα δηλαδη, το καλοκαιρι χτυπας εναν φερελπι αρ πακ εναν ακομα καλο σεντερ μπακ ενα 6-8αρι ακομα και δυο εξτρεμ και εχεις ομαδα πληρη.
Re: Μεταγραφές Χειμώνα 2014-2015 II
Παίδες το γράφω εδώ λόγω επισκεψιμότητας :
Είναι προφανές πως υπάρχει τεχνικό πρόβλημα και προσπαθούμε να το λύσουμε εντός της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία αναβάθμισης/ανανέωσης του site, κάτι που θα δώσει νέες δυνατότητες αλλά κυρίως μια οριστική (ελπίζουμε) λύση σε όλα τα ζητήματα.
Δε ξέρω πόσο καιρό θα πάρει, υπολογίζουμε γύρω στο μήνα. Μέχρι τότε ζητούμε κατανόηση.
Είναι προφανές πως υπάρχει τεχνικό πρόβλημα και προσπαθούμε να το λύσουμε εντός της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία αναβάθμισης/ανανέωσης του site, κάτι που θα δώσει νέες δυνατότητες αλλά κυρίως μια οριστική (ελπίζουμε) λύση σε όλα τα ζητήματα.
Δε ξέρω πόσο καιρό θα πάρει, υπολογίζουμε γύρω στο μήνα. Μέχρι τότε ζητούμε κατανόηση.
Re: Μεταγραφές Χειμώνα 2014-2015 II
Στην Ιταλία γράφουν για ΠΑΟΚ και Diakite (τον πρώην παίκτη της Λάτσιο, Φιορεντίνα)
Γρήγορος, δυνατός, καλός στο ψηλό παιχνίδι αλλά πιο άτεχνος κι από Τσιρίλο.
Γρήγορος, δυνατός, καλός στο ψηλό παιχνίδι αλλά πιο άτεχνος κι από Τσιρίλο.
- desperando
- Δημοσιεύσεις: 11915
- Εγγραφή: Τρί 12 Μάιος 2009, 13:20
- Τοποθεσία: κάπου εκεί έξω
- Επικοινωνία:
Re: Μεταγραφές Χειμώνα 2014-2015 II
απο το φεισμπουκ του λαγογιαννη το παρακατω πριν μερικα λεπτα
''Αν κατσει ...θα πεσει η Τουμπα!΄΄
υγ χαρισης και κοροβεσης κλεισμενοι για το καλοκαιρι
''Αν κατσει ...θα πεσει η Τουμπα!΄΄
υγ χαρισης και κοροβεσης κλεισμενοι για το καλοκαιρι
Re: Μεταγραφές Χειμώνα 2014-2015 II
Μονο ενας μπορει να το κανει αυτο!desperando έγραψε:απο το φεισμπουκ του λαγογιαννη το παρακατω πριν μερικα λεπτα
''Αν κατσει ...θα πεσει η Τουμπα!΄΄

Κι άλλο χτύπημα από τον ΠΑΟΚ που δείχνει να αλλάζει επίπεδο! Ο Δικέφαλος -σύμφωνα με πληροφορίες του SDNA- μετά τις μεταγραφικές βόμβες με Νομπόα, Ντέβιτς, Κόστα, κάνει διπλό χτύπημα και στην ελληνική αγορά με Χαρίση, Κοροβέση από τον ΠΑΣ.
Ο Ιβάν Σαββίδης με τις μεγάλες μεταγραφές, έδωσε το στίγμα των κινήσεων που θα ακολουθήσουν στον ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του πολυπόθητου τίτλου. Αλλά και των όσων θα ακολουθήσουν το καλοκαίρι...
Για αυτό και έχει δώσει ξεκάθαρη εντολή: «Πάρτε και ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην Ελλάδα»!
Σύμφωνα με πληροφορίες του sdna ο ΠΑΟΚ έχει κλείσει από τώρα για το καλοκαίρι τους Νίκο Κοροβέση και Χάρη Χαρίση, δυο παίκτες που θεωρούνται τα μεγαλύτερα ταλέντα του ΠΑΣ Γιάννενα.
Ειδικά για τα περιθώρια εξέλιξης του 20χρονου Χαρίση οι ειδικοί μιλούν κολακευτικά, ενώ ο Νίκος Κοροβέσης με τις εμφανίσεις του τα 3 τελευταία χρόνια έχει μπει στο στόχαστρο όλων των «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου. - See more at: http://www.sdna.gr/gr/podosfairo/superl ... 02FgJ.dpuf
Τι τσουναμι ειναι αυτο;






