Θα μπω και εγώ στην λογική της μεταγραφολογίας. Γνώμη μου είναι οτι ως ΠΑΟΚ πρέπει να Porto-ποιηθεί. Τι εννοώ με αυτό; 1. Ανάπτυξη ακαδημιών - ανάδειξη ταλέντων, 2. Αγορά παιχτών με μεταπωλητική αξία και 3. Αγορά 4-5 έτοιμων παίχτών -δέν είναι ανάγκη να είναι όλοι star, αυτούς τους φτίαχνεις. Άσε που σε μία ομάδα χρειάζονται και οι παίχτες εργάτες αλλά και οι έμπειροι (με παραστάσεις) παίχτες-.
Το 1. θεωρώ οτι είναι σε καλό δρόμο, μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο με την αξιοποιήση παιχτών όπως αυτή του Ivic. Κάλλιστα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν παίχτες όπως ο Garcia, ο Lino, ο Vukic κτλ να γαλουχήσουν νέα παιδιά. Γυμναστές τύπου Onyeike και στις ακαδημίες. Νέο προπονητικό κέντρο. Ανάπτυξη δικτύου ακαδημιών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο όπως πχ. στην Αφρική σε συννενόηση με τον Joe Nagbe κτλ. Δήλαδή ο παλαιώτερος και τωρινός ΠΑΟΚ να χτίσει τον "ΠΑΟΚ του μέλλοντος".
Το 2. θέλει δουλεία και έιναι το πιο δύσκολο part. Πρέπει το τμήμα scouting να "πετάει" αλλά και πάλι θα το φας το "σκ@τό". Παραγκωνισμένοι (για τον Α η Β λόγο) παίχτες σε καλές ηλικίες -έως 26 χρονών δηλαδή- όπως πχ. ο Lucas (εγώ τον πιστεύω). Ταλέντα απο ακαδημίες μέγάλων συλλόγων που δεν μπόρεσαν να να ξεπεταχτούν -δίνοντας τους την ευκαιρία που θέλουν- όπως πχ. ο Vierinha. Παίχτες νέους και λαβράκια απο το scouting του συλλόγου το οποίο μπορεί να εμπλουτιστεί απο τους προαναφερθέντες (Garcia στη Λ.Αμερική, Vukic στα Βαλκάνια κτλ) μέσω των γνωριμίων και της βαρύτητας των ονομάτων τους στις εκάστοτε περιοχές.
Το 3. είναι το πιο απλό αν υπαρχει χρήμα απο την πλευρά μας και θέληση απο την πλευρά των άλλων.
Οπότε βάση ονομάτων που έχουν πέσει στο τραπέζι απο τα ΜΜΕ της τελευταίες εβδομάδες -πάντα υπολόγίζοντας ποιοί είναι "ρεαλιστικοί στόχοι πχ. ο Piatti απο την στιγμή που παίζει βασικός τον ξεχνάμε.- και βάση αυτών που διαρέει η διοίκηση οτι χρειάζετε o ΠΑΟΚ θα πρέπει -και θα ήθελα- να κινηθεί για...
Lukovic (κατ.3) ή/και Κουρμπέλη (κατ.2) για στόπερ
Zapater (κατ.3) ή/και Razak (κατ.2) για 8-6αρι
Sikabala (κατ.3) για 10αρι
Lalkovic (κατ.2) για extrem
Ανάλογα μπαίνουν στο παιχνίδι και άλλοι παίχτες που επαίξαν ή πρόκειτε να παίξουν πχ. Φορτούνης (κατ.2) ή παίχτες απο τις ακαδημίες μας πχ. Πόζογλου (κατ.1) και Κουλούρης (κατ.1).
Τέλος θα πρέπει να γίνει και καλό ξεκαθάρισμα στο ρόστερ και τον Γενάρη πχ. -γνώμη μου πάντα- Jacobo (συμπεριφορα), Lawrence/Γεωργιάδης/Lopez/Necid (αγώνιστικά) κτλ., όπως και το καλοκαίρι πχ. Garcia, Lino (λόγω ηλικίας και για τους λόγους που προανέφερα), Νίνης (αγωνιστικά) κτλ... Εννοείτε δεν είμαι κατά καμίας "καλής" πώλησης αρκεί να υπάρχει και εξίσου "καλή" -ή "καλύτερη"- αγορά!
Σόρρυ αν κούρασα...