Ούτε που θυμάμαι πόσες φορές το διάβασα: «
Ένα από τα στοιχεία που απουσιάζουν από την ελληνική και παγκόσμια πολιτική σκηνή είναι το όραμα». «
Δεν υπάρχουν σήμερα» λέγανε «
Ντε Γκολ και Καραμανλής» (ή «
Μιτεράν και Παπανδρέου») «
να εμπνεύσουν τον κόσμο, μας κυβερνάνε μετριότητες» ξαναλέγανε «
τύπου Μέρκελ και Σημίτη».
Προσωπικά δεν έχω κανένα νταλκά να μου φορτωθεί στο κεφάλι «οραματιστής» ηγέτης, μου αρκεί να είναι τίμιος, έξυπνος και δουλευταράς. Αλλά την απορία την έχω: πού στην ευχή εξαφανίζονται όλοι όσοι μεμψιμοιρούν για την έλλειψη οραματιστή, όταν αυτός ο οραματιστής εμφανίζεται μπροστά μας; Υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα οραματιστή ηγέτη (ό,τι κι αν σημαίνουν οι λέξεις) στην Ελλάδα από τον Σαββίδη;
Έχουν κολλήσει όλοι οι ΑΡΔ (κι εμείς μαζί τους) «στην κατάκτηση του champions league», θαρρείς και μας υποσχέθηκε ότι
θα γίνει αύριο. Μπορεί να γίνει σε 15 χρόνια, μπορεί - το πιθανότερο - ποτέ. Η δήλωση ήταν ο μακροπρόθεσμος στόχος, η εικόνα πέρα από τον ορίζοντα που τώρα δεν φαίνεται γιατί είμαστε χαμηλά, που θα αποκαλύπτεται όσο ανεβαίνουμε στο βουνό. Ή μπορεί να είναι παραμύθι για μικρά παιδιά, αλλά
αυτό δεν το ξέρουμε ακόμη. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι ο ΑΠΟΕΛ έφτασε στους 8 του ch.l. και η εθνική σήκωσε το Euro το 2004.
Η άλλη παρεξηγημένη δήλωση είναι περί Ροναλντίνιο. Τί είπε ο μεγαλομέτοχος και τί κατάλαβε ο δημοσιογράφος, ο οπαδός και ο δημοσιογράφος-οπαδός. Ο Σαββίδης είπε ότι προσπάθησε να φέρει ένα τεράστιο όνομα, αλλά «αυτοί δεν έρχονται έτσι εύκολα στην Ελλάδα», δηλαδή το αυτονόητο. Το 90% όντως δεν έρχεται᾿ ειδικά τώρα που οι ξένοι ΑΡΔ έχουν ξεφτιλίσει την εικόνα της χώρας μας (τα πάντα για το μεροκάμ... εεε για την είδηση). Πιο πριν (το χειμώνα) ο Τσιστιακόφ έχει δηλώσει «δεν ψάχνουμε διάσημους παίκτες». Τί καταλαβαίνουμε εμείς; Ότι θα πάρουμε διάσημο παίκτη και μάλιστα τώρα. Τί τώρα, χθες.
Εν τω μεταξύ στην ίδια συνέντευξη έχουν αναφερθεί και άλλα - ασήμαντα φαίνεται - θέματα, όπως π.χ. τα χρέη. Που σου λέει «είπα στην κυβέρνηση πάρε 11 χαρτιά κασέρι να ησυχάσουμε όλοι», αλλά «φαίνεται πώς υπάρχει πρόβλημα με την τρόικα» (που μάλλον έχει αλλεργία στα μετρητά και γουστάρει καλύτερα λίγα-λίγα για καμιά πεντακοσαριά χρόνια, έτσι που να μήν ξεχρεώνεις ΠΟΤΕ, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) και περιμένεις να παραιτηθεί η κυβέρνηση (ή τουλάχιστον να διαψεύσει), να γίνει πρώτο θέμα στις εφημερίδες, αλλά όχι. Το θέμα μας είναι ο Ροναλντίνιο. Που παρεμπιπτόντως από εκείνη την δήλωση (τυχαία ή όχι), ο Βραζιλιάνος καθόρισε το κασέ του σε «πάνω από 6.5». Και νά που βρέθηκε και ομάδα να του τα δώσει.