Και μετά φταίει ο ΠΑΟΚ;
Του Διονύση Ελευθεράτου
Ο Σισέ το βιολί του. Γκολ και πάλι γκολ. Ο Ολυμπιακός, επίσης, το βιολί του: μυϊκοί τραυματισμοί και -για δεύτερη συνεχή αγωνιστική- «τραυματική» εμφάνιση στην επανάληψη. Το βιολί της διαιτησίας, τώρα που μπήκαμε στην τελική ευθεία, παιανίζει την... ωδή προς τους μεγάλους. Θα δούμε αν αυτό το εμβατήριο θα διαρκέσει μέχρι τέλους, τούτη την αγωνιστική όμως οι ήχοι ήταν έντονοι.
Στο ΟΑΚΑ δεν δόθηκαν δύο πέναλτι υπέρ του Εργοτέλη, στο Φάληρο ένα υπέρ του Ατρομήτου. Στη Νέα Σμύρνη το πόδι του Κοντοέ θα πρέπει να ήταν ηλεκτροφόρο. Ακούμπησε τον Νίνη κι αυτός τινάχτηκε με τρόπο ελάχιστα πειστικό, πλην αποτελεσματικό -όπως αποδείχθηκε.
Κατά τα άλλα, συγγνώμη, κανένα από τα χθεσινά παιχνίδια δεν αμβλύνει τη διάθεσή μου να εκφράσω μερικές σκέψεις για τον ΠΑΟΚ. Δεν ξέρω πού θα καταλήξει η φετινή προσπάθειά του, αλλά είναι η μοναδική διαφορετική νότα στο πρωτάθλημα.
Είχα γράψει προσφάτως ότι το ποδόσφαιρο που παίζει φέτος ο ΠΑΟΚ είναι ελαφρώς φιλικότερο προς το μάτι του θεατή συγκριτικά μ' εκείνο της περσινής σεζόν. Τώρα μάλλον οφείλω να απαλείψω αυτό το «ελαφρώς». Εκείνο που μου φαίνεται όχι ελαφρώς, αλλά χονδροειδώς υπερβολικό (αν όχι και κακόπιστο) ήταν η -ευδιάκριτη στις τάξεις του δημοσιογραφικού κόσμου- τάση να «σταυρωθεί» ο ΠΑΟΚ, με την κατηγορία του ελλείμματος θεαματικότητας στο παιχνίδι του. Λες και οι υπόλοιποι διεκδικητές του τίτλου θυμίζουν μικρογραφίες της Μπάρτσα!
Σύμφωνοι, ο ΠΑΟΚ είναι κυρίως «ομάδα του 1-0», ή, ακριβέστερα, του... 1,33 - 0,41 (για να σεβαστούμε τους μέσους όρους ανά παιχνίδι). Ρωτάω, όμως: η ΑΕΚ του 1,50 τέρματος ανά ματς, ο Ολυμπιακός του 1,66 και ο Παναθηναϊκός του 1,83 μας έχουν θέλξει με το δημιουργικό, θεαματικό, παραγωγικό παιχνίδι τους; Ναι, κάποτε ο ΠΑΟΚ δημιουργούσε περισσότερες ευκαιρίες και σκόραρε με συχνότητα μεγαλύτερη από τη σημερινή, αλλά το ίδιο ακριβώς έκαναν και οι άλλοι. Τότε οι δύο ή και οι τρεις «μεγάλοι» σημείωναν περισσότερα από δύο τέρματα ανά αγώνα. Τώρα τον Παναθηναϊκό του 1,83 γκολ κοντεύουμε να τον θεωρήσουμε... πολυβόλο! Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, μας μάρανε;
Ας θυμηθούμε: το 1999-2000 ο ΠΑΟΚ σημείωνε 1,88 γκολ ανά ματς, ο Ολυμπιακός 2,52 γκολ, ο ΠΑΟ 2,70 και η ΑΕΚ 2,02 τέρματα. Την επόμενη (2000-01) περίοδο ο ΠΑΟΚ είχε 2,20 γκολ ανά ματς, ο Ολυμπιακός 2,80, ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ 2,03. Το 2001-02 ο ΠΑΟΚ φόρτωνε τις αντίπαλες εστίες με 2,11 τέρματα ανά αγώνα, αλλά είχε άμυνα σουρωτήρι (1,73). Τότε όμως ήταν η σεζόν του Ολυμπιακού των 2,65 γκολ ανά αγώνα, αλλά και της παραγωγικότερης ΑΕΚ (2,50) που είδαμε μέχρι τώρα στον 21ο αιώνα. Η ΑΕΚ τότε είχε προπονητή τον Σάντος -κάτι που λησμονούν όσοι θεωρούν ότι στα γονίδια του Πορτογάλου κατοικοεδρεύει η λατρεία για το συντηρητικό ποδόσφαιρο. Τη χρονιά εκείνη ο ΠΑΟ παρουσίαζε συντελεστή 2,03 τερμάτων.
Για την οικονομία του χώρου σταματώ την αναλυτική αναδρομή. Αναφέρω απλώς ότι στα μισά της δεκαετίας, δηλαδή το 2004-05, για πρώτη φορά όλες οι ομάδες έμειναν κάτω από τον πήχη των δύο γκολ ανά ματς. Οι συντελεστές της σεζόν εκείνης μοιάζουν με τους σημερινούς -στην ουσία εισήλθαμε σε μια εποχή την οποία ακόμα διανύουμε. Τότε είχαμε: Ολυμπιακός 1,80, ΠΑΟ 1,70, ΑΕΚ 1,53, ΠΑΟΚ 1,43. Αντί να δούμε πόσο σημαντική φθορά υπέστη το προσφερόμενο από όλους τους μεγάλους θέαμα, τι κάναμε; Ρίξαμε τα βάρη στην καμπούρα του ΠΑΟΚ κι ησυχάσαμε. Ούτε δίκαιο, ούτε σοφό/
http://www.sday.gr/page.ashx?pid=2&aid= ... id=2&sn=13