Θεσσαλονίκη - Αθήνα: Μια απόσταση 504 χιλιομέτρων. ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός, δύο ομάδες με μεγάλη ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γήπεδο Τούμπας, γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας, οι παραδοσιακές έδρες των δύο. Πολλοί ποδοσφαιριστές έχουν φορέσει την φανέλα και των δύο και έχουν δοξαστεί από τους φιλάθλους τους.
Εννιά (9) ποδοσφαιριστές συνολικά είναι αυτοί που ενώ πρώτα αγωνίζονταν με τον δικέφαλο στο στήθος, στην συνέχεια αγωνίστηκαν με το τριφύλλι. Απ' αυτούς οι οκτώ (8) ήταν έλληνες και ο ένας περουβιανός. Στην δεκαετία του 1970 πρέπει να ανατρέξουμε για να βρούμε τον πρώτο παίκτη που πραγματοποίησε αυτήν την διαδρομή.
Ο Αχιλλέας Ασλανίδης, ήταν αυτός που πραγματοποίησε πρώτος αυτήν την διαδρομή την περίοδο 1976-77. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία του ΠΑΟΚ, αφού έπαιξε σημαντικό ρόλο στους πρώτους τίτλους του Δικεφάλου. Το 1972 κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας απέναντι στον Παναθηναϊκό και δύο χρόνια αργότερα το δεύτερο απέναντι στον Ολυμπιακό. Ο Ασλανίδης μάλιστα είχε χριστεί σκόρερ σε εκείνο το παιχνίδι. Το 1976 ήταν ενεργό μέλος στην ομάδα που κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου, με προπονητή τον Γκιούλα Ρόλαντ. Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος δέχθηκε πρόταση από τον Παναθηναϊκό και συνέχισε εκεί την καριέρα του για τρία χρόνια.
Ο Χρήστος Τερζανίδης ήταν ο δεύτερος που ακολούθησε την διαδρομή Θεσσαλονίκη - Αθήνα. Ο Τερζανίδης ανήκει κι αυτός στην μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ της δεκαετίας του '70 και ήταν παρών στην κατάκτηση των τριών τροπαίων (1 πρωτάθλημα- 2 κύπελλα). Την αγωνιστική περίοδο 1977-78 αποφάσισε με τη σειρά του να δοκιμάσει την τύχη του στην Αθήνα και τον Παναθηναϊκό, χωρίς όμως να καταφέρει να κατακτήσει κάποιον τίτλο.
Το 1980 ο Αγγελος Αναστασιάδης διήνυσε την ίδια διαδρομή. Από την Τούμπα στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το 1976 στέφθηκε πρωταθλητής με τον ΠΑΟΚ, ενώ στην πρώτη του χρονιά στους πράσινους κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας. Το 1983-84, η οποία ήταν και η τελευταία του χρονιά στο τριφύλλι κατέκτησε το νταμπλ.
Ο Χρήστος Δημόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1985 με τον ΠΑΟΚ και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ. Το ίδιο καλοκαίρι μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό, κατακτώντας μαζί του τα πρωταθλήματα το 1985-86, 1989-90 και τα κύπελλα του '86, του '88 και του '89. Οι φίλοι του τριφυλλιού θα τον θυμούνται για το γκολ που είχε πετύχει στον τελικό του 1986, που είχε σημειώσει απέναντι στον Ολυμπιακό στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο.
Ο περουβιανός Πέρσι Ολιβάρες ακολούθησε κι αυτός την διαδρομή Θεσσαλονίκη - Αθήνα. Αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ από το 1997 μέχρι το 1999 και συνέδεσε το όνομά του με την πρόκριση του Δικεφάλου απέναντι στην Αρσεναλ το 1997. Το καλοκαίρι του 1999 φόρεσε τη φανέλα με το τριφύλλι και παρέμεινε στην Αθήνα μέχρι το 2001.
Ο Παντελής Κωσταντινίδης ή αλλιώς "σβούρας" το 2003 έφυγε από τον ΠΑΟΚ για να αγωνιστεί με τους πράσινους. Με τον ΠΑΟΚ κέρδισε το κύπελλο Ελλάδας το 2001 απέναντι στον Ολυμπιακό, ενώ με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε το ντάμπλ του 2004.
Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης ήταν ο 7ος, ο οποίος μεταγράφηκε από τον δικέφαλο στο τριφύλλι. Το 2006 πήρε την μεγάλη απόφαση να κατηφορίσει στην Αθήνα, απόφαση η οποία δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση καθώς ήταν αντίθετη στην θέληση των ασπρόμαυρων φιλάθλων. Ο Σαλπιγγίδης αγωνίζεται μέχρι και σήμερα στον Παναθηναϊκό αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμα να κερδίσει κάποιον τίτλο, εκτός από αυτόν του πρώτου σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος το 2005-06 με 17 γκολ.




Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος από την Παρασκευή (20/6) είναι ο 8ος ποδοσφαιριστής που έχει ακολουθήσει την διαδρομή ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός.
Ο Χρήστος Μελίσσης είναι ο 9ος και τελευταίος - για την ώρα - ποδοσφαιριστής που έχει ακολουθήσει την διαδρομή ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός.
http://www.sport.gr/default.asp?pid=4&aid=14787