ναι συμφωνώ κώστα, για αυτό το γραψα.
bane η βασική μας διαφωνία νομίζω είναι τελικά απλή: εγώ πιστεύω οτι όσα προσόντα θέλει για να παίξεις επίθεση άλλα τόσα για να παίξεις άμυνα. το καταλαβαίνω οτι είναι λίγο οξύμωρο αυτό που λέω γιατί θα μου πεις οτι οι μεγαλύτεροι παίκτες ήταν ο jordan, o drazen, o sabonis o kukoc κλπ κλπ. που κατά κόρον ήταν scorer (+ και άλλα πολλά, αλλά βασικά όχι άμυνα άσχετα αν ο jordan ήταν πολύ καλός αμυντικά). Δεν μπορεί στην ελλάδα να μνημονεύουμε τον σιγάλα και όχι τον γκάλη (σορρυ κώστα τον μπάνε ήθελα να πω

). απλά και το μπάσκετ είναι απλά μαθηματικά. όποιος έχει το μεγαλύτερο score κερδίζει. άρα το ίδιο σημαντικός είναι ένας παίκτης όταν δεν τρώει καλάθι με έναν που το βάζει (το λέω απλά λογιστικά). επίσης το ίδιο κουλό είναι να είναι καλός επιθετικός ένας παίκτης τύπου gecevski (που θυμίζει μεσήλικα σαραντάρη που επανέρχεται μετά από χρόνια στο γυμνάσιο που είχε μεγαλουργήσει με κοιλιά και καράφλα να ξαναδείξει στους νέους πώς παίζόταν το old school μπάσκετ) όσο καλός αμυντικός ένας παίκτης τύπου καλαιτζίδη (που με δεμένα μάτια τώρα στα 34 μου έχω καλύτερο ποσοστό τουλάχιστον από τις βολές). ίσως και οι δύο δεν θα πρεπε να παίζουν μπάσκετ αλλά είναι χρήσιμοι. ο καλαιτζίδης λοιπόν είναι περίπτωση παίκτη που δεν μπορεί επιθετικά και μπορεί αμυντικά. Πρόσεξε, όχι απλά έχει διάθεση να παίξει άμυνα επειδή δεν μπορεί επιθετικά (ναι είναι και αυτός ένας λόγος), αλλά επειδή έχει τα προσόντα να παίξει άμυνα και δουλεύει πολύ στις προπονήσεις να παίξει άμυνα. όσο για τους παίκτες του ολυμπιακού, τα λόγια είναι περιττά αν είδες το ματς με τον νιώνιο. ΟΧΙ δεν μπορούν να παίξουν άμυνα (εξαιρώ φυσικά benverley, childress, βασιλόπουλο και παπανικολάου). απλά. κανένας μπουρούσης, κανένας σχορτσιανίτης, κανένας vuisjic. για αυτό είπα οτι πού πάει να παίξει με αντιπάλους που έχουν front line φωτιά (barca, real, βάζελος, caja). Αυτό δε σημαίνει οτι θα χάσει αυτόματα (έτερον εκάτερον). για τους ψηλούς μίλησα. Και έκανα και μία ερώτηση σε ένα προηγούμενο ποστ μου, μπορεί ο οποιοσδήποτε παίκτης να παίξει σε ομάδα του messina ή του zeljko?? όχι, πρέπει να χουν κάποια χαρακτηριστικά. ε κάποια από αυτά αφορούν την άμυνα.
PS: σημείωση οτι μιλάω αποκλειστικά και μόνο για την προσωπική άμυνα. όχι στο κομμάτι που έχει να κάνει με τον προπονητή και τι άμυνες εφαρμόζει.