Διαβάζω πως σε δηλώσεις του ο Αλμέιδα χαρακτήρισε ανοργάνωτο το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Μου φάνηκε λίγο αόριστο οπότε αναγκάστηκα να ψάξω λίγο σε τι μπορεί να ανεφέρεται.
Μετά από ώρα συνειδητοποίησα πως ο Αλμέιδα μάλλον αναφέρεται στο πόσο ανοργάνωτες τακτικά είναι οι ελληνικές ομάδες και ειδικά αυτές που έχουν 3 χρόνια τον ίδιο προπονητή και το ίδιο ρόστερ πάνω κάτω.
Στις παρακάτω εικόνες βλέπουμε μια τέτοια ομάδα όπου το αριστερό στόπερ φυλάει στο δεξί πλάγιο άουτ και το δεξί στόπερ βρίσκεται επίσης στο πλάι της δεξιάς γραμμής και φυλάει τον κανένα. Στη θέση των στόπερ παίζει μόνος του ένας ποδοσφαιριστής με χαρακτηριστικά 8αρο10αριού. Έχει δίκιο ο Αλμέιδα. Με τέτοια εικόνα ομάδας όντως το ελληνικό ποδόσφαιρο φαίνεται εντελώς ανοργάνωτο σε συλλογικό επίπεδο.
Από την κεντρική κάμερα
Από την πλαϊνή κάμερα
Εκεί λοιπόν που είχα ηρεμήσει σχετικά με το τι εννοεί ο Αργεντίνος προπονητής ξαφνικά βρέθηκα στο κενό γιατί βρήκα και αυτό.
Η ίδια ομάδα με παρόμοια τοποθέτηση δέχτηκε αυτό το γκολ στον τελευταίο της αγώνα.
Από την κεντρική κάμερα
Από την πλαϊνή κάμερα
Συνειδητοποίησα λοιπόν πως αυτή η ομάδα δεν ήταν ανοργάνωτη καθώς η άμυνά της είχε πάνω κάτω την ίδια τοποθέτηση. Δλδ όλα γίνονται βάσει οργανωμένου σχεδίου. Μάλλον ο προπονητής της εφαρμόζει τη λεγόμενη κάθετη άμυνα. Έναν νεωτερισμό στο ποδόσφαιρο που είναι εμπνευσμένος από τις χορογραφίες τις eurovision όπου όλοι οι αμυντικοί είναι κάθετα τοποθετημένοι στο γήπεδο, ο ένας πίσω από τον άλλο. Μη κοιτάτε που εμείς βλέπουμε από πλαϊνές κάμερες όλους τους αμυνόμενους. Μέσα στο χορτάρι είναι αλλιώς. Όπως στις χορογραφίες οι χορευτές μπαίνουν όλοι σε μια ευθεία γραμμή και ξαφνικά κάποιοι ξεπετιούνται στα αριστερά και κάποιοι στα δεξιά, το ίδιο συμβαίνει και στην κάθετη άμυνα. Ο επιτιθέμενος βλέπει μόνο τον πρώτο πρώτο και δεν ξέρει πόσοι είναι τέλεια στοιχισμένοι και ευθυγραμμισμένοι πίσω από τον πρώτο. Μόλις ο επιτιθέμενος επιλέξει μια από τις δυο μεριές, τσουπ, εμφανίζονται οι κρυμμένοι αμυντικοί. Το σχέδιο όμως είναι πιο ψαγμένο από όσο απλοϊκά προσπαθούμε να το παρουσιάσουμε. Το δεξί μπακ είναι και αυτό στο κόλπο και έχει οδηγίες να μην εφαρμόσει τη διαγώνια κάλυψη που διδάσκεται σε κάθε ακαδημία ποδοσφαίρου σε ηλικίες u12. Επίτηδες παριστάνει ότι μαρκάρει μαν του μαν 2 στρέμματα μακριά από τη μπάλα. Σκοπός είναι να αφήσει έναν αεροδιάδρομο ως προφανή επιλογή για τον επιτιθέμενο. Θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί να συμβαίνει αυτό. Ο λόγος μπορεί να είναι δυσνόητος για εμάς τους άσχετους με το ποδόσφαιρο, είναι όμως αρκετά απλός για όσους ασχολούνται επαγγελματικά σε αυτό το χώρο και δεν είναι άλλος από τον εξής:
Η κάθετη άμυνα που εφαρμόζει η εν λόγω ομάδα έχει μια αδυναμία. Ο τελευταίος στη σειρά παίκτης, όντας πλήρως και αυτοματοποιημένα ευθυγραμμισμένος με τον πρώτο, έχει περιορισμένη ορατότητα. Άρα θα έχει καθυστερημένη αντίδραση στο ποια μεριά πρέπει να κινηθεί και όταν δει τον επιτιθέμενο θα είναι αργά. Με τη μη εφαρμογή της διαγώνιας κάλυψης και τη δημιουργία ενός αεροδιαδρόμου ο επιτιθέμενος σίγουρα θα διαλέξει τον αεροδιάδρομο που οδηγεί προς την εστία. Τότε ο τελευταίος παίκτης ακούγοντας την ιαχή "όρμα" από τον μπροστινό παίκτη της κάθετης άμυνας, ξέρει προς ποια μεριά να τρέξει χωρίς δεύτερη σκέψη και ακαριαία επεμβαίνει και αποσοβεί τον κίνδυνο καθώς πιάνει στα πράσα τον επιτιθέμενο που νόμιζε πως αμέριμνος θα μπει με τη μπάλα στα δίχτυα.
Η κάθετη άμυνα ήρθε ως ιδέα στον προπονητή της εν λόγω ομάδας όταν παρακολουθώντας παλαιότερους αγώνες αυτής της χώρας είδε τον ποδοσφαιριστή Μπουχαλάκη να κρύβεται πίσω από ένα δοκάρι. Τότε του ήρθε η προφανής ιδέα πως αφού ένας παίκτης μπορεί να κρυφτεί πίσω από ένα δοκάρι τότε περισσότεροι παίκτες μπορούν να κρυφτούν πίσω από ένα συμπαίκτη τους που έχει εμφανώς μεγαλύτερο πλάτος από ένα δοκάρι άρα μπορεί να κρύψει καλύτερα όσους βρίσκονται πίσω του. Επιπροσθέτως η κάθετη άμυνα έχει το πλεονέκτημα πως μπορεί να μετακινείται ενώ το δοκάρι είναι στατικό.
Χρήσιμη λοιπόν η δήλωση του Αλμέιδα περί ανοργάνωτου ελληνικού ποδοσφαίρου. Με ανάγκασε να ψάξω πράγματα που σε διαφορετική περίπτωση δε θα τα έψαχνα.
Όμως το κενό μου παραμένει. Τι να εννοεί άραγε με τη φράση ανοργάνωτο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μήπως εννοεί πως προπονητές μπορούν να πιάνουν αστυνομικούς από το λαιμό και να μένουν ατιμώρητοι; Μήπως εννοεί πως παίκτες μπορούν να πιάνουν κεφαλοκλείδωμα τους αντιπάλους τους και να μη τρώνε κόκκινη; Δεν ξέρω. Θα συνεχίσω να ψάχνω και αν βρω κάτι θα επανέλθω.