Daskalos_4 έγραψε:Jean Valjean έγραψε:aivas19 έγραψε:Ε οχι ρε Jean καλυτεροι του Κοταρσκι!
Φίλε aivas19 έχω γράψει επανειλημμένα και πολύ αναλυτικά για το θέμα. Στο θρεντ του παίκτη υπάρχουν αρκετά από αυτά. Δεν θέλω να τα ξαναγράψω...........
............
Αυτό θα πρότεινα να κάνει κανείς και για τον Κοτάρσκι. Πρέπει να βάλετε και να δείτε και να ξαναδείτε τις καλές του στιγμές ώστε να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα γι αυτές.
Αν καταλάβετε τι κάνει στις καλές του στιγμές θα καταλάβετε πολλά για το τι τερματοφύλακας είναι ο Κοτάρσκι. Οι καλές του στιγμές λένε πολλά περισσότερα (....εναντίον του!!!) από τις κακές του στιγμές.
...............
Καλησπέρα φιλε Jean, ομολογω πως αδυνατώ να ακολουθήσω αυτον τον συλλογισμο σου. Θα ήθελες να αναλύσεις λιγακι το τι ακριβως κανει στις καλες του στιγμες ο Κοταρσκι που λενε πολλα εναντιον του;
Πολύ ευχαρίστως Δάσκαλε!
Αν δει κανείς τις καλές αποκρούσεις του Κοτάρσκι (τα χαιλάιτς που θα έβαζε ο μάντζέρ του δηλαδή) στους αγώνες που έπαιξε με τον ΠΑΟΚ θα διαπιστώσει τα εξής:
- έχει καλή έξοδο όταν ο αντίπαλος βρίσκεται σε θέση τετ α τετ . Είτε με χέρια είτε με πόδια είτε με στάση σώματος και σπαγγάτο δυσκολεύει τον επιθετικό καλύπτοντας το πεδίο του. Συνήθως έχει καλή τοποθέτηση. Δεν ζητάμε να μην τρώει γκολ, ζητάμε να κάνει τα λογικά, αυτά που πρέπει για να μην φάει. Αν τελικά το φάει δεν χάθηκε κι ο κόσμος, δεν υπάρχει τερματοφύλακας που να μην τρώει γκολ, ούτε ένας. Κι ο επιθετικός παίζει στο παιχνίδι, έχει κι αυτός ρόλο, αν είναι καλός θα στο βάλει. Πιο καλά αποκρούει τα συρτά και χαμηλά παρά τα ψηλά πλασέ.
- δεν κάνει γενικά εξόδους σε πλάγιες σέντρες και σε κόρνερ. Δεν έχει μια καλή φάση με έξοδο. Για να πούμε την αλήθεια, ελάχιστα χάιλάιτς ΤΦ μας δείχνουν τις εξόδους τους γιατί δεν είναι κάτι πιασάρικο και τόσο θεαματικό, είναι όμως ουσιαστικό.
- κάνει καλές αποκρούσεις είτε σε κοντινά είτε σε μακρινά σουτ. Εδώ παρατηρούμε τα εξής: λίγες φορές μπλοκάρει μπάλα, τις περισσότερες την διώχνει. Όταν βέβαια το σουτ ή η κεφαλιά (που είναι πιό δύσκολη να την αποκρούσεις) γίνεται από κοντινή απόσταση έρχονται σε πρώτη μοίρα τα ανατανακλαστικά που είναι πολύ καλά στην περίπτωση του Κοτάρσκι. Σε πιο μακρινά σουτ παίζει περισσότερο ρόλο η τοποθέτηση και η τεχνική. Παρατηρούμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις όταν αποκρούει η μπάλα ξαναγυρίζει στο κέντρο της περιοχής μας. Αυτό είναι ένα βασικό μειονέκτημα. Αν δεις αποκρούσεις ΤΦ που χαρακτηρίζονται ως καλοί ή πολύ καλοί θα δεις ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό των αποκρούσεών τους διωχνουν την μπάλα πλάγια μακριά από την εστία τους. Το απόλυτο δεν υπάρχει ούτε εδώ. Αλλά όσο πιο ψηλό είναι αυτό το ποσοστό τόσο πιο καλός είναι ο τερματοφύλακας.
- οι καλές του αποκρούσεις περιλαμβ'άνουν σε μικρό ποσοστό περιπτώσεις υπερέκτασης του σώματος. Δηλαδή αποκρούει τα σουτ όπου η μπάλα βρίσκεται σε μια ακτίνα 1-1,5 μέτρο και λιγότερο εκείνα όπου η μπάλα περνάει 2 μέτρα μακριά του. Θα μου πεις αυτό δεν ισχύει για όλους; Φυσικά. Δεν λέω αυτό, λέω πως είναι πολύ μικρό το πσοστό αυτών των αποκρούσεων με υπερέκταση. Και θα συμφωνήσεις, ότι όσο πιο μεγάλο είναι αυτό το ποσοστό τόσο καλύτερος ο τερματοφύλακας.
Υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο που δεν είναι εύκολο να το δει κανείς. Είναι σε τι είδους ματς και με ποιούς αντιπάλους γίνονται αυτές οι καλές αποκρούσεις και σε ποιά στιγμή του αγώνα (όταν προηγείσαι με 3-0 ή όταν είσαι στο 0-0 και καίει η μπάλα;). Στα μεγάλα και ζόρικα ματς ο Κοτάρσκι δεν εμφανίζει σταθερή εικόνα, συνήθως μάλιστα δεν είναι καλός κι αυτό προσωπικά το αποδίδω στην μικρή του εμπειρία.
Από αυτά που θυμάμαι πρόχειρα, θα πω ότι μου έρχονται αμέσως στο μυαλό 2-3 σημαντικές αποκρούσεις του σε κρίσιμα σημεία του αγώνα όπου η επέμβασή του υπήρξε καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα. Η μια ήταν πέρσι στα πλει οφ με τον Παναθηναικό όπου στο δεύτερο ημίχρονο απέκρουσε σουτ του Σπόραρ σε τετ α τετ. Γλιτώσαμε χάρις σε αυτόν την ισοφάριση που κανείς δεν ξέρει πως θα μας επηρέαζε. Η άλλη ήταν στον επαναληπτικό με την Ντιναμό στο 5-1. Στο δεύτερο ημίχρονο έκανε δυο πολύ καλές αποκρούσεις (η πρώτη σε ένα τετ α τετ και η άλλη λίγο μετά σε ένα μακρινό σουτ) που δεν επέτρεψαν στους Κροάτες να μειώσουν και να έχουν σκορ πρόκρισης. Μετά κάναμε το 4-1 και ο κίνδυνος απομακρύνθηκε. Κι αυτό του το πιστώνω παρόλο που σε μια τρίτη του απόκρουση έστειλε την μπάλα πάνω στον επιθετικό (αυτό που έγραφα πιο πάνω) αλλά εκείνος έβαλε γκολ με το χέρι.
Συμπέρασμα. Τα καλά του στοιχεία είναι υπαρκτά. Δεν είναι κακός ΤΦ, είχε και έχει τα φόντα να γίνει ένας καλός τερματοφύλακας. Μπορεί τελικά να γίνει; Με βάση τα στοιχεία που έχει, ναι μπορεί. Με βάση την έλλειψη βελτίωσης στα μειονεκτήματά του εδώ και δυο χρόνια, όχι δεν μπορεί. Απ'αυτόν εξαρτάται.
Το γεγονός ότι ο Κοτάρσκι δεν έχει σταθερότητα και έχει έλλειψη σε δυο σημαντικά στοιχεία (εξόδους και που στέλνει την μπάλα όταν αποκρούει) με κάνει να τον κατατάσσω στους πολλά υποσχόμενους μεν, ακόμη μέτριους δε.
Δεν γίνεται να κατατάσσεσαι στους καλούς τερματοφύλακες και να μην έχεις καθόλου έξοδο. Τόσο απλό είναι.
Όλα τα παραπάνω μπορεί κανείς να τα βεβαιώσει κοιτάζοντας τα χάιλάιτς του Κοτάρσκι, τις καλύτερές του στιγμές. Δεν τα έχω κάνει εγώ αυτά τα βίντεο. Τα έχουν κάνει διαλέγοντας τις καλύτερές του στιγμές όσοι τον θεωρούν τοπ τερματοφύλακα κι εγώ σίγουρα δεν ανήκω σε αυτούς.
Ελπίζω να σε κάλυψα, Δάσκαλε!