Σχολιασμός διαιτησίας

Σχόλια - κριτική για όλους τους αγώνες του νέου πρωταθλήματος Superleague και όλων των παραλειπομένων...
Άβαταρ μέλους
GORDON
Δημοσιεύσεις: 845
Εγγραφή: Τρί 12 Μάιος 2009, 10:35

Re: Σχολιασμός διαιτησίας

Δημοσίευση από GORDON »

Respect... Τα είπε όλα το παληκάρι... :nairepaok:
Άβαταρ μέλους
DimisK
Δημοσιεύσεις: 4953
Εγγραφή: Τετ 23 Απρ 2008, 13:56
Τοποθεσία: MARKOPOULON MESOGEION
Επικοινωνία:

Re: Σχολιασμός διαιτησίας

Δημοσίευση από DimisK »

Υποκλίνομαι.....

Μακράν το καλύτερο κείμενο που έχω διαβάσει εδώ μέσα αλλά και οπουδήποτε αλλού.

Gash θα το τυπώσω και τα το βάλω πάνω από το κρεβάτι του γιού μου. Δεν υπάρχει καλύτερο κείμενο για να του δείξει τι σημαίνει ΠΑΟΚ και πως πρέπει να πορευθεί με αυτόν στην καρδιά του!

Με συγκίνησες. Ειλικρινά.

Ένα κείμενο που δεν έχει μόνο ευχολόγια, αλλά ουσία και προτάσεις...

Να είσαι καλά ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ!

Με ισοπέδωσες.... :nairepaok: :nairepaok: :nairepaok: :nairepaok:
Άβαταρ μέλους
gika
Δημοσιεύσεις: 18273
Εγγραφή: Δευ 28 Ιαν 2008, 15:52
Τοποθεσία: Λονδίνο

Re: Σχολιασμός διαιτησίας

Δημοσίευση από gika »

Στην περιπτωση που γίνουν όλα τα παραπάνω, η παραγκα θα έχει την ευκαιρία να μας στήσει στο πέναλτυ... Ξέρετε πως?? Θα μας δωσει κανα δυο κυπελάκια στα επόμενα 3-4 χρόνια... Και όταν όλοι εφυσυχαστουν, θα έχουμε πάει καμια δεκαετία πίσω... ΠΡΟΣΟΧΗ!
paok87
Δημοσιεύσεις: 6943
Εγγραφή: Δευ 19 Μάιος 2008, 18:31

Re: Σχολιασμός διαιτησίας

Δημοσίευση από paok87 »

Superleague

1.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 25
-.ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 25
3.ΠΑΟΚ 15
-----------------------------------------------

Premiership


1.ΤΣΕΛΣΙ 27
2.ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ 25
3.ΑΡΣΕΝΑΛ 22
-------------------------------------------------

Serie A

1.ΙΝΤΕΡ 28
2.ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ 21
-.ΣΑΜΠΝΤΟΡΙΑ 21
---------------------------------------------------

Bundesliga


1.ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ 23
2.ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ 22
-.ΑΜΒΟΥΡΓΟ 22
4.ΣΑΛΚΕ 21
5.ΧΟΦΕΝΧΑΙΜ 20
6.ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ 19
-------------------------------------------------------

Primera Division

1.ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 23
2.ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 22
3.ΣΕΒΙΛΛΗ 19
4.ΒΑΛΕΝΘΙΑ 18
----------------------------------------------------------

Ligue 1

1.ΜΠΟΡΝΤΟ 25
2.ΛΙΟΝ 23
3.ΜΟΝΑΚΟ 21
4.ΜΟΝΠΕΛΙΕ 20
-----------------------------------------------------------

1 Liga

1.ΜΠΡΑΓΚΑ 25
2.ΜΠΕΝΦΙΚΑ 22
3.ΠΟΡΤΟ 20
---------------------------------------------------------

Eredivisie

1.ΤΒΕΝΤΕ 32
2.ΑΙΝΤΧΟΦΕΝ 30
3.ΑΓΙΑΞ 29


Nα συνεχίσω?


Ακόμα και στην Ουγκάντα(!) την περσινή σεζόν

1 URA 78
2 KCC 78
3 SC Villa 72


http://www.fifa.com/associations/associ ... dings.html
σύμφωνα με ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΦΑ.
Άβαταρ μέλους
8emis4
Δημοσιεύσεις: 613
Εγγραφή: Παρ 17 Ιούλ 2009, 16:34
Τοποθεσία: Από την Πόλη έρχομαι..

Re: Σχολιασμός διαιτησίας

Δημοσίευση από 8emis4 »

Καλά μιλάμε για μίρλα και γκρίνια πολύ προχωρημένου τύπου, δες τη στατιστική σκαρφίστηκε ο τύπος για να αποδείξει ότι ο ΠΑΟΚ είναι η χειρότερη τρίτη ομάδα στον πλανήτη!
Να φύγεις ρε, να πας αλλου! :D
Άβαταρ μέλους
novito
Δημοσιεύσεις: 7691
Εγγραφή: Τρί 25 Δεκ 2007, 19:03
Τοποθεσία: ΞΕΣΑΛΟΝΙΚΑ

Re: Σχολιασμός διαιτησίας

Δημοσίευση από novito »

Έλεος ρε Θέμη... :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
Pegasus1589
Δημοσιεύσεις: 1262
Εγγραφή: Κυρ 30 Νοέμ 2008, 14:23

Re: Σχολιασμός διαιτησίας

Δημοσίευση από Pegasus1589 »

Γ@@ώ την αγανάκτησή μου είπε ο Καραγεωργίου του Εργοτέλη λόγω του πέναλτι που έκανε η... μπάλα στο Σκόκο της ΑΕΚ.

Ανακοίνωση έβγαλε ο Πανιώνιος διότι ο "πολύς" Σισέ συνελήφθη μόνο από μία κάμερα σε μακρινή απόσταση και αυτή η κάμερα τυχαία τον έδειχνε να καλύπτεται. Με 10 παίχτες και τους ζόρισε πολύ άσχημα ο Πανιώνιος.

Αλλά είπαμε, ο ΠΑΟΚ ευνοήθηκε με Γιάννενα και Ηρακλή ( :lol: ).

Αισθητήρες και κάμερες στο γήπεδο αντί για διαιτητές. Όχι τώρα, χθες. Βαρέθηκα τα "ανθρώπινα λάθη" που είναι "μέρος του παιχνιδιού". Μέρος του παιχνιδιού είναι τα ανθρώπινα λάθη ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΠΑΙΧΤΩΝ, τα λάθη των διαιτητών απλά χαλάνε το παιχνίδι και ειδικά όταν είναι μονομερή. Μού θέλετε και άλλους 2 επόπτες στις γραμμές του άουτ... Αφού δε γίνεται δουλειά έτσι, πάλι οι επόπτες θα περιμένουν να δουν τι θα δώσει ο διαιτητής και μετά θα σηκώσουν ανάλογα τη σημαία (όπως προχθές στην Τούμπα).

Και μη μου πει κανείς είναι ακριβό και δε γίνεται. Εκατομμύρια διακινούνται στο άθλημα και υπάρχουν αισθητήρες που μπορούν να διαγνώσουν το εκατοστό του δευτερολέπτου στον αγώνα ταχύτητας 100 μέτρων...
Άβαταρ μέλους
gash04
Δημοσιεύσεις: 11048
Εγγραφή: Πέμ 06 Δεκ 2007, 17:15
Τοποθεσία: Fucking Athens

Re: Σχολιασμός διαιτησίας

Δημοσίευση από gash04 »

Για το καλό της ομάδας μας, το θέμα της διαιτησίας για το ματς της περασμένης Κυριακής με την ομάδα του ΟΤΕ, πέρασε στα ψηλά..

Καλώς κακώς, οι 4 εντεταλμένοι (2 από την αθήνα και 2 από τον πειραιά) δεν ακούσαν σχεδόν τπτ, ελέω σαντος, για τα κωμικοτραγικά σφυριγματα που πότε θύμιζαν μπασκετ και πότε πυγμαχια για ΠΑΟΚ και βαζελο αντίστοιχα.. Αρκετά μεγαλόκαρδος ο λαός μας για άλλη μια φορά οφείλω να ομολογήσω.. Επειδή όμως μετα από μια βδομάδα διαπιστώνω οτι ο παραγκωνισμός του θέματος των τεσσάρων αλητήριων, έκανε αρκετούς να περάσουν από την μια ακρη στην άλλη, λέγοντας πως δεν θυμούνται καμιά σοβαρή σφαγή ή οτι τέλος πάντων δεν ηταν και τόσο αιματοβαμμένη η βραδιά του οακα, κάθισα και έκανα μια πρόχειρη ανάλυση των φάσεων για να θυμηθούμε μαζι την σαπουνόπερα που είδαμε με κόπο και ψυχική οδύνη την περασμένη βδομάδα, χωρίς να μας απασχολούν για λίγο το σύστημα, η ανάπτυξη και οι αλλαγές του σαντος…

Αφορμή φυσικά ήταν και οι "ενοχλητικες" δηλώσεις του άνδρα που η κάθε Ελληνίδα μάνα δημοσιογράφου εχει φανταστεί στο κρεβάτι της. Το ίδαλμα της ηδονής και της ανωμαλίας για τηλεκριτικούς, σχολιαστές, αρθρογραφους και πασης φύσης δημοσιογράφο που σέβεται τον βελούδινο του κώλο και πέρσι στραβοκώλιασε για να τον απελάσει από την χώρα ως δολοφόνο, ενω φέτος μπουκωνει και ξεμπουκώνει κάθε σαββατοκύριακο απο τις ηγετικες εμφανίσεις του παιχταρά Pablito Gabriel García Pérez. Το τι δήλωσε ειναι γνωστό, οποτε παω κατευθείαν στην ανάλυση του ματς που "δεν έγινε και τίποτα για να εχει παράπονα ο ΠΑΟΚ.". Παραθέτω τις φάσεις με λεπτό και δευτερόλεπτο για γρήγορο scanning του βίντεο και Full Εntertainment εμπειρία για όποιον εχει την όρεξη..


01.50 η φάση σημειώνεται για λόγους ιστορικούς γιατί είναι η πρώτη βουτιά του καραγκούνη στο ματς. Ο σορλεν φαίνεται να του πατάει στιγμιαία το πόδι, οπότε μάλλον είναι όντως φαουλ, αλλά ο καραγκούνης εντυπωσιακός όπως πάντα, γονατίζει στο πάτημα και απο θέση γονατιστού χαφ, βουτάει τραντάζοντας το πολυτάλαντο κορμί του. Μοναδική στιγμή.. Λίγοι μπορούν να βουτήξουν γονατιστοί. Το φαουλ δόθηκε κανονικά απο τον σπάθα.

07.20 φαουλ απο τον σορλεν στον σπυροπουλο. Τίποτα..

17.04 φαουλ κουτσιανικουλη στον σπυροπουλο. Απλή διεκδίκηση, τίποτα επιλήψιμο που λεει και ο μπαρούφας και άουτ για τον ΠΑΟΚ.

18.29 γίνετε σέντρα για τον ΠΑΟΚ ο γκαμπριελ πάει να καλύψει την μπάλα για να βγει αουτ υπερ του βαζελου, ο βειρινια μπαίνει μπροστά του με ταχύτητα φωτός, του την παίρνει αλλα ο γκαμπριελ προφανώς ταράχθηκε και πέφτει… ο σπαθας δίνει φαουλ… Τίποτα...

20.34 επέλαση βειρινια, κάνει γιογιο τον γκαμπριελ ο οποίος τον τραβάει παρατεταμένα 2-3 φορές απο φανέλα και ώμο. Ο σπάθας δεν βλέπει τιποτα παρά μόνο την μπάλα που βγαίνει άουτ, η οποία θέλει pause στο βίντεο για να καταλάβεις αν όντως βγήκε... Παρόμοια φάση στο 12.19 με σαβινι και σαλπιγιδι που ο σαβινι κράτησε 1 φορα μόνο τον κοντό, αλλα η διαφορα είναι ότι ο κοντός γλίστρησε και έπεσε, οπότε και το φαουλ δόθηκε κανονικά.

27.35 φαουλ του νινη στον βειρινια όπου τον τραβάει απο φανέλα. Τιποτα ο σπαθας..

35.23 ο σορλεν βγαίνει στην πλάτη του νινη και κλέβει την μπαλα, αλλά ο νινης ο οποίος έχει χάσει το κοντρόλ μόνος του, κάνει μια θαυμάσια πιρουέτα και πέφτει δείχνοντας οτι χτυπηθηκε στο στομάχι ή στο μπρατσο (!!). Ο φωτακης ειχε πάρει την μπάλα ήδη και έβγαινε αντεπίθεση 3 με 3 αλλά ο σπαθας δίνει φαουλ στον νινη που σφαδάζει στο έδαφος. Ο ιβιτς δέχεται την 1η κίτρινη γιατί είπε στον διαιτητή το προφανές...

39.00 Ισοφάριση για τον ΠΑΟΚ… Τώρα ξεκινάει το μεγάλο show…

43.58 ο γκαρσια καταδιώκει τον καραγκουνη τον ακουμπάει στην πλάτη με το χέρι και ο καραγκουνης δεχόμενος τα 3.500 volt από το χέρι του super ηρωα, εξαπολύει μια βουτιά γεμάτος τρόμο και κοιτάζει σοκαρισμένος... Κίτρινη στον γκαρσια. Στην εκτέλεση του φαουλ ο σπαθας στήνει το τοίχος κοντά στην σπύρου λούη, αλλά ο καραγκουνης καταφέρνει να την στείλει εκεί...δλδ πάνω στο τοίχος.

44.32 αμέσως μετά την τζούφια εκτέλεση του καραγκούνη η μπάλα με τα πολλά θα φτάσει στον σπυροπουλο ο οποίος θα γεμίσει απο το κέντρο μια καμινάδα, και εκεί ο σισε όπου δεν θα την έφτανε ποτέ, πέφτει σε διεκδίκηση με τον κοντρερας και έτσι έχουμε άλλη μια ευκαιρία για την ζελα έξω απο την περιοχή.. παπάρια φαουλ.

45+ έχουμε μια μοναδικής αξίας φάση οπού βλέπουμε τον νινη να συγκρούετε με τον σπαθα και να πέφτει φωνάζοντας για φαουλ. Εντάξει, ναι, αυτό δεν το έδωσε.

49.22 ο καραγκουνης πιέζεται απο τον γκαρσια, έρχεται σε βοηθεια ο βειρινια να κλείσει την πάσα και ο καραγκουνης εξαπολύει μια βουτιά για να γλυτώσει.. Όντως, δίνετε φαουλ στον γκαρσια. Τίποτα εννοείτε..

49.50 σιλβα και φωτακης πέφτουν μαζί με τακλιν για την μπάλα, ο σπαθας δίνει φαουλ στον φωτακη. Το replay είναι μισό αλλα απο όσο φαίνεται δεν υπάρχει τπτ και παλι..

51.10 έχουμε εκτέλεση φαουλ έξω απο την περιοχή απο φαουλ που έκανε ο κοντρερας (κίτρινη κάρτα), αλλά το αξιοπερίεργο παλι είναι το τοίχος που αυτή την φορά στήνεται κάπου κοντά στην λεωφόρο Βεϊκου.. Ο "αντικειμενικός" σπίκερ που μόνο για mute εκανε, παραδέχεται οτι "αλλού το τοίχος, αλλού ο κύκλος (εννοώντας το εφε απο την κάμερα που δειχνει που να στηθεί το τοίχος) όπως θα έχετε παρατηρήσει απο το 1ο ημίχρονο".. Το φαουλ εκτελείτε απο τον καραγκουνη επάνω στο τοίχος και συγκεκριμένα στον σορλεν ο οποίος βγαίνει απο το τοιχος κατα την εκτέλεση και την βρίσκει με τον κωλο. Ο σπαθας δείχνει κίτρινη στον σορλεν και δίνει επανάληψη. Αυτη την φορά το τοιχος στήνετε κάπου κοντά στην στάση του ΗΣΑΠ αμαρουσίου οπότε το εφε με τον κύκλο δεν το βάζει καν ο σκηνοθέτης γιατί δεν έχει νόημα πλέον. Η μπάλα πάλι στο τοίχος, εεε 3η ευκαιρία δεν έχει...αρκετά γελάσαμε.

54.11 η φάση σημειώνεται διότι έχουμε ρεσιτάλ υποκριτικής απο τον καραγκούνη που βουτάει γιατί μπερδεύει τα πόδια του στα πόδια του φωτακη. Οχι, δεν δίνεται φαουλ προς έκπληξη όλων. Σωστά ο σπάθας αφήνει το παιχνίδι..

56.44 Το πεναλτι στον κουτσιανικουλη απο τον σαριεγκι, οποίος βάζει τον αγκώνα του μεταξύ ώμου και λαιμού του κουτσιανικουλη, σπρώχνοντας τον προς τα κάτω. Τπτ φυσικά ο σπαθας. Πληροφορίες αναφέρουν πως έκανε παρατήρηση στον μικρό να φάει να καρδαμώσει...

59.59 Διεκδίκηση της μπάλας απο κουτσιανικουλη και σπυροπουλο όπου ανάθεμα και αν ακουμπήσανε ο ενας τον άλλο. Δίνεται φαουλ υπέρ του βαζελου(!) Φάση για να γελάς με δάκρυα στα μάτια

60.20 αμέσως μετά την εκτέλεση του διασκεδαστικού φάουλ, ο σαλπιγιδης σε προσπάθεια του να μπει στην τροχιά της μπάλας και να βγάλει μια πάσα, πατάει τον σαβινι που τον καλύπτει σωστά και πέφτουν και οι 2 στο έδαφος.. Φυσικά σε αυτή την φάση δεν δίνεται το φαουλ. Μαλακιες θα δίνουμε τώρα.... Η μπάλα καταλήγει κόρνερ για τον βαζελο. Το σημαντικο εδώ είναι ότι σε συνδυασμό με την παραπάνω φάση (59.59), έχουμε δει ξεκάθαρα μέσα σε μισό λεπτό το 80-20 (στην καλύτερη) του σπαθα..

60.38 ο τσιριλο κλείνει το καραγκουνη με το ποδι... τι το θέλε.. βουτιά, και φαουλ εξω απο την περιοχή.

61.50 ο βειρινια πιέζει τον νινη και του παίρνει την μπαλα, ο νινης πέφτει και δίνεται πάλι φαουλ. Με όποιον δασκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις... Τιποτα εννοείτε..

63.05 Φαουλ του σπυροπουλου στον κουτσιανικουλη που τον πάει γαμιόντας ολο το ματς αλλα τις περισσότερες φορές οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν καθαρός. Τιποτα στην φαση από τον σπαθα και δίνει αουτ για τον βαζελο(!)

65.42 φαουλ του σαλπιγιδι στον σαβινι, τιποτα απο τον σπαθα και έχουμε ευκαιρία για τον βαζελο και καταπληκτική απόκρουση απο τον χαλκια.

71.30 μαρκάρει ο σαβινι έξω απο την περιοχή τον σαλπιγιδι ο οποίος γκρεμίζεται μόνος του, η μπάλα παει στον καραγκουνη ο οποίος μπερδεύει τα πόδια του στα ποδια του σαβινι που πρόλαβε να παει και έχουμε μια απίστευτη βουτιά και ενα ρεσιτάλ υποκριτικής απο τον βουτσα του ελληνικού ποδοσφαίρου ο οποίος σφαδάζει σχεδόν κλαίγοντας. Ο σπαθας δίνει φαουλ(!!) (τι να κάνει άλλωστε..).. Μπαίνουν οι γιατροί στο γήπεδο να βάλουν σπρέι στον ταλαντούχο ηθοποιό, αλλά ο καραγκούνης ανένδοτος συνεχίζει να χτυπιεται φέρνοντας τούμπες στο χορτάρι, ο σπαθας επιστρατεύει το αμαξάκι του γηπέδου και εκεί ο καραγκουνης σαν γνήσιος άνδρας σηκώνεται και βγαίνει έξω μονος του...

73.14 ο σπαθας δίνει φαουλ στον μουν πάνω στο σπυροπουλο λιγο πιο εξω απο την περιοχη του ΠΑΟΚ... η κωμωδία συνεχίζεται..

77.28 η φαση καταγράφεται μόνο για το γέλιο της μιας και ο καραγκουνης δίνει πασα και καπακι πέφτει πανω στον τσιριλο επιτιδες και εξφεντονιζεται κατω εξω απο την περιοχή του ΠΑΟΚ για το φαουλ το οποίο φυσικά και δεν δίνεται.. ο σπίκερ βεβαία μας ενημερωνει πως ο σπαθας άφησε πλεονέκτημα(!!) μιας και η μπάλα τελικά πήγε στον σαλπιγιδι...

78.10 τακλιν απο πίσω του κατσουρανη στον ιβιτς... απλό φαουλ λέει ο σπαθας(!!) Ποια καρτα? κάνεις πλάκα ρε σέρβε...

80.37 ο σιλβα βρίσκεται έξω απο την περιοχή, ο γκαρσια μπαίνει μπροστά του και του κλεβει την μπάλα καλύπτοντας την με το σώμα, ο σιλβα πεφτει ελαφρα πάνω στον γκαρσια αλλα δυστυχως μετα τον πονάει το χερι του. Δινεται φαουλ(!!) και ο παγκος του ΠΑΟΚ πλέον αρχίζει να το διασκεδάζει γελώντας. Ο παμπλο πιάνει την μπάλα κατω στο χορτάρι και τις σκάει μπουκέτο απο τα νεύρα του, χωρίς ωστόσο αυτή να αναπηδήσει και να έχουμε και καμιά κόκκινη απο το πουθενά.. Ο σιλβα συνεχίζει να σφίγγετε απο τον πόνο.. Η φαση θέλει αρκετό χιούμορ για να την πάρεις στα σοβαρά.. Μεχρι και η σφυρίχτρα του σπάθα καλά καλά δεν ακούστηκε.. αντανακλαστικό σφύριγμα σαν ύπουλη κλανιά.

84.50 ο ιβιτς κοντρολάρει-πασάρει με τον ώμο στον έτοιμο για γκολ βειρινια, αλλα ο διαιτητής το είδε χέρι και έκοψε σίγουρο γκολ ή πεναλτι. 2η κίτρινη στον ιβιτς γιατί έδωσε πάρε βάλε πασα στον βειρινια. Ο "αντικειμενικος" σπικερ λεει γελώντας πως η κιτρινη ήταν για τον ώμο... η κωμωδία εφτασε και στα στουντιο της νοβα..

90.00 η αλλαγή του παίχτη ανεκδοτο-καραγκουνη ο οποιος φοράει τρυφερά το περιβραχιόνιο στο μπράτσο του επαγγελματία σαλπιγιδι.. Ακολουθεί σκηνή οπου οι 2 πράσινες αδερφές αλληλοσπαράζονται με ένα γλυκό χτύπημα στο κεφαλι και ενα δάκρυ κυλάει απο τους θεατές της αισθηματικής κομεντι - σαπουνόπερας.


Αυτό λοιπόν ήταν το ματς που κατά τα μμε ο βαζελος έκανε την καλύτερη εμφάνιση του φέτος και κέρδισε δίκαια… Συνεχίστε να γαλουχίζεται κόσμο μέσα από την δύναμη που σας δίνει η κάμερα, το μικρόφωνο και η πένα, μέχρι να σταματήσει και ο τελευταίος νοήμων οπαδός/φίλαθλος να ασχολειτε με το τερατούργημα σας. Μέχρι τότε εμείς θα είμαστε εδώ για να απαντάμε στην σαπίλα σας.

ΑΛΗΤΕΣ- ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

king, 2/11/2009
http://www.paokworld.com/index.php/arti ... bouno.html



Τελικά υπάρχουν και άλλοι που τα βλέπουν!
Μωρέ?
Άβαταρ μέλους
Hideguti
Δημοσιεύσεις: 1511
Εγγραφή: Τρί 29 Ιούλ 2008, 15:44
Τοποθεσία: Πόλη του Νομάρχη

Re: Σχολιασμός διαιτησίας

Δημοσίευση από Hideguti »

Συγχαρητηρια στο παλικαρι απο το paokworld. Απιστευτη δουλεια.
Άβαταρ μέλους
D.A.A.T.
Δημοσιεύσεις: 2685
Εγγραφή: Κυρ 31 Αύγ 2008, 23:04

Re: Σχολιασμός διαιτησίας

Δημοσίευση από D.A.A.T. »

Μη σας ακουσει ο Καρπετολουλος..Ντροπη...


ΥΣΤ : Για μενα αυτος ο ''δημοσιογραφος'' ειναι στη μαυρη λιστα
Άβαταρ μέλους
sidpanos
Δημοσιεύσεις: 4148
Εγγραφή: Πέμ 06 Δεκ 2007, 07:30
Τοποθεσία: ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΝΑΠΟΛΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

Re: Σχολιασμός διαιτησίας

Δημοσίευση από sidpanos »

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο συστάθηκε το 1979. O νόμος 879/79 του τότε υφυπουργού Προεδρίας και αρμόδιου για τον Αθλητισμό Αχιλλέα Καραμανλή, που προέβλεπε την ίδρυσή του, ήταν και αυτός που το χρέωσε εξαρχής, αφού σε αυτόν προβλεπόταν πως οι νεοσυσταθείσες τότε ΠAE θα αναλάμβαναν τα χρέη και των ερασιτεχνικών τους σωματείων.

Έτσι, ο ιδρυτικός νόμος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ήταν και αυτός που του δημιούργησε ίσως το μεγαλύτερο βραχνά του, αφού οι ανώνυμες εταιρείες που ιδρύθηκαν με μετοχικό κεφάλαιο 20 εκατ. δραχμές εκάστη, «φορτώθηκαν» και τα χρέη του Ερασιτέχνη, του οποίου ανέλαβαν όλες τις έως τότε υποχρεώσεις.

Όταν τρία χρόνια αργότερα, το 1982, έγινε ο πρώτος οικονομικός έλεγχος διαπιστώθηκε πως οι ΠAE ήταν χρεωμένες, καθώς πέραν των ορισμένων εκ των μεγάλων ομάδων, οι υπόλοιπες δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν και παραμένουν μέχρι και σήμερα χρεωμένες.

Στα ήδη υπάρχοντα χρέη προστέθηκε το 1987 και αναδρομικός ΦΠA επί υπουργίας στο Οικονομικών του Δημήτρη Τσοβόλα. Από τη ρύθμιση του 1991 σε αυτήν του 2007

H πρώτη ρύθμιση χρεών έγινε το 1991 επί υφυπουργίας στον Αθλητισμό της κυρίας Πετραλιά και η τελευταία, η έκτη κατά σειρά προ ολίγων μηνών, το καλοκαίρι του 2007.

Στη ρύθμιση του 1991 οι ομάδες υποχρεούνταν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις, ενώ υπήρχε από τη στιγμή που η ομάδα έμπαινε σε ρύθμιση ένα διάστημα δύο μηνών στο οποίο τα χρέη πάγωναν.


Ακολούθησε η σκανδαλώδης ρύθμιση, κυρίως χάρισμα ήταν, για τον Ολυμπιακό το 1992 στην οποία μπήκαν 22 ομάδες. Στη συνέχεια, αυτή του 1993, που ήταν πάλι φωτογραφική για τους «ερυθρόλευκους» και την οποία προετοίμασε ως υφυπουργός Αθλητισμού ο σημερινός δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και εφάρμοσε ο διάδοχός του στη ΓΓA και σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Mεϊμαράκης. Πρόκειται για τη ρύθμιση στην οποία μπήκαν συνολικά 14 ομάδες (ΠAE), αλλά αποδείχθηκε επαχθής για αυτές και πολλές εγκατέλειψαν.

Έτσι ήρθε η κυβέρνηση του ΠAΣOK που πλέον είχε αναλάβει τα ηνία της χώρας και λίγο πριν ο Ανδρέας Παπανδρέου παραδώσει την πρωθυπουργία, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, κατέθεσαν μια νέα ρύθμιση στη Βουλή που στην ουσία έγινε για αυτούς που δεν άντεξαν την προηγούμενη ρύθμιση.

Το 70% των προστίμων και των προσαυξήσεων χαρίστηκε σε αυτή τη ρύθμιση, αλλά και πάλι πολλές ΠAE την εγκατέλειψαν στην πορεία μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν.

H επόμενη ρύθμιση, η 4η κατά σειρά, ήταν η ειδική εκκαθάριση του Βενιζέλου και η επόμενη, η 5η, ήταν το άρθρο 44. H 6η ρύθμιση και τελευταία, είναι αυτή που ψηφίστηκε στη Bουλή τον περασμένο Αύγουστο.

Σε αυτή προβλέπεται η αποπληρωμή του πρωτογενούς χρέους και μόνο του 25% των τόκων και των προσαυξήσεων σε 120 δόσεις των δεδικασμένων χρεών.

H ρύθμιση αυτή ψηφίστηκε με υφυπουργό Αθλητισμού τον Γιώργο Oρφανό και την υπερψήφισε και το ΠAΣOK και ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα του ποδοσφαίρου που είναι να μην υπολογίζονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις. H ρύθμιση αυτή χαρίζει το 75% των τόκων και των προσαυξήσεων και σε αυτήν μπήκαν οι ΠAOK και Hρακλής.

H σκανδαλώδης ειδική εκκαθάριση....

Όλες οι ρυθμίσεις έως το 2001, αλλά και έπειτα από αυτό, προέβλεπαν την αποπληρωμή των χρεών σε δόσεις. Τη χρονιά εκείνη, όμως, έγινε ένας νόμος που όμοιός του δεν πρέπει να υπήρξε ποτέ και είναι αβέβαιο αν θα υπάρξει ξανά. Ένας νόμος που χάριζε τα χρέη των ΠAE και των KAE. Πρόκειται για την περίφημη «ειδική εκκαθάριση», ένα νόμο που έδινε τη δυνατότητα σε εν λειτουργία ανώνυμες εταιρείες να εκκαθαριστούν και να σβήσουν τα χρέη τους. Επρόκειτο για μια χαριστική, σκανδαλώδη και προκλητική και για την υπόλοιπη κοινωνία ρύθμιση του τότε υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου.

Εδώ δεν επρόκειτο για ρύθμιση ή κάτι άλλο. Ούτε καν για το περίφημο άρθρο 44 που προέβλεπε το χάρισμα του 90% των χρεών, ούτε καν για το κόλπο που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν πολλές ΠAE για να σβήνουν τα χρέη τους και αυτό είναι ο υποβιβασμός στη Δ' Εθνική και η διάλυση της εταιρείας. Εδώ επρόκειτο για δια νόμου σβήσιμο των χρεών.

H ρύθμιση αυτή έγινε κυρίως για τις KAE ΠAOK, Άρη και Ηρακλή που την εκμεταλλεύτηκαν και «καθάρισαν» από χρέη. Την εκμεταλλεύτηκαν, όμως, και κάποιες ΠAE όπως ο Πανιώνιος, η Λάρισα και η Καβάλα στις οποίες κατά τύχη εμπλεκόταν το ίδιο πρόσωπο που είχε εμπλοκή και με την ΠAE ΠAOK, που όμως μαζί με τον Άρη δεν μπήκαν στη ρύθμιση, προφανώς από αδράνεια και κακή διοικητική λειτουργία... ενώ το ίδιο ισχύει και για την AEK που μαζί με τον Άρη μπήκαν αργότερα στη ρύθμιση του άρθρου 44.
Οι ρυθμίσεις χρεών

1979: Nόμος 879/79 περί ίδρυσης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Mε αυτόν οι ΠAE αναλάμβαναν τα χρέη των ερασιτεχνικών σωματείων...

1991: Υφυπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η πρώτη ρύθμιση - 48 δόσεις.

1992: O σκανδαλώδης νόμος 2021 που κατέθεσε ο Στέφανος Μάνος, που χάριζε μεγάλο μέρος των χρεών του Ολυμπιακού.

1993: Υφυπουργός Ευάγγελος Mεϊμαράκης, την είχε προετοιμάσει ο Bασίλης Παπαγεωργόπουλος. Στη ρύθμιση αυτή μπήκε ο Ολυμπιακός - 120 δόσεις, 60 για τον Ολυμπιακό.

1996: Υφυπουργός Γιώργος Λιάνης, ρύθμιση στην οποία μπήκαν όσοι δεν άντεχαν τις δόσεις της ρύθμισης του1993.

2001: Ειδική εκκαθάριση, υπουργός Πολιτισμού Eυάγγελος Bενιζέλος, χάρισμα χρεών στην ουσία, από αυτήν προέκυψε ο Nέος Πανιώνιος.

2004-05: Aρθρο 44, η ρύθμιση που ίσχυε για όλες τις ανώνυμες εταιρείες και την εκμεταλλεύτηκαν οι ΠAE. Σε αυτήν μπήκαν οι AEK, Aρης και OΦH.

2007: Yφυπουργός Γιώργος Oρφανός, η τελευταία ρύθμιση που ισχύει και προβλέπει σε 120 δόσεις αποπληρωμή του πρωτογενούς χρέους συν το 25% των τόκων και των προσαυξήσεων.

Ποσά που... χαρίστηκαν

1992: Oλυμπιακός τα 11,1 δισ. δρχ. μειώθηκαν σε 2 δισ. δρχ.

2001: Eιδική εκκαθάριση, χαρίστηκαν: KAE Aρης 9.901.953 ευρώ, Τονίζω τα εν οίκω "KAE ΠAOK 21.182.695 ευρώ" ρε παντελονάτε , KAE Hρακλής 2.934.702 ευρώ, ΠAE Πανιώνιος 13.200.000 ευρώ, ΠAE Λάρισα 3.500.000 ευρώ.

2004: Aρθρο 44, σβήστηκαν: ΠAE Aρης 14 εκατ. ευρώ και έμειναν προς αποπληρωμή 4 εκατ. ευρώ, ΠAE AEK 170,8 εκατ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο - τα 70 εκατ. επίδικα - και 70 εκατ. προς τους μετόχους της) και έμειναν 23,3 εκατ. ευρώ, όλα προς το Δημόσιο, ΠAE OΦH 7,5 εκατ. και έμειναν 700.000 ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μόνη ομάδα που δεν έκανε ούτε μία ρύθμιση ήταν ο Παναθηναϊκός και είναι λογικό. Για 23 συναπτά έτη είχε και διατηρεί τατουάζ στην φανέλα του τον ΟΤΕ χορηγό, αποδίδοντας του, το μπάτζετ για κάθε χρόνου και άλλα δύο. Φέτος συγκεκριμένα άλλες έξη ομάδες της Super League κέρδισαν από την εξωπραγματική νέα συμφωνία του Παναθηναϊκού και για μερικά ψίχουλα βγάλανε το σκασμό. Παραδείγματος χάρη ο Ηρακλής από 80 χιλιάδες ευρώ πήρε 300 σε σχέση με τα 14 μύρια του Παναθηναϊκού για συμφωνία 4 ετών. Κανείς ποτέ δεν επένδυσε σε ομάδα στην Ελλάδα χωρίς οικονομικά οφέλη.


Το περίφημο άρθρο 44

Στο τέλος του 2004 και στις αρχές του 2005 τρεις ΠAE κατάφεραν να εκμεταλλευτούν ένα νόμο που ίσχυε για το σύνολο των ανωνύμων εταιρειών και να σβήσουν το 90% έως 95% των χρεών τους. Πρόκειται για το περίφημο άρθρο 44 του νόμου 1892/90 (επί υφυπουργίας στο Ανάπτυξης του Aνδρέα Aνδριανόπουλου), στο οποίο κατάφεραν να ενταχθούν οι AEK και Aρης στα τέλη του 2004 και ο OΦH στις αρχές του 2005 κερδίζοντας τα αντίστοιχα δικαστήρια, όπου απουσίασε διακριτικά ο διάδικός τους που ήταν το κράτος. Oι ομάδες αυτές κατάφεραν κατά τα προβλεπόμενα από το άρθρο 44 να σβήσουν το 90% των χρεών τους(Aρης και OΦH) και να ρυθμίσουν το υπόλοιπο, ενώ η AEK έσβησε το 95%.

H Ένωση, όμως, είχε φροντίσει προηγουμένως να τακτοποιήσει οφειλές σε πρώην ποδοσφαιριστές της και να μην τις εντάξει στα προς απόσβεση χρέη του 44, όπως έκανε ο Άρης, ο οποίος άφησε απλήρωτους τους παλιούς του παίκτες παρότι υπήρχαν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και αντί το κράτος να τον τιμωρήσει, ήρθε με νέο νόμο, αυτόν που ψήφισε τον περασμένο Αύγουστο για τη ρύθμιση των χρεών, να προβλέψει κονδύλι για τους πρώην παίκτες του Άρη, αλλά και για αυτούς του ΠAΣ Γιάννινα που είχαν χάσει τα λεφτά τους από τη μετατροπή της ΠAE σε TAΠ, που είναι ένα ακόμη κόλπο για να σβήνονται τα χρέη.

Μετά την ένταξη των Άρη, AEK και OΦH στο 44, αυτό έπαψε δια νόμου να ισχύει για τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες. Πριν από αυτές, με το νόμο αυτόν είχαν εξυγιανθεί εταιρείες όπως οι AΓET Hρακλής, ο όμιλος Kαμπά, η Eskimo, η ναυτιλιακή εταιρεία ΔANE SEA LINES, ο Ξιφίας AE και πολλές άλλες...

«Σκάνδαλο» και αποπληρωμή

H ρύθμιση του 1993 ήταν μεν φωτογραφική για να σωθεί ο Ολυμπιακός από τα χρέη που άφησε η περίοδος του Γιώργου Kοσκωτά κατά πρώτο λόγο και του Αργύρη Σαλιαρέλη που τον διαδέχθηκε κατά δεύτερο, αλλά έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη ρύθμιση που έγινε ποτέ στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Νωρίτερα υπήρξε, όμως, η ρύθμιση του 1992, μια από τις πλέον σκανδαλώδεις, που χάρισε μεγάλο μέρος των χρεών του Oλυμπιακού που είχαν αφήσει ο Γιώργος Kοσκωτάς κατά πρώτο λόγο και ο Aργύρης Σαλιαρέλης κατά δεύτερο.

Tο 1992 ψηφίστηκε στη Βουλή (πλην του KKE), ο νόμος 2021 που κατέθεσε ο τότε υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας Στέφανος Μάνος.

O νόμος είχε τίτλο «Ταμείο διαχείρισης πιστώσεων για εκτέλεση αρχαιολογικών έργων και άλλες διατάξεις» και ρύθμιζε τα χρέη του Ολυμπιακού, στην ουσία ένα μεγάλο ποσό χαριζόταν, αφού η «ερυθρόλευκη» ΠAE απαλλάχθηκε από τις απαιτήσεις της Τράπεζας Κρήτης μέχρι του ποσού των 2,6 δισ. δρχ., το οποίο κατέβαλε το Δημόσιο!

Ταυτόχρονα διαγράφηκαν οι οφειλές προς το Δημόσιο για φόρους μεταγραφών, με αποτέλεσμα το ποσό που χαρίστηκε να ξεπερνά τα 3 δισ. δρχ., ενώ 5,5 δισ. δραχμές «πάγωσαν», καθώς υπήρχαν εκκρεμείς δίκες. Έτσι ο Ολυμπιακός καλούνταν τελικά να αποπληρώσει 2 δισ. δρχ. σε 120 δόσεις.

Κεφαλαιοποίηση χρεών , έτσι αγοράζει ΠΑΕ και ο μπακάλης της γειτονιάς σας.

Γιατί οι ομάδες του ΠΟΚ είναι κρατικοδίαιτες, κανείς τους δεν έχει βάλει φράγκο. Όλα είναι από λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου.

Την επόμενη χρονιά ψηφίστηκε νέα ρύθμιση με το άρθρο 22 του νόμου 2166 που αφορούσε 22 ΠAE, που είχαν μετοχικό κεφάλαιο 7 δισ. δρχ. και χρέη που ξεπερνούσαν τα 5,4 δισ. δρχ. συνολικά. Πρόκειται για μια ρύθμιση που πολλοί λένε πως πρέπει να ισχύει μόνιμα και κάποιοι, μάλιστα, είχαν προτείνει την επαναφορά της στον τέως υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό, όταν το περασμένο καλοκαίρι ως υφυπουργός έφερνε στη Βουλή τη νέα ρύθμιση χρεών.


Τη ρύθμιση του 1993 είχε φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κώστα Μητσοτάκη. Την είχε προετοιμάσει ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον Βαγγέλη Mεϊμαράκη, που την εφάρμοσε.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ήταν ότι κεφαλαιοποιούσε τα χρέη και κατά τον τρόπο αυτό κατάφερε ο Σωκράτης Κόκκαλης να αποκτήσει τον Ολυμπιακό. Αν για τους «ερυθρόλευκους» η ρύθμιση ήταν σωτήρια, για όλες σχεδόν τις υπόλοιπες ΠAE απεδείχθη επαχθής, οι οποίες δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν και την εγκατέλειψαν.

O Ολυμπιακός αποπλήρωσε σε 60 δόσεις (50 εκατ. δρχ. η δόση) το χρέος του και ταυτόχρονα, όπως προέβλεπε ο νόμος, τα χρήματα που έβαζαν για την αποπληρωμή του χρέους τα έπαιρναν οι ιδιοκτήτες σε μετοχές (κεφαλαιοποίηση). 60*50 = 3 δις από τα συνολικά 22 που χρωστούσε.

Έτσι, ο Σωκράτης Κόκκαλης κατάφερε και την ομάδα να ξεχρεώσει, αλλά και ιδιοκτήτης της να γίνει, αφού απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών.

O Κόκκαλης ήταν από το 1993 που ξεκίνησε να ισχύει η ρύθμιση διορισμένος πρόεδρος από το Πρωτοδικείο, ως ο νόμος όριζε, και μόλις το 2001, που εξόφλησε το χρέος, εξελέγη διοίκηση, με πρόεδρο τον έχοντα ξεχρεώσει τον Ολυμπιακό και ταυτόχρονα αποκτήσει την πλειοψηφία του M/K Σωκράτη Kόκκαλη.

Απρίλιος του 1993 όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης ανέλαβε και επίσημα τα ηνία της Κοκκινοσκουφίτσας ομάδας στην Ελλάδα. Ο ολυμπιακός είχε να σηκώσει την «κούπα» του πρωταθλητή από το 1987, αλλά η έλευση του μεγαλοεπιχειρηματία δεν έφερε αμέσως στην ομάδα του λιμανιού τον πολυπόθητο τίτλο.


Ο Σωκράτης Κόκκαλης πήρε στο πλάι του τον Θωμά Μητρόπουλο ως σύμβουλο σε θέματα διαιτησίας. Η «παράγκα» αρχίζει σιγά σιγά το στήσιμό της. Ο Κόκκαλης έκανε υπομονή τρία χρόνια και στη συνέχεια έκανε τη μεγάλη κίνηση. Αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Θωμά Μητρόπουλο, ο οποίος φέρεται να είναι ο εγκέφαλος του παρασκηνίου που δρα στο πρωτάθλημα και ιδιοκτήτης της περιβόητης «παράγκας». Το 1997, με τη λήξη του πρωταθλήματος (του πρώτου από τα 5 που κατέκτησε ο Ολυμπιακός, επισφραγίζοντας το τέλος της παντοκρατορίας Βαρδινογιάννη) σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Νίκο Καραγιαννίδη ο κ. Κόκκαλης, αναφερόμενος στη συνεργασία του με το μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Αιγάλεω και τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός, δηλώνει: «Είναι προσωπική μου επιλογή και σύμβουλος σε θέματα διαιτησίας»!

Πριν από 15-16 μήνες, όταν ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης είχε ανοίξει... πυρ κατά των παραγόντων του παρασκηνίου και είχε φουντώσει η διαμάχη του με την ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είχε υποστηρίξει στη Βουλή ότι «είμαι 30 χρόνια φίλος με τον Θωμά Μητρόπουλο», επιβεβαιώνοντας την πληροφορία ότι ήταν παλιοί γνώριμοι και φίλοι. Για να τιμήσει αυτή τη φιλία, ο μεγαλοπαράγοντας των «ερυθρολεύκων» τοποθέτησε τον Μητρόπουλο στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ, ο οποίος ανέλαβε δράση για να εντάξει στο «ερυθρόλευκο» άρμα τα κέντρα εξουσίας του ποδοσφαίρου που έως τότε ήταν καταπράσινα.

Πρώτα η ΕΠΑΕ...

Πρώτος στόχος του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Αιγάλεω έγινε η ΕΠΑΕ. Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές που διενεργήθηκαν στις 30 Ιουλίου του 1997, ο αείμνηστος Γιώργος Δέδες θεωρούσε βέβαιη την επανεκλογή του, καθώς δεν υπήρχε άλλος αντίπαλος στον ορίζοντα. Λογάριασε όμως χωρίς τον Θωμά. Οι άμεσοι συνεργάτες του Δέδε προσπαθούν να τον πείσουν να μη θέσει υποψηφιότητα. Και έτσι έγινε. Πρόεδρος της ΕΠΑΕ εξελέγη ο Στέλιος Σφακιανάκης, ο οποίος ήταν επιλογή του Μητρόπουλου, ενώ στο δ.σ. ήταν καθολική η επικράτηση των παραγόντων που είχαν ενταχθεί στο «ερυθρόλευκο» γκρουπ.

...και μετά η ΕΠΟ

Οι διαιτητές δεν... ενοχλούν πλέον τον Ολυμπιακό και με την πάροδο του χρόνου όλα τα φαλτσοσφυρίγματα είναι σε βάρος των βασικών αντιπάλων του στο κυνήγι του τίτλου. Ο Θ. Μητρόπουλος εδραιώνει μάλιστα τη θέση του, έπειτα από την πανηγυρική νίκη της παράταξής του στις εκλογές της Αλεξανδρούπολης, που έγιναν στις 17 Νοεμβρίου 1997. Νίκη που επίσης ήταν καθολική, ενώ, όπως φημολογείται, στην ακριτική πόλη δαπανήθηκε 1 εκ. δολάρια για την εξαγορά παραγόντων των ποδοσφαιρικών Ενώσεων.

Έχοντας υπό την καθοδήγησή του την ΕΠΟ, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Αιγάλεω ελέγχει τις επιτροπές της ομοσπονδίας και κατά συνέπεια κι όλες τις καθοριστικές αποφάσεις που κρίνουν τίτλους, ανόδους ή υποβιβασμούς συλλόγων. Πρόεδρος-βιτρίνα στην ΕΠΟ είναι ο Σωτήρης Αλημίσης, εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος, επίσης, στον ΟΠΑΠ. Ο κ. Αλημίσης στη θητεία του στην ομοσπονδία δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα στη «συμμορία».

Με την άλωση της ΕΠΟ ο Θωμάς Μητρόπουλος γίνεται και ο απόλυτος κυρίαρχος στο χώρο της διαιτησίας. Άμεσος συνεργάτης του είναι ο πρόεδρος της Συνδέσμου Διαιτητών Γιάννης Σπάθας που φέρεται να στρατολογεί ρέφερι για λογαριασμό της «παράγκας». Δεξί χέρι του Θωμά είναι επίσης και ο νεαρός δικηγόρος Αργύρης Λίβας, ο οποίος για ένα φεγγάρι ανέλαβε και νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Οι Πειραιώτες κατακτούν το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο, αλλά στο μεταξύ η «παράγκα» απλώνει τα πλοκάμια της σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, καθώς και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο! Προσφέρει πλέον τις υπηρεσίες της και σε άλλες ΠΑΕ, όπως ψιθυρίζεται και όπως τελικά αποκαλύφθηκε στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος».

Ο Αλημίσης φεύγει από την προεδρία της ΕΠΟ και τη θέση του παίρνει ο αναλώσιμος Κώστας Αλεξανδρίδης, ο οποίος υποδείχθηκε από την ΕΠΣΑ του Νίκου Παπαδήμα. Τη σκυτάλη από τον Αλεξανδρίδη πήρε ο Γκαγκάτσης, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/04/2002

Νέα «βόμβα» στα θεμέλια του ελληνικού ποδοσφαίρου, μετά την εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» του τηλεοπτικού σταθμού Αlpha, αποκάλυψε συνομιλίες μεταξύ παραγόντων του ποδοσφαίρου για στημένα παιχνίδια στα Εθνικά πρωταθλήματα της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου. Άμεση ήταν η αντίδραση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Κουράκη, μετά τα όσα ακούστηκαν στην χθεσινή εκπομπή «Κίτρινος Τύπος› για «στημένους αγώνες» στο ποδόσφαιρο και διαφθορά διαιτητών. Ο υφυπουργός Αθλητισμού έστειλε σήμερα στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου επιστολή, με την οποία ζητά την όσο το δυνατόν συντομότερη διερεύνηση όλων των καταγγελιών.

Αναλυτικά, ο κ.Κουράκης αναφέρει στην επιστολή του: «Κύριε Εισαγγελέα, είμαι βέβαιος, ότι οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έχουν λάβει γνώση των πρόσφατων τηλεοπτικών εκπομπών, που αφορούν ενδεχόμενη νόθευση ποδοσφαιρικών αγώνων (εξαγορά ή απόπειρα εξαγοράς διαιτητών κ.ο.κ). Ταυτόχρονα, έχει τεθεί δυστυχώς και πάλι με οξύ τρόπο το ζήτημα της βίας στα γήπεδα, μετά τα γεγονότα της Κυριακής (24/3/2002), που μεταδόθηκαν κατ` επανάληψη, τηλεοπτικά και προκάλεσαν πλήθος δημοσιευμάτων και σχολίων. Επειδή, όλα αυτά προκαλούν μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον, σας παρακαλώ να κάνετε ότι θεωρείται αναγκαίο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που σας παρέχει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, για την όσο γίνεται γρηγορότερη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΕ

Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΑΕ επενέβη με αφορμή τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος›, όπου ακούστηκαν διάφορα περί στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων και διαφθοράς των διαιτητών. Ζήτησε από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha τις κασέτες που ακούστηκαν στη χθεσινή εκπομπή προκειμένου να διερευνήσει την όλη υποθεση και να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της και τις ενέργειές της.


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΛΩΡΙΔΗ

Για την προσπάθεια που είχε κάνει για κάθαρση στο ποδόσφαιρο, όταν ήταν υφυπουργός Αθλητισμού, αλλά και για τις αποκαλύψεις που έγιναν στην χθεσινή εκπομπή «Κίτρινος Τύπος›, μίλησε ο Γιώργος Φλωρίδης σήμερα στην «ΕΡΑ ΣΠΟΡ›. «Η δικαιοσύνη έχει τα πάντα στα χέρια της. Γνωρίζω και γνώριζα, ότι ερευνά την υπόθεση.

Ήταν γνωστό τι έκανε η κρατική μηχανή για να διευκολύνει το έργο της δικαιοσύνης. Από την στιγμή που όλοι ξέραμε τι συμβαίνει, ο καθένας έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του και η Κυβέρνηση τις δικές της, τόνισε ο κ.Φλωρίδης, ενώ πρόσθεσε:

«Αυτά που κάναμε μετά από ένα χρόνο σκληρής αντιπαράθεσης κρίνονται σήμερα. Επιλέξαμε να επέμβουμε στους τομείς της διαιτησίας και της αθλητικής δικαιοσύνης. Οι δύο αυτοί τομείς κρίνονται μέχρι στιγμής. Είχαμε σχεδιάσει να παρέμβουμε σε πέντε τομείς. Τη διαιτησία, την αθλητική δικαιοσύνη, την επιχειρηματικότητα με την πολυιδιοκτησία, την βία και το ντόπινγκ.

Ξεκινήσαμε από τους δύο πρώτους, γιατί δεν είχε νόημα και δεν θα είχε αποτέλεσμα να ασχοληθούμε με τους άλλους, εάν οι δύο πρώτοι ήταν σαθροί›.

Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού και νυν υφυπουργός Οικονομικών, επεσήμανε ακόμη, μεταξύ άλλων: «Όλα σύντομα θα βρουν τον δρόμο τους προς τη Βουλή. Η κυβέρνηση έκανε ο,τι μπορούσε. Τώρα κρίνεται η αθλητική και τακτική δικαιοσύνη για το αν κάνει καλά την δουλειά της. Οι κανόνες έχουν τεθεί. Το ζητούμενο είναι η εφαρμογή τους. Τώρα πλέον, ότι ξαναγίνει θα φανεί και θα έχει ονοματεπώνυμο.


Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ παρουσιάζει τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις 9 κασέτες:

Το όνειρο

Συνομιλία του Γιάννη Σπάθα με τον Θωμά Μητρόπουλο. Ο Σπάθας διηγείται όνειρο που είδε, ότι οι δυο τους έμπαιναν στη φυλακή αλλά κατάφερε να λαδώσει τους αγίους!

Σπάθας: Είδα ότι μας πηγαίνανε στον Κορυδαλλό και την ώρα που πηγαίναμε να μπούμε μέσα ήλθε ένας με στολή ντυμένος και σ' αγκάλιασε από το λαιμό και σε κράταγε και μου λέει και μένα, που ερχόμουνα κοντά «άσ' το Γιάννη, μη φοβάσαι, μη στεναχωριέσαι τίποτα, εγώ είμαι εδώ», με στολή και μου λέει η μάνα μου τώρα είναι άγιος, σε κάποιον άγιο λέει που πιστεύει και να πάει να ανάψει ένα κερί και μετά ανεβαίνουμε τις σκάλες υποτίθεται για να μπούμε μέσα -η σκάλα, μου λέει, είναι τα προβλήματα που ανεβαίνατε και φύγατε- και ήταν κάτι με πολιτικά ρούχα, πολλοί, και δεν θα ανεβείτε από εδώ, θα ανεβείτε από εκεί και εγώ τους είπα: «Από δω θα ανεβούμε, που είναι εύκολα και θα σας ξηγηθώ το χαρτζιλίκι».

Στην επόμενη κασέτα υπήρχε συνομιλία του Θωμά Μητρόπουλου με τον Χρήστο Πανόπουλο. Αναλύε τη θεωρία ότι η ΕΠΟ κάνει πολιτική όπως ένα υπουργείο, ότι οι ΠΑΕ ενδιαφέρονται 80% για ευνοϊκή διαιτησία και 20% για αθλητική δικαιοσύνη. Αναφέρε επίσης ότι και την εποχή Βαρδινογιάννη τα ίδια και χειρότερα γίνονταν και ότι ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος.

Θ. Μητρόπουλος: Ρε, ο Παναθηναϊκός θέλει να υπάρξει νέο καθεστώς, άλλο. Ο Παναθηναϊκός πάει στην ίδια λογική. Αγόρι μου, πώς κυβέρνησε ο Παναθηναϊκός τόσα χρόνια το ποδόσφαιρο, ξέρεις; Μέσω των εκάστοτε υπουργών. Σύμφωνοι; Ο Παναθηναϊκός θέλει ή να πάρω εγώ την ΕΠΟ σαν Παναθηναϊκός, να την κουμαντάρω εγώ ή να μην ανήκει η διαιτησία στην ΕΠΟ. Αν μίλαγες με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη πριν από 8 χρόνια , θα σου έλεγε μη λες μαλακίες. Μια χαρά είναι τα πράγματα.

Πανόπουλος: Το ξέρω, γιατί έχω μιλήσει.

Θ. Μητρόπουλος: Αν μιλάς τώρα με τον κύριο Κόκκαλη, μια χαρά είναι τα πράγματα. Παίρνεις χαμπάρι τι λέμε, ρε περίεργε; Απλά είναι τα πράγματα. Το ζητούμενο είναι ότι όλοι θέλουν ακριβοδίκαια διαιτησία όταν είναι στην απ' έξω. Είναι σαν να μου λες ότι ο κόσμος μπορεί να υπάρξει χωρίς πουτάνες. Δεν γίνεται αδελφέ.

Συνομιλία του Γιάννη Σπάθα με κάποιον «Δημήτρη». Σε αυτήν, ο Σπάθας τού λέει ότι μόνο ένας υπουργός μπορεί να βλάψει τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη και τις επιχειρήσεις του.

Σπάθας: Ποιος μπορούσε να κάνει ζημιά στον Κόκκαλη, Μήτσο; Μόνο το κράτος, ένας υπουργός. Και ένας υπουργός σ' αυτό το στιλ, δηλαδή με καταγγελίες δύο-τριών μηνών χωρίς να παρουσιάζει τίποτα και να λέει για συμμορίες, να ανοίξουμε λογαριασμούς, θα δείτε τι θα γίνει, κουτσαβακισμούς και αρχίδια. Και πρόσεχε αυτό, αυτό έχει μια επίπτωση για τον Κόκκαλη. Το πρωτάθλημα το χάνει αυτή τη στιγμή. Στο λέει ο Γιάννης ο Σπάθας, ας είναι πρώτος. Θα το χάσει έτσι που πάνε. Θα φοβηθεί όλος ο κόσμος. Μήπως Μήτσο, πάνε και για ζημιά στις επαγγελματικές του δουλειές; Περιμένουν να πέσουν οι μετοχές, οι εταιρείες του κ.λ.π. Τον νικάει ο Φλωρίδης, δεν παίρνει το πρωτάθλημα, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις δουλειές. Ο κόσμος θα αρχίσει, αμάν δεν αγοράζω INTRACOM, δεν αγοράζω INTRALOT.

«Δημήτρης»: Έχεις δίκιο, έτσι πιστεύω κι εγώ.

Σπάθας: Δεν είναι τυχαίο, τώρα το λέω σ' εσένα, μην κοιτάς τις πλάκες που κάνουμε, ο Γιάννος το φιλαράκι σου που σου μιλάει, μια πενταετία είναι τα πρώτα ονόματα και έχουν κάνει το άσπρο-μαύρο για τον Ολυμπιακό.

Ο Μάρης

Συνομιλία του Γιάννη Σπάθα με το διαιτητή Σπύρο Βούλγαρη. Τον ευχαριστεί για την «άψογη διαιτησία του» στον αγώνα ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 0-0 (25/2/2002). Τον ρωτά αν στην Κρήτη που πήγε να σφυρίξει συνάντησε τον Λάμπρο Μάρη. Ο Βούλγαρης επιβεβαιώνει ότι συναντήθηκε μαζί του και ότι ο Μάρης τού είπε ότι οι άνθρωποι του ΟΦΗ ενδιαφέρονται για τον «άσο» και ότι είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα. Ο Βούλγαρης απάντησε ότι θα βοηθήσει όσο μπορεί χωρίς να εκτεθεί ο ίδιος. Ο Μάρης «του ζήτησε» κάποιες κάρτες σε παίκτες του ΠΑΟΚ. Ο Γιάννης Σπάθας είχε ζητήσει έξι κίτρινες κάρτες στον Βούλγαρη. Ο ΟΦΗ εκείνη την περίοδο ήταν στις τελευταίες θέσεις και κινδύνευε άμεσα με υποβιβασμό και ο ΠΑΟΚ ήταν στις πρώτες θέσεις και διεκδικούσε μαζί με τον ΠΑΟ την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Σπάθας: Κατ' αρχήν σ' ευχαριστώ. Οι άνθρωποι εκεί πέρα, οι φίλοι από την Κρήτη δεν έχουν παράπονα. Μια φάση μπορούσε, αλλά γενικά μου λέει, οι άνθρωποι μου λέει, δεν βαριέσαι, δεν έχουμε. Άμα μας ξαναπαίξει...Θέλω να σε ρωτήσω κάτι Σπύρο.

Σπύρος: Ναι, σε ακούω.

Σπάθας: Έχεις μιλήσει με τον Λάμπρο καθόλου;

Σπύρος: Με τον Λάμπρο τον Μάρη;

Σπάθας: Ναι.

Σπύρος: Ναι, με πήρε τηλέφωνο.

Σπάθας: Περιμένεις κάτι;

Σπύρος: Όχι.

Σπάθας: Εγώ χαίρομαι να περιμένεις, κατάλαβες τι λέω.

Σπύρος: Ο Λάμπρος με πήρε τηλέφωνο το Σάββατο που ήμουν κάτω, στο Ηράκλειο.

Σπάθας: Ωραία.

Σπύρος: Εντάξει; Λοιπόν... και μου είπε, έλα να συναντηθούμε. Λοιπόν...και πράγματι συναντηθήκαμε. Μου είπε, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τον άσο και είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα. Λοιπόν, εγώ του είπα, ό,τι μου είπες εσύ...

Σπάθας: Μάλιστα, ναι.

Σπύρος: Και γυρίζει και μου λέει, το ξέρει και ο Γιάννης, το ξέρουνε... και διάφορα τέτοια.

Σπάθας: Τίποτα δεν ήξερα.

Σπύρος: Του λέω, άκουσε με να σου πω κάτι. Εγώ έχω μιλήσει με τον Γιάννη. Μου έχει πει όσο μπορώ, χωρίς να εκτεθώ, να πάω λίγο την ομάδα. Έτσι; Λοιπόν, αλλά από εκεί και πέρα, Λάμπρο, το μόνο που προέχει είναι ο Σπύρος και τίποτα άλλο. Και γυρίζει και μου λέει, θα σου ζητήσω τότε κάποιες κάρτες. Λοιπόν, και μου ζητάει τα ονόματα που μου είχες δώσει εσύ να μην τα δείξω. Έτσι; Μου είπε ότι οι άνθρωποι στον «άσο» είναι διατεθειμένοι να δώσουν κάποια χρήματα. Έτσι; Εγώ του είπα αυτά τα πράγματα, μπήκα μέσα στο παιχνίδι, από τους έξι που μου είχες δώσει εσύ, παίζανε οι δυο. Οι άλλοι τέσσερις ήταν πάγκο.

Σπάθας: Ωραία.

Σπύρος: Έβγαλα στον έναν...

Σπάθας: Μπράβο.

Σπύρος: Ο οποίος έγινε μετά αλλαγή και μπήκανε δύο από αυτούς. Να σου πω και κάτι άλλο; Και μου είπαν ότι πλήρωναν οι άνθρωποι κάποια χρήματα, χωρίς να μου προσδιορίσει ποσό και μου είπε ότι έχε υπ' όψιν σου ότι στο «Χ» δεν παίρνεις τίποτα. Έτσι ακριβώς, όπως στο λέω. Και του λέω Λάμπρο, το πρώτο που προέχει είναι ο Σπύρος, ακριβώς όπως σου το λέω, και μου έχει πει και ο Γιάννης ότι μπορώ...

Σπάθας: Αδελφέ, εγώ απέναντί σου αγόρι μου θέλω να είμαι εντάξει, γι' αυτό επειδή τους είπα να μη στείλουν πουθενά τίποτα, θα φροντίσω με τους ανθρώπους να πιούμε έναν καφέ γιατί είναι καλοί άνθρωποι, αλλά θέλω να ακούσεις ότι ο Γιάννης δεν έχει ανακατευτεί σε τίποτα που να ήταν επιλήψιμο για το Σπύρο. Σπύρος: Και εσύ Γιάννη να ξέρεις ότι ο Σπύρος δεν παίζει χωρίς τον Γιάννη. Εντάξει; Γιάννη, ό,τι θέλεις για το επόμενο, σε περιμένω.

Ο επόπτης


Συνομιλία του Θωμά Μητρόπουλου με τον Χρήστο Πανόπουλο. Ο Θωμάς συστήνει στον Πανόπουλο να μιλήσει με τον Σωτήρη Βοργιά (μέλος Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας) που είναι κολλητός του επόπτη Γιώργου Καρκοβίρη. Ο Μητρόπουλος μιλάει ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα 100%

Θωμάς: Καλά είσαι; Λοιπόν, να πάρεις το φιλαράκι σου, τον Σωτήρη ή με τον μεσαίο ή με τον πλαϊνό είναι κολλητός, αδέλφια.

Χρήστος: Καλά ρε μαλάκα, είναι δυνατόν σ' αυτόν τον... το λαμόγιο τον Βοργιά, ρε ηλίθιε, να τον έχεις μέσα;

Θωμάς: Εγώ τον έχω μέσα;

Χρήστος: Πώς ρε μαλάκα; Εσύ τα έχεις κάνει όλα αυτά. Εγώ αυτόν τον ξέρω από το Ναυτικό, εγώ φοβάμαι να του πω το όνομά μου αυτουνού.

Θωμάς: Να σου πω κάτι;

Χρήστος: Όταν παίζαμε πόλο, αυτός ήταν στο Λιμενικό.

Θωμάς: Να σε ρωτήσω κάτι; Δεν μου λες, εγώ τι είμαι από τον νόμο κουτουρού; Δεν ξέρω τι γίνεται; Άσε μας ήσυχους τώρα, ρε. Ξέρω τι σου λέω. Και μπορείς και κάν' το ό,τι σου λέω. Είναι εύκολο πολύ. Δηλαδή γι' αυτόν είναι πολύ εύκολο, της πλάκας. Κατάλαβες; Απ' το αυτί είναι. Πώς να σου δώσω να καταλάβεις; Δεν είναι απλή γνωριμία.

Χρήστος: Ρε, φοβάμαι ότι αυτός ο μ@λ@κ@ς, εγώ τον ξέρω χρόνια, και μιλάμε και... Φοβάμαι μη τυχόν με κάνει βούκινο.

Θωμάς: Άντε ρε μαλάκα, τώρα. Τρελός είσαι.

Χρήστος: Το ξέρεις ότι μιλάει, το τι γίνεται και τι κάνει.

Θωμάς: Εκείνο που ξέρω είναι ένα, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ό,τι πρέπει. Υπό άλλες συνθήκες θα κινιόμουν εγώ. Τώρα, όπως είναι τα πράγματα, είναι προτιμότερο εσύ, αλλά σου λέω είναι απόλυτοι οι δυο. Όταν λέμε απόλυτοι, πώς να στο δώσω να καταλάβεις ρε παιδί μου; Σαν να είναι το χέρι το δικό σου. Κάνε αυτό. Και οι δύο.

Χρήστος: Θα τον πάρω τηλέφωνο.

Θωμάς: Έτσι; Σου λέω και οι δύο. Ο μεσαίος είναι ο πρώτος.

Χρήστος: Ποιος είναι ο πρώτος;

Θωμάς: Καρκοβίρης.

Χρήστος: Μάλιστα. Θα τον πάρω τώρα τηλέφωνο.

Θωμάς: Είναι απόλυτος σου λέω εκεί.

Χρήστος: Λες να μας κάνει δηλαδή τίποτα;

Θωμάς: Όχι ρε περίεργε, αλλά σου εξηγώ είναι 100% εκεί τα πράγματα. Δεν είναι άντε, ξέρεις, πασαλείμματα. 100% σου λέω. Και εντάξει, εγώ έχω και τη γνώμη τη δική του από άλλες φορές σε σχέση με το πρόσωπό σου, η οποία είναι θετική. Κατάλαβε τι σου λέω. Άλλο πράγμα είναι θετική σε εσένα και άλλο πράγμα είναι θετική σ' έναν άλλον, σε τρίτο. Το κατάλαβες; Ξέρω, λοιπόν, τη γνώμη του όσον αφορά το πρόσωπό σου».

«Ένας δικός μας»

Συνομιλία του Γιάννη Σπάθα με τον Πάρη Χέλη που είχε έρθει στην Αθήνα για να διαιτητεύσει τον αγώνα Ολυμπιακού - Πανιωνίου (7/1/01). Επικοινωνεί με τον Γιάννη Σπάθα και τον ρωτάει αν ο Καλαθενός είναι παρατηρητής στο συγκεκριμένο αγώνα. Ο Σπάθας τού λέει ότι θα είναι ο Αντώνης Βασσάρας. Ο Χέλης ζητά να μπει κάποιος δικός τους.

Σπάθας: «Προσοχή αύριο, τα γνωστά. Καλά, θα τα πούμε από κοντά. Εντάξει, ο Θανάσης είναι».

Χέλης: «Δεν είναι ο Θανάσης. Είδα τώρα το φύλλο αγώνος των διαιτητών γιατί δούλευε κούριερ σήμερα. Εγώ νομίζω ο Καλαθενός είναι. Ετσι μου είπε ο Μιχάλης; Για να δω λίγο; Όχι ρε πούστη, ο Βασσάρας είναι. Τι κάνουμε ρε μαλάκα;»

Σπάθας: «Δεν πειράζει ρε. Καλός ο Αντώνης. Μη σε νοιάζει. Εντάξει ρε είναι. Τώρα σ' αυτό είναι... άλλο το αυριανό, κατάλαβες; Μη σκας».

Χέλης: «Καλύτερα να ήταν δικός μας».


Η ταρίφα

Συνομιλία Σπάθα με Θωμά Μητρόπουλο. Κανονίζουν την ταρίφα για διαιτητή και επόπτη: 4 και 1 εκατομμύριο αντίστοιχα!

Μητρόπουλος: Εσύ θα μιλήσεις με τον μικρό, έτσι;

Σπάθας: Ναι, με τον Μήτσο και τον άλλον και τους δύο μαζί.

Μητρόπουλος: Λοιπόν, τι να του πούμε. Κανένα τεσσάρι αυτουνού και κανένα, ένα του μικρού;

Σπάθας: Να κάνουμε λίγα ψαλίδια. Ας κάνω λίγο ψαλίδι.

Μητρόπουλος: Όχι, πες του 4 και 1, ακούς;

Σπάθας: Ναι.

Μητρόπουλος: Και... Βέβαια μιλάμε για αποτέλεσμα, για νίκη. Αν δεν είναι νίκη, θα κανονίσω εγώ τι θα του βγάλω

Σε άλλη κασέτα υπάρχει συνομιλία του Σπάθα με τον Γιάννη Λιόλιο. Σε παρατήρηση του γενικού γραμματέα του Συνδέσμου Διαιτητών Πειραιά προς τον πρόεδρο για τις κληρώσεις των διαιτητών σε συγκεκριμένους αγώνες (π.χ. ΠΑΟΚ - ΑΕΚ ο Παπαδάκος κ.τ.λ.), ο Σπάθας ξεσπά: «Δεν ασχολούμαστε με αυτά πια... Σου λέω, ο Ολυμπιακός να κερδίζει και όλοι οι άλλοι να πάνε να γαμηθούνε. Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω και όλα τα άλλα...».

Από τον Θ. Μητρόπουλο και τις εκλογές της ΕΠΟ το '97, μέχρι σήμερα τα πλοκάμια εξαπλώθηκαν παντού...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/04/2002

Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως «η ισχύουσα νομοθεσία χαρακτηρίζει τόσο τα φαινόμενα βίας όσο και τα φαινόμενα νοθείας στο ποδόσφαιρο και τα άλλα αθλήματα ως σοβαρά εγκλήματα και ως βαριές αθλητικές παραβάσεις. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει, όπως είναι γνωστό, αυστηρές κυρώσεις, τόσο ποινικές όσο και διοικητικές, και για την μια και για την άλλη περίπτωση. Το γεγονός ότι η ΓΓΑ υπό την εποπτεία του κ. Κουράκη επεξεργάζεται την περίοδο αυτή και πρόσθετα νομοθετικά μέτρα, δεν σημαίνει ότι μας λείπουν οι νόμοι. Η εφαρμογή όμως των νόμων δεν είναι αρμοδιότητα και ευθύνη μόνον ή κυρίως της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι πρωτίστως αρμοδιότητα και ευθύνη των οργάνων της Ποινικής Δικαιοσύνης που κινείται στα θέματα αυτά αυτεπαγγέλτως, έτσι ώστε οι σχετικές υποθέσεις να διερευνούνται και οι εγκληματικές πράξεις να τιμωρούνται με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Είτε είναι πρόσφατες είτε παλιότερες αλλά αποκαλύπτονται τώρα».

Επίσης ο κ. Βενιζέλος πέταξε το γάντι προς τα όργανα του ποδοσφαίρου λέγοντας ότι «η πάταξη των φαινομένων αυτών είναι επίσης σε διοικητικό επίπεδο ευθύνη της ΕΠΟ, της ΕΠΑΕ, της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, της αθλητικής Δικαιοσύνης. Όλα αυτά τα όργανα οφείλουν να ασκούν αμερόληπτα, άμεσα και αξιόπιστα τις αρμοδιότητές τους».

Το όλο ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στην αίθουσα Τύπου. Ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας, όταν ρωτήθηκε από τους πολιτικούς συντάκτες για το θέμα των αποκαλύψεων, κάλεσε «οποιονδήποτε έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα. Και βεβαίως, μέσα στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι διεθνείς κανόνες, οι οποιασδήποτε μορφής κυβερνητικές παρεμβάσεις να είστε βέβαιοι ότι θα γίνουν. Μέσα στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι κανόνες και οι νόμοι -και σε αυτό οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε, καθένας στο πλαίσιο που κινείται, και το τονίζω αυτό, γιατί υπήρξαν και απειλές για αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τη διεθνή Επιτροπή- κινούμαστε όλοι. Όλοι θέλουμε καθαρό πρωτάθλημα και να πάρει το ποδόσφαιρο το χαρακτήρα που του αρμόζει, ως το πιο δημοφιλές λαϊκό άθλημα».

Ο τέως υφυπουργός Αθλητισμού και νυν Οικονομικών, Γιώργος Φλωρίδης, επί των ημερών του οποίου ξεκίνησε το ξήλωμα της «παράγκας», μιλώντας στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ επισήμανε πως «η Δικαιοσύνη έχει τα πάντα στα χέρια της. Γνωρίζω και γνώριζα ότι ερευνά την υπόθεση. Ήταν γνωστό τι έκανε η κρατική μηχανή για να διευκολύνει το έργο της Δικαιοσύνης. Αυτά που κάναμε ύστερα από ένα χρόνο σκληρής αντιπαράθεσης κρίνονται σήμερα. Επιλέξαμε να επέμβουμε στους τομείς της διαιτησίας και της αθλητικής Δικαιοσύνης. Οι δύο αυτοί τομείς κρίνονται μέχρι στιγμής».

Ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ν.Δ., Γιώργος Ορφανός, σχολιάζοντας τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, είπε πως «με τέτοιες καταγγελίες για ένα σοβαρό και μεγάλο θέμα όπως είναι το ποδόσφαιρο, που απασχολεί εκατομμύρια φιλάθλους στη χώρα μας, δικαιολογημένα επενέβη ο κ. εισαγγελέας».

Ωστόσο άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης λέγοντας πως «η Νέα Δημοκρατία, δίνοντας μεγάλη σημασία στη διαδικασία της εξυγίανσης στο χώρο του ποδοσφαίρου, ψήφισε στη Βουλή το σχετικό νόμο, που είχε φέρει τον Οκτώβριο του 2000 η κυβέρνηση με υφυπουργό τον κ. Φλωρίδη. Δυστυχώς όμως η προσπάθεια αυτή εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση».

Ο κλοιός γύρω από την «παράγκα» αρχίζει να σφίγγει, λόγω της επιθετικής πολιτικής που άσκησε ο Φλωρίδης, ο οποίος επιχείρησε να εξυγιάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο μάταια όμως γιατί σε αυτό το μπουρδέλο το κράτος δεν θα δούμε ποτέ αποκλεισμό των κρατικών κεφαλαίων για ψηφοθηρία και μόνο.

Λυπάμαι που το λέω αλλά αυτοί σας αξίζουν , αυτούς ψηφίζετε κάθε 4 χρόνια.


Επέμβαση εισαγγελέα , να 'χαμε να λέγαμε.




Στα «χέρια» της Δικαιοσύνης πέρασε η εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, στη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν μέσα από μαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις παραγόντων με διαιτητές να πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις για ποδοσφαιρικά παιχνίδια όλων των κατηγοριών από την Α' Εθνική έως και τη Δ' Εθνική, ενώ αφήνονταν υπονοούμενα και για χρηματισμούς διαιτητών.

Την έρευνα διέταξε χθες το πρωί ο εισαγγελέας Πειραιά Αντώνης Λιόγας προκειμένου να εξακριβωθεί το αληθές ή μη των μαγνητοφωνημένων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, στις οποίες πρωτοστατούσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Πειραιά Γιάννης Σπάθας, καθώς και ο «γνωστός» ποδοσφαιρικός παράγων Θωμάς Μητρόπουλος, αδελφός του πρώην προέδρου της ΕΠΑΕ Βίκτωρα Μητρόπουλου.

Θωμάς Μητρόπουλος. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής των τηλεφωνικών συνομιλιών που αποκάλυψε ο «Κίτρινος Τύπος» και φερόμενος ως αρχηγός της «παράγκας»

Τη δικαστική έρευνα ανέλαβε να φέρει σε πέρας εισαγγελέας ο οποίος, αφού ζητήσει από τον τηλεοπτικό σταθμό τις κασέτες της εκπομπής του κ. Τριανταφυλλόπουλου, θα εξετάσει προσεκτικά τα όσα ακούγονταν στις μαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, θα καλέσει τους εμπλεκόμενους προκειμένου να διαπιστώσει το αληθές ή το μη των διαβουλεύσεων για κάποια ποδοσφαιρικά «ματς».

Αν αποδειχθεί το αληθές των τηλεφωνικών συνομιλιών, ο διενεργών την έρευνα εισαγγελέας θα συντάξει και θα παραδώσει το πόρισμά του στο συνάδελφό του Αντώνη Λιόγα, ο οποίος θα προχωρήσει στην άσκηση των προβλεπόμενων από τη δικονομία ποινικών διώξεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να εξεταστεί και η παραβίαση τηλεφωνικού απορρήτου, αφού όλες οι συνομιλίες που «έπαιξαν» στην εκπομπή του «Κίτρινου Τύπου» ήταν προϊόντα υποκλοπής.

Δεν βλέπουμε το δάσος , κοιτάμε το κλαδί από το δέντρο που έχει μουχρίτσα. Καταλογίζω τεράστιες ευθύνες στην διοίκηση του ΠΑΟΚ τότε που απέσυρε ακόμα και την μήνυση που είχε καταθέσει. Οι άνθρωποι είχανε αγνές προθέσεις , απλά ήταν πολλοί τρυπημένη από 10 μεριές.

Και ερχόμαστε στα cartoon που κυκλοφορούν ελεύθερα και κανείς εισαγγελέας ποτέ δεν τους κάλεσε. Μιας και η πολιτική κατάσταση είναι βολεμένοι για τους έχοντες, πνίγουμε τα θέματα ένα ένα.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο παλαίμαχος διαιτητής Δημήτρης Ποντίκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό "Κ" της "Καθημερινής".


Ο Ποντίκης μίλησε για την περιβόητη "παράγκα", κατηγόρησε τους Θωμά Μητρόπουλο και Βασίλη Γκαγκάτση, ενώ αναφέρθηκε και στο περίφημο ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, το 2001, το οποίο δεν τελείωσε ποτέ: "Δεν πήγα σε εκείνο το παιχνίδι να αδικήσω την ΑΕΚ. Άλλο τι έγινε τελικά. Δεν λέω ότι έπαιξα καλά. Μπορεί να την αδίκησα, μπορεί και όχι, αλλά σίγουρα δεν είχα τέτοιο σκοπό. Αν ήθελα να την αδικήσω θα έδειχνα κόκκινη κάρτα στο 30'".

Όσον αφορά στη γνωστή πλέον ατάκα του Γιάννη Σπάθα, "ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουνε κι οι άλλοι να πάνε να γαμ...", ο παλαίμαχος ρέφερι είπε: "Δεν ήταν υπερβολικό. Ήταν πολύ ήπιο για να εκφράσει αυτό που συνέβαινε".

Όλη η συνέντευξη, όπως δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή της Κυριακής

- Την περίοδο που γίνατε διαιτητής Α Εθνικής ακουγόταν το όνομα του Θωμά Μητρόπουλου ως του ανθρώπου που, όντας εξωθεσμικός, είχε τη δύναμη να επηρεάζει καταστάσεις στο ποδόσφαιρο. Ίσχυε αυτό;

- Ήταν ο παρά τη ΕΠΟ... Η διαιτησία ήταν υπό την ΕΠΟ και αυτός ήταν παρά τη ΕΠΟ. Έχουν ακουστεί διάφορα... Είχε ακουστεί ότι ο Θωμάς έλεγχε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ...

- Τι σημαίνει το «παρά τη ΕΠΟ»; Ότι ο Θωμάς και οι συνεργάτες του παρότι δεν είχαν επίσημες θέσεις, μπορούσαν να περνούν τις δικές τους γραμμές;

- Κάπως έτσι... Μπορούσαν να περνούν κάποιες γραμμές μέσα από τα άτομα που έλεγχαν μέσα από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ.

- Αυτοί που λειτουργούσαν παρά τη ΕΠΟ είχαν λόγο για το ποιοι διαιτητές θα μπαίνουν στους πίνακες;

- Όταν ελέγχεις μια κατάσταση μπορείς να έχεις λόγο παντού. Είχαν λόγο παντού. Λογικό δεν είναι;

- Άρα, κι εσείς που μπήκατε εκείνη την περίοδο στους πίνακες ήσασταν υπό την έγκρισή τους;

- Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ή είσαι μαζί τους ή δεν είσαι. Απλά πράγματα... Και τώρα το ίδιο γίνεται. Ή είσαι με τον Γκαγκάτση και παίζεις ή δεν είσαι με τον Γκαγκάτση και δεν παίζεις. Έχεις δει πολλούς διαιτητές να είναι στους πίνακες από ενώσεις που δεν ψηφίζουν Γκαγκάτση; Πάντα έτσι γίνεται. Ακόμη και μέσα στους συνδέσμους διαιτητών... Δεν προτείνεται διαιτητής για να μπει στους πίνακες, αν δεν ψηφίσει τη διοίκηση. Ή είσαι μαζί με τη διοίκηση και τη στηρίζεις ή δεν είσαι και είσαι χαμένος.

- Η περίοδος από το 1997 έως το 2001 έχει χαρακτηριστεί περίοδος της «παράγκας». Αυτοί οι άνθρωποι σας είχαν προσεγγίσει; Είχατε απευθείας επαφή ή επικοινωνούσαν μαζί σας μέσω τρίτων;

- Kατ' αρχάς δεν ήταν από το 1997. Τα πρώτα βήματα άρχισαν να γίνονται από το 1995. Με τους ίδιους, με τον Θωμά για παράδειγμα, ήταν δύσκολο να είχες επαφή, αλλά είχες με ανθρώπους που μιλούσαν μαζί του... Τότε οι μισοί έλεγαν πως μιλούσαν μαζί του...

- Δηλαδή, ποιοι έλεγαν ότι μιλούσαν μαζί του;

- Οι μισοί παλιοί διαιτητές, για να δείχνουν ότι μπορούν να επηρεάζουν καταστάσεις έλεγαν «εγώ μιλάω με το Θωμά», όπως τώρα λένε «εγώ μιλάω με τον Γκαγκάτση». Παλιότερα έλεγαν ότι μιλούσαν με τον Τριβέλλα. Αύριο θα μιλάνε με τον αυριανό Γκαγκάτση. Είναι πάντα οι ίδιοι.

- Τα ίδια άτομα τόσα χρόνια;

- Είναι επιτήδειοι. Δεν έχουν όραμα για το ποδόσφαιρο, αλλά για το πώς θα περνούν οι ίδιοι καλά.

- Όπως μου το περιγράφετε καταλαβαίνω ότι την επικοινωνία με τους διαιτητές την είχαν αναλάβει οι πρώην διαιτητές. Είναι έτσι;

- Αυτοί που είναι κοντά στους διαιτητές... Αυτοί που κάνουνε επαφές είναι παλιοί διαιτητές.

- Από πού αντλούν τη δύναμή τους;

- Είναι ετερόφωτοι. Δεν είναι αυτόφωτοι. Είναι σκουλήκια!

- Μπορείτε να μου πείτε τα ονόματα αυτών που εννοείτε;

- Όχι.

- Εσάς πώς σας προσέγγισαν αυτοί που χαρακτηρίσατε «σκουλήκια»;

- Έρχονται και σου λένε «εγώ θα σε βάλω στους πίνακες», σου λένε διάφορα «θα», εσύ πάνω στον ενθουσιασμό σου θέλεις να παίξεις και προχωράει το σύστημά τους. Και εσύ γίνεσαι ένα αναλώσιμο υλικό. Μπαίνεις, παίζεις, βγαίνεις.

- Ναι, αλλά για να σας λένε ότι θα σας βάλουν στους πίνακες και τελικά να σας βάζουν, σημαίνει ότι έχουν δύναμη. Από πού την αντλούν;
Άβαταρ μέλους
sidpanos
Δημοσιεύσεις: 4148
Εγγραφή: Πέμ 06 Δεκ 2007, 07:30
Τοποθεσία: ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΝΑΠΟΛΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

Re: Σχολιασμός διαιτησίας

Δημοσίευση από sidpanos »

- Κάποιοι τους θέλουν. Κάποιοι τους συντηρούν. Μπορεί κάποια στιγμή να ήταν ορισμένοι πάρα τη ΕΠΟ, κάποια άλλη στιγμή η διοίκηση της ΕΠΟ. Αυτό αλλάζει ανάλογα με τις εποχές. Αλλά δυστυχώς κάποια πράγματα οι ίδιοι δεν θέλουν ν' αλλάξουν.

- Την περίοδο που ήσασταν διαιτητής, τι ήταν αυτό που σας ζητούσαν όσοι σας προσέγγιζαν;

- Οι εποχές εκείνες λεγόταν ότι ήταν του «βγάλε μια κάρτα στον τάδε αν μπορείς». Πιστεύω ότι το 80% των διαιτητών δεν τις έβγαζαν εύκολα. Έλεγαν «ναι» γιατί ήθελαν να παίζουν και να συντηρούνται, αλλά δεν τις έβγαζαν εύκολα.

- Και όταν δεν τις έβγαζαν τι έλεγαν στους εντολείς τους;

- Έλεγαν «δεν μου έδωσε δικαίωμα, πώς να του τη βγάλω;». Οι διαιτητές δεν ήθελαν να μπουν στο σύστημα, αλλά ούτε να είναι εκτός πινάκων γιατί ήθελαν να παίζουν. Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος. Από τη μια να θέλεις να παίξεις και από την άλλη να πρέπει ν' ακούς αυτά που σου έλεγαν κάποιοι...

- Πάντως, ακούγεται κάπως αθώο ότι το μόνο που σας ζητούσαν ήταν να δείχνετε κίτρινες κάρτες...

- Συμπλήρωνε τρεις κίτρινες κάρτες ο ποδοσφαιριστής και δεν έπαιζε στο επόμενο παιχνίδι. Αν τώρα δείξει κάποιος κίτρινη στο Ντιόγο ή στον Γκαλέτι και δεν παίξει στο επόμενο παιχνίδι που είναι με τον Παναθηναϊκό ή την ΑΕΚ δεν ευνοείται ο αντίπαλος;

- Μου κάνει εντύπωση ότι αυτό το εξωθεσμικό κέντρο που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε απλώσει τα πλοκάμια του παντού, το μόνο που ζητούσε από τους διαιτητές ήταν να δείχνουν κίτρινες κάρτες σε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές...

- Στους διαιτητές μπορεί να ζητούσε κίτρινη κάρτα, στον πρόεδρο μιας ομάδας μπορεί να ζητούσε κάτι άλλο... Να μη βάλει έναν ποδοσφαιριστή, να μην παίξουν ή να παίξουν δυνατά σ' ένα συγκεκριμένο παιχνίδι... Ο διαιτητής είναι ένα μικρό κομμάτι του παζλ. Τα άλλα κομμάτια είναι αυτοί που διοικούν τις ομάδες, αυτοί που διοικούν το ποδόσφαιρο γενικά. Όταν μιλάμε για την «παράγκα», κακώς στεκόμαστε μόνο στους διαιτητές. Και αν έρθουμε στο σήμερα δεν νομίζω ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Σήμερα υπάρχουν οι κουμπάροι. Λέγεται ότι ο ένας είναι κουμπάρος του τάδε, ο άλλος κουμπάρος του τάδε... Πώς να χάσει ο κουμπάρος;

- Υπήρχαν συγκεκριμένες ομάδες που έπρεπε να ευνοηθούν;

- Δεν θα σου έλεγε κανένας ότι πρέπει να βοηθήσεις κάποια συγκεκριμένη ομάδα αλλά ήξερες την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Καταλαβαίνεις ότι αυτήν την εποχή βοηθιέται η συγκεκριμένη ομάδα. Άρα λες να μην την έχω απέναντί μου. Όχι να τη βοηθήσω, απλώς να μην την αδικήσω.


- Πώς μπορεί ένας ισχυρός πρόεδρος ομάδας να εκδικηθεί έναν διαιτητή;

- Θα σου πω για πιο παλιά. Διαιτητής Α Εθνικής από το Ρέθυμνο ονόματι Σταμούλης. Παίζει Παναθηναϊκός - Απόλλων Αθηνών και χάνει 1-2 ο Παναθηναϊκός. Ο συγκεκριμένος διαιτητής μέχρι να φτάσει στο Ρέθυμνο είχε βγει από τους πίνακες. Τι σημαίνει αυτό; Είναι ένα μήνυμα προς τους υπολοίπους ότι εγώ είμαι ο ισχυρός.

Θα σου δώσω και ένα παράδειγμα εκείνης της περιόδου. Ανέβηκε στην Α Εθνική ο διαιτητής Μιχαλάκης από τον σύνδεσμο Δωδεκανήσου. Τη δεύτερη αγωνιστική σφύριξε το ΟΦΗ - Ολυμπιακός. Έχασε ο Ολυμπιακός. Και αμέσως μετά βγήκε από τους πίνακες!

- Λίγο μετά την έξοδό σας από τους πίνακες ακούστηκαν οι κασέτες του Τριανταφυλλόπουλου με συνομιλίες διαιτητών και παραγόντων εκείνης της εποχής. Πώς νιώσατε και τι σκεφτόσασταν όταν ακούγατε τις συνομιλίες;

- Ήταν μια εποχή τέτοια που δεν μπορούσες να αιφνιδιαστείς από τίποτα. Τα έβλεπες και έλεγες «είναι δυνατόν; Και αυτός;».

- Σε αυτές τις κασέτες ακούστηκε από τον Γιάννη Σπάθα η φράση «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και άλλοι να πάνε να γ...». Ήταν υπερβολικό αυτό ή ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα;

- Δεν ήταν υπερβολικό. Ήταν πολύ ήπιο για να εκφράσει αυτό που συνέβαινε...

- Όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις, η οδηγία δεν μπορεί να ήταν μόνο «δώσε μια κίτρινη κάρτα»...

- Όχι... Μπορεί να ήταν «βοήθα τους λίγο να κερδίσουν αν μπορείς», «δώσ' τους κάνα φαουλάκι», «βάλ' τους μέσα στη μεγάλη περιοχή»...

- Μπορούσε να δώσει και πέναλτι...

- Στατιστικά, αν βάλω εγώ μια ομάδα μέσα στη μεγάλη περιοχή, κάποια στιγμή δεν θα κερδίσει ένα πέναλτι; Ή αν αφήνω την ομάδα που θέλω να βγαίνει στην επίθεση με αριθμητική υπεροχή δεν θα βάλει ένα γκολ;

- Τι εννοούσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Β. Γκαγκάτσης όταν στη συνέντευξη που παρέθεσε μετά την επανεκλογή του είπε πως το 2001 η διαιτησία βγήκε από μια ανώμαλη περίοδο;

- Ότι γίνονταν αυτά που είπαμε προηγουμένως.


- Γιατί ο Μπίκας όταν ανέλαβε το καλοκαίρι του 2001 έβγαλε από τους πίνακες εννέα διαιτητές και πολλούς παρατηρητές;

- Πιστεύω ότι αν εκείνη την ημέρα έλεγαν στον Μπίκα «βγάλε όσους θέλεις», θα έβγαζε τους 23 από τους 24 και θα άφηνε μόνο τον Βασσάρα.

- Γιατί θα άφηνε τον Βασσάρα;

- O Kύρος είχε κάνει την ευρωπαϊκή καριέρα του. Δεν μπορούσε να τον ακουμπήσει κανένας και με τίποτα.

- Ναι, άλλα είναι άλλο να βγαίνει από τους πίνακες ένας διαιτητής επειδή έχει κακές διαιτησίες και άλλο να βγαίνει επειδή συνδέεται με συγκεκριμένη κατάσταση...

- Μην με πας εκεί γιατί θα πούμε πράγματα και θα ξεφύγουμε... Ο κύριος Γκαγκάτσης έκανε τη δήλωση, ενώ ήταν γενικός γραμματέας της ΕΠΟ εκείνη την εποχή. Την αμαρτωλή περίοδο... Να μας εξηγήσει ο ίδιος τι εννοεί. Εκείνος ήταν γενικός γραμματέας στην αμαρτωλή περίοδο. Όταν είσαι γενικός γραμματέας της ΕΠΟ σημαίνει ότι είσαι το νούμερο 2 της ΕΠΟ. Το νούμερο 2 του ποδοσφαίρου σε μια αμαρτωλή περίοδο. Και τώρα καλείται να εξυγιάνει την αμαρτωλή περίοδο όπου ο ίδιος ήταν ενεργός.

- Ο ίδιος τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σαν να μην ήξερε τι γινόταν τότε...

- Είναι δυνατόν να είσαι σε προεδρείο συλλόγου και να μη γνωρίζεις τι γίνεται στον σύλλογο; Είναι δυνατόν να είσαι γενικός γραμματέας, που σημαίνει ότι όλα τα έγγραφα περνούν από τα χέρια σου, εισηγείσαι στο διοικητικό συμβούλιο τι θα γίνει και δεν γνωρίζεις; Δεν έχω τίποτα με τον κύριο Γκαγκάτση αλλά αυτά είναι για όσους δεν έχουν μυαλό. Και αυτός έχει μυαλό και εμείς έχουμε μυαλό. Όχι «παρελθέτω απ' εμού το πικρό ποτήριο τούτο» και... δώσ' το σε όλους τους άλλους.

- Πώς εξηγείτε ότι ο Β. Γκαγκάτσης, όταν του ζητείται σε συνεντεύξεις να μιλήσει για το Θωμά Μητρόπουλο, το αποφεύγει επιμελώς, ενώ για όλους τους άλλους μιλάει;

- Ο Θωμάς ήταν άντρας και ό,τι έλεγε το εννοούσε. Αυτό φοβάται. Το να τα βάλεις με σκουλήκια είναι εύκολο. Το να τα βάλεις με ανθρώπους που έχουν προσωπικότητα είναι δύσκολο. Ειδικά όταν μπορούν να σου καταμαρτυρήσουν κάποια πράγματα.

- Η καχυποψία που υπήρχε από τους φιλάθλους ήταν δικαιολογημένη;

- O κόσμος είχε αγανακτήσει. Ήταν έτοιμος να εκραγεί σε κάθε παιχνίδι. Είναι λογικό ο κόσμος να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. Γι' αυτό και υπήρχε η βία. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Υπάρχει ο ηθικός ξεπεσμός των τελευταίων ετών, υπάρχει η λατρεία του χρήματος και εκείνη την εποχή υπήρχε εκείνη η κατάσταση. Ο κόσμος είχε προκληθεί.

- Οι διαιτητές που ήσασταν στους πίνακες εκείνη την περίοδο πώς βλέπατε την προσπάθεια του Φλωρίδη που ήθελε να καθαρίσει τη διαιτησία στρεφόμενος κατά του συστήματος που περιγράψατε;

- Πολιτικά ανήκω στον ίδιο χώρο με τον Φλωρίδη. Μπορεί ο κ. Φλωρίδης να έγινε η αιτία να φύγω από τους πίνακες για να γίνει η κάθαρση, αλλά νομίζω ότι σαν πολιτικός έκανε κάτι καλό. Ενήργησε σωστά. Και μακάρι όλοι οι υφυπουργοί Αθλητισμού να είχαν αυτή τη δύναμη και τη διάθεση.

- Εσείς υπήρξατε καλός διαιτητής;

- Ήταν μια κακή εποχή για τη διαιτησία τότε. Δεν μπορεί να πει κανένας που ήταν εκείνη την περίοδο αν ήταν καλός ή κακός διαιτητής.

- Αν μπορούσατε να γυρίζατε τον χρόνο πίσω τι θα αλλάζατε;

- Θα έμενα στη Β Εθνική για δύο - τρία χρόνια και μετά θα έμπαινα στην Α. Μετά το 2001.

- Έχετε τύψεις για κάτι που κάνατε ως διαιτητής;

- Όταν έκανα μια κακή διαιτησία ένιωθα ότι έκλεβα το ψωμί των ποδοσφαιριστών που έπαιζαν μπάλα. Ένα λάθος δικό μου σφύριγμα μπορεί να σήμαινε κάτι για τις οικογένειες κάποιων ανθρώπων.

- Υπήρξε φορά που δεχθήκατε παρότρυνση για να κάνετε κάτι σ' ένα παιχνίδι;

- Με εκμεταλλεύτηκαν και τους εκμεταλλεύτηκα. Δεν έφτασα σε σημείο αναξιοπρέπειας.

- Γιατί τώρα οι ομάδες προσλαμβάνουν διαιτητές και τους βάζουν στις ΠΑΕ;

- Διάβασα για κάποιον που πήγε σε ομάδα ότι τον πήραν επειδή είναι... οργανωτικός. Μπορεί να έχει σπουδάσει και... διοίκηση επιχειρήσεων. Νομίζω ότι το κάνουν γιατί θέλουν να θωρακίσουν της ΠΑΕ. Και εμένα μου έκαναν πρόταση αλλά δεν δέχτηκα.

- Ποιες είναι οι ευθύνες της ΕΠΟ για την εικόνα της διαιτησίας τότε και τώρα;

- Οι θεσμοί υπηρετούνται από πρόσωπα. Πρέπει να βρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα για να πάμε μπροστά.

- Υπάρχει σταθερή εύνοια των διαιτητών στις μεγάλες ομάδες;

- Πάντα υπήρχε εύνοια στις μεγάλες ομάδες. Υπήρχε ο νόμος του ισχυρού. Το ποδόσφαιρο λειτουργεί σαν ζούγκλα.

- Υπάρχουν και ομάδες που έπρεπε να αδικηθούν;

- O Παναθηναϊκός ήταν κόντρα στην ΕΠΑΕ αλλά δεν πλήρωνε αυτός. Μπορεί να πλήρωνε ο ΟΦΗ ή ο Απόλλων Αθηνών. Ο κόσμος κάνει τις ομάδες ισχυρές και οι σοβαρές διοικήσεις.

- Πώς οι διαιτητές έστελναν το μήνυμα για τον τρόπο που θέλουν να αντιμετωπίσουν μια ομάδα την ώρα του

αγώνα;

- To μήνυμα το έστελναν μέσω της συμπεριφοράς. Ο τρόπος που μιλούσαν στους ποδοσφαιριστές. Υπήρχαν διαιτητές που μιλούσαν με πολύ άσχημο τρόπο στους ποδοσφαιριστές του τύπου «εγώ είμαι ο αρχηγός και δεν υπάρχει άλλος», «εγώ είμαι ο άρχοντας και θα σας κάνω ό,τι θέλω». Όταν μιλάς σε κάποιον υπεροπτικά τον εκνευρίζεις. Και όταν εκνευρίζεσαι δεν μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο.

- Αυτός ήταν ένας ασφαλής τρόπος επηρεασμού;

- Πάντα υπήρχαν διαιτητές που δεν σέβονταν αυτό που έκαναν. Που δεν σέβονταν τον ίδιο τους τον εαυτό. Την αξιοπρέπειά τους.

- Μπορείτε να μου δώσετε ένα παράδειγμα;

- Υπήρχε ένας νεαρός, πολύ καλός διαιτητής Α Εθνικής που όμως δεν ήξερε να προστατέψει τον εαυτό του από αυτούς τους ανθρώπους.

- Δεχόταν εντολές και τις εκτελούσε;

- Φαντάζομαι με ευκολία...

- Οι εντολές ήταν μόνο η κίτρινη κάρτα;

- Όταν πρέπει να βγάλεις παραδείγματος χάριν οκτώ κίτρινες κάρτες και τις βγάζεις και τις οκτώ και στο 16΄ έχεις βγάλει τις τέσσερις, σημαίνει ότι λειτουργείς με ευκολία.

- Το σύστημα με τις κίτρινες κάρτες στόχευε στο παιχνίδι που γινόταν ή στο επόμενο;

- Τότε υπήρχαν και τα μπαράζ. Ήταν πολύ διαφορετικό όταν μια ομάδα πήγαινε να παίξει χωρίς έξι - επτά ποδοσφαιριστές στα μπαράζ...

- Ποιος πρέπει να ελέγχει τη διαιτησία;

- H ίδια η διαιτησία. Η ΟΔΠΕ που θα εκλέγεται από τους διαιτητές και θα ορίζει την ΚΕΔ που θα λειτουργεί στην ΕΠΟ. Την ΕΠΟ όμως δεν τη συμφέρει να χάσει τη διαιτησία και τη δικαιοσύνη. Η διαιτησία τής δίνει δύναμη.

- Ποια είναι η άποψή σας για την πρόταση να γίνει πρόεδρος της ΚΕΔ ο Φρισκ;

- Λέω να περιμένουν δύο - τρία χρόνια να τελειώσει ο Βασσάρας και να τον βάλουν να φτιάξει την ελληνική διαιτησία. Να λύσει το γόρδιο δεσμό. Ας κάνουν λίγη υπομονή.

===========================================================================

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2009,

Ένας γνήσιος εκπρόσωπος της «νέας γενιάς» των Ελλήνων παραγόντων, ο Σοφοκλής Πιλάβιος, είναι από σήμερα το μεσημέρι ο νέος διοικητικός ηγέτης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Ο κ.Πιλάβιος, που συμπλήρωσε πριν από μερικές ημέρες 43 χρόνια ζωής (13.01.1966), υπήρξε απόφοιτος της σχολής Μωραϊτη και εν συνεχεία σπούδασε στη Νομική, ανοίγοντας το δικό του δικηγορικό γραφείο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του. Η «εμπλοκή» του με τον χώρο του ποδοσφαίρου ξεκίνησε το 1997, όταν και συμμετείχε ως μέλος στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της ΕΠΟ, ενώ την περίοδο 2000-2004 υπήρξε υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Τον Σεπτέμβριο του 2004 αποχώρησε από τη θέση που κατείχε στην αθηναϊκή ομάδα προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της ομοσπονδίας με τον συνδυασμό του Βασίλη Γκαγκάτση. Από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, μετά τη νίκη του Μακεδόνα παράγοντα στον συνδυασμό του οποίου ο κ. Πιλάβιος μετείχε, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ, ενώ από το 2006 κατείχε τη θέση του αθλητικού εισαγγελέα στην UEFA και από το 2007 ήταν μέλος της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της FIFA.

Πριν παραιτηθεί των καθηκόντων του για να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου στις σημερινές εκλογές, από τον Οκτώβριο του 2008 ο Σοφοκλής Πιλάβιος ήταν ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της ΕΠΟ, μετά την εκ νέου εκλογή του παράταξη Γκαγκάτση, ο οποίος τον όρισε γ' αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας. Εκτός αυτού, είχε επίσης αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων, προέδρου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής αδειοδότησης των ομάδων (licensing) και εκπρόσωπου της ΕΠΟ στο Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας.

Πιλάβιος: "Θέλω αρχιδιαιτητή τον Βασσάρα"

Τα μέλη της εκτελεστικής γραμματείας της ΕΠΟ συγκεντρώθηκαν στο γραφείο του Σ. Πιλάβιου, προκειμένου ο πρόεδρος της ομοσπονδίας να τους ενημερώσει - προϊδεάσει για τις επικείμενες αλλαγές στους κανονισμούς. Μεγάλο μέρος από τη συνάντηση αναλώθηκε στις αλλαγές που θα γίνουν στη διαιτησία στο πλαίσιο της προσπάθειας εναρμόνισης με τη «σύμβαση διαιτητών» της ΟΥΕΦΑ. Στη διάρκεια αυτής της συζήτησης ο κ. Πιλάβιος έκανε το αναμενόμενο: εξέφρασε την επιθυμία του, να ηγηθεί της νέας προσπάθειας στο πλέον νευραλγικό κομμάτι του ποδοσφαίρου ο Κύρος Βασσάρας.

===========================================================================


Βασίλης Γκαγκάτσης , ο άνθρωπος που ανέχτηκα για την συσπείρωση και μόνο στον ΠΑΟΚ. Το μεγαλύτερο σφάλμα μακράν του Θόδωρου Ζαγοράκη.

Χίλια ευχαριστώ ρε συ Θόδωρε αλλά αυτό δεν έπρεπε να το κάνεις. Και τα γράφω τώρα που έφυγες γιατί δεν σε αγγίζουν πλέον.

Αν και ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια της διοίκησης Γκαγκάτση στην ΕΠΟ, ο Σοφοκλής Πιλάβιος είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων και ίσως αποτελεί την τελευταία ευκαιρία προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην ομοσπονδία και την Πολιτεία. Ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ είναι 42 ετών, δικηγόρος. Έχει σπουδάσει νομική και ειδικότερα το αστικό, εμπορικό και αθλητικό δίκαιο. Για πρώτη φορά ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο το 2000, όταν ανέλαβε θέση υπεύθυνου διεθνών σχέσεων και νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όπου και παρέμεινε έως το 2004. Την ίδια χρονιά, το όνομά του συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο της παράταξης Γκαγκάτση και εξελέγη στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας. Όπως ήταν φυσικό (έχοντας ανάλογες εμπειρίες από το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό), ανέλαβε τις διεθνείς σχέσεις της ΕΠΟ, ενώ τον προηγούμενο Οκτώβριο ανέλαβε γ' αντιπρόεδρος. Το ατού του Πιλάβιου είναι πως διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τη νουβέλ βαγκ των παραγόντων, όπως είναι ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Τάκης Κανελλόπουλος και ο Πατρίκ Κομνηνός, ενώ ήταν συμμαθητής του Θόδωρου Θεοδωρίδη, με τον οποίο αποφοίτησαν το 1983 από τη σχολή Μωραΐτη. Ακόμη καλύτερες σχέσεις έχει με τον Ολυμπιακό, ειδικά αφού έχει θητεύσει στο πλευρό του Βασίλη Γκαγκάτση.

===========================================================================


Ξέσπασε όμως διαμάχη στη Σούπερ Λίγκα, με αφορμή τις προτάσεις Πιλάβιου για τη διαιτησία και την αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Με κύριο εκφραστή αυτής της αντιπαράθεσης τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού Νίκο Πατέρα, απορρίφθηκε με ψήφους 7-6 η πρόταση του προέδρου της ΕΠΟ για τις αλλαγές στο χώρο της διαιτησίας.

Ο κ.Πιλάβιος επιθυμεί να αναλάβει αρχιδιαιτητής ο Κύρος Βασσάρας, και η πρόταση του θα μεταφερθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ την Παρασκευή, δίχως την υποστήριξη της Λίγκας που έχει τέσσερις ψήφους στο συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Η πρόταση Πιλάβιου καταψηφίστηκε γιατί η κατάσταση βολέβει πολλούς και ανάμεσα στις ομάδες που την καταψήφισαν ήταν και ο ΠΑΟΚ.

"Οι προτάσεις μας έγιναν δεκτές από το ΔΣ της Λίγκας. Ο κ.Πηλαδάκης θα τις μεταφέρει την Παρασκευή στο ΔΣ της ΕΠΟ. Διαφωνούμε σε κάποια σημεία με τις αλλαγές που είναι να γίνουν στη διαιτησία και έτσι αυτές απορρίφθηκαν με πλειοψηφία" δήλωσε κατά την αποχώρηση του ο κ.Πατέρας.

Από την άλλη πλευρά ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Σάββας Θεοδωρίδη δε έκρυψε σε «πηγαδάκι» τον εκνευρισμό του: "Πέρασε του Παναθηναϊκού, αλλά θα πάω αύριο (Παρασκευή) στο ΔΣ της ΕΠΟ και θα τους κανονίσω. Κάτω δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι γίνεται!"

===========================================================================

O Νίκος Πατέρας επιμένει


Για το παρασκήνιο στο ποδόσφαιρο: "Οι μικρές ομάδες δεν είναι κομπάρσοι και δεν θα υπήρχε ποδόσφαιρο αν δεν ήταν αυτές. Την εμπιστοσύνη για να καθαρίσει το ποδόσφαιρο την έχουμε δώσει στον Σοφοκλή Πιλάβιο, που θέλει να αφήσει πίσω του μία ωραία εικόνα για το ποδόσφαιρο. Είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε τον Πιλάβιο και την ΚΕΔ και να μην δημιουργούμε προβλήματα Πιστεύω ότι υπάρχουν μηχανισμοί για να δημιουργήσουν ένα πελατολόγιο και για να γίνουν αρεστοί πουλάνε εκδουλεύσεις. Ας ελπίσουμε αυτή η ανακωχή και εκεχειρία θα τηρηθεί. Συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο, να γίνουν αλλαγές στην ΕΠΟ και τη διαιτησία. Το ποδόσφαιρο είναι θέαμα και ο κόσμος θα φύγει όταν βλέπει το ίδιο θέαμα. Όταν μπαίνουν κάποιοι παράγοντες και βλέπουν ότι δεν αλλάζει κάτι θα σταματήσουν επίσης να μπαίνουν".

Για το ελληνικό πρωτάθλημα: "Οι λεγόμενοι μεγάλοι βρίσκονται στην ίδια αφετηρία περίπου μαζί με τις δύο ομάδες τις Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά τον Παναθηναϊκό, πρέπει τα λάθη να μην επαναλαμβάνονται. Από τα λάθη σου μαθαίνεις.

===========================================================================


Έτσι όπως τα έχουν καταφέρει οι διοικήσεις των δύο "αιωνίων", σύσσωμο το ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό θα έπρεπε να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εκτός από μπάλα. Κι όταν λέω "έτσι όπως τα έχουν καταφέρει", δεν εννοώ μόνο με τις διαιτησίες. Έχει γίνει και η κατάλληλη προεργασία...

Για να φτάσουμε στις ανακοινώσεις, προηγήθηκαν οι "περίεργες" διαιτησίες και για να φτάσουμε στις "περίεργες" διαιτησίες, προηγήθηκαν οι κατάλληλες κινήσεις από τις διοικήσεις των τριών ομάδων του ΠΟΚ.


Πιστεύετε ότι οι κινήσεις γίνονται περισσότερο από τους "πολυμετόχους"; Θεωρείτε τον Σωκράτη πιο δυνατό στο παρασκήνιο; Ξεχνάτε τα πρωταθλήματα του Γιδόπουλόυ στην ΑΕΚ; Ξεχνάτε τον τελικό του Χουντέμπλει; Ξεχνάτε τα μηδενικά συμβόλαια του Παναθηναικού , τα μπουκέτα με τα λουλούδια, τα περίστροφα;;;

Και δε θα διαβάσετε παρακάτω ούτε τα κλισέ για "τους μεγάλους που όλοι ευνοούνται εξίσου", ούτε ότι "ο Παναθηναϊκός έκανε τα ίδια επί Βαρδινογιαννισμού". Η διοίκηση των "πρασίνων" δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλά για αδικία από τη διαιτησία, όταν η ίδια η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ΣΥΜΠΡΑΤΤΕΙ με την ΠΑΕ Ολυμπιακός, αναφορικά με τον επόμενο πρόεδρο της ΕΠΟ. Όπου ΕΠΟ, ισοδυναμεί με έλεγχο της αθλητικής δικαιοσύνης και διαιτησίας. Με άλλα λόγια ισοδυναμεί με τον κεντρικό έλεγχο, την ηγεσία του ελληνικού ποδοσφαίρου από κάθε άποψη...

Αυτό δεν ήταν, κύριοι του Παναθηναϊκού, το μεγάλο πρόβλημα της 12ετίας; Η διοίκηση της ΕΠΟ, η παλιά "παράγκα", το περιβόητο σύστημα του (κολλητού του Κόκκαλη) Βασιλή Γκαγκάτση, που επηρέαζε και επηρεάζει τις αποφάσεις των διαιτητών; Αυτή δεν είναι η βάση της επιχειρηματολογίας σας, ή μήπως κάνω λάθος;

Για όσους δεν έχετε αντιληφθεί ακόμα τι θέλω να πω, ιδού η εξήγηση: Είχε παρθεί η ΚΟΙΝΗ απόφαση από τις διοικήσεις του "ΠΟΚ" και ο Σοφοκλής Πιλάβιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ. Ένας άνθρωπος που θεωρείται συνεχιστής του Βασίλη Γκαγκάτση και που διετέλεσε υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων στην ΕΠΟ επί προεδρίας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την επιλογή Πιλάβιου συμφωνεί και η ΑΕΚ, μιας και ο υποψήφιος πρόεδρος της ομοσπονδίας τυχαίνει να διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον αντιπρόεδρο της "κιτρινόμαυρης" ΠΑΕ, Τάκη Κανελλόπουλο!

Μπορεί να έχετε το χρήμα και τη δύναμη στα χέρια σας κύριοι, αλλά ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο. Ο κόσμος βλέπει και μπορεί να αξιολογήσει που αποσκοπούν οι δήθεν... επιθετικές ανακοινώσεις. Η δημιουργία εντυπώσεων μπορεί να μοιάζει με εύκολο τρόπο διαφυγής, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική και, δυστυχώς ή ευτυχώς, ορατή από όλους τους υπόλοιπους που νομίζεται για πρόβατα...

Το ΠΟΚ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΖΕΙ και βασιλεύει.

Η ουσία των πραγμάτων δεν αλλάζει.

Μετράνε τους πέτσινους τίτλους και χαίρονται.

Μετράω της πληγές μου και αρρωσταίνω.


Είμαι ΠΑΟΚ γιατί είμαι περήφανος, είσαι κάποια άλλη ομάδα; Μην σε προβατοποιούν, μην δέχεσαι σαν φυτό αυτό που σου πλασάρουν.

Και αν στην ζωή αλλάξανε όλα , σε αυτό το μπουρδέλο που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αλλάζει τίποτα.

Αυτή οι κοινωνία σας αξίζει , αυτήν έχετε.

Μπορεί να μην πάρω πρωτάθλημα ποτέ. Μπορεί να γίνει η δευτέρα παρουσία. Μπορεί να είσαστε περήφανοι μπροστά στα παιδιά σας με πέτσινα πρωταθλήματα.

Ένας ένας περάσατε από τις ομάδες , τις κακοποιήσατε και φύγατε... και ο κοσμάκης περιμένει να δει την αρρώστια του, για ένα γκολ ανατροπής στο 90', να ξεχαστεί από την καθημερινότητα που του έχετε δημιουργήσει εσείς.

Εσείς που καταστρέφεται αυτή την χώρα εδώ και πολλά χρόνια για την τσέπη σας.

Ασχέτου ομάδας , ασχέτου αρρώστιας , ασχέτου χρώματος.

Είμαστε οπαδοί, ο νόμος Ορφανού ήταν η χειραγώγηση... όμως αυτούς που αποκαλείτε εσείς χούλιγκαν είναι οι τελευταίοι επαναστάτες.

Σβήνω το τσιγάρο μου , πίνω την τελευταία γουλιά καφέ και σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου , αυτό που με τόσο μένος έχετε δημιουργήσει να σας καταστρέψει μία μέρα.

απο γκας που έδωσε μόνο το λινκ...απο το fcpaok.gr είναι το άρθρο...
Άβαταρ μέλους
free4
Δημοσιεύσεις: 15162
Εγγραφή: Παρ 07 Δεκ 2007, 22:37
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Σχολιασμός διαιτησίας

Δημοσίευση από free4 »

Μήπως ο λαός του ΠΑΟΚ με την πένα του και τον καυστικό τρόπο γραφής του θέτει υποψηφιότητα για τα επόμενα βραβείο λογοτεχνίας και Νόμπελ?

Καθότι, παρότι πανέμορφα κείμενα, εντούτοις, κανενός το αυτί δεν πρόκειται ποτέ να ιδρώσει σε αυτή την Ουγκ.. εμ σόρρυ, την χώρα εννοούσα!
Άβαταρ μέλους
GREATANASTASIOS
Δημοσιεύσεις: 765
Εγγραφή: Σάβ 31 Ιαν 2009, 09:41

Re: Σχολιασμός διαιτησίας

Δημοσίευση από GREATANASTASIOS »

Μας γεμισε με καρτες ως συνηθως στην φαση με τον τερματοφυλακα ο παικτης του πανθρακικου πιανει αερα οπως αερα επιασε και ο τερματοφυλακας μας προσοπικη αποψη αυτη αλλιως ητανε κοκκινη καρτα ειμαι της αποψης σχετικα με την διαιτησια οτι το ξυλο βγηκε απο τον παραδεισο ειδατε τα αρειανα με 8 παιζανε και παραπονα για την διαιτησια δεν κοιταζουνε που ο ΧΑΒΙΤΟ ξεπερασε και τον ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟ μεγαλος βουτηχτης.
Άβαταρ μέλους
GORDON
Δημοσιεύσεις: 845
Εγγραφή: Τρί 12 Μάιος 2009, 10:35

Re: Σχολιασμός διαιτησίας

Δημοσίευση από GORDON »

Διαβάζω σήμερα τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της Αθήνας και (δυστυχώς…) ξαναβλέπω εικόνες από το χθες αλλά και εικόνες από το αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου…

Σήμερα φωνάζει ο Ολυμπιακός, που μέχρι χθες και για 13 χρόνια ολόκληρα προσπαθούσε να μας πείσει ότι δε φταίει η διαιτησία για τα όργια που σφύριζαν οι men in black, για όλους τους κανονισμούς που καταστρατηγήθηκαν εντός και εκτός γηπέδου προς χάριν της ομάδας τους, για τα παράπονα που ΟΛΕΣ οι άλλες ομάδες είχαν μετά από κάθε παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, για τα κατά συρροήν εγκλήματα του κάθε μαυροφορεμένου Αντεροβγάλτη που είχε για όπλα του τη σφυρίχτρα και την κόκκινη κάρτα… «Δεν φταίει η διαιτησία – τα χάλια σας φταίνε», μας έλεγαν…

Και φυσικά δεν είναι κάτι που έκανε μόνο ο Ολυμπιακός. Λίγο πιο πριν (1993-95) τα ίδια μας έλεγαν οι παναθηναϊκοί, πιο πριν (έστω και για λίγο, 1989-93) οι αεκτζήδες, πιο πριν (1987-89) ξανά οι παναθηναϊκοί, πιο πριν (1980-1987) οι ολυμπιακοί και πάει λέγοντας…

Και μόνο αυτός ο αέναος κύκλος της αμαρτίας, της αδικίας, της προσπάθειας να δικαιολογούνται εσαεί τα αδικαιολόγητα, αποδεικνύει σε όλους μας, ανεξαρτήτως ομάδας που υποστηρίζουμε, ότι δεν μπορεί να φταίνε μόνο τα χάλια μας… Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας

Κατά έναν παράξενο και ρομαντικό τρόπο, πιστεύω ακόμη (τώρα στα γεράματα και έχοντας παρακολουθήσει δεκαετίες ολόκληρες από το ίδιο έργο) ότι η κατάσταση αυτή δεν αρέσει σε κανέναν: ούτε καν σε αυτούς που (προσωρινά) ευνοούνται – αφενός γιατί κάτι μέσα τους τους αηδιάζει για τις μεθόδους που επιστρατεύει η ομάδα τους για να νικάει κάθε Κυριακή αλλά και αφετέρου γιατί γνωρίζουν ότι αργά ή γρήγορα θα (ξανα)περάσουν στην πλευρά των αδικημένων… Αυτή όμως η τελευταία παράμετρος, της αέναης εναλλαγής δύο –τριών ομάδων στην ποδοσφαιρική εξουσία, είναι και που τους κάνει να μην θέλουν να αλλάξει κάτι: το γεγονός ότι γνωρίζουν (ακόμη κι όταν αδικούνται) ότι αργά ή γρήγορα θα ξαναπάρουν το πάνω χέρι και θα συνεχίσουν να προσθέτουν τσίγκινα πρωταθλήματα στην απαξιωμένη από όλους συλλογή τους…

Όμως…

Μέσα από αυτή την μεγάλη διαδρομή του βρώμικου ελληνικού πρωταθλήματος, δυστυχώς συνειδητοποίησα ότι ο μόνος που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση αυτή, είναι ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ… Μέχρι σήμερα ήταν ο Ολυμπιακός – τώρα μπορεί να είναι ο Παναθηναϊκός… Η λογική λέει ότι κανένας δεν θα παραδώσει αυτοβούλως την «εξουσία» του επί της διαιτησίας και των μηχανισμών του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν είναι ότι συνεχίζοντας τον κύκλο της βρωμιάς, προσθέτουν ένα (μικρότερο ή μεγαλύτερο) λιθαράκι στη γενικότερη σήψη που κατατρώει αυτή τη χώρα. Με αυτή την έννοια, η ευθύνη τους είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ – και επιτέλους ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΝπρέπει οι διοικήσεις τους με ωριμότητα και αίσθημα ευθύνης απέναντι στη νέα γενιά που θα μεγαλώσει μέσα σ’ αυτή τη σήψη (εμείς ήδη μεγαλώσαμε έτσι και γλιτωμό δεν έχουμε πια…) να πάρουν την απόφαση να αφήσουν επιτέλους το ποδόσφαιρο να παίζεται από τους παίκτες και μόνο μέσα στο γήπεδο. Μόνο καλά πράγματα μπορούν να έλθουν από μια τέτοια γενναία απόφαση, τόσο για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο όσο και για αυτή τη δύσμοιρη χώρα συνολικά…

Με αυτή τη σκέψη στο μυαλό, καταλήγω σε κάτι άλλο: στην προσπάθεια εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι φίλαθλοι των άλλων ομάδων (ΟΛΩΝ των άλλων ομάδων) δεν είναι εχθροί μας – είναι οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι: ειδικά οι φίλαθλοι των αθηναϊκών ομάδων, είναι οι μόνοι που μπορούν να πείσουν τις διοικήσεις τους να σταματήσουν αυτό τον κύκλο της αηδίας…

Μια τελευταία έκκληση: εσείς οι μεγαλόσχημοι παράγοντες των «μονίμων πρωταθλητών» αυτής της τριτοκοσμικής χώρας, κάντε επιτέλους κάτι για το οποίο θα είστε πραγματικά περήφανοι – αφήστε το ποδόσφαιρο ελεύθερο. ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗ ΣΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ…
Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Πρωτάθλημα Superleague”