giapas έγραψε:Σε γενικές γραμμές δε βλέπω μεγάλες διαφορές του ορισμού του ppda. Ο ΠΑΟΚ δε πρεσάρει με λύσσα ψηλά , κατά μέσο όρο πάντα, όσο ο γκει και η κούλα. Σαφώς ένας δείκτης δε λέει τα πάντα γύρω από το στυλ παιχνιδιού , αλλά σίγουρα δείχνει μια τάση.
Προφανώς αυτός είναι ένας τρόπος του Λουτσέσκου να κρατάει τη συνοχή της ομάδας σε ανεκτά επίπεδα - άσχετα αν φέτος αυτο δείχνει να έχει ψιλοχαθεί ως τώρα. Λογικά χάθηκε εξαιτίας των προσώπων , όχι της τακτικής.
Απλά το έγραψα ως απάντηση στο μαρσαντο και τον equalizer που ανέφεραν ότι το πρόβλημα του ΠΑΟΚ είναι το high tempo παιχνίδι .
Κατά τη γνώμη μου (και με αρκετά στατιστικά στοιχεία ως απόδειξη) ο ΠΑΟΚ δε παίζει high tempo παιχνίδι ούτε στην άμυνα , ούτε στην επίθεση.
Στην άμυνα , το στηρίζω αυτό στο μετρικό του PPDA αλλά και σε στο πλήθος των τελικών που επιτρέπουμε/δεχόμαστε.
Στην επίθεση , στο ότι τη τελευταία διετία είμαστε η ομάδα με τις λιγότερες ( αλλά ποιοτικότερες) τελικές στο big4.
Αυτό σημαίνει υπομονετικό παιχνίδι κι όχι high tempo επιθέσεις όπως έγραψαν τα παιδιά.
Φίλε giapas πολύ ωραία αυτά που γραφεις και ανοίγει ωραία κουβέντα.
Ο γαύρος δεν πιέζει με λύσσα. Ο γαύρος στήνει παγίδες και κατευθύνει σε συγκεκριμένα σημεία τη μπάλα.
Η αεκ όντως πίεζε με λύσσα. Μεχρι πέρυσι όμως. Όχι φέτος.
Όσο για το τέμπο του ΠΑΟΚ.
Δεν είναι ίδιο σε κάθε αγώνα και μας μπερδεύει το να βγάλουμεενα γενικό συμπέρασμα. Έφερα παράδειγμα τους αγώνες με Ατρόμητο και Παναιτωλικό.
Ειδικά με Ατρόμητο ήταν ο ορισμός του υπομονετικου παιχνιδιού.
Με τον ΟΦΗ ήταν ίδιο το τέμπο όμως;
Με τον άρη ήταν ίδιο;
Σε αυτά τα παιχνίδια μπήκαμε από την αρχή με το πόδι στο γκάζι.
Γι' αυτό και στα 2 αυτά ματς ο Σβαμπ έσκασε στο 60.
Αντίθετα με την αεκ που πήγαμε σε πιο ελεγχόμενο ρυθμό και μέτρα σε όλον τον αγώνα, ο Σβαμπ έβγαλε άνετα το 90λεπτο.
Δεν πρέπει όμως να εστιαζουμε μονο στο τέμπο αλλά κυρίως στη βιασύνη που το χαρακτηρίζει. Στην προσπάθεια να παίξουμε γρήγορα, χάνουμε ισορροπία, παίρνουμε λάθος αποφάσεις και όλα αυτά στοιχίζουν σε κατοχές μπάλας και σε δημιουργία ευνοικων καταστάσεων μετάβασης για τον αντίπαλο. Βέβαια δεν ισχύει αυτή η συνθήκη για όλους τους αγώνες. Με τον οσφπ για παράδειγμα άλλα ήταν τα προβλήματα.
Εγώ αναφερόμενος στο τέμπο εχθές δεν το χρησιμοποίησα ως πρόβλημα. Δεν γράφω ότι το high tempo είναι το πρόβλημα του ΠΑΟΚ. Τα προβλήματα, κατά τη γνώμη μου πάντα, τα γράφω εδώ και αρκετές εβδομάδες και εστιάζονται σε έλλειψη χαρακτηριστικών, στο μικρό rotation σε κάποιες θέσεις, στη αδυναμία εύρεσης συνοχής και στην κακή σύνθεση χαρακτηριστικών στην τετράδα 2 στόπερ - 2 χαφ καθώς και στην ατυχία του να αντιμετωπίζει ο Ντέλιας συχνά πυκνά προβλήματα υγείας. Η επιλογή σε κάποια παιχνίδια να παίξουμε σε πιο ψηλό τέμπο λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός σε αυτά τα προβλήματα. Δεν είναι το τέμπο το πρόβλημα.
Το χαμηλό τεμπο το ανέφερα ως μια πτυχή της γενικότερης φιλοσοφίας που ισως θα βόλευε να υπάρχει στο παιχνίδι μας. Δλδ τώρα που μιλάμε, από τη στιγμή που η ομάδα ψάχνεται, ίσως δεν βολικό να παίζουμε όπως με ΟΦΗ και άρη αλλά βολεύει όπως με Ατρόμητο και Παναιτωλικό. Δε χρειάζεται να ξαναγράψω το γιατί για να μην κουράζω. Νομίζω η ομάδα σε πρώτη φάση χρειάζεται να καταλαβαίνει τι γίνεται μέσα στο γήπεδο κι όχι να βιάζεται να τελειώσει τον αγώνα. Όπως έκανε με τον Ατρόμητο δλδ που μπήκε συντηρητικά και όταν μέτρησε τον Ατρόμητο, από το 35 ως το 45 πήγε να μπει 5 φορές με τη μπάλα στα δίχτυα άσχετα αν τον έκοβε ο διαιτητής.