τα βάζω μαζεμένα (Αντώνη) γιατί τώρα είναι επίκαιρα (και αργήσαμε κιόλας)...
Τι έκανες στον πόλεμο παππού?
Βράδυ 28ης Οκτωβρίου και κάπου στην περιοχή της Χαριλάου, ο γερό Χαράλαμπος και το εγγονάκι του ο Γιαννάκης χαζεύουν στην τηλεόραση το πλήθος αφιερωμάτων και ταινιών για την ένδοξη αυτή ημέρα. Και κάπου στα μισά της ταινίας “υπολοχαγός Νατάσσα” ένα δάκρυ κύλισε στα ζαριασμένα μάγουλα του γερο-Χαράλαμπου, ένα δάκρυ που δεν ξέφυγε όμως από το άγρυπνο βλέμμα του εγγονού.
- Παππού γιατί κλαίς?... ρώτησε διστακτικά ο μικρός
- Τίποτα παιδί μου… απλά έβλεπα την ταινία , θυμήθηκα τα παλιά και συγκινήθηκα
- Ήξερες την υπολοχαγό Νατάσα παππού?...ξαναρώτησε με ζωηρότερο πλέον ενδιαφέρον ο πιτσιρικάς.
- Όχι …απλά ήξερα αυτόν που την πήγαινε για εκτέλεση παιδί μου.
Τα μάτια του μικρού γούρλωσαν. Το πρόσωπο του άστραψε. Ήξερε ότι αν «τσιγκλίσει» ακόμα λίγο τον παππού του θα του έλεγε άλλη μια ιστορία από τις τόσες πολλές που ήξερε για τα χρόνια εκείνα.
-Και πως τον ήξερες παππού αυτόν τον γερμαναρά?
- Αχ γιαννάκη, γιαννάκη… δεν σου έχω ξαναπεί ότι οι ταινίες αυτές ήταν βασισμένες σε πραγματικές ιστορίες? Ο Φρίντζ ,έτσι λεγόταν, και όχι γερμαναράς όπως υποτιμητικά τον είπες μικρέ, ψώνιζε από το μαγαζί μας στην Μαρτίου με Παπαναστασίου γωνία. Τακτικός πελάτης. Είχαμε το καλύτερο χοιρομέρι στην πόλη τότε. Απ’ ευθείας εισαγωγή από την Φρανκφούρτη...Για να μην μιλήσω για το λάδι και το αλεύρι που προσεκτικά φυλάγαμε στο υπόγειο. Α’Α’ ποιότης.
Ήταν να μην πάρει φόρα ο παππούς… η γλώσσα του είχε λυθεί και πήγαινε ροδάνι εξιστορώντας τις ιστορίες που σαν άλλη ταινία περνούσαν μπροστά από τα μάτια του…
- Ο καλύτερος μας πελάτης ήταν. Μας άφηνε και μπουρμπουάρ πάντα. Οχι σαν κάτι συμπατριώτες μας, Ελληνες και καλά, που το μόνο που κάνανε ήταν να ζητιανεύουν έξω από το μαγαζί παριστάνοντας τους πεινασμένους και αν αρνιόσουν να τους δώσεις έστω και ένα παξιμάδι, κοιτάζανε πώς θα σε κλέψουν….
- Και δεν μου λες παππού, αυτός ο γερμανός ο Φριντζ γιατί πυροβόλησε την υπολοχαγό Νατάσα?
- Παιδί μου δεν έφταιγε αυτός, η άλλη η σκρόφα έφταιγε που δεν καθόταν ήρεμα και ωραία να την εκτελέσει να τελειώνουμε. Αφού την έπιασαν να κάνει αντίσταση!... τι μαγκιά πουλούσε θέλοντας να κάνει και καλά απόδραση? Αναγκάστηκε λοιπόν ο φουκαράς να τη τιμωρήσει…
Ο μικρός κοίταζε με γουρλωμένα μάτια και ο παππούς θέλησε να του λύσει όλες τις απορίες.
- Ο Φρίντζ παιδί μου ήταν παρεξηγημένος. Εγώ τον ήξερα πρίν ξεκινήσει ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος. Παίζαμε συμπαίκτες σε ποδοσφαιρικούς αγώνες στην ΕΠΣΜοναχου και αργότερα αντίπαλοι. Σαν σήμερα τον θυμάμαι…. Ψηλός ξανθός με ίσιο χωριστρέ μαλλί. Λεβέντης λυγερόκορμος. Με φακίδες που έδιναν μια δυτικοευρωπαϊκή γλυκύτητα στα αρρενωπά χαρακτηριστικά του. Αν δεν με πίεζαν οι γονείς μου τότε να παντρευτώ την γιαγιά σου που ήταν κόρη λαδέμπορα από το Καμπάνη, ίσως τώρα να λεγόσουν Βίλχελμ και να ζούσες στο Βερολίνο… Άτιμοι καιροί όμως.
- Παππού ξεφεύγεις πάλι. Για πες μου για τότε που παίζατε ποδόσφαιρο.
- Α, ναι …συγνώμη μικρέ , αλλά καμιά φορά με πιάνει το παράπονο. Έχουμε και λέμε λοιπόν. Εγώ στα εφηβικά μου χρόνια ζούσα στην Γερμανία, και δούλευα λουστράκος στο Ναζιστικό κόμμα. Με είχε στείλει η μάνα μου να δουλέψω δίπλα στον θείο Χρύσανθο. Τα πρωινά γυάλιζα τα άρβιλλα των γερμανών και τα απογεύματα έπαιζα μπάλα σε μια τοπική ομάδα. Την «Adolf Ham» έτσι λεγόταν. Ωραία, ομάδα. Τότε ήταν ,που από όταν έφυγα πιτσιρικάς από την Ελλάδα, τα έφερε έτσι η τύχη να ξαναγυρίσω για πρώτη φορά σε αυτήν με αφορμή ένα ποδοσφαιρικό αγώνα.
- Σοβαρά παππού? Έπαιξες μπάλα σαν αντίπαλος στην Ελλάδα?
- Γιατί αντίπαλος αγόρι μου? Οι Γερμανοί ήταν φίλοι και αδελφοί τότε. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν τους ήθελαν οι υπόλοιποι έλληνες. Πιστεύω ότι τους ζήλευαν. Τελοσπάντων, άλλη ιστορία αυτή τότε. Ναι μας είχε καλέσει ένα τοπικό σωματείο εδώ της περιοχής μας, της Χαριλάου, για ένα αγώνα φιλικό και μεταξύ άλλων για να γιορτάσουν και την αδελφοποίηση της Χαριλάου με την περιοχή της δικής μας ομάδος, το Rufianhauzenmυhen. Τότε ήταν η πρώτη φορά που άκουσα για τον Αρη…
Τα μάτια του πιτσιρικά άστραψαν σαν πυροτέχνημα στο άκουσμα του ονόματος της ομάδος της καρδιάς του! Ακόμα περισσότερο τώρα που άκουγε ότι ο πολυαγαπημένος του παππούς είχε ανάμιξη στην ιστορία της ομάδος του.
- Ο Αρης σας είχε καλέσει παππού? …ρώτησε γεμάτος αγωνία να ακούσει την συνέχεια ο μικρός.
- Ναι παιδί μου ο Αρης. Είχε διοργανώσει ένα τουρνουά τότε με την συμμετοχή του προπαιδικού τμήματος του Μέγα Αλέξανδρου, της βρεφονηπιακής ομάδος του Αγ.Στυλιανού, και της δικής μας ομάδος και το είχανε ονομάσει «Πρωτάθλημα 1927-'28». Μας είχαν δώσει και αναμνηστικά μπλουζάκια μετά.
Και συνεχίζει ο λαλίστατος γέρος….
- Να δείς χαρά την μάνα μου τότε που με ξανάβλεπε μετά από καιρό... Είχε φτιάξει μάλιστα και σάντουιτς με ζαμπόν-κασέρι και για τις δυό ομάδες για να τα μοιράσει στο ημίχρονο.
- Μα παππού 4 ομάδες δεν επαιζαν?
- Ναι αλλά οι άλλες δύο οι ελληνικές ήταν φτωχές και δεν είχαν να πληρώσουν. Τι? Τσάμπα ψυχικά θα κάναμε? Τελοσπάντων…
Στον τελικό που λες είχαμε κερδίσει 12-0 με 5 γκόλ δικά μου, αλλά μετά από παράκληση των υπευθύνου του Αρη , είπαμε ότι χάσαμε 1-0 στο 98… Τι να κάνουμε? Ήταν η γιορτή τους και δεν θέλαμε να τους την χαλάσουμε!
Το τι έγινε μετά μικρέ δεν περιγράφεται, πυροτεχνήματα, βεγγαλικά, ο γύρος του θριάμβου με το τρόπαιο στα υψωμένα στον ουρανό χέρια . Δυο ώρες πηγαινοερχόντουσαν πανηγυρίζοντας ανάμεσα στα δέντρα του πάρκου της Ν. Ελβετίας. Και αν δεν ήταν οι φύλακες του πάρκου να τους πάρουν στο κυνήγι γιατί με την φασαρία ενοχλούσαν τους σκίουρους στα δέντρα, ακόμα εκεί θα ήταν!!
Στο τέλος πάντως είχε γίνει και η δική μας ομάδα ένα κουβάρι μαζί τους , αφού τους νοιώθαμε σαν αδέρφια μας. Είχαμε ακούσει και τις ιστορία της ομάδος, και τον ξεριζωμό της, όταν πρωτοϊδρύθηκε, από τις όχθες του Νείλου, και είχαμε συγκινηθεί.
- Μα παππού εγώ θυμάμαι που μου είχες πει ότι έπαιζες στον Αρη….
- Αχ, Γιαννάκη δεν με προσέχεις. Αυτό έγινε μετά τον αγώνα εκείνο. Τα 5 μου γκόλ εντυπωσίασαν τους διοικούντες του Αρη και μου πρότειναν συμβόλαιο με την ομάδα τους. Και πως τα έφερε η π@@@να η τύχη, συγνώμη μικρέ, για να ξαναβρεθώ τελικά αντίπαλος με τον φίλο μου τον Φρίντζ , στο επόμενο πρωτάθλημα του Αρη .
- Πήραμε και άλλο πρωτάθλημα παππού?...ρώτησε τρισευτυχισμένος για αυτό που άκουγε ο μικρός
- Μα φυσικά αγόρι μου. Ήταν κάπου στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο. Αν θυμάμαι καλά στην Ελλάδα η μόνη ομάδα που έπαιζε μπάλα την εποχή εκείνη ήταν ο Αρης. Όμως το πρωτάθλημα έπρεπε να γίνει κανονικά. Τι να στα λέω γιόκα μου….με το ζόρι μαζέψαμε τελικά 4 ομάδες.
- Ποιες ήταν αυτές παππού? Τις θυμάσαι καθόλου?
- Κοίτα τα χρόνια πέρασαν και η μνήμη μου με αφήνει σιγά –σιγά, αλλά ορισμένα πράγματα δεν ξεχνιούνται. Λοιπόν έχουμε και λέμε…. Ήμασταν εμείς (Αρης), μια ομάδα γυναικών του κατηχητικού της ΧΑΝΘ, μια ομάδα που αποτελούνταν από ανάπηρους πολέμου (νοσηλευόντουσαν στον Ερυθρό Σταυρό, και από εκεί τους φέραμε), και μια ομάδα γερμανών αξιωματικών των SS….Σε αυτήν έπαιζε και ο Φρίντζ που πλέον είχε γίνει γερμανός αξιωματικός.
- Και τι έγινε μετά παππού? Πες μου…πες μου…
- Τι να στα λέω και τι να τα βλέπεις. Κληρωθήκαμε σε 2 ζευγάρια. Πρώτοι έπαιξαν οι Ναζιστές με τους ανάπηρους πολέμου, αλλά το ματς το πήραν στα χαρτιά τελικά οι γερμανοί γιατί οι άλλοι προφασίστηκαν, και καλά, πρόβλημα υγείας και δεν κατέβηκαν. Τους έλειπαν λέει κάτι χέρια, κάτι πόδια και δεν μπορούσαν να αγωνιστούν.. λέει… Λεβέντη μου εγώ πιστεύω ότι κότεψαν. Κλασικοί γκρινιάρηδες Ελληνες. Και εμείς δεν είχαμε κορν-φλεικς να βάλουμε στο γάλα μας εκείνο το πρωί γιατί ήταν κατοχή και δεν βρίσκαμε εύκολα, αλλά δεν κλαιγόμασταν έτσι!
- Καλά παππού, άσε το άλλο ματς και πες μου για το δικό σας. Μην με κρατάς σε αγωνία…
- Έχεις δίκιο γιόκα μου. Το άλλο ματς…το άλλο ματς ήταν από τα πλέον συναρπαστικά. Όπως σου είπα, είχαμε απέναντι μας την ομάδα των γυναικών κατηχητριών της ΧΑΝΘ, η οποία κατέβηκε τελικά μόνο με 7 κορίτσια 17-20 ετών, γιατί οι υπόλοιπες δουλεύανε, λέει ,σαν νοσοκόμες στον Ερυθρό Σταυρό. Έτσι εμείς αποφασίσαμε από την άλλη να κατεβούμε με 15 παίκτες.
- Μα καλά παππού… Ήσασταν εσείς 15 και οι άλλες μόνο 7?
- Και τι ήθελες να κάνουμε αγόρι μου? Έπρεπε να συμπληρώσουμε 22 παίκτες στον αγωνιστικό χώρο. Ο κανονισμός το έλεγε καθαρά ότι έπρεπε να αγωνίζονται συνολικά 22 παίκτες. Και έτσι έγινε, γιατί εμείς σαν Αρης σεβόμασταν το άθλημα.
Τελοσπάντων γιόκα μου, αυτά είναι λεπτομέρειες. Το ματς ήταν όλα τα λεφτά. Στο ημίχρονο ήδη ήμασταν πίσω στο σκόρ 3-4. Μια χοντρή ρουφιάνα αξύριστη μας είχε βάλει 3 γκόλ. Για να λέμε όμως την αλήθεια ,αν και ήταν κουφή και μας εκνεύριζε γιατί δεν άκουγε να σταματήσει στα σφυρίγματα, παρόλο αυτά ήταν πολύ καλή παίκτρια… Κουδούνια μας είχε κάνει παιδί μου.
Αλλά στο 2ο ημίχρονο δεν κατέβηκε να παίξει και έτσι όλα άλλαξαν προς το καλύτερο.
- Γιατί παππού δεν κατέβηκε?
- Δεν ξέρω παιδί μου. Κάποιες φήμες που ακούστηκαν στα αποδυτήρια έλεγαν ότι κάποιος από την διοίκηση της ομάδος την κατέδωσε στους γερμανούς λέγοντας ότι είχε ραδιόφωνο στο σπίτι της, ενώ απαγορευόταν, και άκουγε τον «ελεύθερο ραδιοφωνικό σταθμό του Καΐρου»
- Μα καλά παππού δεν είπες μόλις τώρα ότι ήταν κουφή? Πως άκουγε ραδιόφωνο?
- Αυτά είναι ασήμαντες λεπτομέρειες αγόρι μου. Για να το πεί η διοίκηση κάτι παραπάνω θα ήξερε. Άλλωστε η ουσία ήταν ότι παρανομούσε. Και ο νόμος γιέ μου είναι πάνω από όλα.
- Μάλλον έχεις δίκιο παππού… τελοσπάντων… και μετά τι έγινε?
- Ε, αφού δεν κατέβηκε η καλύτερη τους παίκτρια, το κυνηγήσαμε το ματς και κάπου στο 90 αποβλήθηκαν 3 παίκτριες τους γιατί έκαναν τα γλυκά μάτια στους παίκτες μας ,όπως υποστήριξαν οι δικοί μας στον διαιτητή, και εκείνος τις απέβαλε για σεξουαλική παρενόχληση. Με αυτά και μ’ αυτά τελικά ισοφαρίσαμε με πέναλτι στις καθυστερήσεις...
- Και πήγατε παράταση παππού?
- Όχι παιδί μου. εκεί κάπου τελείωσαν όλα . Η διοίκηση μας, για άλλη μια φορά έκανε το πρέπων σ εβόμενη τον νόμο και υπέβαλλε ένσταση για αντικανονική συμμετοχή της άλλης ομάδας κατά παράβαση των κανονισμών. Οι άλλες μηδενίστηκαν και περάσαμε εμείς τελικό στα χαρτιά.
- Δηλαδή παππού, τι παράβαση έκαναν οι άλλες?
- Μα ήταν γυναίκες! Έχεις δει πουθενά αγώνες αντρών με γυναίκες? Δεν επιτρέπεται. Τι ήθελες δηλαδή να κάνουμε? Τα στραβά μάτια και να αφήσουμε να παίξουν άντρες με γυναίκες??
- Και δηλαδή παίξατε τελικό μετά με τους Γερμανούς?
- Ε, μα τι λέμε τόση ώρα? Δεν με παρακολουθείς γιέ μου? Φυσικά παίξαμε τελικό.
Και το μάτς πήγε μέχρι το 93’ ισόπαλο μηδέν-μηδέν αφού οι άλλοι είχαν και πόλεμο να κάνουν και συνεχώς παίζανε με 5-6 παίκτες λιγότερους και αυτούς εναλάξ.
Κάπου εκεί όμως στο 93’ ,ο φίλος μου ο Φρίντζ με είδε λαχανιασμένο, με λυπήθηκε και αφού μου έκλεισε το μάτι με γυριστή κεφαλιά έκανε το αυτογκόλ και το πρωτάθλημα ήταν επιτέλους δικό μας!!!
-Πω, πω παππού!!! Πρέπει να νοιώθατε πολύ υπερήφανοι!
- Μόνο περήφανοι γιέ μου? Το μεγαλείο αυτής της ομάδος είχε πλημμυρίσει τις ψυχές μας. Ειδικά στην απονομή.
Την ώρα που ο Ιωσήφ Γκέμπελς, που είχε έρθει ειδικά για τον αγώνα αυτόν από την Γερμανία, πέρασε το μετάλλιο του πρωταθλήματος στον λαιμό μου, λύγισα… έκλαψα σαν βρέφος…Και μετά να δείς γλέντια…5 μέρες σφάζαμε αρνιά και γλεντοκοπούσαμε σε ένα υπαίθριο γλέντι που είχε στηθεί κάπου εκεί κοντά στο σημερινό «157».
- Μπράβο παππού είμαι πολύ περήφανος και εγώ για σένα. Αλλά να σε ρωτήσω κάτι? Δεν γινόταν πόλεμος εκείνη την εποχή στην Ελλάδα?
- Χμ, παλληκάρι μου τώρα που το λές, κάτι είχαμε ακούσει και εμείς. Χαζεύαμε κάτι φωτιές στα βουνά, μυρίζαμε τον καπνό, βλέπαμε και κόσμο να σέρνεται τραυματισμένος από εκεί πάνω, αλλά είχαμε την εντύπωση πως οι Αμερικάνοι γυρίζανε κάποια χολιγουντιανή υπερπαραγωγή. Μετά, μια μέρα εκεί που λιαζόμασταν κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο στις παραλίες της Χαλκιδικής, ήρθε ο προπονητής της ομάδος και μας είπε ότι είχε γίνει πόλεμος με τους γερμανούς, και τελικά τον κερδίσαμε. Να δείς χαρά που πήρανε όλοι μετά το αρχικό σόκ της είδησης. Όλοι βέβαια εκτός από εμένα, που αμέσως σκέφτηκα τον Φριντζ.
- Αλήθεια τι απέγινε ο φίλος σου παππού?
- Αυτό που είχα ακουσει ήταν ότι μετά τον πόλεμο δούλεψε αρχικά σαν αμπιγιέζ της Μαίρλιν Ντίτριχ και μετά κάποιος μάνατζερ διέκρινε το ταλέντο του και τον πήρε σαν χορεύτρια στο Μουλέν Ρουζ στο Παρίσι. Ήμουν πολύ χαρούμενος για αυτόν. Ήταν παιδικό όνειρο και των δυό μας μια διεθνής καριέρα στον χορό.
- Τελικά παππού δεν μου είπες. Μετά το πρωτάθλημα της κατοχής , ο Αρης πήρε άλλους τίτλους?
- Όχι γιέ μου. Δυστυχώς οι καταστάσεις εμπόδισαν τον Αρη να πάρει άλλους τίτλους.
- Ποιες καταστάσεις παππού? Τι έγινε?
- Μα η Κατοχή τελείωσε αγόρι μου. Μετά οι φίλοι μας οι γερμανοί έφυγαν, δημιουργήθηκαν ξανά κανονικές ομάδες ποδοσφαίρου, και η ιστορία για τον Αρη είναι γνωστή έκτοτε…
- Τελικά εσύ την περίοδο του πολέμου έκανες πολλά πράγματα παππού
- Αυτό είναι αλήθεια γιέ μου.Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαίς.
Και κάπου εκεί, ο μικρός εγγονός γύρισε ξανά το κεφάλι στην τηλεόραση γεμάτος υπερηφάνεια για τον ήρωα παππού του, και ο γέρο-Χαράλαμπος έγειρε το κεφάλι του στην πλάτη του καναπέ, και αποκοιμήθηκε.
Και ποιος ξέρει, ίσως να ονειρεύτηκε ξανά τις υπέρλαμπρες στιγμές τις δικές του και της ομάδος, εκεί κάπου ανάμεσα στους κανονιοβολισμούς, τον θάνατο, την φτώχεια και την εξαθλίωση …εκεί κάπου στα χρόνια του 1939-1945….
Τα Ένδοξα εκείνα χρόνια της ζωής του…
http://voriosanemos73.blogspot.com/2009 ... _9455.html