http://www.imdb.com/title/tt0081176/
Mon oncle d'Amérique (Ο θειος μου απ'την Αμερικη) - 1980
Αν και δεν ειμαι ιδιαιτερα φαν του γαλλικου κινηματογραφου και της γαλλικης κουλτουρας γενικοτερα, αυτη ειναι η αγαπημενη μου γαλλικη ταινια. Ξεχωριζει οχι τοσο απο καθαρα κινηματογραφικη αποψη οσο απο τη φιλοσοφικη της θεση. Ο Alain Resnais αλλωστε μας εχει συνηθισει σε ακρως ενδιαφερουσες ιδεες τις οποιες μετουσιωνει σε ταινιες. Εδω παρουσιαζει τα ανθρωπινα οντα -οπως και τα υπολοιπα οντα- να υποκεινται σε καποιους γενικους φυσικους κανονες οι οποιοι καθοριζουν πληρως την συμπεριφορα τους. Οι κοινωνικες συνθηκες και το περιβαλλον ειναι απλα ο "θορυβος" που μας δυσκολευει να αντιληφθουμε τους νομους των οποιων ειμαστε υποχειρια. Αυτη ειναι μια φιλοσοφικη θεση που αναπτυχθηκε κατα τον 20ο αιωνα και σχετιστηκε με την καθιερωση της ψυχαναλυσης. Η φιλοσοφια ουτως η αλλως βρισκεται σε μια πορεια υποχωρησης παραχωρωντας τη θεση της στην ψυχολογια και στη φυσιολογια.
Επιστροφη στην ταινια, η οποια αναφερει σε καποιο σημειο ενα επιστημονικο πειραμα που με σοκαρε οταν το ειδα.
Αν σε ενα κλουβι με δυο ποντικια διοχετευσεις ηλεκτρικο ρευμα προκαλωντας τους ηλεκτροσοκ το αποτελεσμα ξερετε ποιο ειναι? Τα ποντικια αρχιζουν να πλακωνονται στο ξυλο!! Δεν ξερουν που να εκτονωσουν το αγχος που τους προκαλει το ηλεκτροσοκ και το βγαζουν μεταξυ τους. Και για να μην ειμαι off-site (εκτος θεματολογιας ΠΑΟΚμανια δηλαδη), στο νου μου ερχονται δικες μας αντιδρασεις στα ηλεκτροσοκ που μας προκαλουν π.χ. μας κρατανε οικονομικα δεσμιους με τα χρεη ή μας σφαζουν στα κρισιμα ματς και το αποτελεσμα ποιο ειναι? Αχρηστος ο προπονητης, παλτο ο παιχτης των 500 χιλιαρικων αφου δεν παιζει σαν Κακα και Μεσι, πλακωνεται η μιση 4 με την αλλη μιση για το αν αυριο θα βρεξει, ο Χ δημοσιογραφος και ο Ψ παραγοντας θελουν κρεμασμα, οι συνδεσμοι θελουν κλεισιμο, παρατηρειται δηλαδη μια συνεχης αναζητηση φταιχτων για να καρατομηθουν προς εκτονωση ολων μας. Ας προσπαθησουμε λοιπον οταν μας υποβαλλουν σε ηλεκτροσοκ να εκφορτιζομαστε δημιουργικα, ή τουλαχιστο εναντια στους πραγματικους υπαιτιους και εχθρους μας, και οχι να ενεργουμε σαν τα ποντικια του πειραματος.