Αποστόλης Νταλούκας
Ο Ζήσης που αγαπήσαμε...
Ήταν κάπου μέσα στο 1993 όταν σε μια από τις πρώτες δημοσιογραφικές αποστολές στην μακρινή - για μένα - πόλη της Ξάνθης γνώρισα έναν φιλόδοξο, πεισματάρη, φιλότιμο και πάνω απ’ όλα έντιμο νεαρό παίκτη .. Ένιωσα, τότε, αυτό που νιώθουν ακόμα και τώρα όσοι τον γνωρίζουν για πρώτη φορά, κι αυτή η άποψη δεν αφορά σώνει και καλά τους κατόχους Ελληνικών διαβατηρίων! Η γνωριμία μας έγινε φιλία και σαφώς βοηθήθηκε στην πορεία από τα πολλά ταξίδια του στην Αθήνα λόγω των υποχρεώσεών του με τις εθνικές ομάδες Ελπίδων και ανδρών στη συνέχεια..
«Τυχοδιώκτης», με την καλή έννοια και φευγάτος από το πατρικό μου από τα 19 μου χρόνια, ανέκαθεν έψαχνα για φίλους που σου μιλάνε, ξέρεις τι εννοούν και προπάντων σου δείχνουν τι θέλουν.. Μ’ αρέσει να γνωρίζω ανθρώπους που βλέπουν τη ζωή όπως είναι κι όχι όπως θα ήθελαν να είναι. Να τους μιλάς και να σέβονται ότι και αν λες διότι πάνω απ’ όλα σέβονται αυτό που λες.. Προπάντων με εξιτάρει ο αυθορμητισμός.. Μεταγενέστερα η σύζυγός μου, θεώρησε πως η φιλία μου με τον συγκεκριμένο άνθρωπο οφείλεται και στα ζώδια!! Ότι και να’ ναι, δεν ντρέπομαι να ομολογήσω πως με συμφέρει (!!) να φέρνω στο μυαλό μου, κάθε φορά που πάω να συναντήσω τον Ζήση Βρύζα, την λαϊκή ρήση: «Πες μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι..» !!
Ίσως να μην υπάρχει άνθρωπος του Ελληνικού ποδοσφαίρου που να γνώρισε τέτοια αμφισβήτηση όσο αυτός. Μήπως ξεχνάτε την πίεση και το χλευασμό όταν του φόρτωσαν τα πάθη και τις προσδοκίες μιας ολάκερης ομάδας (διοίκηση, ποδοσφαιρικό τμήμα, και προπάντων ο κόσμος) με τον που τον πήρε ο Μπατατούδης στον ΠΑΟΚ; Κι όμως, ξεπέρασε τη.. «Σκύλλα και τη Χάρυβδη», κι αφού έφυγε δίχως τις πολλές περγαμηνές για μια προηγμένη - ποδοσφαιρικά τουλάχιστον- χώρα, σύντομα ήρθε η δικαίωση αφού όπως λέει κι ο ίδιος «Ο Θεός είναι Μεγάλος..»
Καλός ο Θεός, όμως αλλά άμα δεν δουλέψεις και δεν έχεις το πείσμα, το πάθος και την υπομονή, ας μην ψάχνεις για θαύματα.. Η Ιταλία και η Ισπανία τον αγκάλιασαν ποδοσφαιρικά κι αυτό δεν έχετε παρά να το συνειδητοποιήσετε με μια βόλτα σε πόλεις όπως η Περούτζια, η Φλωρεντία, το Βίγκο και όπου αλλού πέρασε και έκανε άπειρους φίλους που τον θαυμάζουν και τον αγαπάνε. Το 2004 πήρε και το μεγαλύτερο αθλητικό βραβείο της ζωής του! Πώς να ξεχάσω τη σιγουριά και την αυτοπεποίθησή του όταν πήγαινα στο ξενοδοχείο της Εθνικής, στη Λισσαβόνα και την Μπράγκα (εκεί έμενε η αποστολή για τα ματς του Οπόρτο). Σαν χθες το θυμάμαι: «Άσε τους άλλους να λένε.. Δεν χάνουμε απόψε. Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Θα το δεις!» μου έλεγε πριν τα ματς με την Γαλλία και την Τσεχία.. «Είμαστε καλή ομάδα. Εδώ που φτάσαμε δεν χάνουμε με τίποτε. Είμαστε ομαδάρα!» έλεγε το Σάββατο πριν τον μεγάλο τελικό.
Πέρασαν από τότε πάνω από πέντε χρόνια και η ωρίμανσή του, είναι φυσιολογικό να υπάρχει σύμφωνα με το «γηράσκω αεί διδασκόμενος», εστιάζεται στις οργανωτικές απόψεις για το ποδόσφαιρο!
Δίχως να ξέρω πολλά πράγματα για τον ΠΑΟΚ, κατάλαβα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας - φιλικότατες και απόλυτα εμπιστευτικές για να μην παρεξηγηθούμε - πως ο Ζήσης το «ζυγίζει» πολύ καλά το πράγμα. Έχει άποψη και το αντιλαμβάνεσαι όταν σου τη λέει και νομίζεις πως μιλάει μόνον με την ψυχή του έτσι όπως σε κοιτάζει..
Έκανε λάθη ως θνητός άνθρωπος έχει και ατέλειες.. Για τον γνωστό μας Ζήση μιλάω, όχι για τον.. Πάπα Βενέδικτο! Όμως ποιός μπορεί να βρει σ’ αυτόν το σκληρό και αδίστακτο χώρο πιο αξιόπιστο, ευγενή, αισιόδοξο και μετρημένο συνάμα άνθρωπο; Ουδείς..
Η μοίρα τον έφερε στον προεδρικό θώκο μιας ομάδας όπου η συγκεκριμένη θέση είναι σε πολλές περιπτώσεις πιο «βαριά» πιο «ηλεκτρισμένη» και πιο «απαιτητική» από τα περισσότερα Υπουργικά χαρτοφυλάκια..
Προφανώς και δεν το είχε στο νου του, μια μέρα ή τόσο σύντομα - εν πάση περιπτώσει -να γίνει πρόεδρος αναλαμβάνοντας την μεγάλη ευθύνη. Όμως ποτέ του δεν φοβήθηκε ακόμα και τα πιο δύσκολα ματς στη ζωή του.. Ούτε τώρα φοβάται, αλίμονο!!
Θα ήταν ουτοπικό να περιμένει ο λαός του ΠΑΟΚ, ειδικά τη σήμερον ημέρα, να ξυπνήσει ένας Αμπράμοβιτς ή ένας Σαουδάραβας για να έρθει στη Θεσσαλονίκη και να δικαιώσει τον Σταύρο Κόλκα στο δόγμα του, σύμφωνα με το οποίο «Όλοι μέσα τους κρύβουν ένα Παοκτσάκι!» Τώρα ο Ζήσης Βρύζας πήρε τη σκυτάλη από τον Θοδωρή Ζαγοράκη και θέλει να συνεχίσει το έργο του.. Εάν κάποιος επιθυμεί κάτι πιο τέλειο, ας αποταθεί στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά όπου ο Σεβασμιότατος είναι ακόμα και στους κύκλους της Ιεράς Συνόδου, γνωστός για τη φράση του «Είμαι ΠΑΟΚάρα»!
Κατά την ταπεινή μου άποψη ο νέος πρόεδρος του ΠΑΟΚ από την ώρα που ανέλαβε το βαρύ φορτίο, έχει βάλει σαν σκοπό να τα καταφέρει. Πάντα όμως με βάση τις απόψεις του που βασίζονται στην τεχνοκρατία, τη σοβαρότητα, την υπομονή και το πείσμα.
Δεν τον ενδιαφέρουν οι όποιες συγκρίσεις με το χθες ή και το.. προχθές! Είναι όμως ευαίσθητος άνθρωπος, αυτά που σας είπα για το ζώδιο του Σκορπιού λίγο πιο πριν, κι αυτό θα’ναι κρίμα και ΝΤΡΟΠΗ να του το εκλάβει ο οποιοσδήποτε ως αδυναμία..
Θα ακούσει την καρδιά του και πάντα τους ανθρώπους που δικαιούνται να έχουν λόγο τριγύρω του. Έτσι έμαθε διότι απλά έτσι πέτυχε στη ζωή του.. Βάζει σχέδιο δράσης και χαράζει πορεία καθώς γνωρίζει, αφού το ‘χει μάθει καλά σε πιο ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, πως κανένα πλοίο δεν μπορεί να πάει με αυτόματο πιλότο! Ούτε κανένα ταξιδιάρικο καράβι ή μεγάλο αεροσκάφος δεν φτιάχνει την ρότα του σύμφωνα με τις απαιτήσεις των.. επιβατών! Εκτός κι αν κάποιοι νομίζουν πως στις ημέρες μας ο ΠΑΟΚ όπως κάθε μεγάλη επαγγελματική ομάδα τέτοιας δυναμικής κι αναλόγου βεληνεκούς, δεν κάνει σχέδιο πτήσης προς την κορυφή αλλά ταξίδι.. αναψυχής!
Κι αν θέλετε για το φινάλε να σας μεταφέρω μια από τις απόψεις του για τον φετινό ΠΑΟΚ, θα σας πω αυτό που άκουσα όταν τον ρώτησα για την ομάδα πριν λίγες βδομάδες: «Αποστόλη, έχουμε δυνατότητες.. Είμαστε όμως και άτυχοι βρε φίλε.. Είδες πως χάσαμε από τον Ολυμπιακό; Μετράς πόσους βαθμούς χάσαμε ως τώρα από ατυχία; Που θα πάει.. Θα γυρίσει η τύχη και εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροι.. Θα δεις!»
Τα υπόλοιπα θα τα μάθετε και θα τα δείτε, θαρρώ, από τον ίδιο..
http://www.libero.fm/details.asp?id=1795&t=a