Ο Λεοντιάδης, ο Τουρσουνίδης και μια αξέχαστη πρόκρισηΜε αφορμή μια από τις ερωτήσεις του VAGGT προς τον Γιώργο Τουρσουνίδη, ξαναθυμήθηκα ένα αξέχαστο παιχνίδι που διεξήχθη τον Ιανουάριο του 1991.
Είναι η δεύτερη φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, και στον πρώτο αγώνα (5/12/90) χάνουμε από τον ολυμπιακό του σαλιαρέλη (με προπονητή τον Μπλαχίν και αστέρια του τους πολύ καλούς Ρώσους Προτάσωφ & Σάβιτσεφ) στο καραϊσκάκη με 2-0. Το παιχνίδι ήταν αρκετά επεισοδιακό, με τους Αιγύπτιούς μας Χοσάμ και Ιμπραήμ Χασάν να διαμαρτύρονται για πολλά αντιαθλητικά μαρκαρίσματα των αντιπάλων τους, και τελικά τον πρώτο να αποβάλλεται από τον διαιτητή Νικάκη για γροθιά στον παχατουρίδη, αλλά να αρνείται να βγει από το γήπεδο, υποστηρίζοντας ότι έχει τραυματιστεί (βαριά) από τον αντίπαλό του σε προηγούμενη φάση.
Τελικά, αναλαμβάνουν οι συμπαίκτες του να τον μεταφέρουν εκτός γηπέδου. Μόλις όμως τον αφήνουν στο χόρτο, ο δικός μας ξανασηκώνεται και σαν να μην τρέχει τίποτα … αράζει σταυροπόδι στο δεξί δοκάρι του τερματοφύλακά μας, Τερζή…!
Στον επίλογο, τα δύο αδέρφια κάνουν και δηλώσεις που γίνονται πρωτοσέλιδα στον Τύπο της επόμενης ημέρας (Ιμπραήμ: «
…θα πάρω το αίμα του αδερφού μου πίσω…!», Χοσάμ: «
...ξαναμπήκα στο γήπεδο γιατί μου πετούσαν αντικείμενα και δεν ήξερα τι να κάνω για να προστατευτώ…»). Ήταν πια φανερό ότι η ρεβάνς δεν θα ήταν ένα απλό παιχνίδι.
9 Ιανουαρίου 1991. Η Θεσσαλονίκη στο πόδι και μια απίστευτη αισιοδοξία για πρόκριση μας γεμίζει όλους, παρά το γεγονός ότι όλος σχεδόν ο τύπος προεξοφλεί εύκολο ή δύσκολο αποκλεισμό. Ο διαιτητής είναι ο ίδιος με τον πρώτο αγώνα, ο Βασίλης Νικάκης, ένας από τους πιο τίμιους και δίκαιους διαιτητές που θυμάμαι τις τελευταίες δεκαετίες (κάτι σαν το σημερινό Κάκο δηλαδή

).
Η Τούμπα είναι κατάμεστη τουλάχιστον δύο ώρες πριν το ματς. Με το ξεκίνημα βγαίνουμε μαζικά στην επίθεση και μόλις στο 7’ παίρνουμε προβάδισμα με γκολ – πέναλτι του Καραγεωργίου (δόθηκε σε οφθαλμοφανές χέρι του καραταΐδη σε κόρνερ του Μαγκντί). Λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου, ο Μπορμπόκης εκμηδενίζει το προβάδισμα των αντιπάλων μας με το δεύτερο γκολ της ομάδας. Η πρόκρισή μας έτσι όπως πάει το ματς είναι βέβαιη. Ή μήπως όχι;
Σε μια ακίνδυνη φάση μεταξύ κέντρου και περιοχής μας, ο Τουρσουνίδης γκρεμίζει τον Κωφίδη και γυρίζει στα επίσημα πανηγυρίζοντας λες και είχε σκοράρει ! Αυτόκλητος υπερασπιστής του συμπαίκτη του, ένας πρώην πολιτευτής πειραιά εμφανίζεται από το πουθενά και αρχίζει να «
ψέλνει» τον πιτσιρικά τότε Τουρσουνίδη.
Το σκηνικό συνεχίζεται για λίγα ακόμη δευτερόλεπτα, μέχρι που στο πλάνο μπαίνει
ο …Μιχάλης Λεοντιάδης:
[youtube]ZRfBQDEfGRs[/youtube]
Το ημίχρονο λήγει 2-0, αλλά όλοι έχουμε μια αγωνία μήπως οι αποβολές μας επηρεάσουν αρνητικά. Όμως ο ΠΑΟΚ εκείνης της ημέρας ήταν ασταμάτητος. 3-0 από τον Χοσάμ Χασάν στο 53’, και πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου μέσα σε τρελά πανηγύρια… Τα δε τελευταία δεκαπέντε λεπτά ήταν τέτοια η τρέλα που επικρατούσε μέσα στο γήπεδο που από το κάγκελο της 4 προς τα επίσημα, η ορατότητα προς την εστία μπροστά στην 7-8 ήταν μηδενική… Αν με ρωτήσετε τι σύστημα παίξαμε εκείνο το βράδι δεν ξέρω να σας απαντήσω (μάλλον ξέρω, γιατί έχω κρατήσει τις εφημερίδες της επόμενης ημέρας

), αλλά εκείνο που ξέρω είναι πως ό,τι σύστημα και να παίζαμε την πρόκριση θα την παίρναμε…
Μιλάμε για μια εποχή με πάθος άλλων δεκαετιών, που σπάνια μπορεί να ξαναδεί κανείς από ποδοσφαιρική ομάδα στο γήπεδο. Μιλάμε για μια εποχή που ο λαός συσπειρωμένος, παρά τα όποια διοικητικά προβλήματα στήριζε με όλη του τη δύναμη την ομάδα και μετέφερε την τρέλα του στους παίκτες και τους προπονητές. Μιλάμε για μια εποχή που η Τούμπα ήταν φρούριο απόρθητο και αυτό το ήξεραν όλοι: «
…και 3-0 να είχε κερδίσει ο ολυμπιακός θα έχανε με ένα γκολ επιπλέον…», δηλώνει ο αείμνηστος Γιώργος Μητσιμπόνας την επόμενη μέρα στον Τύπο.
Το Κύπελλο εκείνης της χρονιάς δεν το πήραμε, ελέω Βασιλάκη (περισσότερα παρακάτω μετά τη μέση και ως το τέλος της σελίδας):
viewtopic.php?f=24&t=3064&start=240Όμως εκείνο το ματς, την ατμόσφαιρα που επικράτησε και το πάθος των παικτών μας δεν το ξέχασα ποτέ, ούτε πιστεύω και κανένας από όσους βρεθήκαμε εκείνο το παγωμένο βράδι στην Τούμπα…
Η σύνθεση του επαναληπτικού:
Προπονητές: Χρήστος Τερζανίδης – Μπάμπης Μιχαηλίδης
Γκιτσιούδης, Τουρσουνίδης, Μαλιούφας, Μητσιμπόνας, Καραγεωργίου, Αλεξούλης (77’ Λαγωνίδης), Μπορμπόκης (60’ Ιμπραήμ Χασάν), Σκαρτάδος, Χοσάμ Χασάν, Μαγκντί, Λεοντιάδης
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.