JohnDag έγραψε:Για να έχουμε μια εικόνα για το τι μιλάμε όσον αφορά τα μπατζετ των ομάδων.
Σύμφωνα με το football manager, συμπεριλαμβανομένων και των μεταγραφών Ιανουαρίου τα ποσά είναι (μετά φόρων τα εξής):
- Ολυμπιακός 31Μ
- Παναθηναϊκός 30Μ
- ΑΕΚ 26Μ
- ΠΑΟΚ 25.5Μ
Προφανώς και δεν μιλάμε για 100% ακρίβεια αλλά γνωρίζοντας πως λειτουργεί και δουλεύει η scouting team του football manager εδώ και χρόνια και ποιοι την αποτελούν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι τα ποσά αυτά ειναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα.
Όποτε η αλήθεια είναι κάπου στην μέση.
Ο ΠΑΟΚ ναι μεν έχει το μικρότερο μπατζετ όλων αλλά σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ανυπέρβλητη διαφορά, ειδικά όταν η διαφαινόμενη πρωταθλήτρια έχει πάνω κάτω το ίδιο μισθολογικό μπατζετ με σένα.
Η γενική εικόνα είναι ότι και οι τέσσερις στο ίδιο ζουμί βράζουν. Κι αυτό άλλωστε φαίνεται και από την μέχρι τώρα εξέλιξη του πρωταθλήματος που τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος όλοι είναι κοντά.
Υ.Γ. Προφανώς και γνωρίζω ότι δεν παίζει μπαλα το μπατζετ από μόνο του. Απλά το επιχείρημα του φτωχου συγγενή ΠΑΟΚ που παλεύει με οικονομικά μεγαθήρια που ρίχνουν πολύ περισσότερο χρήμα από αυτόν απλά δεν είναι αληθές.
Το ότι ο ΠΑΟΚ έχει το μικρότερο μισθολογικό μπάτζετ ανάμεσα στους 4, είναι γεγονός. Το αν αυτό είναι αρκετό για τη μικρή βαθμολογική απόσταση (μικρή είναι οι 7 βαθμοί με ματς λιγότερο), δεν μπορώ να το ξέρω.
Σίγουρα ξέρω πως αν ο ΠΑΟΚ είχε ακόμα 4 εκατομμύρια πχ σε συμβόλαια, ενδεχομένως δηλαδή 4 παίκτες του εκατομμυρίου (φορ, αριστερό εξτρέμ, χαφ, δεξί στόπερ), θεωρητικά θα είχε ένα εντελώς γεμάτο ρόστερ.
Δεν ξέρω δηλαδή αν τα 4.5 εκατομμύρια απόσταση με το μισθολογικό μπάτζετ του βάζελου είναι λίγα.
Όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο μου φαίνεται αρκετά για να παίξουν ρόλο στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.
Πέρα από το μισθολογικό μπάτζετ, γιατί δεν ρίχνουμε μία ματιά και στα ποσά που ξοδεύουν οι ομάδες τη τελευταία τριετία (
τριετία Λουτσέσκου) για μεταγραφές έτσι για να έχουμε πιο ολοκληρωμένη άποψη;
ΠΑΟΚ: 3 - 5.98 - 4.75 = 13.73 εκατομμύρια για μεταγραφές τη τελευταία τριετία.
Γαύρος: 10.22 - 18.5 - 17 = 45.72 εκατομμύρια για μεταγραφές τη τελευταία τριετία.
ΑΕΚ: 4.71 - 5.8 - 15.15 = 25.66 εκατομμύρια για μεταγραφές τη τελευταία τριετία.
Βάζελος: 1.75 - 8.92 - 8 = 18.67 εκατομμύρια για μεταγραφές τη τελευταία τριετία.
Δηλαδή αντιμετωπίζει τρεις ομάδες που έχουν μεγαλύτερο μισθολογικό μπάτζετ, ξοδεύουν περισσότερα κάθε καλοκαίρι-χειμώνα για να ενισχυθούν, αλλά θεωρούμε πως στηρίζεται το ίδιο με τους προπονητές των ανταγωνιστών του; Και όλα αυτά τα βασίζουμε στον μισθό που παίρνει μαζί με το τιμ του;