Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
1. Verstappen M. Red Bull 1:32.219
2. Alonso F. Alpine +0.058
3. Sainz C. Jr. Ferrari +0.562
4. Magnussen K. Haas +0.783
5. Leclerc C. Ferrari +0.789
6. Ocon E. Alpine +0.793
7. Russell G. Mercedes +0.941
8. Ricciardo D. McLaren +1.417
9. Bottas V. Alfa Romeo +1.470
10. Zhou G. Alfa Romeo +1.473
11. Schumacher M. Haas +1.488
12. Hamilton L. Mercedes +1.622
13. Perez S. Red Bull +1.710
14. Albon A. Williams +1.828
15. Norris L. McLaren +1.847
16. Gasly P. AlphaTauri +2.273
17. Vettel S. Aston Martin +2.293
18. Stroll L. Aston Martin +3.313
19. Latifi N. Williams +3.441
20. Tsunoda Y. AlphaTauri +4.356
1. Verstappen M. Red Bull 1:23.746
2. Alonso F. Alpine +1.102
3. Russell G. Mercedes +1.204
4. Sainz C. Jr. Ferrari +1.451
5. Hamilton L. Mercedes +1.797
6. Schumacher M. Haas +1.938
7. Zhou G. Alfa Romeo +2.370
8. Ricciardo D. McLaren +2.629
9. Magnussen K. Haas +3.054
10. Albon A. Williams +3.112
................................................
11. Bottas V. Alfa Romeo +3.295
12. Ocon E. Alpine +3.439
13. Perez S. Red Bull +9.381
- Norris L. McLaren Δεν έκανε χρόνο
- Leclerc C. Ferrari Δεν έκανε χρόνο
1. Verstappen M. Red Bull 1:21.299
2. Alonso F. Alpine +0.645
3. Sainz C. Jr. Ferrari +0.797
4. Hamilton L. Mercedes +1.592
5. Magnussen K. Haas +1.661
6. Schumacher M. Haas +2.057
7. Ocon E. Alpine +2.230
8. Russell G. Mercedes +2.258
9. Ricciardo D. McLaren +2.450
10. Zhou G. Alfa Romeo +2.731
Formula 1 – GP Καναδά: Οι πιθανές στρατηγικές του αγώνα
4ΤΡΟΧΟΙ - Γιάννης Τσινάβος
Η στρατηγική αποτελεί πάντοτε κομβικής σημασίας στο Grand Prix Καναδά, ποια είναι όμως η σωστή στρατηγική που θα δώσει αποφασιστικό πλεονέκτημα για τη νίκη;
Ο ένατος αγώνας της Formula 1 είναι προ των πυλών, με οδηγούς και ομάδες να προετοιμάζονται για μία ακόμα μεγάλη μάχη. Οι χθεσινές κατατακτήριες δοκιμές στο Grand Prix Καναδά (διαβάστε περισσότερα εδώ) μας έδωσαν μια εικόνα για τα όσα θα δούμε στον σημερινό αγώνα των 70 γύρων.
Ποιες είναι όμως οι πιθανές στρατηγικές που οι ομάδες ενδέχεται να ακολουθήσουν ώστε να φτάσουν στην πολυπόθητη νίκη στο Μόντρεαλ;
Ποια είναι η ταχύτερη στρατηγική;
Ως συνήθως, οι ομάδες της Formula 1 θέλουν να περιορίσουν τον αριθμό των pit stop που κάνουν, και στον Καναδά η στρατηγική ενός pit stop είναι δυνατή. Η πιο πιθανή επιλογή για όσους βρίσκονται στις πρώτες θέσεις είναι να ξεκινήσουν τον αγώνα με τη μεσαία γόμα, διότι έχει το πλεονέκτημα να μην φθείρεται τόσο έντονα.
Οι πιλότοι θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν 22 έως 28 γύρους με αυτά τα ελαστικά και στη συνέχεια να τοποθετήσουν τη σκληρή γόμα της Pirelli ώστε να πάνε μέχρι το τέλος.
Υπάρχει διαφορετική στρατηγική για τους πρωτοπόρους;
Ακόμη μία επιλογή για όσους βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του grid είναι να χρησιμοποιήσουν τη μαλακή γόμα της Pirelli στο αρχικό στάδιο του αγώνα. Αυτή η στρατηγική θα δώσει τη δυνατότητα στους πιλότους να κινηθούν ταχύτατα για κάποιους γύρους, ωστόσο στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει σωστή διαχείριση των ελαστικών. Το παράθυρο εισόδου στα pits θα είναι ο 18ος γύρος με τη σκληρή γόμα στη συνέχεια να είναι η αναμενόμενη επιλογή.
Η στρατηγική της επιλογής των μαλακών ελαστικών έχει και το ρίσκο της υπέρμετρης φθοράς καθώς τα μονοθέσια θα έχουν πλήρες φορτίο καυσίμου. Αν οι πιλότοι που έχουν επιλέξει αυτή τη στρατηγική εισέλθουν για αλλαγή ελαστικών νωρίτερα από το αναμενόμενο, θα πρέπει να διανύσουν με τη σκληρή γόμα παραπάνω από 50 γύρους!
Τι θα επιλέξουν οι πιλότοι που βρίσκονται στις πιο πίσω θέσεις;
Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις στρατηγικής για όσους ξεκινούν μακριά από την δεκάδα. Για παράδειγμα οι Sergio Perez (13η θέση) και Charles Leclerc (19η θέση) αναμένεται να εκκινήσουν με τη σκληρή γόμα της Pirelli, θέλοντας όσο τίποτα να εκμεταλλευτούν την απόδοση των μονοθεσίων τους ώστε να ανακτήσουν κάποιες θέσεις.
Το μακρύ πρώτο stint θα τους εξασφαλίσει “καθαρό δρόμο” μόλις τα άλλα μονοθέσια κάνουν τα pit stop τους, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αναδείξουν τις αρετές των μονοθεσίων τους. Σε περίπτωση διακοπής από το Safety Car ή το Virtual Safety Car θα έχουν ακόμη μία ευκαιρία να κυνηγήσουν ένα θαύμα καθώς θα μπορέσουν να τοποθετήσουν είτε τη μεσαία γόμα μεταξύ του 34ου και του 44ου γύρου είτε τη μαλακή καθώς θα πλησιάζουν τον 50ο γύρο. Αν τελικά αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, θα έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν επιθετικά στους τελευταίους γύρους του Grand Prix.
Με το FP3 να διεξάγεται σε βρεγμένες συνθήκες (διαβάστε περισσότερα εδώ), οι ομάδες έχουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τα ελαστικά που έχουν στη διάθεση τους για τον αγώνα. Αυτό επιτρέπει σε όλες τις ομάδες πλην των Alpine και Haas -που δεν θα έχουν δύο σετ σκληρών ελαστικών στον αγώνα- να κυνηγήσουν την ιδανική στρατηγική.
Καλά όλα αυτά, αλλά τι κάνει ο καιρός;
Οι ομάδες έχουν έρθει αντιμέτωπες με δραματικές εναλλαγές στις καιρικές συνθήκες μέχρι στιγμής αυτές τις ημέρες. Οι καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες που υπήρχαν μέχρι την Πέμπτη έδωσαν τη θέση τους στον ζεστό και ηλιόλουστο καιρό της Παρασκευής.
Μετά το βροχερό Σάββατο, ο αγώνας αναμένεται σύμφωνα με τις προβλέψεις να διεξαχθεί σε στεγνές συνθήκες και θερμοκρασίες γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου. Μπορεί ο καιρός να βελτιώνεται ωστόσο η πίστα θα έχει χαμηλή πρόσφυση μετά από τη βροχή που έπεσε κατά τη χθεσινή ημέρα.
Η χαμηλή πρόσφυση και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα ελαστικά. Με τα ελαστικά να γλιστρούν στην επιφάνεια της πίστας, υπάρχει περίπτωση να δούμε μικρά κομμάτια ελαστικού να ξεκολλούν από αυτά και στη συνέχεια να κολλάνε πάνω τους, μειώνοντας την πρόσφυση τους.
Ως πρόσθετη πρόκληση, οι πιλότοι θα έχουν να αντιμετώπισουν και τις δυνατές ριπές του ανέμου που μπορεί να φτάσουν έως και τα 50 χιλιόμετρα ανά ώρα στο Μόντρεαλ. Το πρόβλημα αυτό υπήρξε και την Παρασκευή με πολλούς πιλότους να κάνουν λόγο για έντονη αποσταθεροποίηση των μονοθεσίων.
Με λίγες ώρες να μας χωρίζουν από την έναρξη του Grand Prix Καναδά (21:00 ώρα Ελλάδας) μένει να αποδειχθεί ποιος θα επιλέξει την σωστή στρατηγική που θα του δώσει τη νίκη._ Γ. Τ.
Formula 1 – GP Καναδά: Παλικαρίσια νίκη για τον Max Verstappen
4ΤΡΟΧΟΙ - Γιάννης Τσινάβος
O Max Verstappen κατάφερε να αντέξει στην πίεση του Carlos Sainz, κερδίζοντας με τη Red Bull το Grand Prix Καναδά. Ο Ισπανός πιλότος της Ferrari προσπάθησε να πάρει την πρώτη του νίκη ωστόσο έμεινε στη δεύτερη θέση. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Lewis Hamilton με την Mercedes.
To Grand Prix Καναδά εξελίχθηκε σε θρίλερ στους τελευταίους γύρους. Ο πρωταθλητής Max Verstappen κατάφερε να πάρει μια δύσκολη νίκη διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το βαθμολογικό του προβάδισμα έναντι του Sergio Perez. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Carlos Sainz, με τον Ισπανό να μην μπορεί να κατακτήσει την πρώτη του νίκη με τη Ferrari. Το βάθρο συμπλήρωσε ο εξαιρετικός Lewis Hamilton, με τον teammate του στη Mercedes George Russell να τερματίζει στην τέταρτη θέση.
Έχουμε αγώνα…
Σε σχέση με την χθεσινή βροχερή ημέρα, ο σημερινός αγώνας θα διεξαγόταν σε στεγνές συνθήκες με το θερμόμετρο να πλησιάζει τους 41 βαθμούς Κελσίου στο οδόστρωμα. Με το που έσβησαν τα κόκκινα φώτα στο Circuit Gilles Villeneuve o Max Verstappen ξεκίνησε καλύτερα από όλους κρατώντας με ευκολία την πρώτη θέση. Το ίδιο έκανε και ο Fernando Alonso με τον Ισπανό να καταφέρνει να αντέξει στην επίθεση του Carlos Sainz διατηρώντας τη δεύτερη θέση.
Στους πρώτους γύρους ο Max Verstappen είχε σαφώς καλύτερο ρυθμό και άρχισε να ξεφεύγει στην πρώτη θέση, χτίζοντας διαφορά που ξεπερνούσε τα 2 δευτερόλεπτα. Ο Carlos Sainz από την άλλη προσπαθούσε να περάσει τον Fernando Alonso καθώς αν ήθελε να διεκδικήσει κάτι από τον σημερινό αγώνα θα έπρεπε να κάνει γρήγορα την κίνηση του. Αυτό εν τέλει συνέβη λίγο αργότερα με τον πιλότο της Ferrari να ανεβαίνει στη δεύτερη θέση.
Στις πιο πίσω θέσεις ο Lewis Hamilton βρισκόταν στην τέταρτη θέση με τον teammate του George Russell να καταφέρνει να ανέβει στην πέμπτη θέση. O Charles Leclerc ο οποίος ξεκινούσε από την 19η θέση είχε καταφέρει να σκαρφαλώσει μέχρι την 13η θέση.
Η ατυχία του Sergio Perez
Το πρώτο κομμάτι του αγώνα ήταν ελάχιστα επεισοδιακό, σχεδόν διαδικαστικό, καθώς δεν υπήρχαν μάχες και σημαντικές αλλαγές θέσεων. Ωστόσο αυτό άλλαξε μετά την εγκατάλειψη του Sergio Perez. Ο Μεξικανός αναγκάστηκε να σταματήσει ύστερα από βλάβη στο κιβώτιο της RB18. Το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας έκανε την εμφάνιση του στην πίστα και πολλοί οδηγοί μπήκαν στα pit για αλλαγή ελαστικών. Ένας από αυτούς ήταν ο Max Verstappen, με τον Ολλανδό πρωταθλητή να τοποθετεί στη Red Bull τη σκληρή γόμα της Pirelli.
Στον αντίποδα η Ferrari δεν ακολούθησε αυτή την στρατηγική, επιλέγοντας να κρατήσει τον Carlos Sainz εντός πίστας. Το ίδιο έκανε και ο Fernando Alonso. Μετά από αυτές τις αλλαγές ο Sainz οδηγούσε τον αγώνα με τον Alonso και Verstappen να ακολουθούν.
«Μαινόμενος ταύρος»
Με τον Max Verstappen να έχει στη διάθεση του φρέσκα ελαστικά ξεκίνησε την αντεπίθεση του. Με ταχύτερους γύρους έφτασε τον δεύτερο Fernando Alonso πολύ γρήγορα και στη συνέχεια τον πέρασε χωρίς κανένα πρόβλημα. Επόμενος στόχος του Ολλανδού ήταν ο Ισπανός πιλότος της Ferrari Carlos Sainz. O Ισπανός ο οποίος δεν είχε πραγματοποιήσει ακόμη pit stop είχε ένα προβάδισμα σχεδόν 5 δευτερολέπτων από τον Max Verstappen.
Με γεγονός πως ο Carlos Sainz έχανε συνεχώς χρόνο από τον Ολλανδό άπαντες περίμεναν την Ferrari να “τραβήξει” στα pit τον πιλότο της. Αυτό συνέβη λίγους γύρους αργότερα υπό καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας. Ο λόγος εισόδου του εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας ήταν η εγκατάλειψη του Mick Schumacher. Το συγκεκριμένο “δώρο” δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί η Ferrari καθώς μετά την αλλαγή ελαστικών του Carlos Sainz είδε τον Max Verstappen να περνά εκ νέου στην πρώτη θέση με διαφορά περίπου 10 δευτερολέπτων.
Στου δρόμου τα μισά
Με τον Max Verstappen να έχει μια διαφορά 8 δευτερολέπτων από τον δεύτερο Carlos Sainz, οι μάχες που υπήρχαν εντός πίστας ήταν για τις πιο πίσω θέσεις. Ο Charles Leclerc ο οποίος δεν είχε πραγματοποιήσει ακόμη pit stop είχε καταφέρει να ανέβει στην έκτη θέση πιέζοντας ασφυκτικά τον Esteban Ocon. Ο Γάλλος της Alpine “έπαιζε” καταπληκτική άμυνα κρατώντας τον Μονεγάσκο πιλότο της Ferrari πίσω του.
Όπως όλα έδειχναν η στρατηγική της Ferrari για τον Leclerc δεν απέδιδε καθώς ο Μονεγάσκος δεν μπορούσε να προσπεράσει την Alpine. Μεγάλος χαμένος όσον αφορά την στρατηγική ήταν ο Fernando Alonso, με τον Ισπανό να έχει πέσει στην έβδομη θέση.
Το καθοριστικό pit stop και το αυτοκίνητο ασφαλείας
Με τα ελαστικά του Max Verstappen να χάνουν την απόδοση τους και τον Ολλανδό να παραπονιέται πως δεν έχει την απαραίτητη πρόσφυση, η Red Bull αποφάσισε στον 43ο γύρο να τον καλέσει στα pit. Μετά την αλλαγή ελαστικών ο πρωταθλητής έπεσε στην τρίτη θέση πίσω από του Carlos Sainz και Lewis Hamilton. Με τα φρέσκα ελαστικά ο Max Verstappen κατάφερε να “απαλλαχθεί” ταχύτατα από τον Lewis Hamilton έχοντας ως στόχο πλέον τον Carlos Sainz.
Με τη διαφορά να μειώνεται με γρήγορο ρυθμό, ήταν θέμα χρόνου το πότε ο Max Verstappen θα βρισκόταν πίσω από τον Carlos Sainz. Ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ καθώς είχαμε την εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας. Ο λόγος ήταν η έξοδος του Yuki Tsunoda με την AlphaTauri. Μεγάλη κερδισμένη από αυτό το γεγονός ήταν η Ferrari που έβαλε τον Carlos Sainz άμεσα στα pit. Ο Max Verstappen μπορεί να πέρασε και πάλι στην πρώτη θέση είδε όμως τον μεγάλο του αντίπαλο Carlos Sainz να έχει το πλεονέκτημα καθώς θα είχε φρέσκα ελαστικά στην F1-75.
Πάμε από την αρχή
Με τις διαφορές να έχουν ψαλιδιστεί λόγω του αυτοκινήτου ασφαλείας, ο αγώνας εξελλισόταν σε θρίλερ. Με το που αποχώρησε το αυτοκίνητο ασφαλείας ο Max Verstappen προσπάθησε να βγάλει τον Carlos Sainz εκτός ζώνης DRS. Αυτό δεν ήταν εύκολο καθώς ο Ισπανός είχε κατά 6 γύρους πιο φρέσκα ελαστικά στο μονοθέσιο του.
Με τη διαφορά να κυμαίνεται κοντά στο ένα δευτερόλεπτο η μάχη για τη νίκη είχε ανάψει για τα καλά. Ο Verstappen κατάφερνε να αντέξει στις επιθέσεις του Sainz, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ανοίξει τη διαφορά του. Στις πιο πίσω θέσεις η Mercedes είχε στην τρίτη θέση τον Lewis Hamilton με τον George Russell να βρίσκεται στην τέταρτη θέση.
Ο Charles Leclerc ο οποίος ξεκινούσε από την 19η θέση είχε βρεθεί στην πέμπτη θέση προσπερνώντας τις Alpine των Esteban Ocon και Alonso.
Αντέχοντας υπό πίεση
Ο Max Verstappen προσπαθούσε να κρατήσει την πρωτοπορία με κάθε τρόπο, ώστε να πάρει την έκτη φετινή του νίκη. Στον αντίποδα ο Carlos Sainz ήθελε με τη σειρά του να πετύχει την πρώτη του νίκη με την ιταλική ομάδα για αυτό και συνέχισε να τον πιέζει ασφυκτικά. Τελικά ο μεγάλος κερδισμένος ήταν ο Max Verstappen με τον Ολλανδό να είναι αλάνθαστος και να παίρνει μια σημαντική νίκη για τον ίδιο και για τη Red Bull.
Ο Carlos Sainz δεν μπόρεσε να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου, ωστόσο πάλεψε μέχρι το τέλος. Η δεύτερη θέση που κατέκτησε στον Καναδά έδωσε σημαντικούς βαθμούς στην ιταλική ομάδα. Την τριάδα συμπλήρωσε ο Lewis Hamilton, με τον Βρετανό να κάνει την καλύτερη φετινή του εμφάνιση με την Mercedes.
Το πολύ καλό αποτέλεσμα για την Mercedes ολοκλήρωσε ο George Russell με τον Βρετανό να ολοκληρώνει τον αγώνα στην τέταρτη θέση. Στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο Charles Leclerc με τον Μονεγάσκο να καρπώνεται σημαντικούς βαθμούς αν αναλογιστούμε πως εκκινούσε από την 19η θέση.
Στην έκτη θέση βρέθηκε o Esteban Ocon με τον teammate του Fernando Alonso να ολοκληρώνει το Grand Prix Καναδά στην έβδομη θέση. Ο Valtteri Bottas βρέθηκε στην όγδοη θέση, με τον Φινλανδό να κάνει έναν αξιόλογο αγώνα με την Alfa Romeo.
O teammate του στην Alfa Romeo Zhou Guanyu ολοκλήρωσε τον αγώνα στην ένατη θέση, με τον Lance Stroll να κλείνει την δεκάδα με την Aston Martin.
Επόμενος σταθμός της Formula 1 είναι το Grand Prix Αγγλίας το οποίο διεξάγεται στις 1-3 Ιουλίου._ Γ. Τ.
Υπήρξε ένα θέμα με τα ελαστικά, στο τέλος.
Ο Charles Leclerc μπήκε στον 42ο γύρο (28 γύρους πριν από το τέλος) και έβαλε τα "κίτρινα" (μέση γόμα από τις τρεις διαθέσιμες). Ήταν ένα ρίσκο για την Ferrari, για το αν θα τον κρατούσαν μέχρι τέλους. Αντίθετα ο Verstapen που μπήκε μετά τον Leclerc, αλλά πολύ περισσότερο ο Sainz που μπήκε 6 γύρους μετά τον Ολλανδό, έβαλαν τα "άσπρα" λάστιχα (σκληρή γόμα)!
Ειδικά για τον Sainz ήταν ακατανόητο, καθώς έπρεπε να πιέσει για να περάσει τον Verstapen γνωρίζοντας στην Ferrari ότι ο μεγάλος αντίπαλος είχε επιλέξει την σκληρή γόμα. Έπρεπε λοιπόν, κατά την άποψή μου να του βάλουν κι αυτουνού τα κίτρινα. Η μόνη λογική εξήγηση να μην βάλει κίτρινα ήταν επειδή ξεκίνησε τον αγώνα με κίτρινα και δεν υπήρχε άλλα διαθέσιμα. Κομμάτι δύσκολο όμως. Ο Verstapen και ο Sainz έκαναν δύο αλλαγές: Ξεκίνησαν με μέση γόμα και μετά έβαλαν και τις δύο φορές τα "άσπρα".
Να συνυπολογίσουμε στην νίκη του Verstapen ότι ο Sainz είχε DRS, ενώ ο Ολλανδός όχι. Επί σειρά γύρων λοιπόν ο Ισπανός ήταν κολλημένος πίσω του, με διαφορές κάτω του 1 sec (από 0.4 έως 0.8), ωστόσο δεν κατάφερε να τον περάσει.
ΑποστόληςΑ έγραψε:Υπήρξε ένα θέμα με τα ελαστικά, στο τέλος.
Ο Charles Leclerc μπήκε στον 42ο γύρο (28 γύρους πριν από το τέλος) και έβαλε τα "κίτρινα" (μέση γόμα από τις τρεις διαθέσιμες). Ήταν ένα ρίσκο για την Ferrari, για το αν θα τον κρατούσαν μέχρι τέλους. Αντίθετα ο Verstapen που μπήκε μετά τον Leclerc, αλλά πολύ περισσότερο ο Sainz που μπήκε 6 γύρους μετά τον Ολλανδό, έβαλαν τα "άσπρα" λάστιχα (σκληρή γόμα)!
Ειδικά για τον Sainz ήταν ακατανόητο, καθώς έπρεπε να πιέσει για να περάσει τον Verstapen γνωρίζοντας στην Ferrari ότι ο μεγάλος αντίπαλος είχε επιλέξει την σκληρή γόμα. Έπρεπε λοιπόν, κατά την άποψή μου να του βάλουν κι αυτουνού τα κίτρινα. Η μόνη λογική εξήγηση να μην βάλει κίτρινα ήταν επειδή ξεκίνησε τον αγώνα με κίτρινα και δεν υπήρχε άλλα διαθέσιμα. Κομμάτι δύσκολο όμως. Ο Verstapen και ο Sainz έκαναν δύο αλλαγές: Ξεκίνησαν με μέση γόμα και μετά έβαλαν και τις δύο φορές τα "άσπρα".
Να συνυπολογίσουμε στην νίκη του Verstapen ότι ο Sainz είχε DRS, ενώ ο Ολλανδός όχι. Επί σειρά γύρων λοιπόν ο Ισπανός ήταν κολλημένος πίσω του, με διαφορές κάτω του 1 sec (από 0.4 έως 0.8), ωστόσο δεν κατάφερε να τον περάσει.
Για το τελευταίο stint αμφότεροι οι οδηγοί της Φεράρι είχαν ξεμείνει από νέα μεσαία ελαστικά. Είχαν αρκετά μαλακά και από ένα σετ σκληρών. Τα μαλακά δεν είχαν δοκιμαστεί καθόλου σε προσομοίωση αγώνα, ένεκα της βροχής των προηγούμενων περιόδων, και ο κατασκευαστής πρότεινε 17-22 γύρους σε πλήρες φορτίο καυσίμων. Τα μαλακά τα δοκίμασαν στον Λεκλέρκ, που είχε περιθώριο να ρισκάρει για τους πόντους ενώ στον Σάινθ έκριναν ότι μια, κατά 6 γύρους πιο καινούρια, σκληρή γόμα θα αρκούσε για να σιγουρέψει την 2η θέση και ίσως και να πλησιάσει τον Φερστάπεν. Εκ των υστέρων, χάρις και στο αυτοκίνητο ασφαλείας, που κράτησε περισσότερο από ότι υπολόγιζαν όλοι (περίμεναν ότι θα έμπαινε μέσα κάποιους γύρους νωρίτερα), τα μαλακά του Λεκλέρκ μπόρεσαν να αντέξουν 29(!) γύρους αλλά δεν ήταν σίγουρο εκείνη τη στιγμή... Και αν κάτι απεχθάνονται οι ομάδες περισσότερο από τον ανταγωνισμό των teammate είναι το διπλό ρίσκο της εγκατάλειψης και έτσι ήταν αναμενόμενο ότι στον Σάινθ θα πήγαιναν συντηρητικά. Επίσης υπέθεταν ότι οι δυο γόμες δεν θα είχαν συγκλονιστικές διαφορές στο τέλος του αγώνα: O Σάινθ, αν και με τα σκληρά, έγραψε ταχύτερο γύρο, ενώ το παράθυρο λειτουργίας τους "έκλεισε" στον 63ο γύρο, μόλις έναν παραπάνω από τα μαλακά του Λεκλέρκ.
Στην πίστα του Silverstone θα πραγματοποιηθεί το Grand Prix Μεγάλης Βρετανίας, με τη Formula 1 να επιστρέφει στην Ευρώπη μετά τους διαδοχικούς αγώνες στο Αζερμπαϊτζάν και τον Καναδά.
H Formula 1 επιστρέφει το τριήμερο 1-3 Ιουλίου στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Silverstone της Αγγλίας για το Grand Prix Μεγάλης Βρετανίας. Ο δέκατος γύρος της χρονιάς αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς όλα είναι ακόμη ρευστά όσον αφορά την εξέλιξη του φετινού πρωταθλήματος.
Το Silverstone αποτελεί μια από τις αγαπημένες οδηγικές προκλήσεις των πιλότων, για αυτό και όλοι τους θέλουν να αποδώσουν τα μέγιστα μπροστά στους Βρετανούς φίλους του αθλήματος.
Οι κερκίδες θα είναι ασφυκτικά γεμάτες με τα εισιτήρια σύμφωνα με τους διοργανωτές να έχουν πωληθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Οι 140.000 θεατές που θα βρεθούν στην πίστα αναμφίβολα θα δημιουργήσουν μοναδική ατμόσφαιρα.
Η πίστα του Silverstone
Το Silverstone αποτελεί μια ιστορική πίστα για τη Formula 1. To Grand Prix Μεγάλης Βρετανίας βρίσκεται κάθε χρόνο στο καλεντάρι της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού από το 1987, ενώ η παρούσα χάραξη χρησιμοποιείται από το 2010. Η συγκεκριμένη πίστα δοκιμάζει κάθε πτυχή της απόδοσης ενός μονοθεσίου, απαιτώντας υψηλή κάθετη δύναμη, άφθονη ισχύ και ροπή από τον κινητήρα.
Με το Silverstone να διαθέτει έναν από τους υψηλότερους μέσους όρους ταχύτητας διέλευσης από την κορυφή των στροφών, οι απαιτήσεις από τα ελαστικά είναι ταυτόχρονα μεγάλες. Ωστόσο ο φετινός αγώνας μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικός καθώς τα νέα μονοθέσια μπορεί να δημιουργήσουν νέες συνθήκες. Η συγκεκριμένη πίστα έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό απόστασης στο γύρο με τέρμα γκάζι (81%), με τους πιλότους να φρενάρουν έντονα σε μόνο τρεις ζώνες.
Οι στροφές Copse και η ακολουθία στροφών Maggots, Becketts, Chapel, αποτελούν κάποιες από τις διάσημες στροφές του Βρετανικού Grand Prix.
Η μάχη των αναβαθμίσεων
Τα περισσότερα εργοστάσια των ομάδων εδρεύουν στην Αγγλία και για αυτό θα δούμε αρκετές αναβαθμίσεις στο Silverstone. Η Red Bull στοχεύει με τις αναβαθμίσεις που θα φέρει να εξοικονομήσει βάρος από το μονοθέσιο της. Η RB18 εκτιμάται ότι απέχει 4-5 κιλά μακριά από το στόχο των 798 κιλών που είναι το ελάχιστο βάρος που έχει θέσει η FIA.
Στο στρατόπεδο της Ferrari, άπαντες έχουν επικεντρωθεί στις αεροδυναμικές βελτιώσεις στην F1-75. Η ιταλική ομάδα θα φέρει στο Βρετανικό GP μία πίσω πτέρυγα που ελπίζει να της χαρίσει ακόμη περισσότερη ταχύτητα αλλά και να βελτιώσει το πως το μονοθέσιο συμπεριφέρεται στα ελαστικά της Pirelli. H Mercedes θα φέρει αρκετές αναβαθμίσεις στο Silverstone. Τροποποιήσεις θα υπάρχουν στην αεροδυναμική αναβάθμιση που παρουσιάστηκε στην πίσω ανάρτηση στον Καναδά, βελτιώσεις στο κάτω μέρος του δαπέδου καθώς και μια ελαφρύτερη εμπρός αεροτομή αναμένεται να ευνοήσουν περισσότερο τα χαρακτηριστικά της W13.
Η Alpine δεν σταματά τις αναβαθμίσεις στο μονοθέσιο της, ως εκ τούτου στο Silverstone θα δούμε ένα αναβαθμισμένο δάπεδο στην ΑΜ22. Η Aston Martin είχε παρουσιάσει τις τελευταίες αναβαθμίσεις στο GP της Βαρκελώνης, για αυτό και η βρετανική ομάδα αναμένεται να φέρει αναβαθμίσεις που θα την βοηθήσουν στις πίστες οι οποίες έχουν γρήγορη χάραξη όπως είναι αυτή του Silverstone.
Η Williams, με τις αναβαθμίσεις που θα παρουσιάσει στο Silverstone ευελπιστεί να βελτιώσει την ισορροπία πρόσφυσης μεταξύ των δύο αξόνων. Ωστόσο και οι δύο πιλότοι της ομάδας δεν γνωρίζουν αν αυτές θα είναι αρκετές ώστε να λύσουν το πρόβλημα που υπάρχει.
Ποιος θα σταματήσει τον Max Verstappen;
Ο Max Verstappen βρίσκεται σε καταπληκτική φόρμα καθώς έχει κερδίσει τους έξι από τους εννέα αγώνες που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα. Ο Ολλανδός πρωταθλητής έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις ευκαιρίες που του έχουν παρουσιαστεί και σε συνδυασμό με την εξαιρετική του οδήγηση έχει “χτίσει” μια ικανοποιητική διαφορά από τους διώκτες του.
Ο Charles Leclerc στον αντίποδα έχει εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση αλλά η αξιοπιστία της Ferrari τον έχει προδώσει δύο φορές. Ο οδηγός της Ferrari πρέπει να ανεβάσει στροφές και να πιέσει για νίκες, αν θέλει να καλύψει τη διαφορά στην κορυφή του πρωταθλήματος οδηγών. Ωστόσο δεν θα πρέπει να βγάλουμε από την εξίσωση της νίκης στο Βρετανικό GP τους Sergio Perez και Carlos Sainz. Αμφότεροι θα παλέψουν στην πίστα του Silverstone ώστε να είναι αυτοί που θα πανηγυρίσουν στο τέλος.
Ακόμη ένας πιλότος που πρέπει να μας απασχολήσει είναι ο Lewis Hamilton. Ο Βρετανός πιλότος έχει κερδίσει οκτώ φορές το Βρετανικό Grand Prix και αν μη τι άλλο θέλει να βρεθεί και πάλι στο πολυπόθητο πρώτο σκαλί του βάθρου.
Από την σκοπιά των ελαστικών
Η Pirelli επέλεξε για το Βρετανικό Grand Prix να φέρει τις σκληρές γόμες της γκάμας C1, C2 και C3. Οι εξαιρετικά γρήγορες στροφές, όπως το σύμπλεγμα Maggotts και Becketts, δεν είναι η μόνη πρόκληση που έχει να προσφέρει το Silverstone, ακόμη ένα σημαντικό ερωτηματικό αποτελεί ο καιρός, ο οποίος είναι εξαιρετικά ευμετάβλητος.
Με δεδομένο πως φέτος οι ομάδες αλλά και η Pirelli δεν έχουν κανένα στοιχείο που να αφορά τα ελαστικά, ενδέχεται να δούμε διαφορετικές στρατηγικές. Ο επικεφαλής της Pirelli Motorsport, Mario Isola ανέφερε σχετικά με το GP Μεγάλης Βρετανίας πως “Οι φετινοί τεχνικοί κανονισμοί, έχουν επιτρέψει στους πιλότους να μπορούν να μένουν κοντά στο προπορευόμενο μονοθέσιο για αρκετό χρονικό διάστημα, συμβάλλοντας στην αύξηση των προσπερασμάτων. Τα ελαστικά μας έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν λιγότερη υπερθέρμανση, μεγαλύτερη σταθερότητα και αυξημένη πρόσφυση μέσα σε ένα ευρύτερο παράθυρο λειτουργίας. Θέλουμε να δούμε πως αυτά θα λειτουργήσουν σε μια από τις πιο δύσκολες πίστες για τα ελαστικά της χρονιάς”._ Γ. Τ.
Το πρόγραμμα του GP Μεγάλης Βρετανίας θα μεταδίδεται ζωντανά από την ΕΡΤ, την Cosmote TV Sport5HD και μέσα από την πλατφόρμα F1 TV Pro.
Πρόγραμμα Lenovo British Grand Prix (ώρες Ελλάδας)
Formula 1 – GP Μεγάλης Βρετανίας: Ταχύτερος o Valtteri Bottas στο FP1
4ΤΡΟΧΟΙ - Γιάννης Τσινάβος
O Valtteri Bottas ήταν ο ταχύτερος οδηγός στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών στο Grand Prix Μεγάλης Βρετανίας.
Ο καιρός ως είθισται στο Grand Prix Μεγάλης Βρετανίας είναι ο βασικός πρωταγωνιστής και αυτό συνέβη και στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών. Ταχύτερος όλων στην πίστα του Silverstone ήταν ο Valtteri Bottas με την Alfa Romeo, όντας ταχύτερος κατά μισό δευτερόλεπτο από τον Lewis Hamilton.
Πώς κύλησε το FP1
Η βροχή έκανε την εμφάνιση της με το καλημέρα στο Silverstone, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες των πιλότων. Στα πρώτα λεπτά της διαδικασίας οι περισσότεροι οδηγοί τοποθέτησαν τα ενδιάμεσα ελαστικά της Pirelli ώστε να δουν σε τι κατάσταση βρίσκεται η πίστα.
Με την βροχή να δυναμώνει, οι περισσότεροι πιλότοι προτίμησαν να μείνουν στα pits καθώς οι συνθήκες που επικρατούσαν ήταν αρκετά δύσκολες. Στα πρώτα είκοσι λεπτά στο FP1 δεν είχαμε έντονη δράση καθώς οι ομάδες δεν ήθελαν να ρισκάρουν κάποια έξοδο που θα οδηγούσε σε μηχανική βλάβη.
Ο Carlos Sainz με την F1-75 ήταν στην κορυφή της κατάταξης με χρόνο 1:42.967, ενώ μόλις 9 οδηγοί είχαν συμπληρώσει χρονομετρημένη προσπάθεια. Καθώς περνούσαν τα λεπτά για την λήξη της διαδικασίας η πίστα άρχισε να στεγνώνει.
Με δώδεκα λεπτά να απομένουν ο Lewis Hamilton τοποθέτησε στην W13 τα μαλακά ελαστικά της Pirelli ώστε να σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο και να βρεθεί αυτός στην κορυφή των χρόνων.
Το παράδειγμα του Βρετανού ακολούθησαν οι περισσότεροι πιλότοι χωρίς ωστόσο να βιάζονται να σημειώσουν κάποιο χρόνο. Ταχύτερος όλων στο FP1 τελικά αναδείχθηκε ο Valtteri Bottas, με τον Φινλανδό να πετυχαίνει τον ταχύτερο χρόνο του με τα ενδιάμεσα ελαστικά. Πίσω του στη δεύτερη θέση τελικά βρέθηκε ο Lewis Hamilton που φυσικά αποθεώθηκε από το βρετανικό κοινό. Στην τρίτη θέση ολοκλήρωσε τις προσπάθειες του ο Carlos Sainz της Ferrari.
Στην τέταρτη θέση στο FP1 βρέθηκε ο Charles Leclerc, με τον Mick Schumacher να συμπληρώνει την πεντάδα. Στην έκτη θέση πολύ μακριά από την κορυφή ολοκλήρωσε την προσπάθεια του ο Zhou Guanyu με τη δεύτερη Alfa Romeo.
Στην έβδομη θέση στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών στο Grand Prix Μεγάλης Βρετανίας βρέθηκε ο Kevin Magnussen με την Haas, με τον Lance Stroll να τερματίζει στην όγδοη θέση.
Στην ένατη θέση βρέθηκε ο Yuki Tsunoda με την Alpha Tauri, με τον Sebastian Vettel να κλείνει την δεκάδα με την Aston Martin.
Η συνέχεια στο Grand Prix Μεγάλης Βρετανίας θα δοθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδας, όπου θα διεξαχθεί η δεύτερη περίοδος ελεύθερων δοκιμών._ Γ. Τ.
Formula 1 – GP Μεγάλης Βρετανίας: Αντεπίθεση του Carlos Sainz στο FP2
4ΤΡΟΧΟΙ - Γιάννης Τσινάβος
O Carlos Sainz κατάφερε να σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο στη δεύτερη περίοδο ελεύθερων δοκιμών στο GP Μεγάλης Βρετανίας, με τους Lewis Hamilton και Lando Norris να ακολουθούν.
Η δεύτερη περίοδος ελεύθερων δοκιμών στο Grand Prix Μεγάλης Βρετανίας είχε ως πρωταγωνιστή τον Carlos Sainz με τον Ισπανό να ολοκληρώνει το FP2 στην πρώτη θέση, πίσω του βρέθηκαν οι Lewis Hamilton και Lando Norris.
Πώς κύλησε το FP2
Σχεδόν όλα τα μονοθέσια βγήκαν άμεσα στην πίστα για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος, καθώς στο FP1 λόγω των καιρικών συνθηκών οι ομάδες δεν μπόρεσαν να μαζέψουν τα απαραίτητα δεδομένα που αναζητούσαν.
Στα πρώτα λεπτά της διαδικασίας οι δύο Ferrari ήταν στην κορυφή των χρόνων με τον Charles Leclerc να βρίσκεται μπροστά από τον teammate του Carlos Sainz. Λίγα λεπτά αργότερα το δίδυμο της Scuderia χώρισε ο πρωταθλητής Max Verstappen. Ο Ολλανδός κατάφερε να φέρει την RB18 στη δεύτερη θέση.
Έχοντας φτάσει λίγο πριν τα μισά της δεύτερης περιόδου ελεύθερων δοκιμών στο Silverstone, ο Charles Leclerc ήταν αυτός που με χρόνο 1:29.462 ήταν στην κορυφή της κατάταξης. Μόλις 81 χιλιοστά πίσω του ήταν ο teammate του Carlos Sainz, ο οποίος είχε καταφέρει εκ νέου να ανέβει στη δεύτερη θέση. Στην τρίτη θέση σχεδόν μισό δευτερόλεπτο ακολουθούσε ο Max Verstappen με την Red Bull.
Αυτό όμως σύντομα θα άλλαζε καθώς ο Lando Norris λίγο πριν συμπληρωθούν τα τριάντα λεπτά στο FP2, τοποθέτησε τη μαλακή γόμα της Pirelli, ανεβαίνοντας με τη McLaren στην πρώτη θέση. Το παράδειγμα του Βρετανού όσον αφορά τα ελαστικά μιμήθηκαν άπαντες με τις Ferrari να προσπαθούν και πάλι να ηγηθούν των χρόνων βάζοντας τη μαλακή γόμα και στα δύο μονοθέσια της.
Όπερ και εγένετο, ο Carlos Sainz με τα μαλακά ελαστικά της Pirelli σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο σταματώντας το ρολόι στο 1:29.014. Ο Lando Norris με τη McLaren υποχώρησε στη δεύτερη θέση, με τον Charles Leclerc να κλείνει την τριάδα.
Με λιγότερο από είκοσι λεπτά να απομένουν για την ολοκλήρωση του FP2, οι περισσότεροι πιλότοι μπήκαν στα pits ώστε να βάλουν ακόμη ένα φρέσκο σετ μαλακών ελαστικών, ώστε να βελτιώσουν τους χρόνους τους. Ο Carlos Sainz ο οποίος ήταν ένας από αυτούς, κατάφερε να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τον χρόνο του ανοίγωντας τη διαφορά από τους υπόλοιπους.
Ο Lewis Hamilton κατάφερε να ανέβει με την W13 στη δεύτερη θέση δείχνοντας πως η Mercedes μπορεί να κυνηγήσει κάτι καλό στο Βρετανικό Grand Prix. Την τριάδα συμπλήρωσε ο Lando Norris με τη McLaren.
Στα τελευταία δέκα λεπτά της διαδικασίας είδαμε τους περισσότερους πιλότους να πραγματοποιούν προσομοίωση αγώνα τοποθετώντας στα μονοθέσια τους τη μεσαία γόμα της Pirelli. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποια βελτίωση στους χρόνους των πρωτοπόρων. Ως εκ τούτου ο Carlos Sainz ολοκλήρωσε το FP2 στην πρώτη θέση έχοντας πίσω του, τους Lewis Hamilton και Lando Norris.
Στη τέταρτη θέση βρέθηκε ο Max Verstappen με τον Charles Leclerc να κλείνει την πεντάδα. Στην έκτη θέση ολοκλήρωσε το FP2 ο Fernando Alonso με τον Ισπανό να δείχνει για ακόμα μία φορά πως η Alpine έχει ανταγωνιστικό ρυθμό.
Στην έβδομη θέση τερμάτισε ο Sergio Perez με τον Μεξικανό πιλότο της Red Bull να μην μπορεί να βρει τα πατήματά του. Μία θέση πιο πίσω στην όγδοη βρέθηκε ο George Russel της Mercedes.
Στην ένατη θέση συναντάμε τον Daniel Ricciardo με τη δεύτερη McLaren, με τον Lance Stroll να συμπληρώνει την δεκάδα.
Η συνέχεια στο Grand Prix Μεγάλης Βρετανίας θα δοθεί αύριο στις 14:00 ώρα Ελλάδας, όπου θα διεξαχθεί η τρίτη περίοδος ελεύθερων δοκιμών._ Γ. Τ.