επιτελους, υπογραφηκε το ΠΔ, για να ειμαι ειλικρινης το περιμενα ακομη πιο αργα
οπως και ναχει ειναι αλλη μια σημαντικη ενεργεια του Ιβαν στην κατευθυνση της ισχυροποιησης του συλλογου
τωρα για τις αρχαιολογικες ανασκαφες ξερω τα εξης
(δεν εχω ασχοληθει προσφατα, οποτε τα γραφω με καθε επιφυλαξη, μπορει να εχουν αλλαξει προς το χειροτερο

)
Σε περίπτωση που από τους όρους δόμησης απαιτείται έγκριση από την αρχαιολογία, θα πρέπει να καταθέσεις στην αρχαιολογία κάτοψη υπογείου, θεμελίων και τομή. Αυτά γίνονται πριν καταθέσεις φάκελο για την άδεια.
Αν η περιοχή δεν είναι ιδιαίτερα "κρίσιμη" η υπηρεσία θα σου δώσει έγκριση την οποία υποβάλλεις μαζί με το φάκελο της άδειας.
Αν όμως η περιοχή είναι "κρίσιμη" πχ έχουν βρεθεί αρχαία σε γειτονικά οικόπεδα κλπ, τότε η αρχαιολογία θα ζητήσει να γίνουν διερευνητικές τομές.
Η υπηρεσία δε μπορεί να εγγυηθεί από πριν για τη σπουδαιότητα των ευρημάτων.
Ο αριθμός των τομών καθορίζεται από την υπηρεσία. Η διαδικασία γίνεται πριν τις εκσκαφές (γιατί για να φτάσεις στις εκσκαφές χρειάζεσαι άδεια και για την άδεια χρειάζεσαι την έγκριση της αρχαιολογίας).
Καθορίζεται δηλαδή συγκεκριμένη ημερομηνία και με έξοδα του ιδιοκτήτη γίνονται διερευνητικές τομές.
Αν δε βρεθεί τίποτα, τότε σου δίνουν την έγκριση και προχωράς για την έκδοση οικοδομικής άδειας.
Αν όμως βρουν έστω κάτι, τότε ο αρχαιολόγος που παρίσταται θα ζητήσει ολική εκσκαφή από ειδικευμένο συνεργείο.
Σε αυτήν την περίπτωση γίνονται τα εξής:
α) Αναλαμβάνει την εκσκαφή η υπηρεσία που σημαίνει οτι...ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι!
β) Αναλαμβάνει ο ιδιοκτήτης με δικά του έξοδα την εκσκαφή. Αλλά προσοχή: με το "ειδικευμένο" συνεργείο της υπηρεσίας ,το οποίο παει με τους δικους του ρυθμους και οσο παει .......θα πληρωνεις.
Αν υποθέσουμε τώρα οτι γίνεται η συνολική εκσκαφή (ένα εξάμηνο το λιγότερο) και τα ευρήματα είναι μικρής σημασίας, τότε απομακρύνονται (σε μουσεία κλπ) και σου δίνουν επιτέλους την έγκριση για να προχωρήσεις σε άδεια.
Αν όμως βρεθεί κάτι σημαντικό τότε γίνεται υποχρεωτική απαλλοτρίωση

...για την οποια περιμενεις χρονια, αν γινει κι ολας.
Στα 20 χρονια υπαρχει υποχρεωτικη αρση της απαλλοτριωσης οποτε το κλεινεις , το πουλας και το ξεφορτωνεσαι