+1926. Όλη η ουσία στο bold.vs40 έγραψε:Εγώ δεν κοιτώ τόσο αν πήρα τον τάδε για 1ο ή για αλλαγή. Όλοι κρίνονται, δουλεύουν, βελτιώνονται ή όχι. Ο Πασχαλάκης δεν ήταν ο 1ος και την κατέκτησε τη θέση. Ο Λύρατζης φέτος το ίδιο και ας φέρανε Σάστρε το Γενάρη. Ο ΠΑΟΚ βλέπω ότι θα επιχειρήσει μια σημαντική ανανέωση. Εγώ είμαι πολύ υπέρ του να πέσει ο Μ.Ο ηλικίας, δεν αλλάζω τη φιλοσοφία που έχω για το ποδόσφαιρο, που τυχαίνει να ταυτίζεται με του Μπότο. Δε θα κάνω κωλοτούμπα αν δεν πάμε καλά, γιατί στο ποδόσφαιρο παίζει ρόλο και το μπάτζετ που διαθέτεις.
Σήμερα αν θέλουν να πάνε για πρωταθλητισμό με νέους γίνεται; Φυσικά γίνεται, θεωριτικά. Ο Άγιαξ πάει για Ευρωπαϊκά με μικρούς, ο ΠΑΟΚ δε μπορεί να σταθεί στο γελοίο επίπεδο της λίγκας μας; Το κρίσιμο ερώτημα είναι το πώς κάνεις πρωταθλητισμό με νέους ποδοσφαιριστές. Η απάντηση έγκειται στην ποιότητα, στο current ability των παικτών που θα φέρεις (fm όρος). Αν πάρεις Γιασεμάκη και περιμένεις να σου βγει παικταράς είναι διαφορετικό από το να αγοράσεις ένα τοπ ταλέντο και σκάσεις 5εκ. Ουσιαστικά χρειάζεται μεγάλη επένδυση από τη διοίκηση. Αυτό για μένα πρέπει να γίνεται συνεχώς, να πουλάς 15-20εκ τον Τζόλη και να αγοράζεις 3-4 παίκτες με 5εκ έκαστος, κ.ο.κ. Δεν πρέπει να αφήνεις την ομάδα δίχως νιάτα και δίχως παίκτες/μετοχές. Σε αυτό δεν αρκούν οι ακαδημίες.
Αυτό που μάλλον θα γίνει όμως φέτος είναι η αγορά παικτών με πιο χαμηλό current ability, γιατί δεν υπάρχει ΤΟΣΟ χρήμα. Να δουλέψουν με τον εξαιρετικό Λουτσέσκου, ώστε να φτάσουν εκεί που πρέπει για το καλοκαίρι του 2023. Εκεί που λήγουν τα συμβόλαια των Καντουρί, Ολιβέιρα, Κούρτιτς κ.λπ, όπου θα περάσουμε σε μια ακόμη σημαντική μεταγραφική περίοδο που δε θα θέλει πλέον πολλές κινήσεις. Δηλαδή αγοράζεις σήμερα τον ''Οκκά'' με 1εκ, τον ψήνεις 1 έτος, όπως και έγινε τότε, και την επόμενη χρονιά είναι παίκτης των 4-5εκ αλλά τράνσφερ, παίκτης για πρωταθλητισμό. Αυτή τη μαγιά πρέπει να χτίσει φέτος ο ΠΑΟΚ και αυτός θα πρέπει να είναι ο ρεαλιστικός στόχος. Δε γίνεται να πάμε για πρωτάθλημα.
Αν γίνουν προσεκτικές κινήσεις, μπορούμε να πάρουμε την πολύτιμη 2η θέση, γιατί θα έχουμε πολλούς αγώνες, το πλεονέκτημα του καλύτερου προπονητή και φυσικά μια πιο σταθερή διοίκη που διαθέτει μεγαλύτερο μπάτζετ από τους υπόλοιπους, ενώ μπορεί να βοηθήσει και το Γενάρη, αν χρειαστεί, με 1-2 προσθήκες.
Το θέμα είναι το βλέπει και η διοίκηση έτσι;
Έχει κάποιο, έστω αόριστο, τριετές/διετές/κτλ. πλάνο αναδόμησης;
Είναι ικανή (& πρόθυμη) να το επικοινωνήσει προς τα έξω;
Και κυρίως, είμαστε εμείς οι ίδιοι έτοιμοι να αποδεχτούμε κάτι που να μην μας αρέσει;
Πιστεύω ένα 50% της γκρίνιας που ακούμε κάθε χρονιά πηγάζει από την αποτυχημένη επικοινωνία & προσδιορισμό των στόχων. Αν στο μυαλό μας ο ΠΑΟΚ (οφείλει να) χτίζει πρωταθληματική ομάδα, ενώ η διοίκηση αποφάσισε να τον βλέπει ως μεσογειακό Άγιαξ/Μίντιλαντ και ένα ανερχόμενο selling club που διεκδικεί πορείες στην Ευρώπη, 2η θέση και κάνα Κυπελλάκι στο όνομα της αυτάρκειας, θα περάσουμε μαύρες ημέρες. Ο Κροάτης στο δεύτερο σενάριο είναι ταμάμ, στο πρώτο στοίχημα. Συγνώμη για το off-topic.