Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Απομένουν τρία εισιτήρια, για να συμπληρωθούν οι 32 ομάδες.
Ένα από τα μπαράζ της UEFA: Ουαλία ή Ουκρανία/Σκωτία, ένα από το μπαράζ διηπειρωτικού AFC - CONMEBOL: Περού ή Αυστραλία/ΗΑΕ και τελευταίο από το μπαράζ του διηπειρωτικού CONCACAF - OFC: Κόστα Ρίκα ή Νέα Ζηλανδία.
Η Χόφενχαϊμ θα μποϊκοτάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ
«Στο πρόσφατο παρελθόν, καλύψαμε σημαντικά ποδοσφαιρικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο με τα λόγια και τις εικόνες μας. Επικεντρωθήκαμε στους παίκτες που εκπροσωπούσαν τη χώρα τους και την Χόφενχαϊμ. Φέτος, δεν θα καλύψουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ»
Μουντιάλ 2022: Οι 32 αποστολές των εθνικών ομάδων
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΡΑΤΣΟΣ
15.11.2022 |
Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 αρχίζει στις 20 Νοεμβρίου και οι 32 ομάδες έχουν αποστείλλει ήδη στη FIFA τις αποστολές τους για το μεγάλο ραντεβού του Κατάρ.
Οι 32 φιναλίστ της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 έχουν επιλέξει τους ποδοσφαιριστές που θα τα δώσουν όλα στο Κατάρ.
Ο κάθε ομοσπονδιακός εκλέκτορας είχε τη δυνατότητα να επιλέξει 26 ποδοσφαιριστές για πρώτη φορά. Η αύξηση κατά τρεις από τις συνήθεις 23μελείς αποστολές έγινε έπειτα από απαίτηση των ομάδων λόγω της απαιτητικής σεζόν με το τουρνουά να διεξάγεται Νοέμβριο και Δεκέμβριο και λόγω των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν λόγω Covid-19.
Η διαφοροποίηση αυτή δεν είναι μοναδική. Η παγκόσμια ομοσπονδία δεχόταν λίστες με προεπιλογές μεταξύ 35 και 55 ατόμων μέχρι τις 21 Οκτωβρίου και μέχρι τις 14 Νοεμβρίου οι χώρες έπρεπε να δώσουν την τελική λίστα με 23 έως 26 παίκτες.
Οι αποστολές δεν είναι τελικές με την κατάθεσή τους στη FIFA, αφού όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα να αντικαταστήσουν κάποιον παίκτη 24 ώρες πριν από το πρώτο παιχνίδι τους σε περίπτωση που τραυματιστεί ή ασθενήσει και δεν μπορεί να λάβει μέρος στο Μουντιάλ, κατόπιν εξέτασης και από τον αρχίατρο της FIFA.
Κατόπιν όλων αυτών, η διοργάνωση περιλαμβάνει 832 παίκτες και τα 64 παιχνίδια που θα δώσουν οι 32 ομάδες. Ιδού και οι αποστολές:
Τα νέα είναι δυσάρεστα για τον Κριστοφέρ Ενκουνκού, καθώς ο τραυματισμός του Γάλλου φορ της Λειψίας στην πρώτη προπόνηση στο Κλερφοντέν αποδείχθηκε σοβαρός και θα μείνει εκτός του τουρνουά στο Κατάρ.
Υψώνοντας τη φωνή για δικαιοσύνη: ο παίκτης που πήγε κόντρα σε μια κυβέρνηση και τη νίκησε
Ο Σαρντάρ Αζμούν στήριξε τις διαδηλώσεις στο Ιράν, φώναξε «ντροπή» για την κυβέρνηση της πατρίδας του και είδε να ασκούνται αφόρητες πιέσεις στον Κάρλος Κεϊρόζ να μην τον καλέσει στην αποστολή για το Μουντιάλ-Αυτός τους νίκησε, θα είναι στο Κατάρ!
«Λόγω των κανόνων της εθνικής ομάδας, δεν μας επιτρέπουν να πούμε τίποτα μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος προπονητικού μας καμπ, αλλά δεν μπορώ πλέον να ανεχτώ τη σιωπή.
Αν θέλουν να με κόψουν από την ομάδα είναι απλά μια θυσία για μια τρίχα σε μια Ιρανή γυναίκα. Δεν υπάρχει περίπτωση να διαγραφεί αυτή η ανάρτηση. Ντροπή σε όλους πόσο εύκολα δολοφονείτε ανθρώπους. Ζήτω οι Ιρανές γυναίκες».
Πόσο πιο δυνατά να το «φωνάξει». Πόσο πιο δυνατά να στείλει το μήνυμά του. Με όποιο κόστος. Ακόμα κι αν αυτή η συμπαράσταση στις γυναίκες της πατρίδας του, του κόστιζε τελικά την παρουσία του στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση.
Μίλησαν τόσοι, φώναξαν τόσοι με όσα συνέβησαν στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, μετά από μια δολοφονία μιας νεαρής γυναίκες που υπέστη βασανιστήρια από την αστυνομία ηθών επειδή μερικές τούφες από τα μαλλιά της έμειναν ακάλυπτες. Αυτό ήταν το έγκλημά της.
Ο Αζμούν αποφάσισε να μη σιωπήσει, δεν ήταν παρών ως φυσική παρουσία στις διαδηλώσεις που κατέκλυσαν τους δρόμους της πατρίδας του φωνάζοντας για το δικαίωμα στην ελευθερία, για την ισότητα κόντρα στον σκοταδισμό, αλλά θέλησε με τον τρόπο που μπορούσε να δείξει την συμπαράστασή του.
Το μήνυμά του ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 26 Σεπτεμβρίου. Δεν το διέγραψε. Ήθελε να είναι εκεί. «Έβαψε» το προφίλ του μαύρο σε ένδειξη πένθους. Ήταν (και) αυτή η ενέργειά του που τον έβαλε στη «μαύρη» λίστα όχι μόνο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας του, αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης επικοινώνησαν απευθείας με τον ομοσπονδιακό προπονητή και του ζήτησαν να μην συμπεριλάβει τον επιθετικό της Λεβερκούζεν στις κλήσεις του για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Ζήτησαν, επίσης, να συμπεριληφθεί στη λίστα του Πορτογάλου τεχνικού κανένας από τους διεθνείς ποδοσφαιριστές που έδειξαν, με όποιο τρόπο, τη συμπαράστασή του στους διαδηλωτές.
Λίγες ημέρες μετά την ανάρτηση του Αζμούν, αυτός και οι άλλοι διεθνείς βγήκαν στο αγωνιστικό χώρο της «Motion Invest Arena» στην Αυστρία, για το παιχνίδι με τη Σενεγάλη, φορώντας μαύρα μπουφάν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Ήθελαν έτσι να κρύψουν το εθνόσημο στις φανέλες τους... Σε αυτό το φιλικό ο άσος της Λεβερκούζεν σκόραρε. Δεν πανηγύρισε το γκολ...
Ο Κεϊρόζ επέστρεψε στον πάγκο της εθνικής ομάδας του Ιράν τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την παρουσία του στον πάγκο της Κολομβίας και της Αιγύπτου. Ήταν και πάλι τεχνικός των Ιρανών από το 2011 ως το 2019. Δεν είναι ένας... περαστικός, είναι ένας άνθρωπος που σέβονται άπαντες στη χώρα. Και σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς οι κυβερνητικές πιέσεις είχαν γίνει αφόρητες. Είχε γίνει γνωστό ότι θα ανακοίνωνε την αποστολή το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και το ανέβαλε. Στην αίθουσα Τύπου είχαν πάρει τις θέσεις τους οι δημοσιογράφοι, είχαν στηθεί τα μικρόφωνα, είχαν τοποθετηθεί οι τηλεοπτικές κάμερες και ο Κεϊρόζ δεν εμφανίστηκε...
Επίσημα, η ακύρωση της συνέντευξης Τύπου δεν δικαιολογήθηκε. Ωστόσο, τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ήταν αυτό το γεγονός ενδεικτικό των πιέσεων που δεχόταν ο Πορτογάλος μέχρι την ύστατη στιγμή. Τελικά, η αποστολή ανακοινώθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Ο Κεϊρόζ και η ιρανική Π.Ο. απάντησαν στην κυβέρνηση πως οποιαδήποτε εμπλοκή της θα έφερε κυρώσεις από τη FIFA. Και έτσι ο Αζμούν είναι ένας από τους 26 ποδοσφαιριστές που θα ταξιδέψουν συο Κατάρ. Προκάλεσε την κυβέρνηση και τη νίκησε. Ένα άνθρωπος αξιοθαύμαστος όχι μόνο για όσα κάνει μέσα στα γήπεδα, αλλά και για τη στάση του όταν μια κοινωνία δοκιμάζεται.
Δεν είναι αυτή η πρώτη φορά που ο Αζμούν πήγε κόντρα... Σε ηλικία 23 ετών ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα του Ιράν για χάρη της μητέρας του. Οι επικρίσεις ήταν έντονες επειδή δεν σκόραρε στο Μουντιάλ του 2018 κι αν ο ίδιος ήταν αρκετά δυνατός για να τις αντέξει, η μητέρα του είχε λυγίσει ακούγοντας άσχημα λόγια για τον γιο της.
«Η μητέρα μου είχε ξεπεράσει μια σοβαρή ασθένεια και ήμουν χαρούμενος. Δυστυχώς εξαιτίας των προσβολών κάποιων ανθρώπων, η κατάσταση της μητέρας μου χειροτέρεψε. Είμαι σε δύσκολη θέση και πρέπει να επιλέξω ανάμεσα στην εθνική ομάδα και στη μητέρα μου. Επιλέγω τη μητέρα μου» είπε τότε ο Αζμούν, ο οποίος χαρακτηριζόταν τότε ως «Ιρανός Μέσι».
Ήταν όταν είχε... συστηθεί στον ποδοσφαιρικό πλανήτη, το 2016, όταν φορώντας τη φανέλα της Ροστόβ έπαιξε κόντρα στη Μπάγερν στο Τσάμπιονς Λιγκ, πήρε μία πάσα από συμπαίκτη του κοντά στην περιοχή, συνέχισε αδειάζοντας τον Ζερόμ Μπόατενγκ και με εξαιρετικό τελείωμα έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Εκείνο το παγωμένο βράδυ η Ροστόβ είχε καταφέρει να νικήσει με 3-2 τους Βαυαρούς και ο Αζμούν είχε κάνει ήδη το... μπαμ που ήθελε.
Αν δικαίωσε τελικά αυτούς που τον συνέκριναν με τον Αργεντινό σούπερ σταρ ίσως λίγη σημασία να έχει για τον ίδιο. Από τη Ροστόβ πήγε στη Ρούμπιν Καζάν, μετά στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και τώρα στη Λεβερκούζεν. Δεν είναι κι άσχημα. Ίσα ίσα. Ακόμα κι αν δεν γράψει την ποδοσφαιρική ιστορία όπως θα την ήθελε, θα είναι αυτός που δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει πίσω για χάρη της μητέρας του, θα είναι αυτός που στήριξε μια κοινωνία που ζητούσε δικαιοσύνη, πήγε κόντρα σε μια κυβέρνηση και τη νίκησε...