Μάλιστα..
Ο Ανθιμος στον EXTRASPORT
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτατος κ. Ανθιμος, μίλησε στον EXTRASPORT για το θέμα που δημιουργήθηκε με την παρουσία των δύο ιερέων στην πρώτη επίσημη συγκέντρωση του ΠΑΟΚ, στο γήπεδο της Τούμπας.
Ο Παναγιώτατος ξεκαθάρισε πως δεν είναι δική του αρμοδιότητα η κλήση σε απολογία ή η τιμωρία των δύο ιερέων: "Υπάρχει μια παρεξήγηση, διότι κάποιοι δημοσιογράφοι – όχι μόνο του αθλητικού- είπαν κάποια λανθασμένα πράγματα. Πράγματι, οι δυο ιερείς βρέθηκαν στην Τούμπα, αλλά ανήκουν σε άλλες μητροπόλεις (ο ένας Κασσανδρείας ο άλλος ή Εδέσσης ή Βέροιας). Δεν τους γνωρίζω , δεν τους μίλησα, ούτε είπα τίποτα. Γράφτηκε πως τους κάλεσα να απολογηθούν. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο γιατί ανήκουν σε άλλη Μητρόπολη. Ωστόσο ο ιερέας ελέγχεται ή τιμωρείται για παραπτώματα που κάνει από τον μητροπολίτη της περιοχής που τα διέπραξε. Είναι όμως αρμοδιότητα του κάθε μητροπολίτη στον οποίο ανήκει να τους νουθετήσει. Ούτε τους είδα ούτε τους γνωρίζω. Μέχρι και το ΒΗΜΑ έγραψε πως ο Ανθιμος τους κάλεσε. Ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό και έκανα τη γραπτή δήλωση σήμερα".
Σε ό,τι έχει να κάνει με την στάση της Εκκλησίας απέναντι στο ποδόσφαιρο, ο κ. Ανθιμος σχολίασε: "Δεν είναι κακό που κάποιοι ιερείς βρέθηκαν σε γήπεδο. Ακόμα κι εγώ έχω παει σε αγιασμούς. Όταν είχε κάνει ο Αρης μια εκδήλωση παρουσία του Πατριάρχη, είχα κάνει ομιλία για τον ΠΑΟΚ και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε τότε. Είχα παει και στο γήπεδο για μια εκδήλωση. Δεν είναι καθόλου κακό. Η εικόνα, όμως, παρουσιάζει κόσμο που φωνάζει και στο κέντρο αυτής βρίσκεται και ένας ιερέας. Το έχω και σε κασέτα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι ακούγεται να λεει ο κόσμος μέσα στην κασέτα, ίσως και ο παπάς, δεν μπορώ να ξέρω. Ακούγονται ύβρεις κατά της πόλης του Πειραιά. Τέτοιες εκφράσεις και εναντίον μίας πόλης της πατρίδας μας, είναι πάρα πολύ βαρύ. Αλλιώς είναι να παμε στο γήπεδο και να πανηγυρίσουμε. Στις απρέπειες η συμμετοχή ιερέων – και κανενός – δεν πρέπει να υπάρχει".
Και συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης: "Οποιος θέλει να παει στο γήπεδο, μπορεί να παει. Στο εξωτερικό δεν υπάρχουν ύβρεις. Εχω δει παιχνίδια σημαντικά, έχω κάνει και προβλέψεις. Όταν παίζει κάποια ελληνική ομάδα εναντίον ξένων, την παρακολουθώ. Όπως και την εθνική. Αλλά μόνο από την τηλεόραση. Σπάνια πάω γήπεδο".
Οσο για το τι ομάδα είναι ο ίδιος; "ΠΑΟΚ, Αρης και Ηρακλής. Και Απόλλων Καλαμαριάς γιατί αν και ανήκει σε άλλη μητρόπολη, είναι ιστορικό σωματείο".
Ο κ. Ανθιμος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο "καυτό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων: "Δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση σύνθετη ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία".
http://www.extrasport.gr/index.php?opti ... 1&Itemid=2