Ποντιακό topic
Re: Ποντιακό Topic
mi8rio και πόσοι ακόμα είναι αφανείς σε εκείνο τον πόλεμο που αν θέλεις ήταν καταλύτες της ελευθερίας και μας έχουν παρουσιάσει άλλους ως ήρωες ιστορικά ακόμα και μέσα απο το σχολείο είναι απίστευτο!
Ακόμα και Μακεδόνες απο την ορεινή Πιερία που επιτέθηκαν με άλογα καβαλώντας τα χωρίς σέλα (Ινδιάνοι οι τύποι και μάλιστα ούτε καν 300) διαλύοντας τον Τουρκικό στρατό σε επίθεση στα νώτα τους και κάνοντας τον Κολοκοτρώνη μέγα νικητή σε κάποια πολύ μεγάλη και ιστορική μάχη στην Πελλοπόνησο.
Μπράβο που μπορείς και βγάζεις στην αφάνια τους πραγματικούς ήρωες.
Ακόμα και Μακεδόνες απο την ορεινή Πιερία που επιτέθηκαν με άλογα καβαλώντας τα χωρίς σέλα (Ινδιάνοι οι τύποι και μάλιστα ούτε καν 300) διαλύοντας τον Τουρκικό στρατό σε επίθεση στα νώτα τους και κάνοντας τον Κολοκοτρώνη μέγα νικητή σε κάποια πολύ μεγάλη και ιστορική μάχη στην Πελλοπόνησο.
Μπράβο που μπορείς και βγάζεις στην αφάνια τους πραγματικούς ήρωες.
- Isaak the Greek
Re: Ποντιακό Topic
gash04 έγραψε:mi8rio και πόσοι ακόμα είναι αφανείς σε εκείνο τον πόλεμο που αν θέλεις ήταν καταλύτες της ελευθερίας και μας έχουν παρουσιάσει άλλους ως ήρωες ιστορικά ακόμα και μέσα απο το σχολείο είναι απίστευτο!
Με αποκορυφωμα το οτι εχουμε δειδαχθει πως οι Ελληνες ιερεις και κατ επεκταση η ελληνικη εκκλησια, βοηθουσαν την τοτε επανασταση του '21.Κολοκυθια....Οι πιο πολλοι ηταν εναντιον της επαναστασης γιατι δεν ηθελαν να χασουν τα οφελη που ειχαν επι τουρκοκρατιας.Οι τουρκοι τους ειχαν κανει κατι σαν δημαρχους σε καθε χωριο-πολη για τον καλυτερο ελεγχο της καθε περιοχης.
Τι τα θες....Ολα τα γουρουνια την ιδια μουρη εχουν φιλε γκας και υπολοιποι φιλοι ποντιοι.
Υειαν κι ευλογιαν σε ουλτς!!!!
- DimisK
- Επικοινωνία:
Re: Απλά μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου ΑΝΕΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ!!!
Γιατί ρε mi8rio σταμάτησες τα μαθήματα;
Γιατί μας εγκατέλειψες;
Γιατί μας εγκατέλειψες;

Re: Ποντιακό topic
αντε να οργανωθουμε σιγα σιγα για το ταξιδι στα πατρια εδαφη...dream οργανωσε την κατασταση αρχηγε μου...
Επειδή τα καλύτερα ανέκδοτα για Πόντιους τα βγάζουν οι ίδιοι οι Πόντιοι για τον εαυτό τους :
Ο Γιωρίκας κι ο Κωστίκας αποφασίζουν να μη ξαναμιλήσουν ποτέ πια, γιατί ότι και να πουν τους κάνουν ανέκδοτο. Κάθονται λοιπόν στο μπαλκόνι τους και πίνουν καφεδάκι. Ξαφνικά βλέπουν 5 γαϊδούρια να πετάνε, να περνάνε από μπροστά τους και να χάνονται προς τους επάνω ορόφους. Κοιτάζει ο ένας τον άλλο αλλά κρατιούνται και δεν λεν κουβέντα. Την άλλη μέρα 3 γαϊδούρια περνάνε πάλι πετώντας από μπροστά τους και χάνονται κι αυτά προς τα ψηλά. Κοιτάζονται πάλι, αλλά κουβέντα.
Αυτό συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες ώσπου ο Γιωρίκας κάποια στιγμή δεν άντεξε , γυρνάει στον Κωστίκα και του λέει :
« Κωστίκα να ξες ατο, αβούτα εκεί απάν εποίκαν φωλέα !»
Ο Γιωρίκας κι ο Κωστίκας αποφασίζουν να μη ξαναμιλήσουν ποτέ πια, γιατί ότι και να πουν τους κάνουν ανέκδοτο. Κάθονται λοιπόν στο μπαλκόνι τους και πίνουν καφεδάκι. Ξαφνικά βλέπουν 5 γαϊδούρια να πετάνε, να περνάνε από μπροστά τους και να χάνονται προς τους επάνω ορόφους. Κοιτάζει ο ένας τον άλλο αλλά κρατιούνται και δεν λεν κουβέντα. Την άλλη μέρα 3 γαϊδούρια περνάνε πάλι πετώντας από μπροστά τους και χάνονται κι αυτά προς τα ψηλά. Κοιτάζονται πάλι, αλλά κουβέντα.
Αυτό συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες ώσπου ο Γιωρίκας κάποια στιγμή δεν άντεξε , γυρνάει στον Κωστίκα και του λέει :
« Κωστίκα να ξες ατο, αβούτα εκεί απάν εποίκαν φωλέα !»
- dreamwarrior
Καλησπέρα φίλε κας
Απλά θέλω να σου υπενθυμίσω ότι εδώ μέσα δεν είναι τόπικ για ανέκδοτα φίλε μου.
Αυτό που λες μπορεί εύκολα να το παρεξηγήσει κάποιος....
Να 'σαι καλά πάντως....
Απλά θέλω να σου υπενθυμίσω ότι εδώ μέσα δεν είναι τόπικ για ανέκδοτα φίλε μου.
Αυτό που λες μπορεί εύκολα να το παρεξηγήσει κάποιος....
Να 'σαι καλά πάντως....
Νεπε αβανακ μη εφτας αετς... Ο Kass, ο παιδας τεμετερον εν κι εβαλεν ατο αδαπες μαναχον για τ' εμας, μερ εγροικουμε τα ποντιακα...για ποίον αλλον να εβαλεν ατο σα ανεκδοτα...????!!!!
Σερσερη, ακομαν κι ερθες καλα καλα, εσκαλωνς και ταβιζ'ς με τον κοσμον...
Καθ' 'κα εμορφα, θα κρουω σεν, τανκαλακ!!!!

Σερσερη, ακομαν κι ερθες καλα καλα, εσκαλωνς και ταβιζ'ς με τον κοσμον...
Καθ' 'κα εμορφα, θα κρουω σεν, τανκαλακ!!!!

Πλάτωνα τεμέτερον κι πιράζ, μα ευχαριστώσε.
Τον Ντριμ θα κεράνα τον έναν καφέ σο "Καναβουργείο", αφού είμαστε και πατριώτες κι άλλο κι θα ταβίζ.

Τον Ντριμ θα κεράνα τον έναν καφέ σο "Καναβουργείο", αφού είμαστε και πατριώτες κι άλλο κι θα ταβίζ.

Παιδιά Πόντιος δεν είμαι.............θα γράψω όμως ορισμένα πράγματα......απο ένα κείμενο που βρήκα.......διαβάζοντας κάποια βιβλία εν'όψη της επετείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ( 19 ΜαΊου )
Διαμαρτυρία των Ελλήνων διανοουμένων και καλλιτεχνών
Μετά βαθύτατης συγκινήσεως οι συγγραφείς και καλλιτέχναι της Ελλάδος απευθύνονται προς τους διανοούμενους του πεπολιτισμένου κόσμου όπως γνωστοποιήσουν εις αυτούς την τραγωδίαν χιλιάδων οικογενειών του Ελληνικού Πόντου. Ξηρά, εξηκριβωμένα και αναμφισβήτητα τα γεγονότα είναι τα εξής:
Οι Τούρκοι εφόνευσαν όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της πόλεως Μερζιφούντος, αφού την ελεηλάτησαν και την επυρπόλησαν. Τους προσπαθήσαντας να διασωθούν ετυφέκισαν και εθανάτωσαν, καταλαβόντες τας διόδους.
Μετετόπισαν όλον τον άρρενα πληθυσμόν των πόλεων Τριπόλεως, Κερασούντος, Ορδούς, Οινόης, Αμισού και Πάφρας και καθ'οδόν κατέσφαξαν τους πλείστους εξ αυτών.
Έκλεισαν εντός του ναού του χωριού Έλεζλη εν Σουλού - Τερέ 535 Έλληνας και τους κατέσφαξαν διασωθέντων μόνο τεσσάρων. Πρώτους έσφαξαν 7 ιερείς δια πελέκεως προ της θύρας του ναού. Απηγχόνισαν εν Αμασεία 168 προκρίτους Αμισού και Πάφρας.
Εβίασαν όλας ανεξαιρέτως τας γυναίκας, τας παρθένους και τα παιδιά των άνω πόλεων, τας ωραιοτέρας δε παρθένους και νέους έκλεισαν εις τα χαρέμια. Πλείστα βρέφη εφόνευσαν, σφενδονίζοντας αυτά κατά των τοιχών.
Οι υπογεγραμμένοι θέτουσι τα ανωτέρω υπ'όψιν των διανοούμενων της Ευρώπης και της Αμερικής θεωρούντες οτι όχι μόνον τα γεγονότα ταύτα αλλά και η ανοχή αυτών αποτελεί πένθος της ανθρωπότητος.
Αθήναι 22 Νοεμβρίου 1921
Διαμαρτυρία των Ελλήνων διανοουμένων και καλλιτεχνών
Μετά βαθύτατης συγκινήσεως οι συγγραφείς και καλλιτέχναι της Ελλάδος απευθύνονται προς τους διανοούμενους του πεπολιτισμένου κόσμου όπως γνωστοποιήσουν εις αυτούς την τραγωδίαν χιλιάδων οικογενειών του Ελληνικού Πόντου. Ξηρά, εξηκριβωμένα και αναμφισβήτητα τα γεγονότα είναι τα εξής:
Οι Τούρκοι εφόνευσαν όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της πόλεως Μερζιφούντος, αφού την ελεηλάτησαν και την επυρπόλησαν. Τους προσπαθήσαντας να διασωθούν ετυφέκισαν και εθανάτωσαν, καταλαβόντες τας διόδους.
Μετετόπισαν όλον τον άρρενα πληθυσμόν των πόλεων Τριπόλεως, Κερασούντος, Ορδούς, Οινόης, Αμισού και Πάφρας και καθ'οδόν κατέσφαξαν τους πλείστους εξ αυτών.
Έκλεισαν εντός του ναού του χωριού Έλεζλη εν Σουλού - Τερέ 535 Έλληνας και τους κατέσφαξαν διασωθέντων μόνο τεσσάρων. Πρώτους έσφαξαν 7 ιερείς δια πελέκεως προ της θύρας του ναού. Απηγχόνισαν εν Αμασεία 168 προκρίτους Αμισού και Πάφρας.
Εβίασαν όλας ανεξαιρέτως τας γυναίκας, τας παρθένους και τα παιδιά των άνω πόλεων, τας ωραιοτέρας δε παρθένους και νέους έκλεισαν εις τα χαρέμια. Πλείστα βρέφη εφόνευσαν, σφενδονίζοντας αυτά κατά των τοιχών.
Οι υπογεγραμμένοι θέτουσι τα ανωτέρω υπ'όψιν των διανοούμενων της Ευρώπης και της Αμερικής θεωρούντες οτι όχι μόνον τα γεγονότα ταύτα αλλά και η ανοχή αυτών αποτελεί πένθος της ανθρωπότητος.
Αθήναι 22 Νοεμβρίου 1921
- dreamwarrior
Έχω να πω ένα μεγάλο μπράβο στον αδερφό Banis ο οποίος αν και δεν είναι πόντιος μπορεί επίσημα να συγκαταλέγεται στα επίτημα μέλη μας πρόεδρος των οποίων είναι ο αδερφός καρινίκας φορεβερίδης!!!!
Να 'σαι καλά φιλαράκι και σ' ευχαριστούμε πολύ!!!!!
Να 'σαι καλά φιλαράκι και σ' ευχαριστούμε πολύ!!!!!
ρε παιδες να προσπαθω να καταλαβω τι λετε και να μη βγαζω γρι...ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΘΡΑΚΙΩΤΣΣΣ....

α...χα...χα.....αδερφε......και εγω Θρακιώτης είμαι......να ανοίξουμε ένα τοπικ και για τους Θρακιώτες..........χεχε...
Ντριμ........θέλω και εγω ποντιακό παρατσούκλι....χεχε...
Ντριμ........θέλω και εγω ποντιακό παρατσούκλι....χεχε...
Σημερα ειναι η μαυρη επετειος του ποντιακου ελληνισμου! Οποιος εχει κανενα καλο κειμενο υπ οψιν του, ας το βαλει!