Εγώ δηλώνω καθαρά "Τουμπικός"..και ως τεκμηρίωση για την ψήφο μου παραθέτω το παλιότερο ποστ μου περί νέου γηπέδου..
yiannisPAOKitalia έγραψε:Θα ήθελα κι εγώ να γράψω 2 πραγματάκια για το γήπεδο όπως το βλέπω από τη δική μου οπτική γωνία.
Κατ'αρχήν, να ορίσουμε την Τούμπα ως σημείο αναφοράς, δηλαδή, ένα γήπεδο 27.700 θέσεων, παλιό, και σε απόσταση σχεδόν 5km (4,8 για την ακρίβεια).
Έχουμε και λέμε λοιπόν,
Ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα ποδοσφαιρικού γηπέδου, είναι το Estadio Da Luz, έδρα της Μπενφίκα, 65.000 θέσεων, σε ίδια περίπου απόσταση με την Τούμπα από το κέντρο της Λισσαβόνας, μια πόλη πανομοιότυπη της Θεσσαλονίκης, (λιμάνι, χτισμένη σε λόφο, 2εκ. κάτοικοι). Το συγκεκριμένο γήπεδο λοιπόν, έπειτα και από την ανακαίνιση του Euro 2004, για να εξασφαλίσει τους χορηγούς και χωρίς να ονομαστεί Coca-Cola Arena ή Sagres Arena (μπύρα), έκανε συμφωνία και ως έναντι στις χορηγίες, στα πέταλα του γηπέδου τα καρεκλάκια σχηματίζουν τα ονόματα των χορηγών, ενώ στις κεντρικές κερκίδες απεικονίζεται ο αετός-σύμβολο της Μπενφίκα και το όνομά της.
Αντίστοιχο παράδειγμα, το Celtic Park της Celtic, 60.000 θέσεων, που βρίσκεται μόλις σε απόσταση 3km από το κέντρο της Γλασκόβης, ως έναντι στη χορηγία της Nike, σε ένα μέρος της κερκίδας του απεικονίζεται το σήμα της.
Ακούγεται λίγο άσχημο, αλλά είναι προτιμότερο από το να ονομάζεται ένα ολόκληρο γήπεδο για παράγειγμα Reebok ή Emirates Arena, που στην τελική δεν διαφέρουν και πολύ από τις διαφημιστικές πινακίδες του περιφεριακού.
Επίσης, παραθέτω χαρακτηριστικά μερικά ευρωπαϊκά γήπεδα ποδοσφαίρου, με χωριτηκότητα αντίστοιχη σε αυτήν που αναφέρουμε για το νέο γήπεδο και που βρίσκονται σε απόσταση ίση ή μικρότερη των 5km από τα κέντρα των πόλεων:
Το Da Luz και το Celtic Park, όπως ήδη έγραψα πιο πάνω,
το Jose Alvalade, 52.000 θέσεων, 10'απο το κέντρο της Λισσαβώνας
το Dragao, 52.000, 3.5Κm από το κέντρο του Πόρτο
το St James' Park, 52.200, στο κέντρο του Νιουκαστλ
το City of Manchester Stadium, 48,500, 2Κm από το κέντρο του Μαντσεστερ
το Mestalla, 55.000, στο κέντρο της Βαλένθια
το Vicente Calderon, 57.500, στο κέντρο της Μαδρίτης
το Artemio Franchi, 47.300, στο κέντρο της Φλωρεντίας
Ναι, θέλω καινούριο γήπεδο για τον ΠΑΟΚ, αλλά αν είναι το καινούριο γήπεδο να πάει στην Πυλαία ή δεν ξέρω κι εγώ που αλλού, όχι ευχαριστώ. Προτιμώ να πάρω τα ποδαράκια μου, το 14 ή όποιο άλλο λεωφορέιο περνάει και να πάω. Όλα τα είχαμε η πολυτέλεια μας μάρανε, θέλουμε θερμαινόμενα καθίσματα, θέλουμε πάρκινκγ, θέλουμε κυλιόμενες σκάλες και ασανσερ, μήπως να βάλουμε και ταξιθέτριες?
Ναι, οκ παλιό το γήπεδο αλλά μην το ξεφτυλίσουμε.
Α! και εννοείται το κανείς πάνω από τα 4 γράμματα! Ή Γήπεδο του ΠΑΟΚ θα λέγεται, ή Τούμπα...ή..PAOK Above All Arena!