Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
nikos55 έγραψε:Σκάσανε μύτη εδώ όλοι οι κουλτουριάρηδες του παοκμάνια...Είχα καιρο να επισκεφτώ το topic, και δεν ξέρω τι να πρωτοσχολιάσω, σαν παιδι σε λουναπαρκ νιώθω.
To Paokmania παράγει Πολιτισμό αδελφέ μου Νίκο! Σε λίγο βλέπω το Forum μας να βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών!!!
nikos55 έγραψε:Σκάσανε μύτη εδώ όλοι οι κουλτουριάρηδες του παοκμάνια...Είχα καιρο να επισκεφτώ το topic, και δεν ξέρω τι να πρωτοσχολιάσω, σαν παιδι σε λουναπαρκ νιώθω.
To Paokmania παράγει Πολιτισμό αδελφέ μου Νίκο! Σε λίγο βλέπω το Forum μας να βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών!!!
Το ιδιο το ποδοσφαιρο ειναι μια ξεχωριστη κουλτουρα, ασχετα που το περιφρονουν οι δηθεν "κουλτουριαρηδες"!
Ο Νικ Χορνμπι, συγγραφεας του βιβλιου "Ο πυρετος της μπαλας", γραφει:
Για μενα ειναι πια ξεκαθαρο οτι η αφοσιωση μου (για το ποδοσφαιρο) αποκαλυπτει πραγματα για τον χαρακτηρα και την προσωπικη μου πορεια, αλλα ο τροπος με τον οποιο καταναλωνεται το παιχνιδι μοιαζει να προσφερει καθε ειδους πληροφοριες για την κοινωνια και την κουλτουρα μας
Χαιρομαι για τις επιλογες ολων των φιλων που γραφουν και συχνα φερνουν οχι μονο τον καθενα λιγο πιο κοντα στον αλλο. Αλλα αφηνουν ταυτοχρονα να αναδυθει και η αισθηση πως καμια φορα συντονιζονται οι εντελως διαφορετικες μελωδιες που δημοσιευονται με ποστ σε ενα κοινο ρυθμο.
Ακολουθει μικρο αποσπασμα στιχων απο ενα ινδικο τραγουδι με τιτλο "taal se taal milaa"(ο ρυθμος συναντα τον ρυθμο).
Maana anjaan hoo main tere vaaste
Παραδεχομαι πως ειμαι ξενος
main tujhko jaan loo
μα θελω να γνωρισω
tu mujhko jaan le
και να γνωριστω
Αa dil ke paas aa is dil ke raaste
Πλησιασε την καρδια, πλησιασε στα αγνωστα μονοπατια της
jo tera haal hai voh mera haal hai
σε οποια κατασταση κι αν βρεθει καποιος, σε εκεινη βρισκονται ηδη και οι αλλοι
is haal se haal mila
η διαθεση συναντα την διαθεση
taal se taal milaa
και ο ρυθμος συναντα τον ρυθμο
Καθώς γύρισα από την εξακοσιοστή εξηκοστή έκτη σχολική γιορτή της ζωής μου και προς μεγάλη μου έκπληξη βρήκα και πάλι λόγο να συγκινηθώ αυθεντικά, ποστάρω εν όψει της αυριανής επετείου δύο φαινομενικά αντίθετα κείμενα.
Το πρώτο, διαχρονικής αξίας :
Βασίλη, κάτσε φρόνιμα, να γίνεις νοικοκύρης,
για ν’ αποχτήσης πρόβατα, ζευγάρια κι αγελάδες,
χωριά κι αμπελοχώραφα, κοπέλια να δουλεύουν.
-Μάννα μου εγώ δεν κάθομαι να γίνω νοικοκύρης,
να κάμω αμπελοχώραφα, κοπέλια να δουλεύουν,
και να’ μαι σκλάβος των Τουρκών, κοπέλι ‘ς τους γερόντους
Ο αναφερόμενος Βασίλης έδρασε κατά τα μέσα του 18ου αι. Επρόκειτο για παπαδοπαίδι που πολέμησε παρά τω Μπουκουβάλα και σκοτώθηκε στον Όλυμπο.
Και επειδή ήδη ακούω εξ ευωνύμων αγαπημένες κριτικές φωνές ορίστε και το δεύτερο για την ισορροπία του πράγματος :
«Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του, η Αγγλία την οµίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλµίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τον πατριωτισµόν».
Τώρα το πεδίο της Μάχης είναι ένας
τόπος πτωμάτων.
Αυτοί, οι αποφασισμένοι να πεθάνουν,
θα ζήσουν.
Αυτοί που ελπίζουν να σώσουν τις ζωές τους,
θα πεθάνουν.
SATANAS έγραψε:Υ.Γ. Κριμα που καποιος ψυχολογος-συγγραφεας της πλακας ξεφτελισε το Νιτσε στο φαιδρο βιλβιο του ''οταν εκλαψ(σ)ε ο νιτσε'' παρουσιαζοντας τον πιο σοφο ανθρωπο της συγχρονης ιστοριας ως ανικανο, κομπλεξικο, υστερικο μισανθρωπο και μπερδεμενο φιλοσοφο`. Αυτος ηταν ο Νιτσε βλακα; Ιρβιν Γιαλομ εισαι σκουληκι ρε.
+ 888.
Τα credits όχι φυσικά για την απομυθοποίηση του Γερμανού φιλοσοφου που οι θεωρίες του με αγγίζουν(στις οποίες για να λέμε την αλήθεια δεν έχω εντρυφήσει όσο τα μέλη της Paokmania ακαδημίας) όσο αγγίζει τον σκόρδα η λέξη «τίτλος». Αλλά για τη φήμη που απέκτησε αυτός ο ιρβιν και που ακόμη θυμώνω με τον εαυτό μου που έπεσε θύμα της διαφήμισης και διάβασα «το δώρο της ψυχοθεραπείας». Δεν μπορώ να μου συγχωρέσω το χρόνο που σπατάλησα και που ακόμη και αν τον αφιερωνα αυτόν τον χρόνο στην ανάγνωση 10 εφημερίδων του «Φως ή Πρωταθλητή», περισσότερα θα κέρδιζα .
Γιατί Θυμήθηκα το σχόλιο σου και τα αναφέρω αυτά; Γιατί είδα συνέντευξη του στο Βήμα (http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2& ... tId=260547 ):
ΙΡΒΙΝ ΓΙΑΛΟΜ«Τα όνειρα είναι τα ντελικατέσεν της ψυχής»
Ο διάσημος συγγραφέας και ψυχοθεραπευτής λίγο προτού έρθει στην Αθήνα μιλάει για τον φόβο του θανάτου, για τον έρωτα και για τη σχέση του με τους έλληνες αναγνώστες
-Στο πιο πρόσφατο βιβλίο σας «Στον κήπο του Επίκουρου.Αφήνοντας πίσω τον τρόμο του θανάτου» γίνεστε πιο εξομολογητικός από κάθε άλλη φορά,δεν διστάζετε να μιλήσετε και για τις δικές σας φοβίες.Πόσο σημαντικό είναι για έναν ψυχοθεραπευτή να αποκαλύπτει την «τρωτή» πλευρά του;
«Οσο σημαντικό είναι και για έναν εραστή που καμώνεται τον Καζανόβα, να αποκαλύπτει ότι πίσω από όλες αυτές τις κατακτήσεις κρύβεται ένας άνδρας που φοβάται να ερωτευθεί τη μία και μοναδική. Οταν ήμουν έφηβος, είχα εφεύρει έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο να ξορκίζω τον φόβο του θανάτου: πήγαινα με τους φίλους μου σε ταινίες τρόμου και κάναμε διαγωνισμό... στριγκλιών σε κάθε φρικιαστική σκηνή. Μεγαλώνοντας, συνει δητοποίησα ότι έπρεπε επειγόντως να βρω νέες διεξόδους».
- Θα θέλατε να ζήσετε για πάντα;
«Σε καμία περίπτωση! Αν θα μπορούσα να ζήσω για πάντα, πιστεύω ότι θα... πέθαινα από ανία. Η αθανασία είναι τρομερά βαρετή, δεν έχει σασπένς. Πάρτε για παράδειγμα τους θεούς των αρχαίων Ελλήνων. Επλητταν αφόρητα και ο μόνος τρόπος διασκέδασής τους ήταν να ασχολούνται με τους κοινούς θνητούς».
-Πόσο βαρετό είναι αλήθεια να είσαι ψυχίατρος και άρα να είσαι σε θέση να εξηγήσεις ανά πάσα στιγμή τι ακριβώς σου συμβαίνει,γιατί δρας με έναν συγκεκριμένο τρόπο,τι σημαίνουν τα όνειρά σου;
«Αυτός είναι ένας μεγάλος μύθος. Ούτε είμαι σε θέση να ξέρω τα πάντα για μένα, ούτε και να ερμηνεύω τα όνειρά μου. Δεν σταματώ να με εκπλήσσω. Βλέπω απίστευτα πράγματα στον ύπνο μου και δεν έχω ιδέα τι σημαίνουν. Το ψάχνω και εγώ όπως όλος ο κόσμος. Τα όνειρα είναι τα ντελικατέσεν της ψυχής. Και ο χαρακτήρας του καθενός είναι σαν καλειδοσκόπιο- ποτέ δεν καταφέρνεις να έχεις πλήρη εικόνα».
- Θεωρείτε ότι τα τελευταία χρόνια η ψυχοθεραπεία έχει γίνει περισσότερο ανάγκη παρά μόδα;
«Αν μιλάμε για τις ΗΠΑ, μιλάμε για μόδα. Αν αναφερόμαστε στον υπόλοιπο κόσμο, μιλάμε για ανάγκη. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί προτιμούν να διαβάζουν βιβλία του τύπου “πώς θα γίνετε πλουσιότεροι”, παρά κάτι που μπορεί να τους βοηθήσει ουσιαστικά. Δεν μπορώ να πιστέψω στα αφτιά μου κάθε φορά που πληροφορούμαι για τις πωλήσεις των βιβλίων μου στη χώρα σας. Πουλάω πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, παρά στην Αμερική. Συγκριτικά με τον πληθυσμό σας, το
ελληνικό κοινό είναι το μεγαλύτερο και το πιο πιστό που είχα ποτέ».
- Πώς το εξηγείτε αυτό;
«Εχει να κάνει με τον πολιτισμό σας.(γλείψε, γλείψε, μου θυμίζει ποδοσφαιριστή που δεν ξέρει ότι ο ΠΑΟΚ έχει τμήμα ποδοσφαίρου και μόλις έρθει με μεταγραφή στάζει μέλι για τον κόσμο του και μετα στο εξωτερικό μας παρομοιάζει με ούνους) Οι Ελληνες εμπνέονται περισσότερο από ήρωες όπως ήταν οι αρχαίοι φιλόσοφοι, παρά από υπερήρωες όπως ήταν ο Σούπερμαν. Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση η έκθεση βιβλίου που διοργανώνεται κάτω από την Ακρόπολη. Κοντοστάθηκα σε ένα περίπτερο και συνειδητοποίησα ότι είχε τα άπαντα του Χέγκελ, τη στιγμή που η πλειονότητα των Αμερικανών δεν έχει ιδέα ποιος είναι ο Χέγκελ».
- Η σχέση σας με τη θρησκεία;
«Δεν υπάρχει. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος ξεμπερδεύει με τον Θεό όσο περισσότερο εξοικειώνεται με την ιδέα του θανάτου. Ο σεβασμός προς τον θάνατο σε κάνει άθεο. Είναι απίστευτο το τι έχουν σκαρφιστεί κατά καιρούς οι άνθρωποι για να αποκλείσουν τον θάνατο από τη ζωή τους. Κάποιες θρησκείες βρίσκουν παρηγοριά στην υποτιθέμενη μεταθανάτια ζωή, θεωρώντας ότι οι νεκροί δίνουν ραντεβού σε ένα είδος reunion πάρτι με καλεσμένα όλα τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι Αιγύπτιοι συσκεύαζαν τους νεκρούς τους σαν σάντουιτς προκειμένου να διατηρηθούν ωραίοι και φρέσκοι κτλ. κτλ.».
ΥΓ Ψιλο οφ τοπικ η συνέντευξη αλλά μια και εδώ στεγάζεται η Ακαδημία Παοκμανια…Βλέπω να δέχομαι τη μήνιν των στοχαστών για τις νιτσε ϊκές μου σπόντες !
ασε ρε φιλε φαν, ακομα κλαιω τα δεντρα που κοπηκαν για να γινουν τα χαρτια υγειας του Γιαλομ.
Ο ιδανικος εχω-βρει-το-μυστικο-της-ζωης συγγραφεας για την ιδανική ψευτοκουλτουριαρα γκομενα που διαβαζει τα οπισθοφυλλα και εντυπωσιαζεται και σκεφτεται: ''Ουάαααου!! Και Νιτσε και Φρόυντ!!! 2 σε 1. Να ενα καλο βιβλιο για να με δουν να διαβαζω στην παραλια με το φρεντο με αφρογαλο στο χερι.''
Αντε γιατι πήρα φόρα τώρα και θα τα χώσω και στα συνομοσιολογικα αρλεκιν του Νταν Μπράουν...
Μου ειχε προταθει να διαβασω αυτο το βιβλιο. Διαβαζοντας τωρα βεβαια αυτη τη συνεντευξη μου φαινεται οτι θα το αποφυγω.
Θα θέλατε να ζήσετε για πάντα;
«Σε καμία περίπτωση! Αν θα μπορούσα να ζήσω για πάντα, πιστεύω ότι θα... πέθαινα από ανία. Η αθανασία είναι τρομερά βαρετή, δεν έχει σασπένς. Πάρτε για παράδειγμα τους θεούς των αρχαίων Ελλήνων. Επλητταν αφόρητα και ο μόνος τρόπος διασκέδασής τους ήταν να ασχολούνται με τους κοινούς θνητούς».
Που ξερει αυτος πως ειναι η αθανασια και αν ειναι βαρετη?? Ρωτησε μηπως τον Highlander?? Οσο για τους θεους των Ελληνων εχω διαφορες σκεψεις στο μυαλο μου για αυτους, αλλα το οτι επλητταν απο ανια μου διεφευγε μεχρι τωρα.
Θεωρείτε ότι τα τελευταία χρόνια η ψυχοθεραπεία έχει γίνει περισσότερο ανάγκη παρά μόδα;
«Αν μιλάμε για τις ΗΠΑ, μιλάμε για μόδα. Αν αναφερόμαστε στον υπόλοιπο κόσμο, μιλάμε για ανάγκη. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί προτιμούν να διαβάζουν βιβλία του τύπου “πώς θα γίνετε πλουσιότεροι”, παρά κάτι που μπορεί να τους βοηθήσει ουσιαστικά. Δεν μπορώ να πιστέψω στα αφτιά μου κάθε φορά που πληροφορούμαι για τις πωλήσεις των βιβλίων μου στη χώρα σας. Πουλάω πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, παρά στην Αμερική. Συγκριτικά με τον πληθυσμό σας, το
ελληνικό κοινό είναι το μεγαλύτερο και το πιο πιστό που είχα ποτέ».
- Πώς το εξηγείτε αυτό;
«Εχει να κάνει με τον πολιτισμό σας.
Σιγουρα εχει να κανει με τον πολιτισμο μας. Την ψυχαναλυση αλλωστε εμεις την ανακαλυψαμε οποτε ειναι λογικο να ενδιαφερομαστε για αυτην
Οι Ελληνες εμπνέονται περισσότερο από ήρωες όπως ήταν οι αρχαίοι φιλόσοφοι, παρά από υπερήρωες όπως ήταν ο Σούπερμαν. Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση η έκθεση βιβλίου που διοργανώνεται κάτω από την Ακρόπολη. Κοντοστάθηκα σε ένα περίπτερο και συνειδητοποίησα ότι είχε τα άπαντα του Χέγκελ, τη στιγμή που η πλειονότητα των Αμερικανών δεν έχει ιδέα ποιος είναι ο Χέγκελ».
Ειναι γνωστο οτι ολοι οι Ελληνες εμπνέονται απο τον Ηρακλειτο και τον Επικουρο ενω δεν ασχολουνται καθολου με τον Μπατμαν, τον Σπαιντερμαν και την Λαρα Κροφτ. Τα δε απαντα του Χεγκελ εχουνε γινει best seller σε Αττικη και Νομο Θεσσαλονικης. Στην Καρδιτσα και στα Γιαννενα εχουνε μεινει πισω και διαβαζουν ακομα Βολταιρο και Σπινοζα
Η σχέση σας με τη θρησκεία;
«Δεν υπάρχει. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος ξεμπερδεύει με τον Θεό όσο περισσότερο εξοικειώνεται με την ιδέα του θανάτου. Ο σεβασμός προς τον θάνατο σε κάνει άθεο
Ωραιος. Μία χορτα τον καναμε τον θανατο και την θρησκεια. Ποιος Ντοστογιεφσκη τωρα, ποιος Καφκα και ποιος Καμύ.... Αυτοι οι καραγκιοζηδες απλα δεν ειχαν εξοικειωθει ακομα με την ιδεα του θανατου.
Ο πολιτιστικος ιμπεριαλισμος του Κοελιο επεκτεινεται... Κραδαινω με ιερη μανια τους “Αδελφους Καραμάζοφ” και παιρνω το ποστο μου στα οδοφραγματα, υπο τις διαταγες του Ντος, του Φραντς και του Αλμπερ, για να τον πολεμησω...