Τα έχουνε χοντρά και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν!!!
Ο πόλεμος των κόσμων
Οταν το 1898 ο Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς έγραφε τον "Πόλεμο των Κόσμων", σίγουρα δεν είχε στο μυαλό του τις εκλογές του 2009 στην ΕΠΟ. Το Σάββατο (24/1) δεν θα αναμετρηθούν οι γήινοι με τους αρειανούς. Θα αναμετρηθούν, όμως, δύο διαφορετικοί κόσμοι! Διότι ο Σοφοκλής Πιλάβιος και ο Βίκτωρας Μητρόπουλος ανήκουν πράγματι σε εντελώς διαφορετικούς κόσμους.
Δύο αντίπαλοι, οι οποίοι παρά τη διαφορετικότητα τους, κινούνταν, κινούνται και θα κινούνται πάντα, στον ίδιο ακριβώς, ελκυστικό για τις τεράστιες εξουσίες και τη μεγάλη ισχύ που προσφέρει, χώρο του ποδοσφαίρου.
Οι εκλογές αυτές είναι πολύ σημαντικές και κρίσιμες για το μέλλον του αθλήματος σε όλα τα επίπεδα. Πρώτα απ’ όλα διότι θα περάσει στη μετά-Γκαγκάτση εποχή. Δεν είναι και λίγο! Είναι βέβαιο πως από το Σάββατο το μεσημέρι θα αλλάξουν πολλά, ανεξάρτητα με το ποιος θα εκλεγεί. Και αυτό είναι εύκολο να εξηγηθεί…
Συναίνεση και χαμηλοί τόνοι
Η προσωπικότητα και η φιλοσοφία των δύο υποψηφίων μόνο κοινά στοιχεία δεν έχει. Ο Σοφοκλής Πιλάβιος είναι ένας μετριοπαθής, συναινετικός και ιδιαιτέρως χαμηλών τόνων παράγοντας. Δεν εμπλεκόταν πουθενά και δεν ασχολιόταν με τη διαιτησία (όπως κάνουν άπαντες στο παραγοντικό χώρο). Στα διοικητικά του ποδοσφαίρου είναι άπειρος, διότι παρά την τετραετή του θητεία στην ΕΠΟ, περιοριζόταν στις διεθνείς σχέσεις που ήταν η αρμοδιότητα του. Ουδείς όμως αρνείται ότι πρόκειται για έναν οξυδερκή και ικανότατο νέο παράγοντα. Εάν εκλεγεί, ένα είναι βέβαιο: Οι σχέσεις ομοσπονδίας – Σούπερ Λίγκας, θα διανύσουν την καλύτερη τους φάση.
Άλλωστε, μπορεί η λίγκα να έχει μονάχα μία ψήφο σε αυτές τις εκλογές, ωστόσο, μόνο ασήμαντο δεν είναι το γεγονός να σε στηρίζουν ανοιχτά 15 εκ των 16 ΠΑΕ της μεγάλης κατηγορίας, μεταξύ των οποίων οι τρεις «μεγάλοι» της Αθήνας! Με Σοφοκλή Πιλάβιο στην ΕΠΟ, η Σούπερ Λίγκα αναμένεται να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες, ανεξάρτητα αν αυτό είναι καλό ή κακό. Οι πάσης φύσεως συγκρούσεις θα είναι σπάνιες, κάτι που έχει κυρίως θετικές, αλλά και κάποιες αρνητικές συνέπειες σε ορισμένα ζητήματα. Ακόμα και στις αλλαγές που θα προωθηθούν από τον ίδιο, είτε στη διαιτησία, είτε την οργανωτική δομή της ομοσπονδίας, η μετάβαση θα γίνει ομαλά.
Εμπειρία και σύγκρουση
Ο Βίκτορας Μητρόπουλος πρεσβεύει σαν οντότητα κάτι τελείως διαφορετικό. Τεράστιος γνώστης της λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Κανείς δεν αμφισβητεί τις ικανότητες και την εμπειρία του, γι’ αυτό και «απαγορεύεται» να τον υποτιμήσεις. Έχει φανατικούς φίλους και ακόμη πιο φανατικούς εχθρούς. Έχει θητεύσει σε όλες σχεδόν τις κορυφαίες θέσεις, εκτός από την προεδρεία της ΕΠΟ, που αποτελεί γι’ αυτόν ένα μεγάλο όνειρο και καπρίτσιο. Έχει όμως και παρελθόν. Κακό για πολλούς, υπερτιμημένο για άλλους, άκρως επιτυχημένο για κάποιους άλλους. Αν ψήφιζε ο απλός φίλαθλος, ίσως να ήταν χαμένος από χέρι, μόνο και μόνο για το επίθετο του! Ο κόσμος δεν ξεχωρίζει: Τον ξέρει ως… «οι αδερφοί Μητρόπουλοι», συνδέοντας τον (δικαίως ή αδίκως είναι μια άλλη ιστορία) με τον αδερφό του, Θωμά και τη δραστηριότητα του τελευταίου επί εποχής της –θρυλικής πλέον- «παράγκας».
Όσοι ασχολούνται με το ρεπορτάζ της ΕΠΟ, τον τελευταίο μήνα λένε μια φράση: «Αν βγει ο Βίκτορας, θα τρέχουμε, αλλά τουλάχιστον θα ζωντανέψει το ρεπορτάζ». Δεν έχουν άδικο! Δεν υπάρχει Έλληνας παράγοντας πιο επιθετικός, πιο συγκρουσιακός από τον Βίκτορα Μητρόπουλο. Τα «όπλα» του ήδη σημαδεύουν τη Σούπερ Λίγκα που του γύρισε την πλάτη. Αν εκλεγεί, ο πόλεμος μοιάζει αναπόφευκτος, καθώς οι σχέσεις του με τον Κώστα Πηλαδάκη, τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και τον Σωκράτη Κόκκαλη, διανύουν το χείριστο σημείο τους. Αλλά ακόμα και οι αλλαγές που θα προωθήσει στην ΕΠΟ, θα έχουν μορφή χιονοστιβάδας, καθώς έχει δεσμευτεί για άμεση αντικατάσταση των μελών της ΚΕΔ, αποπομπή αρκετών διαιτητών και αλλαγή στις συνθέσεις των πειθαρχικών επιτροπών.
Αφού έφυγε ο Γκαγκάτσης…
Η πολιτική προέκταση των εκλογών, αναλύεται εξίσου εύκολα. Όποιος και να εκλεγεί, η «κάνουλα» της κρατικής επιχορήγησης αναμένεται να ανοίξει και πάλι έπειτα από πολλά χρόνια (αν και η κρίση δεν αφήνει περιθώρια για… γενναιοδωρίες). Όχι επειδή και οι δύο υποψήφιοι προέρχονται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά διότι αυτό που κυρίως ενδιέφερε το κυβερνών κόμμα, ήταν να φύγει ο Βασίλης Γκαγκάτσης…
Ο νέος είναι ωραίος…
Ο Σοφοκλής Πιλάβιος είναι 42 ετών, δικηγόρος στο επάγγελμα με σπουδές στο εξωτερικό και ειδικότητα στο αστικό, εμπορικό και αθλητικό δίκαιο. Άρχισε την παραγοντική του καριέρα το 2000 ως υπεύθυνος διεθνών σχέσεων και νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όπου και παρέμεινε έως το 2004. Στις εκλογές της ΕΠΟ εκείνης της χρονιάς και έχοντας ήδη δημιουργήσει μια καλή σχέση με τον Βασίλη Γκαγκάτση, μπαίνει στο ψηφοδέλτιο του και εκλέγεται στο δ.σ. της ομοσπονδίας. Αναλαμβάνει και πάλι τις διεθνείς σχέσεις, μέχρι τον περασμένο Οκτώβρη που τοποθετήθηκε στη θέση του γ’ αντιπροέδρου. Ήταν συμμαθητής του Θόδωρου Θεοδωρίδη (πλέον συνεργάτη του Μισέλ Πλατινί) στη σχολή Μωραϊτη (τάξη ’83). Διατηρεί άριστες σχέσεις με όλη τη νέα γενιά παραγόντων, όπως ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Κώστας Πηλαδάκης, ο Τάκης Κανελλόπουλος και ο Πατρίκ Κομνηνός, ενώ η στενή του σχέση με τον Βασίλη Γκαγκάτση, αποτέλεσε ουσιαστικά και τη «γέφυρα» με τη πλευρά του Ολυμπιακού.
Ο παλιός είναι αλλιώς…
Ο Βίκτορας Μητρόπουλος είναι 62 ετών, βετεράνος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού (την εποχή του Γουέμπλεϊ), με πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού. Πανίσχυρος στην ΕΠΑΕ στα μέσα της δεκαετίας του ’90, αναρριχήθηκε το 1999 στη θέση του προέδρου, κατέχοντας και την (εξ οφίτσιο) θέση του αντιπροέδρου της ΕΠΟ. Ιστορική έχει μείνει η λυσσαλέα κόντρα του με τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Φλωρίδη, που τον οδήγησε σταδιακά εκτός ποδοσφαίρου το 2001. Σε αυτό συνετέλεσε και η άρση της στήριξης της ΕΠΟ προς το πρόσωπο του.
Από τότε εκδίδει την εφημερίδα «Η Άποψη», τα δημοσιεύματα και οι αποκαλύψεις της οποίας οδήγησαν ουσιαστικά τον Βασίλη Γκαγκάτση στο εδώλιο. Το 2005 επανήλθε ως αντιπρόεδρος στην ΕΠΑΕ του Αλέξανδρου Λυκουρέζου. Η ίδρυση της Σούπερ Λίγκας ένα χρόνο αργότερα, όμως, τον έβγαλε πάλι εκτός παιχνιδιού, στο οποίο επιδιώκει τώρα να επανέλθει εκ νέου. Στην πολυετή παρουσία του στο χώρο, έχει συνεργαστεί και αργότερα συγκρουστεί με όλους: Τον Σωκράτη Κόκκαλη, τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και φυσικά τον Βασίλη Γκαγκάτση. Διατηρεί άριστες σχέσεις με τον νυν πρόεδρο του Παναθηναϊκού, Νίκο Πατέρα και τον πρώην, Άγγελο Φιλιππίδη.
ΕΠΟ: Ιστορίες εκλογικής τρέλας!
Οι παλαιότεροι θα έχουν σίγουρα να διηγηθούν σπαρταριστά περιστατικά από εκλογικές διαδικασίες στην ΕΠΟ. Αλλά και στην πρόσφατη ιστορία δεν έγιναν και λίγα. Έντονο παρασκήνιο, μυστικές συναντήσεις, βαλίτσες να πάνε και να έρχονται, ενστάσεις και καταγγελίες, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά των αρχαιρεσιών στη μεγαλύτερη ομοσπονδία της χώρας.
Οι εκλογές που έχουν μείνει στην ιστορία και πιθανότατα δεν θα ξεχαστούν και ποτέ, καθώς σηματοδότησαν τεράστια αλλαγή στο ποδοσφαιρικό στάτους κβο, είναι αυτές της Αλεξανδρούπολης το Νοέμβρη του 1997. Τότε που «έπεσε» η διοίκηση Τριβέλα και η ΕΠΟ από «πράσινες αποχρώσεις», απέκτησε «ερυθρόλευκες». Το παρασκήνιο γι’ αυτές τις εκλογές έχει αποκτήσει πλέον μυθικές διαστάσεις. Ο Ολυμπιακός έχει ήδη στο δ.σ. του τον Θωμά Μητρόπουλο και νομικό του σύμβουλο το ανερχόμενο τότε αστέρι του παραγοντισμού, Βασίλη Γκαγκάτση. Στην πρωτεύουσα του Έβρου στόχος ήταν να εκλεγεί Σωτήρης Αλημίσης και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιώργος Λυσαρίδης δεν φτάνει ποτέ στον τόπο των εκλογών! Τα νήματα –σύμφωνα με τον μύθο- τα κινεί ο Θωμάς, σε ένα απόμερο ξενοδοχείο σε μια άκρη της πόλης! Η φήμη ότι υπάρχει ένα εκατομμύριο δολάρια διαθέσιμο να μοιραστεί, οργιάζει, και 11 χρόνια μετά, ο θρύλος πλανιέται! Τα πράγματα πάνε κατ’ ευχήν γι’ αυτούς που τα μεθόδευαν. Στο νέο δ.σ., ο Βασίλης Γκαγκάτσης αναλαμβάνει γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας.
Η δίωξη
Ένα χρόνο αργότερα, ο εισαγγελέας Πειραιά, Γρ. Πεπόνης, διατάζει προκαταρκτική εξέταση με αφορμή την καταγγελία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Σμυρλή, ότι ο Θωμάς Μητρόπουλος διακίνησε ένα εκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά ψήφων στις εκλογές της ΕΠΟ, αλλά και του προέδρου της ΕΠΣ Μακεδονίας, Διονύση Ψωμιάδη ότι προσπάθησαν να εξαγοράσουν τις πέντε ψήφους της Ένωσής του. Τον Δεκέμβριο του 1999, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά, Μαρία Τσιριμώκου απαγγέλλει κατηγορητήριο εναντίον του Θωμά Μητρόπουλου με την κατηγορία της δωροδοκίας, του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργου Λούβαρη για ηθική αυτουργία σε δωροδοκία και του Βασίλη Γκαγκάτση για άμεση συνέργια σε απόπειρα δωροδοκίας. Στις 21 Ιανουαρίου 2002, οι τρεις κατηγορούμενοι απαλλάσσονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά…
Η μετάβαση
Η διοίκηση που προέκυψε στην Αλεξανδρούπολη επανεκλέγεται στις επόμενες αρχαιρεσίες της ΕΠΟ που έγιναν στην Αθήνα το 2000. Στη θέση του Σωτήρη Αλημίση εκλέγεται ο Κώστας Αλεξανδρίδης. Η παράτυπη εκλογή του λόγω ασυμβιβάστου δεν έπαιξε ρόλο, αφού έφυγε το καλοκαίρι του 2001. Τότε που ο κλοιός είχε σφίξει από τις πιέσεις Φλωρίδη και οι συνθήκες απαιτούσαν αλλαγή. Κάπως έτσι η σκυτάλη περνάει στον μέχρι τότε γενικό γραμματέα, Βασίλη Γκαγκάτση. Είχε προηγηθεί η προσπάθεια σωτηρίας του Βίκτορα Μητρόπουλου από το κυνηγητό που δεχόταν από την κυβέρνηση. Ο Βίκτορας εγκαταλείφθηκε στην τύχη του ύστερα από τη συμφωνία πολιτείας – Γκαγκάτση – Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού. Και από τότε ξεκίνησε και ο ανένδοτος από τον τωρινό υποψήφιο.
Χωρίς αντίπαλο
Ο Βασίλης Γκαγκάτσης ήταν ήδη απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού και είχε και την κατάκτηση ενός EURO για παράσημο. Στις εκλογές του Οκτωβρίου 2004, δίνονται αλλεπάλληλες αναβολές, λόγω προσφυγών του Βίκτορα Μητρόπουλου στη δικαιοσύνη. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να βγάλει τις εκλογές άκυρες. Ύστερα από ενστάσεις, καταγγελίες και αιτήσεις ακυρότητας που απορρίπτονται, ο Γκαγκάτσης παίρνει τις εκλογές χωρίς αντίπαλο. Το νέο δ.σ. γιορτάζει τα επινίκια στο Καραϊσκάκη, στον αγώνα Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ…
Το αντίο…
Ο Βασίλης Γκαγκάτσης κέρδισε και τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, ξανά χωρίς αντίπαλο, αφού η ισχνή αντιπολίτευση είχε προτείνει τον Πάρη Γεωργακόπουλο που αποσύρθηκε για να μην… διασυρθεί. Ειδικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα, απέναντι στον Γκαγκάτση δεν υπήρχε αντιπολίτευση ούτε για δείγμα. Άλλωστε, το «κλειστό κλαμπ» που λέγεται Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ και αποτελείται μονάχα από 57 εκλέκτορες (Ενώσεις) δεν είναι δύσκολο να ελεγχθεί.
Ο πανίσχυρος πρόεδρος της ομοσπονδίας, όμως, έφυγε… έτσι ξαφνικά. Δύο μήνες μετά την πανηγυρική επανεκλογή του, υπέβαλλε την παραίτηση του. Θεωρείται ότι ο λόγος ήταν η έναρξη της δικής στο τριμελές εφετείο Αθηνών, όπου ο κ. Γκαγκάτσης και άλλα έξι στελέχη της ΕΠΟ, κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για πλαστογραφία και απιστία σε βαθμό πλημμελήματος. Δεν μεσολάβησε άλλωστε κάτι άλλο, οπότε το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα. Μετά από δύο αναβολές, η πολύκροτη δίκη θα διεξαχθεί στις 29 Απριλίου. Η εποχή της παντοκρατορίας Γκαγκάτση έφτασε στο τέλος της και ανεξαρτήτως αποτελέσματος σε αυτές τις εκλογές, θα ξημερώσει κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που ξέραμε μέχρι τώρα…
http://www.contra.gr/