desperando έγραψε:Εγώ ακόμα περιμένω να μου εξηγήσει κάποιος ,τι είναι Wonderkind
Δηλαδή τι κάνεις?
Βγαίνεις στην αγορά και λες πιάσε κάνα δυο τρία Wonderkind?
Μήπως ζητάς να σου πουν και το potential

Έτσι πες εσύ όταν θα βγεις στην αγορά - τι να σου πω. Εννοείται ότι δεν είναι εύκολη η αξιολόγηση ταλέντου και για αυτό πέφτουν έξω ακόμη και ειδικοί. Όμως την ευκινησία τη βλέπεις, η ταχύτητα/δύναμη μετριέται, παρακολουθώντας αγώνες μπορείς να δεις τα φυσικά προσόντα του παίκτη. Αν δεις περισσότερα παιχνίδια θα δεις κατα πόσο έχει ντρίπλα, 1 εναντίον ενός και να τον κρίνεις τακτικά σε τι βαθμό ειναι ώριμος. Ο Νευμάρ πχ ήταν wonderkid στην Σάντος, που σε μετάφραση όπως γνωρίζεις σημάινει το παιδί θαύμα. Δηλαδή ότι έχει υπερβολικό ταλέντο. Για αυτό και θέλει να τα σκάσεις. Η ουσία μετράει και όχι πώς το ονομάζεις. Το σημαντικό είναι να απευθύνεσαι στο σκάουτινγκ της ομάδας σου, να περιγράφεις αυτό που θέλεις και να σε καταλαβαίνουν, δηλαδή να υπάρχει αποτελεσματική επικοινωνία. Το potential αν θέλεις μπορείς να το πεις συγκριτικά με άλλους παίκτες, υπάρχουν πολλοί τρόποι. Πάντως το μάνατζερ το λαμβάνουν υπόψην πάρα πολλοί εδώ και χρόνια γιατί προσφέρει τζάμπα πληροφορίες. Οι οποίες δεν είναι πάντα αξιόπιστες. Είναι όμως δωρεάν. Το να σνομπάρεις τη λέξη potential είναι εκτός πραγματικότητας ποδοσφαίρου. Τα ταλέντα κρίνονται όταν τα αγοράζεις κάνοντας και πρόβλεψη το που πιστεύει μια ομάδα ατόμων που αγοράζει το που θα φτάσει ο παίκτης, αλλά και που βρίσκεται τώρα. Η άλλη πλευρά του πωλητή έχει τη δική της αξιολόγηση, που μπορεί να διαφέρει και δε γίνεται πάντα ο γάμος.
Παράδειγμα 1 (potential): Μπορείς να ζητήσεις παίκτη παγκοσμίου επιπέδου (top tier) σε μικρή ηλικία, δηλαδή περιμένεις να γίνεις ένας από τους καλύτερους του κόσμου. Αυτός ήταν ο Νεϊμάρ ή ο Λουκάκου.
Παράδειγμα 2: Θέλω έναν παίκτη που να κάνει τη διαφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα, για την ομάδα που είναι φαβορί της κατάκτησής του. --> Αγόρασε Τσάρτα ή Ζαγοράκη ή Κατσουράνη πιο παλιά. Θέτεις το επίπεδο που θέλεις και την ηλικία που ψάχνεις (current ability εδώ).
Παράδειγμα 3: Θέλω στον γαύρο (2000) παίκτη που να ανταποκρίνεται και στο επίπεδο του Τσουλου --> Πάρε τον Ριβάλντο και τον Τζιοβάνι.
Παράδειγμα 4: Θέλω μια οικονομική λύση παίκτη που είναι βασικός στον Ατρόμητο, Γιάννενα. Στον ΠΑΟΚ τον θέλω απλά για βάθος. --> Πάρε τον Κόντε για αλλαγή ή τον Μανιά.