@marsantos
Σήμερα συμφωνώ με απειροελάχιστους, αλλά και με αυτούς διαφωνώ και συμφωνώ ταυτόχρονα. Το σχόλιο που έγραψες λίγο πριν κλείσει το τόπικ του αγώνα ήταν πραγματικά το πλέον λογικό.
Πέραν των άλλων, θα παραθέσω το πιο αντισυμβατικό, ίσως το πιο προβοκατόρικο κομμάτι. Προβοκατόρικο με την έννοια ότι είναι το σημείο που, φαντάζομαι, μέσα στην υπέρμετρη απογοήτευση, θα ακούστηκε σε μερικούς και τρελό.
Σημασία έχει ο ΠΑΟΚ να μπορεί κάθε χρόνο να διεκδικεί. Αυτό είναι που θα τον μεγαλώνει.
Και η φετινή χρονιά ήταν ένα ακόμα δείγμα μεγέθυνσης.
Στοιχειωδώς μακροσκοπικά κοιτώντας κανείς την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, και τη θέση του ΠΑΟΚ μέσα σε αυτήν, θα διαπιστώσει την παραπάνω αλήθεια. Αλήθεια που πιστεύω ότι είναι από τις πρώτες που διαπίστωσε και ο Σαββίδης με τον ερχομό του στον ΠΑΟΚ.
Το πρόβλημα είναι όμως, ότι έχουμε συσσωρευμένα απωθημένα ενός αιώνα ξηρασίας απίστευτα. Κάτι που πρώτος πρώτος, επίσης, διαπίστωσε ο Σαββίδης.
Και επειδή είναι έτσι τα πράγματα, έρχομαι στο σημείο που σχεδόν διαφωνώ. Το σημείο που λες φέρτε όποιον πρόεδρο θέλετε, όποιον προπονητή και όποιο μπάτζετ. Εννοείται ότι δεν θέλω κανέναν άλλον πρόεδρο και κανέναν άλλον προπονητή. Επειδή όμως είναι έτσι η κατάσταση, όπως την περιέγραψες ακριβώς, εγώ πιστεύω πως και όλα τέλεια να τα κάνει ο ΠΑΟΚ, τη συχνότητα αυτήν κατάκτησης τίτλων δε θα την αλλάξει ποτέ. Για αυτό και μου φαίνονται λιγάκι ανεδαφικά τα περί αλλαγής διοικητικού μοντέλου, πρόσληψης ποδοσφαιρανθρώπων ή τεχνοκρατών και άλλα πολλά.
Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση αλλάζει μόνο με δυσανάλογα περισσότερο χρήμα. Θα σου φέρω ένα παράδειγμα. Το 2019 είχες μακράν του δεύτερου την καλύτερη ομάδα. Είχες επίσης νοοτροπία πρωταθλητή και νικητή που, ενδεχομένως, δεν είχε ποτέ των ποτών άλλη ομάδα στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, εάν αντί του Πρίγιοβιτς είχες τον Γερεμέγιεφ και αντί του Άκπομ είχες τον Γιακουμάκη δε θα έπαιρνες ποτέ το πρωτάθλημα. Θα έκανες, ενδεχομένως, αντί του 26-4-0 ένα ρεκόρ του τύπου 24-5-1, που θα ήταν και πάλι φοβερό και τρομερό, αλλά θα έβγαινες δεύτερος.
Βρίσκω αδιανόητο ότι έχασες το πρωτάθλημα φέτος. Έπαιζες μόνος σου, τόσο καλύτερος ήσουνα, και σε ρόστερ ακόμα. Και χωρίς τραυματισμούς, τους μισούς ας πούμε, όχι όλους, θα το έπαιρνες περπατώντας. Αλλά θα μπορούσες να το πάρεις και με τους τραυματισμούς. Δεν υπήρχαν αυτοί στους βαθμούς που έχασες με τα λιμά στο πρώτο μισό της χρονιάς. Και επίσης, και κουτσαίνοντας να έπαιζαν όλοι, τη Λάρισα πχ ή το Βόλο, έπρεπε, και μπορούσαν, να τους κερδίσουν. Υστέρησες και σε νοοτροπία και η νοοτροπία στον επαγγελματικό αθλητισμό συμπεριλαμβάνεται στην ποιότητα, η οποία ποιότητα είναι συνήθως ανάλογη των χρημάτων.
Δε μου βγαίνει στο χαρακτήρα μου να λέω εκφράσεις του τύπου ''βάλε πιο πολλά λεφτά προεδράρα''. Απλά, δυστυχώς, η αρρωστημένη διάσταση στην οποία είσαι αναγκασμένος να βρίσκεσαι σαν ομάδα, όπου διάσταση βάλε ελληνικό ποδόσφαιρο, εάν όντως επιθυμείς να παίρνεις το πρωτάθλημα, ακόμη και μια στο τόσο, επειδή είσαι ο ΠΑΟΚ, απαιτεί να καλύψεις αυτήν την 90 χρόνων απόσταση. Δεν ξέρω άλλον τρόπο.
Από την άλλη, σε πιο ήρεμες ώρες πιστεύω ότι η ομάδα με 3-4 παιχταράδες για βασικούς, εάν μείνει κατά τα άλλα ανέπαφη, θα είναι από του χρόνου ασταμάτητη.
Δεν ξέρω άμα βγάζουν νόημα τα παραπάνω! Είναι τεράστια η απογοήτευσή μου για το πρωτάθλημα, να σου πω την αλήθεια. Κλείνω λέγοντας ότι βεβαίως και η φετινή χρονιά ήταν χρονιά μεγέθυνσης του βεληνεκούς της ομάδας. Όμως άμα δεν πάρουμε τίτλους και τώρα πότε θα πάρουμε;