Ευρωπαϊκό μέλλον και προοπτικές

Απάντηση
Μπαρκαρούτσος

Re: Ευρωπαϊκό μέλλον και προοπτικές

Δημοσίευση από Μπαρκαρούτσος »

Στα παπάρια μου αν πάμε στην ευρωλίγδα. Εγώ το ίδιο θα αγαπώ τον ΠΑΟΚ, είτε στο ΝΒΑ, είτε στην ΕΚΑΣΘ.

Στα μάτια μου, η ευρωλίγδα είναι το πρωτάθλημα με τις ακριβότερες ομάδες μπάσκετ στην Ευρώπη, τίποτα περισσότερο. Ούτε απαραίτητα η καλύτερη λίγκα, ΣΙΓΟΥΡΑ όχι η πιο αξιοκρατική. Έχουμε δει (ή έστω ακούσει) για τις κακές διαιτησίες. Τα κλειστά της συμβόλαια συνέβαλλαν στην απαξίωση του μπάσκετ στην Ευρώπη, στα μάτια του κοινού. Η ήπειρος που έβγαλε Kukoc, Drazen, Γκάλη, Διαμαντίδη, Nowitzki, Sabonis και βγάζει Jokic, Doncic, Γιάννη και Wembanyama, έχει αυτή τη ξεφτίλα για λίγκα, που μπορεί να αγωνιστεί μια ομάδα που παίζει Α2, ή μια ομάδα από το...Dubai!!

Αίτηση έκανε και η Zenit. Αν την απορρίψουν, οι άνθρωποι θα είναι άξιοι φτυσίματος (για να μην πω μηνύσιμα πράγματα και φάει edit το post). Τόσα χρόνια banned οι ρωσικές ομάδες (και σωστά!) αλλά οι ομάδες του Israhell είναι εντάξει;; Το πούλο και στις ομάδες του Israhell και σε αυτές της Ρωσίας! Ή, αν είστε τόσο παραδόπιστοι, επιτρέψτε τις όλες. Αλλά, να έχετε και άντερα να επιτρέψετε στον κόσμο να εκφράζει την αντίθεσή του σε αυτό, με αντιπολεμικά πανό.
Ήδη έχω σιχαθεί την ταναπού την UEFA για τον ίδιο λόγο, την ίδια υποκριτική και διπρόσωπη στάση.

Όπως είναι η ευρωλίγδα σήμερα, με αφήνει παγερά αδιάφορο, σαν θέαμα. Ας κάτσουν να τα βρουν με τους αμερικανούς και τη FIBA, να φτιάξουν όλοι μαζί κάτι αξιοκρατικό. Να φτιάξουν τρεις διοργανώσεις, όπως στο ποδόσφαιρο. Τόσα χρόνια το μπάσκετ στην Ευρώπη ζει υπό τη σκιά της διχόνοιας FIBA/ε.λ. που οδήγησε στα παράθυρα και στις Εθνικές Τριτοκλασσάτων και τους νατουραλιζέ παντού. Ε φτάνει πια. Όχι άλλα σχίσματα!

That being said, στο δίλημμα FIBA vs ευρωλίγδα, παραμένω με τη FIBA. Ο παγκόσμια αναγνωρισμένος φορέας του αθλήματος που λέγεται basketball. Όχι μία φιλική λίγκα πλουσίων όπου οι ομάδες χάνουν λεφτά. Αν το F4 σε κάτι μισοάδεια γήπεδα στους 40 βαθμούς δεν ήταν η ταφόπλακα της διοργάνωσης, θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον καμπανάκι. Καμπανάρα.
These users thanked the author Μπαρκαρούτσος for the post:
freemind
Άβαταρ μέλους
katafraktos

Δημοσίευση από katafraktos »

Μπαρκαρούτσος έγραψε: Πέμ 16 Απρ 2026, 01:52 Στα παπάρια μου αν πάμε στην ευρωλίγδα. Εγώ το ίδιο θα αγαπώ τον ΠΑΟΚ, είτε στο ΝΒΑ, είτε στην ΕΚΑΣΘ.

Στα μάτια μου, η ευρωλίγδα είναι το πρωτάθλημα με τις ακριβότερες ομάδες μπάσκετ στην Ευρώπη, τίποτα περισσότερο. Ούτε απαραίτητα η καλύτερη λίγκα, ΣΙΓΟΥΡΑ όχι η πιο αξιοκρατική. Έχουμε δει (ή έστω ακούσει) για τις κακές διαιτησίες. Τα κλειστά της συμβόλαια συνέβαλλαν στην απαξίωση του μπάσκετ στην Ευρώπη, στα μάτια του κοινού. Η ήπειρος που έβγαλε Kukoc, Drazen, Γκάλη, Διαμαντίδη, Nowitzki, Sabonis και βγάζει Jokic, Doncic, Γιάννη και Wembanyama, έχει αυτή τη ξεφτίλα για λίγκα, που μπορεί να αγωνιστεί μια ομάδα που παίζει Α2, ή μια ομάδα από το...Dubai!!

Αίτηση έκανε και η Zenit. Αν την απορρίψουν, οι άνθρωποι θα είναι άξιοι φτυσίματος (για να μην πω μηνύσιμα πράγματα και φάει edit το post). Τόσα χρόνια banned οι ρωσικές ομάδες (και σωστά!) αλλά οι ομάδες του Israhell είναι εντάξει;; Το πούλο και στις ομάδες του Israhell και σε αυτές της Ρωσίας! Ή, αν είστε τόσο παραδόπιστοι, επιτρέψτε τις όλες. Αλλά, να έχετε και άντερα να επιτρέψετε στον κόσμο να εκφράζει την αντίθεσή του σε αυτό, με αντιπολεμικά πανό.
Ήδη έχω σιχαθεί την ταναπού την UEFA για τον ίδιο λόγο, την ίδια υποκριτική και διπρόσωπη στάση.

Όπως είναι η ευρωλίγδα σήμερα, με αφήνει παγερά αδιάφορο, σαν θέαμα. Ας κάτσουν να τα βρουν με τους αμερικανούς και τη FIBA, να φτιάξουν όλοι μαζί κάτι αξιοκρατικό. Να φτιάξουν τρεις διοργανώσεις, όπως στο ποδόσφαιρο. Τόσα χρόνια το μπάσκετ στην Ευρώπη ζει υπό τη σκιά της διχόνοιας FIBA/ε.λ. που οδήγησε στα παράθυρα και στις Εθνικές Τριτοκλασσάτων και τους νατουραλιζέ παντού. Ε φτάνει πια. Όχι άλλα σχίσματα!

That being said, στο δίλημμα FIBA vs ευρωλίγδα, παραμένω με τη FIBA. Ο παγκόσμια αναγνωρισμένος φορέας του αθλήματος που λέγεται basketball. Όχι μία φιλική λίγκα πλουσίων όπου οι ομάδες χάνουν λεφτά. Αν το F4 σε κάτι μισοάδεια γήπεδα στους 40 βαθμούς δεν ήταν η ταφόπλακα της διοργάνωσης, θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον καμπανάκι. Καμπανάρα.
Κοινότυπη άποψη θα έλεγα, ευγενικά πάντα :D, αλλά με λογικές σκέψεις.

Καταρχήν, η EuroLeague είναι η "καλύτερη" λίγκα απλούστατα επειδή οι καλύτερες ομάδες παίζουν εκεί και προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των φιλάθλων. Για αυτόν το λόγο, πρέπει να είμαστε και εμείς εκεί.

Η UEFA, η ECA, η FIBA και οι λοιποί φορείς δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν πραγματικά για τον αποκλεισμό ή όχι των χωρών, μην εθελοτυφλούμε. Είναι καθαρά θέμα πολιτικό. Από πίσω βρίσκονται τα ευρωπαϊκά/αμερικανικά λόμπυ και για αυτό οι "καλοί" Τούρκοι, Ισραηλινοί, Εμιρατιανοί είναι ευπρόσδεκτοι, ενώ οι "κακοί" Ρώσοι αποκλεισμένοι. Το ίδιο συμβαίνει σε όλους τους τομείς της οικονομίας και των διακρατικών σχέσεων.

Επίσης, τα διλήμματα που θέτεις δεν υφίστανται 100% στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχει η "καλή" FIBA και η "κακή" ECA. Το NBA έχει πλέον δικό της άνθρωπο στη θέση του CEO της ECA, τον Μπουένο. Στα ΔΣ και των δύο μίλησαν ανοιχτά για συνεργασία και κοινή διοργάνωση από το 27-28. Η ECA αλλά και το NBA θέλουν να εισάγουν το σύστημα των franchises στην Ευρώπη (παρόμοιο status με τα NBA clubs δηλαδή) και να προσθέσουν 2-3 πόλεις ακόμα που λείπουν και είναι μεγάλες αγορές. Όλα αυτά με τις ευλογίες τις FIBA φυσικά.

Δηλαδή, όλος ο σαματάς απλά για να έχουμε καμία 30αρια ομάδες-franchises αντί για 13 ομάδες μόνιμους μετόχους και να μεγαλώσει η πίτα των εσόδων. Το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανείς από τους 3 που να μην θέλει τα κλειστά συμβόλαια, είτε μας αρέσει εμάς είτε όχι, αυτό είναι. :cry:

Συγνώμη αν το ύφος του κειμένου φαίνεται κάπως επιθετικό, δεν είναι αυτός ο στόχος μου :D , απλά ήθελα να αναδείξω κάποιες πραγματικότητες.
Άβαταρ μέλους
freemind

Δημοσίευση από freemind »

Μπαρκαρούτσος έγραψε: Πέμ 16 Απρ 2026, 01:52 Στα παπάρια μου αν πάμε στην ευρωλίγδα. Εγώ το ίδιο θα αγαπώ τον ΠΑΟΚ, είτε στο ΝΒΑ, είτε στην ΕΚΑΣΘ.

συμφωνώ σχεδόν σε όλα
Άβαταρ μέλους
Special 4

Δημοσίευση από Special 4 »

Επί της αρχής, στο ηθικό κομμάτι, η άποψη του @Μπαρκαρούτσος είναι σωστή.

Μακάρι να ίσχυε στο μπάσκετ, ό, τι και στο ποδόσφαιρο και στα ευρωπαϊκά κύπελλα να ήταν όπως παλιά και οι θέσεις να έβγαιναν σύμφωνα με την κατάταξη στα εθνικά πρωταθλήματα.

Δυστυχώς στο μπάσκετ, εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει κάτι άλλο.
Δυστυχώς έτσι έχει η κατάσταση και μακάρι αυτό να άλλαζε.

Δηλαδή υπάρχει αυτή η σωστή άποψη που περιγράφηκε και από την άλλη υπάρχει η πραγματικότητα.

Βέβαια και η φίμπα, είναι και λίγο σαν την ουέφα. Δηλαδή δεν είναι και αυτοί τίποτα αθώες περιστέρες, που τα κάνουν όλα ηθικά και σωστά. Καλά φρούτα είναι και στη φίμπα.

Επίσης, αφού έτσι έχουν τα πράγματα, η φυσική θέση του ΠΑΟΚ, εκεί που ανήκει ως ιστορία και ειδικό βάρος φανέλας, κόσμου κλπ, είναι να είναι μέσα στα μεγάλα σαλόνια του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Δεν γίνεται ο ΠΑΟΚ να είναι παρίας ή περιθωριακή ομάδα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Πρέπει να είναι πρωταγωνιστής.

Οπότε αφού έτσι είναι, έτσι αναγκαστικά θα πορευτούμε. Αφού μπορούμε ή αν μπορούμε, πρέπει να μπούμε χθες στην Ευρωλίγκα.

Έρχονται μεγάλες μέρες για τον μπασκετικό ΠΑΟΚ.
These users thanked the author Special 4 for the post:
katafraktos
dtown

Δημοσίευση από dtown »

Αυτο εδω το διαβασατε;Λεει οτι για να γινουμε franchise θα πρεπει να πληρωσουμε 80 εκατομμυρια!Μονο εμενα μου φαινεται εξωπραγματικο κατι τετοιo;Μιλαμε αν προσθεσουμε ολα τα μπατζετ της ομαδας απο την εποχη του...Τακη Πανελουδη τετοιο ποσο δεν βγαινει.Απο οτι καταλαβα δε μονο οι ομαδες που θα μπουν τωρα θα τα πληρωσουν αυτα οχι αυτες που ειναι ηδη μετοχοι.

EuroLeague: Αυτό είναι το εξωπραγματικό ποσό που πρέπει να πληρώσουν οι ομάδες για να γίνουν franchise

Η EuroLeague Basketball σκοπεύει να προχωρήσει στο μοντέλο των franchises, όπως προέκυψε από το ΔΣ της λίγκας.

Δηλαδή, οι ομάδες που θα επιθυμούν να αποκτήσουν μόνιμη θέση στη λίγκα, θα πρέπει να καταβάλλουν ένα σημαντικό ποσό.

Στην εκπομπή “BIG 4 by Betsson” συζητήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από το Συμβούλιο της EuroLeague και έγιναν οι εκτιμήσεις γύρω από την αξία που θα χρειάζεται μία ομάδα για να αποκτήσει franchise.

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος μίλησε για το ποσό που πιθανόν να χρειάζεται μία ομάδα για να αποκτήσει άδεια, λέγοντας: “Η JB Capital έβγαλε 85 εκατομμύρια την αξία της άδειας. Το ξεκίνημα είναι 85. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το μίνιμουμ, αλλά λένε ότι έχουν μία έρευνα που λέει ότι η αξία αυτή είναι 85.

Είναι ανάλογα και με την οικονομία της χώρας και την πόλη. Για μία ομάδα όπως η Χάποελ Τελ Αβίβ, 85 θα είναι θεωρώ. Για μία ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ μπορεί να είναι 85 και εκεί ή λίγο λιγότερο. Η MARCA και εσείς όπως είπατε, λέει ότι θα πάει από 45 έως 70. Εγώ λέω ότι μπορεί να πάει και πάνω από 85″.

Ο Χάρης Σταύρου συμπλήρωσε: “Το Παρίσι μπορεί να πάει 100 εκατομμύρια. Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να πάει εκεί. Η Θεσσαλονίκη θα πάει στα 50, θα είναι πιο χαμηλά. Όχι ότι ο Μυστακίδης δεν έχει να δώσει 80 εκατομμύρια, αλλά είναι διαφορετική η αξιολόγηση”.

https://www.sport24.gr/basket/euroleagu ... franchise/
These users thanked the author dtown for the post:
Special 4
basketikos4

Δημοσίευση από basketikos4 »

Εν τω μεταξυ δεν εχω καταλαβει.
Να δωσει καποιος 80 εκατομμυρια για να μπει σε μια διοργανωση που ολες οι ομαδες εχουν ζημια?
Εντελως κουφο επενδυτικα..
Άβαταρ μέλους
Special 4

Καλά, τα νούμερα ζαλίζουν. Πολλά λεφτά. Μαξιμαλιστικό το 80άρι.

Όπως λέει και το άρθρο, δεν νομίζω ότι θα δοθούν αυτά τα λεφτά.
Όχι ότι δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης, αλλά μην μας πιάσουν και τον κώλο. Δηλαδή οι βρικόλακες τι πλήρωσαν ας πούμε;
Με τα μισά ίσως και με την προϋπόθεση ότι το μισό ποσό θα ξαναδοθεί πίσω στην ομάδα από το μοίρασμα του μπάτζετ της λίγκας ίσως.
Το Παρίσι έχει 12 εκατομμύρια κατοίκους. Εμείς με 1,5 εκατομμύριο κόσμο στην πόλη, δεν ξέρω αν θα μπει στη λογική αυτή η διοίκηση.
Εδώ στην Αθήνα με 5 εκατομμύρια και πάλι γκρινιάζουν οι οπαδοί των βρικολάκων για τα πανάκριβα διαρκείας.

Δεν ξέρω που πάει το πράγμα, αλλά έτσι όπως το κόβω, σε καμιά δεκαετία ας πούμε από τώρα και με καινούρια γήπεδα εύχομαι,
βλέπω ότι εισιτήριο διαρκείας για ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, θα είναι κάτι σαν πανάκριβο είδος πολυτελείας.
Άβαταρ μέλους
Maurice_Escargot

Δημοσίευση από Maurice_Escargot »

Το ΝΒΑ Europe ζητουσε σχεδον δεκαπλασια.
Άβαταρ μέλους
Special 4

Γι' αυτό έμειναν με τον γκιώνη (τη Ρεάλ) και την καρδερίνα τους στο χέρι, προς το παρόν, οι του NBA Europe.
Εξωπραγματικά λεφτά, μη ρεαλιστικά.
Άβαταρ μέλους
katafraktos

Δημοσίευση από katafraktos »

Special 4 έγραψε: Πέμ 16 Απρ 2026, 11:52 Καλά, τα νούμερα ζαλίζουν. Πολλά λεφτά. Μαξιμαλιστικό το 80άρι.

Όπως λέει και το άρθρο, δεν νομίζω ότι θα δοθούν αυτά τα λεφτά.
Όχι ότι δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης, αλλά μην μας πιάσουν και τον κώλο. Δηλαδή οι βρικόλακες τι πλήρωσαν ας πούμε;
Με τα μισά ίσως και με την προϋπόθεση ότι το μισό ποσό θα ξαναδοθεί πίσω στην ομάδα από το μοίρασμα του μπάτζετ της λίγκας ίσως.
Το Παρίσι έχει 12 εκατομμύρια κατοίκους. Εμείς με 1,5 εκατομμύριο κόσμο στην πόλη, δεν ξέρω αν θα μπει στη λογική αυτή η διοίκηση.
Εδώ στην Αθήνα με 5 εκατομμύρια και πάλι γκρινιάζουν οι οπαδοί των βρικολάκων για τα πανάκριβα διαρκείας.

Δεν ξέρω που πάει το πράγμα, αλλά έτσι όπως το κόβω, σε καμιά δεκαετία ας πούμε από τώρα και με καινούρια γήπεδα εύχομαι,
βλέπω ότι εισιτήριο διαρκείας για ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, θα είναι κάτι σαν πανάκριβο είδος πολυτελείας.
Για εμάς πιστεύω κάνα 30αρι-40αρι θα μπορούσαν να ζητήσουν, αλλά προφανώς με την προοπτική ότι θα τα ξαναβγάλεις τα επόμενα χρόνια γίνεται αυτό γιατί σιγουρεύεις την θέση σου για πάντα σε εισαγωγικά.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ευρώπη”