Α.Σ. ΠΑΟΚ (Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ)

Σχόλια γιά την Διοίκηση της ΠΑΕ και όλα τα σχετικά...
Απάντηση
Maklaz
Δημοσιεύσεις: 776
Εγγραφή: Δευ 06 Ιουν 2022, 09:49

Re: Α.Σ. ΠΑΟΚ (Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ)

Δημοσίευση από Maklaz »

Taseos έγραψε: Σάβ 04 Οκτ 2025, 09:42 Και γώ νόμιζα δίνει την ευκαιρία στην επαρχία να εγγραφεί μαζικά στον ΑΣ.
Ακριβώς το ίδιο θεώρησα και εγώ όταν είδα τον τίτλο.
Άβαταρ μέλους
Psaras
Δημοσιεύσεις: 1769
Εγγραφή: Πέμ 19 Αύγ 2021, 14:15

Re: Α.Σ. ΠΑΟΚ (Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ)

Δημοσίευση από Psaras »

Αν στείλουν και την ΠΑΕ στην επαρχία από 31/12 θα είναι μια άκρως πετυχήμενη πρωτοβουλία. Επιστέγασμα της νέας διοικητικής εποχής του ΑΣ.
Cylon-4
Δημοσιεύσεις: 10698
Εγγραφή: Κυρ 21 Νοέμ 2021, 14:11

Re: Α.Σ. ΠΑΟΚ (Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ)

Δημοσίευση από Cylon-4 »

Καταντια για τους συνδεσμους της Θεσσαλονικης, να παιζουν τα τμηματα του συλλογου μπροστα σε αδειες κερκιδες και οταν πηγαινουμε στις Σερρες, στην Βεροια, στην Εδεσσα, στο Κιλκις, στην Δραμα, στην Καβαλα, στην Ναουσα, στα Γιαννιτσα, οι τοπικοι συνδεσμοι να μετατρεπουν τα γηπεδα σε Τουμπα.
These users thanked the author Cylon-4 for the post:
ΚΩΣΤΑΣ2019
nkoss
Δημοσιεύσεις: 672
Εγγραφή: Σάβ 16 Ιαν 2016, 21:44

Re: Α.Σ. ΠΑΟΚ (Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ)

Δημοσίευση από nkoss »

Τίποτα, έτσι μια καλησπέρα μπήκα για να πω. Χαρούμενοι κι εσείς όπως όλοι φαντάζομαι.
Άβαταρ μέλους
Мир
Δημοσιεύσεις: 8238
Εγγραφή: Τετ 16 Ιούλ 2014, 23:44
Τοποθεσία: London

Re: Α.Σ. ΠΑΟΚ (Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ)

Δημοσίευση από Мир »

Όταν η μάνα του συλλόγου αγαπά το παιδί της…
Θόδωρος Χαστάς 08.11.2025 20:52 inpaok.com

Μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου του μνημονίου που παρέδωσε ο ΑΣ ΠΑΟΚ στην ΠΑΕ για την Νέα Τούμπα, διαλύθηκαν ίσως και οι τελευταίες αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται αυτήν την ιστορική υπόθεση η ηγεσία του ερασιτέχνη.

Οι παράλογοι όροι που περιλαμβάνονται στις 15 σελίδες προκάλεσαν σημαντικές ενστάσεις κυρίως από την πλευρά της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, αλλά και από τον κόσμο του Δικεφάλου που βλέπει ότι ένα μεγάλο όνειρο να ξεμακραίνει και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι στο μνημόνιο, η ΠΑΕ οφείλει να καταβάλει στον Ερασιτέχνη το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, αρχής γενομένης από τη σεζόν 2025-26, με ετήσια αύξηση 10%. Η υποχρέωση αυτή ισχύει ακόμη και για τα χρόνια κατά τα οποία το γήπεδο θα βρίσκεται σε φάση κατασκευής. Από το καλοκαίρι του 2028 η ετήσια καταβολή θα αγγίξει τα 2.750.000 ευρώ, το 2029 θα ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια, ενώ μέχρι να ολοκληρωθεί η ανέγερση της Νέας Τούμπας το ποσό θα φτάσει περίπου στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ!

Από εκεί και πέρα, ο ΑΣ απαιτεί ποινική ρήτρα 10 εκατ. ευρώ αν η ΠΑΕ παραβεί όρο, αλλά δεν προβλέπει καμία ποινική ρήτρα για τον ίδιο σε περίπτωση δικής του υπαιτιότητας.

Ακόμα μία παραφωνία του μνημονίου εντοπίζει στο άρθρο 4.8.3 που προβλέπει ότι εφόσον το έργο λάβει κρατική ή ευρωπαϊκή επιδότηση, η διάρκεια εκμετάλλευσης του γηπέδου από την ΠΑΕ η οποία έχει οριστεί στα 49 χρόνια θα μειώνεται, ενώ παράλληλα θα αυξάνονται αναλογικά τα τετραγωνικά μέτρα που θα περιέρχονται στον Ερασιτέχνη.

Οι παραπάνω είναι κάποιες από τις ακατανόητες απαιτήσεις του ΑΣ ΠΑΟΚ προς την ΠΑΕ για τη Νέα Τούμπα. Τι γίνεται όμως στους υπόλοιπους εκ των Big-4 και τι προβλέπει ο αθλητικός νόμος για τα αθλητικά σωματεία;

Ας πάρουμε πρώτα τις υποχρεώσεις των ΠΑΕ προς του ΑΣ βάσει αθλητικού νόμου 2725/99. Τρία είναι τα πιο κύρια σημεία και οι πιο επικερδείς πήγες εσόδων των ερασιτεχνικών σωματείων:

ΑΡΘΡΟ 71 παρ. 3β
«…στην απόληψη από το ιδρυτικό αθλητικό σωματείο σταθερού ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) των καθαρών κατά χρήση εισπράξεων της εταιρείας από αγώνες»
Επειδή ο ΑΣ είναι μέτοχος κατά 10% σε κάθε ΠΑΕ, για χρήση σήματος και επωνυμίας δικαιούται το 10% επί των καθαρών εσόδων από τους αγώνες (συνήθως ένα όχι τόσο σημαντικό πόσο).

ΑΡΘΡΟ 67
«….έναντι ανταλλάγματος, με ποσό που ισούται με το εκάστοτε ισχύον ποσοστό μισθώματος για τη χρήση των εθνικών γυμναστηρίων. Κατά τα λοιπά, η χρήση και η εκμετάλλευση των αθλητικών εγκαταστάσεων ανήκει στο ιδρυτικό αθλητικό σωματείο, με την επιφύλαξη του άρθρου 56 του παρόντος νόμου».
Αυτό σημαίνει ότι ο ΑΣ καρπώνεται το 15% επί των ακαθάριστων εσόδων από τα εισιτήρια των αγώνων. Πρόκειται για το σαφώς μεγαλύτερο έσοδο του ερασιτέχνη καθώς πρόκειται για ακαθάριστα έσοδα από τα εισιτήρια, εκεί που δεν υπολογίζονται τα έξοδα που έχουν οι ΠΑΕ στους αγώνες.

ΑΡΘΡΟ 56 παρ. 3
«…Η μισθώτρια εταιρεία ή το σωματείο ή το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο οφείλει να καταβάλει στον ιδιοκτήτη ή οτον εκμισθωτή κατά περίπτωση του γυμναστηρίου ή της αθλητικής εγκατάστασης ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό
(15%) του συνολικού τιμήματος της οικείας σύμβασης».

Πρόκειται για διαφημιστικά έσοδα από το γήπεδο.

Τι συμφωνίες υπάρχουν όμως μεταξύ των ΠΑΕ του λεκανοπεδίου με τον ερασιτέχνη τους;

Ολυμπιακός
Η ΠΑΕ καταβάλει μόνο την πρώτη του υποχρέωση στον ΑΣ, δηλαδή τη λιγότερο δαπανηρή.
Οι άλλες δυο καταβάλλονται (αν καταβάλλονται…) στη ΓΓΑ, στην οποία έχει παραχωρηθεί το Καραϊσκάκη για 5 χρόνια από την Ολυμπιακή Επιτροπή.

ΑΕΚ
Η ΠΑΕ καταβάλει μόνο την πρώτη και την τρίτη της υποχρέωση στον ΑΣ.
Δεν καταβάλει το πιο σημαντικό, δηλαδή το ποσοστό του 15% επί των ακαθαρίστων εσόδων από εισιτήρια, ως μια ηθική ενίσχυση του ΑΣ για την κατασκευή της OPAP Arena!

Παναθηναϊκός
Όπως προκύπτει, έναντι της δεύτερης και της τρίτης υποχρέωσης, η ΠΑΕ «…θα καταβάλλει στον Π.Α.Ο. το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (€500.000,00) ετησίως. Το ποσό αυτό συμφωνείται σταθερό για τα πρώτα πέντε (5) έτη από την παραλαβή από την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. των εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τις αθλητικές λειτουργίες του Γηπέδου. Ανά πέντε (5) έτη το ποσό αυτό θα αναπροσαρμόζεται με αύξηση κατά ποσοστό 5%». Επίσης θα καταβάλει την πρώτη υποχρέωση.

Έχει αξία να διαβάσει κάποιος το μνημόνιο ΠΑΕ-ΑΣ Παναθηναϊκού για να αντιληφθεί την ελαστικότητα (αν όχι χαλαρότητα) σε σε δεσμεύσεις και ημερομηνίες.

Τέλος σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση χώρων του κεντρικού γηπέδου από τον ερασιτέχνη, δεν προκύπτει σε πρώτη ανάγνωση καμιά υποχρέωση για τις τρεις ΠΑΕ του λεκανοπεδίου.

Έτσι, στην περίπτωση της ΑΕΚ – που μοιάζει πολύ με του ΠΑΟΚ – δε δίνει ούτε μέτρο στην ερασιτεχνική της, ενώ ο Παναθηναϊκός που δε θα βάλει ούτε ευρώ για να φτιάξει το γήπεδο, θα δίνει μόνο 500.000 ευρώ τον χρόνο στον ΑΣ!

Κάποιες μάνες φαίνεται ότι αγαπούν τα παιδιά τους, κάποιες άλλες όχι και τόσο…
Άβαταρ μέλους
Sera4
Δημοσιεύσεις: 14314
Εγγραφή: Τετ 06 Αύγ 2008, 15:43

Re: Α.Σ. ΠΑΟΚ (Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ)

Δημοσίευση από Sera4 »

Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με τα τμήματα και το κατά πόσο υπάρχει νόημα ύπαρξης τους για πολλά από αυτά.

Βγαίνουν και διαφημίζουν ότι ο ΠΑΟΚ έχει τα περισσότερα τμήματα, αλλά για μένα προσωπικά δεν είναι λόγος περηφάνιας αλλά μεγάλου προβληματισμού. Μιλάμε για ένα καθαρά Ελληνικό φαινόμενο.

Η προσωπική μου γνώμη είναι για ύπαρξη καθαρά τμημάτων που μπορούν να αυτοχρηματοδοτούνται από μεγαλομετόχους, ιδία έσοδα και μέσα από κεντρικές χορηγικές συμφωνίες στις οποίες θα βάζει πλάτη και το brand του ποδοσφαίρου.

Έχει καταντήσει αηδία πλέον, θα δούμε και τμήμα τάβλι στο τέλος.

Και παρουσιάζονται και χρυσές ευκαιρίες για γκρίζες ζώνες καταμερισμού των χρημάτων, που προφανώς βολεύει και τους καλοθελητές.
These users thanked the author Sera4 for the post:
navigator11
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διοικητικά”