27. Magomed Ozdoev

Απάντηση
Ορτζονικίδης

Re: 27. Magomed Ozdoev

Δημοσίευση από Ορτζονικίδης »

Ρε κάτω τα χέρια από τον αετό της στέπας
Nassos

Δημοσίευση από Nassos »

Ξέρει ακριβώς πότε πρέπει να κάνει φάουλ για να κόψει αντεπιθεσεις, σκληρός παίχτης που το νιώθουν οι αντίπαλοι και είναι σχεδόν πάντα διαθέσιμος για βοήθεια στους πλαινους.
theo-drama
Mr Ξερόλας 2019

Δημοσίευση από theo-drama »

abc_o_ karpouzas έγραψε: Παρ 15 Αύγ 2025, 13:30 Είναι σίγουρο ότι τα τελευταία σχόλια έβλεπαν τον ίδιο αγώνα;

:lol: :lol: :lol:

Εσύ με ποιους είσαι, για να ξέρουμε με ποιον συμφωνείς....και τι αγώνα βλέπεις ρε παπατζη....

Με τους 3 τελευταίους ή με τους πιο 2 απο πάνω...από τους 3.

Σίγουρα ο καθένας, άλλον αγώνα βλέπει, αναλόγως πως τον (τους) βλέπει....
These users thanked the author theo-drama for the post:
abc_o_ karpouzas
Άβαταρ μέλους
WeWillRockYou

Δημοσίευση από WeWillRockYou »

Οζντόεφ: «ΠΑΟΚ, φίλε. Είναι διαφορετικό, δεν το 'χω ξαναδεί πουθενά αυτό...»

Πενήντα τρία λεπτά. Κι όμως μιλάει σπάνια. Ο Μαγκομέντ Οζντόεφ δεν είναι από εκείνους που συνηθίζουν να ψάχνουν τα φώτα, η φωνή του ακούγεται πιο καθαρά μέσα στο γήπεδο. Κι όμως, αυτή τη φορά άφησε τη ψυχή του να μιλήσει. Με ηρεμία και με εκείνη την εσωτερική πειθαρχία που τον συνοδεύει από τα παιδικά του χρόνια μέχρι το σήμερα, στον ΠΑΟΚ.

«Δεν έχει να κάνει με το ότι δεν σέβομαι τους δημοσιογράφους, αλλά δυσκολευόμουν λίγο με τα αγγλικά. Τώρα έχουν βελτιωθεί. Μαθαίνω και δουλεύω με έναν δάσκαλο, αλλά είμαι και λίγο πιο ‘κλειστός’ τύπος. Η δουλειά μου είναι το ποδόσφαιρο και μετά δίνω όλο μου τον χρόνο στην οικογένεια».

Μέσα στο γήπεδο δίνει την εντύπωση ενός σκληρού τύπου —ίσως το απαιτεί η δουλειά του— αλλά, στην πραγματικότητα, αυτό αντανακλά τον χαρακτήρα του.

«Είχα μία δύσκολη ζωή, έχω δει τα πάντα. Δεν ζούσαμε τόσο καλά. Όταν έχεις μια τέτοια ζωή, είσαι και σαν χαρακτήρας πιο δυνατός. Εκτιμώ κάθε στιγμή, κάθε μέρα. Δεν ξέρουμε για πόσο θα ζούμε. Ξυπνάω το πρωί και είμαι πολύ χαρούμενος.

Στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ έχουμε αρκετούς μικρούς, και μιλάω μαζί τους. Η μόνη συμβουλή που τους δίνω είναι να μένουν συγκεντρωμένοι στη ζωή. Όταν σου δίνεται μια ευκαιρία, χρησιμοποίησε όλη σου τη δύναμη και τη νοοτροπία. Ξέρεις τι σημαίνει ο χρόνος; Δεν θα τον έχεις μετά από δέκα χρόνια. Δεν μπορείς να τον σπαταλάς. Γι’ αυτό τους λέω: ‘Δώστε τα όλα στην προπόνηση’. Τελειώνει η προπόνηση και αύριο δεν θα έχεις πια αυτό το βήμα — θα είναι παρελθόν.

Ο πρώτος μου προπονητής, ο μεγάλος Γιούρι Σιόμιν, μου έλεγε πάντα: ‘Μάγκο, μην χάνεις τον χρόνο σου στην προπόνηση. Κάθε μέρα, δίνε τα πάντα. Μερικές φορές παίζεις, μερικές όχι. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο’. Σου δίνει ο προπονητής σου μια ευκαιρία και δεν είσαι έτοιμος; Αυτό είναι πρόβλημα.

Ξέρεις τι με τρελαίνει; Όταν οι άνθρωποι δεν δίνουν τα πάντα στη δουλειά. Δεν μου αρέσει όταν έχουμε παιχνίδι και στην προπόνηση δεν δίνουν τα πάντα. Έχεις κάθε μέρα, δύο ώρες προπόνηση. Δώσε τα πάντα. Μετά θα πας στο σπίτι σου. Όταν δε σου αρέσει η δουλειά σου, καλύτερα φύγε. Ισχύει παντού. Όταν κάτι δεν σου αρέσει, δεν λειτουργεί. Όταν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, τότε ποτέ δεν θα είσαι ευτυχισμένος εκεί».

Κεφάλαιο: ΠΑΟΚ

Αλήθεια πώς εμφανίστηκε ο «Μάγκο» στη ζωή του ΠΑΟΚ;

«Ήμουν στην Τουρκία όταν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ κάλεσαν έναν φίλο μου και μου έκαναν την πρόταση να έρθω εδώ. Πρώτα συζητήσαμε για το συμβόλαιο και μετά μίλησα με την κ. Γκοντσαρόβα. Είχαμε ένα call, μια εκπληκτική συζήτηση. Μετά από αυτό τους είπα: εντάξει, έρχομαι. Μου αρέσει η νοοτροπία του προπονητή.

Το πρώτο ‘αφεντικό’ μου είναι ο προπονητής. Αυτό κοιτάω πάντα. Φυσικά, ο πρόεδρος είναι αφεντικό σε όλα και παντού, αλλά για μένα, η σχέση με τον προπονητή είναι καθοριστική. Μίλησα μαζί του, μου άρεσε η προσέγγισή του στο ποδόσφαιρο και η φιλοσοφία του. Και είτε το πιστεύεις είτε όχι, ποτέ δεν έχω τσακωθεί με προπονητή. Ποτέ. Κάθε φορά τον σέβομαι.

Ακόμα κι όταν δεν συμφωνείς με κάτι, ο σεβασμός παραμένει. Κοιτάω τον εαυτό μου, 17-18 χρονών και ένιωθα πως ήμουν πολύ ανώριμος. Τώρα βλέπω τα πράγματα διαφορετικά. Όταν με ρωτούν: ‘Σου αρέσει να δουλεύεις με τον Λουτσέσκου;’, απαντώ πάντα: ‘Είναι ωραίος τύπος’. Πρώτη απάντηση, κάθε φορά».

Είναι αρκετό να είναι ένας προπονητής απλά… ‘ωραίος τύπος’;

«Ναι, είναι ο καλύτερος. Όταν είσαι καλός άνθρωπος, κερδίζεις τον σεβασμό των άλλων. Πρώτα πρέπει να σέβεσαι τη ζωή».

Επιστροφή στο story της μεταγραφής του από την Φατίχ Καραγκιουμρούκ στους Θεσσαλονικείς.

«Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε για να με πάρει. Μίλησα με το club και, έχοντας φιλικές σχέσεις με τον πρόεδρο της Καραγκιουμρούκ, συζητήσαμε την πρόταση που είχα: αν θα φύγω ή θα μείνω. Κατά τη γνώμη μου, το πιο σημαντικό για έναν ποδοσφαιριστή είναι να αγωνίζεται σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και έφυγα από τη Ρωσία, όταν οι ρωσικές ομάδες αποκλείστηκαν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στη Ρωσία είχα κατακτήσει τα πάντα, αλλά η κατάσταση με τον πόλεμο στην Ουκρανία περιόρισε τις ευκαιρίες για ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάτι που θεωρώ μεγάλο πρόβλημα. Όταν κάποιοι λένε ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι πολιτικό, εγώ απλώς λέω ότι δεν είναι δικό μου θέμα να το κρίνω…

Όταν πήγα στην Τουρκία, η Καραγκιουμρούκ δεν ήταν μεγάλη ομάδα. Μετά την Ζενίτ, είχε επιλογές, πριν περιπλεχθεί η κατάσταση με τον πόλεμο. Είχα καλές προτάσεις από 2-3 ομάδες και μίλησα με τον πρόεδρο. Το συμβόλαιό μου έληγε τον επόμενο χρόνο και μου έκαναν πρόταση από τη Ζενίτ για άλλα τρία χρόνια. Μίλησα μαζί τους, τους είπα ότι θέλω να αλλάξω παραστάσεις στη ζωή μου, να δω διαφορετικά πράγματα. Είχα μερικές επιλογές από τη Σαουδική Αραβία. Πήγα εκεί. Έμεινα δύο μέρες, συναντήθηκα με την ομάδα, μιλήσαμε. Εκπληκτικό μέρος, αγαπώ τη Σαουδική Αραβία, είμαι μουσουλμάνος, αλλά όταν γύρισα πίσω στο ξενοδοχείο, κάλεσα τη σύζυγό μου και της είπα: 'Αγοράζω ένα εισιτήριο και γυρίζω σπίτι. Δεν μένω εδώ’.

Ο ατζέντης μου με ρώτησε: 'Είσαι τρελός, πού πας;’. Του απάντησα: ‘Πηγαίνω πίσω στη Μόσχα, στο σπίτι μου’. Εκείνο το καλοκαίρι που έφυγα από τη Ζενίτ, ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που έμεινα περισσότερο από ένα μήνα στο σπίτι. Η σύζυγός μου, μού έλεγε ‘τι ακριβώς κάνεις;’.

Ήμουν σπίτι λοιπόν, και με κάλεσε με βιντεοκλήση ο Πίρλο. 'Έλα να δουλέψουμε μαζί΄. Και του είπα μόνο ένα πράγμα: 'Όταν φύγεις εσύ, θα φύγω και εγώ. Έρχομαι για να δουλέψω μαζί σου’.

Πίρλο, ανοίγει η παρένθεση. Έχετε περιέργεια να μάθετε πώς είναι να δουλεύεις με έναν εκ των κορυφαίων όλων των εποχών;

«Τρομερός παίκτης, απίστευτος, αλλά και εκπληκτικός τύπος. Δεν έχω ξαναδεί άνθρωπο με τέτοια προσωπικότητα. Και σαν παίκτης και σαν προπονητής είναι ο ίδιος χαρακτήρας, δεν άλλαξε καθόλου. Όσοι έπαιξαν μαζί του, παιδιά από την Ιταλία, Τούρκοι, μου είπαν το ίδιο πράγμα. Η νοοτροπία του δεν άλλαξε καθόλου. Η προπόνησή του, επίσης. καταπληκτική. Παίζαμε σαν ομάδα εξαιρετικά, πήραμε την έκτη θέση στην Τουρκία. Δουλεύαμε, απολαμβάναμε το παιχνίδι μας. Αγάπησα αυτή την περίοδο της ζωής μου.

Όταν με κάλεσε (σ.σ. ο Πίρλο) λοιπόν, μου είπε ότι τα χρήματα δεν παίζουν ρόλο. Ήξερα ότι δεν έχουμε μπάτζετ. Του είπα: ‘Εντάξει, δεν με νοιάζουν τα χρήματα. Έρχομαι για να δουλέψω μαζί σου’.

Θυμάμαι όταν με ρώτησε ο πρόεδρος της Ζενίτ που πας και του είπα ότι πάω στην Τουρκία, στην Καραγκιουμρούκ, τρελάθηκε.

Ξέρεις τι όμως; Δεν μετράνε τα χρήματα. Είναι όμορφο να ζεις άλλους πολιτισμούς, άλλες κουλτούρες. Είναι αλήθεια ότι δεν είχα το ίδιο υψηλό συμβόλαιο με εκείνο της Ζενίτ. Κέρδισα πολλά παιχνίδια, πρωταθλήματα, έπαιξα με την Εθνική ομάδα, αλλά όταν έχεις ποιότητα έχεις και επιλογές.

Κατονομάζει τον Ιβάν Σαββίδη ως το μεγάλο «αφεντικό» και ως έναν πιστό οπαδό του ΠΑΟΚ. Η συνεννόηση στα ρωσικά δίνει άνεση στις συζητήσεις τους και τους επιτρέπει να μιλούν ανοιχτά.

«Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πόσα πολλά δίνει ο πρόεδρος στον σύλλογο. Κοιτούν ορισμένα πράγματα, αλλά εκείνος δίνει τα πάντα. Είναι μεγάλος οπαδός του ΠΑΟΚ.

Μιλήσαμε για πρώτη φορά, πριν έρθω στον ΠΑΟΚ. Τον κοίταξα και σκέφτηκα: ‘Αυτός είναι τρελός οπαδός του ΠΑΟΚ’. Είναι εντυπωσιακό. Η υπερβολική ‘ένταση’ που δείχνει κάποιες φορές είναι φυσιολογική· προέρχεται από το πάθος του και την αγάπη του για την ομάδα. Αγαπάει τον ΠΑΟΚ, όλα μέσα και έξω από τον σύλλογο. Δεν έχω ξαναδεί άλλον πρόεδρο με τέτοιο πάθος στο παρελθόν.

Βλέπουμε κάθε φορά ότι έχει μεγάλη πίεση, αλλά ξέρει τι πρέπει να κάνει. Είναι ο πρώτος που κατανοεί γιατί επένδυσε εδώ και αγαπάει πραγματικά αυτήν την ομάδα. Του είπα: ‘Πρόεδρε, δεν το έχω ξαναδεί αυτό αλλού’. Μου απάντησε: ‘Αγαπώ πραγματικά τον σύλλογο. Αυτή είναι η ζωή μου. Αγαπώ τον ΠΑΟΚ’.

Μετά από έξι-επτά μήνες στην ομάδα, κατάλαβα τα πάντα.

Τώρα ξέρω γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο τρελοί με τον ΠΑΟΚ και γιατί υπάρχει τόση πίεση στο σύλλογο. Μου αρέσει αυτό. Παίζω πάντα με υπερβολική πίεση, δεν μου είναι δύσκολο. Πριν το πρώτο μου παιχνίδι, μίλησα με τον προπονητή και τους συμπαίκτες και μου είπαν: ‘Μάγκο, το να παίζεις για τον ΠΑΟΚ είναι διαφορετικό, είναι δύσκολο’. Τους ρώτησα γιατί, και μου απάντησαν: ‘Λόγω της πίεσης’.

Εγώ το σκέφτομαι διαφορετικά: ‘Γιατί να είναι δύσκολο; Είναι εκπληκτικό να ξέρεις και να σου δείχνουν με κάθε τρόπο τι σημαίνει η ομάδα για εκείνους. Δεν είναι δύσκολο, είναι υπέροχο’.

Θα σου πω κάτι όμως, που δεν το γνωρίζουν πολλοί. Στο γήπεδο δεν ακούω τίποτα, επικεντρώνομαι μόνο στο παιχνίδι. Κοιτάζω μόνο τον προπονητή και τους συμπαίκτες μου. Ξέρεις πόσες φορές γυρνάω στο σπίτι και βλέπω μηνύματα, βίντεο, φωτογραφίες και δεν έχω πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει στην κερκίδα κατά τη διάρκεια του αγώνα;».

Κοιτάζοντας πίσω, ο ΠΑΟΚ αποδείχθηκε η σωστή επιλογή. Αν βέβαια την επόμενη ημέρα, αλλάξουν τα δεδομένα για εκείνον, τότε πολύ απλά θα πάρει τα πράγματά του και θα φύγει:

«Δεν κάνω τίποτα χωρίς να το σκεφτώ καλά. Κάποιες φορές αυτό είναι το πρόβλημά μου, γιατί χρειάζομαι χρόνο για να αποφασίσω. Προτιμώ να κάνω τη σωστή επιλογή παρά μια βιαστική. Το χειμώνα είχα επιλογές, όπως και φέτος το καλοκαίρι, αλλά σεβάστηκα το συμβόλαιό μου και ήθελα να μείνω. Για μένα τα πράγματα είναι απλά: αν το κλαμπ δεν με θέλει, τα χρήματα δεν παίζουν ρόλο. Παίρνω τις αποσκευές μου και φεύγω, κανένα πρόβλημα».

Η φετινή είναι μία σεζόν… ιστορική για τον ΠΑΟΚ καθώς συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής. Τα δεδομένα όμως είναι πολύ συγκεκριμένα στο μυαλό του Οζντόεφ.

«Δεν έχουμε την ευκαιρία, να μην κερδίσουμε τίποτα. Όταν αγαπάς τη δουλειά σου, πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου μία ερώτηση. Θέλεις να κερδίσεις κάτι ή όχι; Όταν είσαι στη μέση, χάνεις. Μου αρέσει κάθε χρόνο να κερδίζω κάτι. Ξέρεις, στην Ρωσία, το πρωτάθλημα είναι ο στόχος. Το κύπελλο είναι δώρο, κάτι επιπλέον. Αυτή είναι μια δύσκολη χρονιά. Όλοι περιμένουν να κερδίσουμε το πρωτάθλημα στα 100 χρόνια. Μερικοί παίκτες, δεν ξέρω, ίσως νιώθουν λίγο περισσότερη πίεση. Εγώ όχι. Αυτή η χρονιά είναι ίδια με τις άλλες.

Είμαι πολύ λυπημένος που πέρσι χάσαμε το πρωτάθλημα. Χάσαμε «μικρά» παιχνίδια. Δεν έχουμε την ευκαιρία φέτος να χάνουμε «μικρά» παιχνίδια. Εντάξει, τα ντέρμπι είναι ντέρμπι. Κάποιες φορές κερδίζεις, κάποιες φορές χάνεις. Το ντέρμπι κρίνεται από μία-δύο στιγμές ανά παιχνίδι.

Ανεξάρτητα με ποιον παίζεις, πρέπει κάθε φορά που πας στο γήπεδο, να λες ‘σήμερα νικάω μόνο εγώ’. Με τις «μικρές» ομάδες δεν έχεις την ευκαιρία να χάσεις βαθμούς. Όταν πάρεις τους τρεις βαθμούς με όλες τις «μικρές» ομάδες, τότε θα κερδίσεις και το πρωτάθλημα.

Πέρσι, το πρόβλημα ήταν η νοοτροπία της ομάδας. Την προπέρσινη σεζόν κερδίσαμε όλες τις «μικρές» ομάδες. Ίσως κάποιοι παίκτες είχαν την σκέψη ότι ‘εντάξει, εύκολα θα κερδίσουμε το παιχνίδι στο σπίτι μας’. Όχι, δεν θα κερδίσουμε εύκολα. Ποτέ. Δεν υπάρχει εύκολο παιχνίδι. Κάθε παιχνίδι είναι δύσκολο. Και οι υπόλοιπες ομάδες έχουν επίσης παίκτες με ποιότητα. Όταν τους δίνεις την ευκαιρία, θα σκοράρουν. Αυτό είναι το πρόβλημα».

Του ζητάω να μου πει τις πρώτες λέξεις που έχει μάθει στα ελληνικά. Λέει τις πιο βασικές και σημειώνει πως στην Θεσσαλονίκη, φωνάζει τα παιδιά του για… βοήθεια στη μετάφραση. Αλλά αν κάτι ξεχωρίζει από την ελληνική περιπέτεια είναι…

«Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μου αρέσουν πολύ. Αγαπούν πρώτα την ομάδα. Δεν έρχονται επειδή αγαπάνε το παιχνίδι, αλλά επειδή αγαπούν την ομάδα. Το όνομα της ομάδας, ΠΑΟΚ. Αυτό είναι διαφορετικό. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό. Κατά τη γνώμη μου, αυτοί είναι οι καλύτεροι οπαδοί. Βλέπω ότι δίνουν τα πάντα για την ομάδα».
Ενδιαφέρουσα συνέντευξη, πιστεύω αξίζει να υπάρχει και στο τόπικ του παίκτη. Τεράστιο ζητούμενο η νοοτροπία νικητή σε έναν παίκτη.
These users thanked the author WeWillRockYou for the post (total 3):
Ορτζονικίδης, vasgias, paok apo epilogi
Άβαταρ μέλους
astral

Δημοσίευση από astral »

Καλός παίκτης , με καλή αντίληψη και δυνατός χαρακτήρας.
Δεν τον φοβάμαι, πιστεύω θα βοηθήσει.
These users thanked the author astral for the post (total 2):
paok apo epilogi, Apil44
Απάντηση

Επιστροφή στο “Roster”