paokspren έγραψε: Τετ 16 Ιούλ 2025, 08:18
Απο την αρχή είμαι αρκετά θετικός για Σεντίρα (έτσι προφέρεται, ούτε Τσεντίρα ούτε Κεντίρα) γιατί έχει τύχει να τον δω να παίζει, αλλά και γιατί τον θέλουν ο Λουτσέσκου και το σκάουτινγ τιμ - που βγάζει νόημα με βάση τα χαρακτηριστικά του. Τον θεωρώ πολύ πιο ψαγμένη και έξυπνη κίνηση για τον τρόπο παιχνιδιού μας σε σχέση με ένα καθαρό σκόρερ που μπορεί να κατέληγε απομονωμένος και αμέτοχος. Επίσης, το Ιταλικό πρωτάθλημα είναι εξαιρετικά δύσκολο για φορ στα νούμερα, ειδικά στις πιο μικρές ομάδες που παίζουν φουλ τακτικά και βαθμοθηρικά. Και 2 εκ ευρώ δεν είναι κανένα τεράστιο ποσό για επιθετικό, δώσαμε πιο πολλά σε transfer fee και μισθό σε δύο παίκτες για την ίδια θέση το προηγούμενο καλοκαίρι οπότε σιγά το ταβάνι που τρυπάμε. Ναι οκ, δεν είναι Μοπέ αλλά χρειαζόμαστε φορ άμεσα και ο Μοπέ δεν ψήνεται και είναι αμφίβολο αν θα ψηθεί στο τέλος του καλοκαιριού.
Εγώ θα πω το εξής: ο Σεντίρα δεν είναι παικταράς αλλά είναι κανονικός παίκτης. Μαχητικός, γρήγορος, δυναμικός, πιέζει, είναι χαοτικός για την αντίπαλη άμυνα και πάει πολύ στο 1χ1. Στο σκοράρισμα είναι ασταθής και περιστασιακά ατομιστής αλλά νομίζω σε μια λειτουργική ομάδα που θα σκοράρει πολύ, ένα λογικό αριθμό γκολ θα τον βάλει. Πιστεύω ότι μας κάνει και παίρνει την θέση του Τισουντάλι στο ρόστερ με αντίστοιχο κόστος, που είναι το πρόβλημα?
Διαβάζοντας ωστόσο την πραγματικά απίστευτη συζήτηση στις τελευταίες σελίδες και σε συνδιασμό με τις απαράδεκτες επιθέσεις στο ινστανγκράμ του, έχω αρχίσει να έχω αμφιβολίες όχι για την αξία του παίκτη αλλά για το αν όντως αξίζει τον κόπο να έρθει και να φάει στα μούτρα αυτή την τοξικότητα. Ξέρω ότι δεν ισχύει, αλλά η αίσθηση είναι ότι θα τον γιουχάρουν στο πρώτο παιχνίδι, ή τέλος πάντων στην πρώτη στραβοκλωτσιά.
Η όλη ιστορία πάντως μου αφήνει μια άσχημη γέυση για αρκετούς συνοπαδούς μου. Κάπου ώπα.
Kαταρχήν να ξεκινήσουμε από τα ... βασικά... Προσωπικές επιθέσεις σε οποιονδήποτε παίκτη είναι απαράδεκτες και ανεπίτρεπτες... Δε νομίζω ότι χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης και συζήτησης... Δε νομίζω επίσης ότι έχουμε παγκόσμια αποκλειστικότητα σε αυτό, να υπάρχουν δηλαδή ούγκανοι που εκτονώνονται κατ αυτόν τον τρόπο. Για αυτό εξάλλου οι επαγγελματίες οφείλουν να μη δίνουν ιδιαίτερη βάση στο τι λέει για αυτούς ο κόσμος. Αυτά όσον αφορά το ... Instagram...
Από εκεί και πέρα πάμε άλλη μια να δούμε ΓΙΑΤΙ η περίπτωση αυτή, δίκαια σε μεγαλό βαθμό έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε μεγάλο μέρος του κόσμου, αφού πούμε ότι πράγματι είναι δύσκολο Ιούλιο μήνα να φέρεις σοβαρή περίπτωση παίκτη στην Ελλάδα (φαίνεται εξάλλου από τις μεταγραφές που ΔΕΝ κάνουν και οι ανταγωνιστές μας που επίσης καίγονται).
Ο Π.Α.Ο.Κ. μας λοιπόν από τη φυγή Πρίγιο το Γενάρη του 2019 έχει προχωρήσει σε διάφορες μεταγραφικές κινήσεις στη θέση, πληρώνοντας στο σύνολο ένα αξιοσέβαστο ποσό μην έχοντας βρει έκτοτε μια σταθερή, συνεπή, ποιοτική λύση που να έχει μεν τα περίφημα στοιχεία που ζητάει ο Λουτσέσκου, αλλά ταυτόχρονα να έχει και το ρημάδι το εύκολο γκολ και να γράφει κάποια αξιοπρεπή νούμερα. Η εύκολη ανάγνωση είναι ότι αυτό καλύπτεται από τη λειτουργία της ομάδας, αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι για να γίνει αυτό όπως πχ πέρυσι με την ΑΡΧΙΔΑΤΗ κούπα, πρέπει Τάισον, Δέσποτας, Ντέλιας, Ζίφκο και ... Μπράντον να κάνουν και οι 5 μαζί σεζόν καριέρας. Θα γίνει μια φορά, δε θα γίνεται πάντα και είναι κακό να το πιστεύεις.
Άρα ο Π.Α.Ο.Κ. με τις επιλογές του 6 χρόνια τώρα είναι αυτός που έχει φτάσει το θέμα σε αδιέξοδο και το έχει οδηγήσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχει περιθώριου ρίσκου ή/και λάθους. Αν πχ είχες ένα φορ σταθερά (υπόψιν τον Τσάλοφ δεν τον έχεις δει και απλά περιμένεις να δικαιολογήσει φέτος αυτά που άκουσες/διάβασες) ναι θα μπορούσες να πάρεις τον Σεντίρα, ελπίζοντας να βγάλει ΟΛΑ τα θετικά που αναφέρεις. Στη θέση όμως που είσαι, δε μπορείς να πας με την ελπίδα και φρόντισες εσύ να βρεθείς σε αυτή τη θέση.
Τα περί μαχητικότητας, ταχύτητας, δυναμικής κλπ κλπ τα ακούω βερέσε, τα ακούγαμε εξάλλου και για τον συμπαθέστατο ... Σαμάτα.... Το "να τον δούμε στο γήπεδο" επίσης, δεν έχουμε να δούμε κάτι, η προσέγγιση είναι λάθος και ακόμα και αν στο γήπεδο δείξει άλλα από αυτά που δείχνουν τα νούμερα ως τώρα, δεν αναιρεί το γεγονός ότι πήγαμε λάθος. Και ο Ιβάνουσετς μπορεί να μην ακουμπήσει (hope not) αλλά δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι βρήκες μια τοπ περίπτωση με δεδομένα στα μέτρα σου και πολύ καλά έκανες και την έκλεισες. Σημασία έχει πως προσεγγίζεις το άθλημα και συνήθως όταν το προσεγγίσεις σωστά αργά ή γρήγορα η επιτυχία θα έρθει.
Υ.Γ. Το πόσο κομβικός είναι ο φορ και τι μπορεί να δώσει σε μια ομάδα φαίνεται χωρίς να χρειάζεται να ψάξεις μακριά (βλ. Καμπίς).