Κανονικά δεν θα έπρεπε εδώ, αλλά μια και εδώ γίνεται η κριτική (επίθεση από κάποιους άλλους) , μερικές γενικές σκέψεις για όλα όσα αναφέρθηκαν πριν.
Πρώτον. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον
@leomatos88 ότι δυστυχώς προτεραιότητα για τον Ιβάν είναι το γήπεδο.
Και είναι σε τέτοιο βαθμό που η ομάδα αγωνιστικά έρχεται δεύτερη σε προτεραιότητα από πέρσι το καλοκαίρι.
Η ουσία όμως είναι οι δύο λόγοι για τους οποίους αποτελεί την μέγιστη προτεραιότητα για τον Ιβάν, που νομίζω ότι ο ένας επηρεάζει και τον άλλο.
Ο πρώτος λόγος, που απαντά και στο ερώτημα του
@Franky , είναι ότι έχει δώσει μία υπόσχεση ότι θα είναι αυτός που θα χτίσει τη Νέα Τούμπα. Δεν ξέρω εάν κάποιοι την έχουν ξεχάσει, αλλά αν θυμάμαι καλά, είχε τονίσει ότι έδωσε εντολή στα παιδιά του, σε περίπτωση που δεν καταφέρει ο ίδιος εν ζωή να κατασκευάσει τη Νέα Τούμπα , να ολοκληρώσουν το έργο αυτοί.
Ο δεύτερος λόγος αλλά και πιο σημαντικός, είναι η απειλή που δημιουργήθηκε από το περσινό τρύπημα και η συνεχής προσπάθεια αποδόμησης του μέχρι και σήμερα με διάφορους τρόπους.
Ξέρει ότι από πέρσι βρίσκεται υπό τρελή πίεση γιατί υπάρχει αντίπαλο δέος. Το οποίο έχει οργανωθεί καλά επικοινωνιακα είτε αρχικά με έναν στρατό από opinion makers, είτε με εντυπωσιακές μεταγραφικές κινήσεις (πολύ καλά κάνει) , είτε με κινήσεις εντυπωσιασμου (ανούσιες κατά τη γνώμη μου) που δεν είναι της ώρας να αναλυθούν.
Ξερω ότι πολλοί υποτιμάτε το Ποντιακό πείσμα που ανέφερε και ο
@Psaras πριν, αλλά νομίζω ότι ο Ιβάν εξαιτίας των δύο παραπάνω, τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες, έχει αφοσιωθεί στο πώς θα κλειδώσει το έργο. Πώς θα παρακαμφθουν όλα τα εμπόδια. Πώς θα εξασφαλίσει ότι θα τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγραμματα και θα φανεί συνεπής.
Και κάπου εδώ να προσθέσω και κάποια γεγονότα, όπως το αποτυχημένο κλείσιμο της τελευταίας σεζόν και την απόλυση του Ραζβάν και την συνέπεια αυτών στην φετινή.
Καταρχάς, πέρσι είχαμε πολύ καλή ομάδα. Μέχρι και το Φεβρουάριο παίζαμε το καλύτερο ποδόσφαιρο και είχαμε πηδηξει άπαντες στα ντέρμπι ρίχνοντας και τεσσάρα στην Λιλ. Η συνέχεια γνωστή. Δυστυχήματα, απώλεια συνοπαδων, πατέρα Ραζβάν και τραυματισμοί σημαντικών παικτών επηρέασαν αφάνταστα την ομάδα σε ψυχολογία και απόδοση (παίκτες και προπονητή) , με κερασάκι την απώλεια του κυπέλλου και της δεύτερης θέσης (η κατάκτηση ενός εκ των δύο στόχων θα σήμαινε εξασφαλισμενους ομίλους και ξεκίνημα επίσημων υποχρεώσεων Αύγουστο).
Αυτό ήταν που έβαλε τον Ιβάν για δεύτερη σερί χρονιά σε σοβαρές σκέψεις για απόλυση, με τη γνωστή καθυστέρηση στην λήψη απόφασης. Σωστά ή λάθος, πλέον δεν έχει σημασία.
Όλα τα παραπάνω, η καθυστερημένη πρόσληψη προπονητή, σε συνδυασμό με την γνωστή καθυστέρηση στην μεταγραφική ενίσχυση, με αποτέλεσμα δύο - τρία βασικά τρανταχτά κενά στην ενδεκάδα, έχουν ως φυσική συνέπεια αυτή την εικόνα της ομάδας.
Είναι όντως κακή. Υπάρχουν όμως και ελαφρυντικά.
Δεν θεωρώ τον Λίσι κακό προπονητή. Είναι πολύ νωρίς βασικά για να τον θεωρήσουμε. Έχει το μειονέκτημα της απειρίας ή αν θέλετε και της έλλειψης εμπειρίας σε ομάδες που έκαναν πρωταθλητισμο.
Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει όμως είναι ο απογαλακτισμος της ομάδας από τον πιο πετυχημένο προπονητή της ιστορίας μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αρσεναλ του Βενγκερ και η Γιουναιτεντ του Φεργκιουσον και το πόσο δυσκολευτηκαν με την φυγή τους.
Όπως και να χει η αλλαγή προπονητή μεσουσης της σεζόν είναι η πιο αμπαλη επιλογή και ελπίζω να μην καταλήξουμε κάποια στιγμή εκεί.
Υπάρχουν και παίκτες οι οποίοι θα χρειαστούν κι αυτοί χρόνο, όπως ο Σανταμαρια που προέρχεται από απραξία μηνών. Η ομάδα έχει καλό υλικό αλλά και τρία σημαντικά κενά.
Δύο πράγματα χρειάζονται τη δεδομένη στιγμή:
1) Μεταγραφές από το πάνω ράφι στις δύο - τρεις γνωστές κομβικες θέσεις. Αυτό αφορά τον Ιβάν.
2) Στηριξη στην ομαδα από τον κόσμο. Καθολική όμως. Αυτό αφορά τον λαό.
Οκ κατανοητό, κάποιοι θέλετε τον Ιβάν εκτός ΠΑΟΚ. Άλλοι γιατί έχετε απογοητευτεί, άλλοι για άλλους λόγους.
Η ουσία είναι ότι ο Ιβάν δεν πρόκειται να φύγει με τέτοιου είδους πιέσεις. Θα μείνει και απ ότι φαίνεται μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, θα χτίσει τη Νέα Τούμπα. Νομίζω ότι όλοι έχετε αποδεχτεί ότι δικαιούται να έχει αυτή την ευκαιρία.
Για αυτούς που έχουν την εντύπωση ότι η πίεση στον Ιβάν δεν μεταφέρεται στην ομάδα (από πέρσι ακόμη), νομίζω ότι κάνουν τεράστιο λάθος.
Στην ομάδα κάνετε κακό. Ήρθε ο καιρός να αποφασίσετε με βάσει τα παραπάνω.
Ποια είναι η δική σας προτεραιότητα;
Το καλό του ΠΑΟΚ (και αγωνιστικά και εξωαγωνιστικα) με όπλο την ομόνοια και η κατασκευή της Νέας Τουμπας;
Ή το να κάνετε πόλεμο στον Ιβάν μπας και καταφέρετε το κατά τα φαινόμενα ακατόρθωτο;
Τέλος, καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη (νομίζω έχει αποδειχθεί στο παρελθόν), ότι ο Ιβάν όταν λαμβάνει καθολική στήριξη, τόσο πιο πολύ δίνει και δίνεται, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ζητώ συγνώμη, για το μεγαλύτερο σεντόνι που έχω γράψει. Καλό ξημέρωμα.