Grigorios_PAOK έγραψε:Εγώ θα σας το χαλάσω λίγο.
Όχι πως δεν είναι καλός τερματοφύλακας αλλά πάλι έφαγε 2 γκολ . Πάλι από φάσεις που ένας τερματοφύλακας επιπέδου δεν θα είχε φάει.
Ναι είναι καλός κυρίως στα τετ α τετ αλλά 3 σοβαρά λάθη ΚΑΙ σήμερα...
1 δεν διώχνουμε ποτέ σε χώρο που η μπάλα είναι διεκδικήσινη κ αυτό το έκανε στην αρχή του αγώνα
2 κάνουμε εξόδους στα κόρνερ και
3 είναι απαράδεκτο να σε βάλει το φορ με τη μπάλα μέσα στα δίχτυα πάλι από κόρνερ
Καταρχάς ελπίζω το " τα μαθαίνουμε στην ακαδημία αυτά" πού έγραψες στο επόμενό σου μήνυμα να σε βρίσκει ως διδασκόμενο και όχι διδάσκοντα.
Το " κάνουμε εξόδους στα κόρνερ" συγνώμη αλλά στην γενική του χρήση είναι τόσο λάθος που δεν μπορώ να φανταστώ ότι γράφεται έτσι ελαφρά τη καρδία.
Και πάμε λίγο να το εξηγήσουμε με αριθμούς.
Ένα μέτριο χτύπημα corner στο επίπεδο που αγωνίζεται ο ΠΑΟΚ δεν έχει ταχύτητα κάτω από 16-17 m/s και ο χρόνος της μεταβολής της ταχύτητας ( από μηδενική ταχύτητα στην μέγιστη ταχύτητα) είναι σχεδόν αμελητέος ( 0.05-0.1 sex).
Δηλαδή ακόμα και ένα μέτριο χτύπημα κόρνερ διανύει μια απόσταση 35 μέτρων ( πού είναι κατά μέσο όρο ο στόχος) σε 2 δευτερόλεπτα. Αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει βλέποντας frame by frame την εκτέλεση σε διάφορες εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο...κ θα δει ότι τα περισσότερα είναι κάτω και αρκετά κάτω από τα δύο δευτερόλεπτα ( πχ τα χτυπήματα ντεσποντοφ).
Πάμε τώρα στον παράγοντα τερματοφύλακα
Η αντίδραση ενός αθλητή υψηλού επιπέδου σε ένα εξωτερικό ερέθισμα δεν είναι κάτω από 0.2 sec.
Και μιλάμε αποκλειστικά για ανακλαστική αντίδραση και όχι για λήψη κάποιας απόφασης.
Επίσης η μετάβαση του τερματοφύλακα από το σημείο που βρίσκεται στο σημείο που πηγαίνει η μπάλα.
Για παράδειγμα στην περίπτωση του πρώτου γκολ, ο επιθετικός παίρνει την κεφαλιά από μία απόσταση με 7 μέτρα από τον τερματοφύλακα. Τι σημαίνει αυτό
Γνωρίζουμε ότι οι πιο γρήγοροι σπριντερς έχουν μια επιτάχυνση 5 με 6 m/s² . Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος που χρειάζονται για να διανύσουν αυτή την απόσταση των 6-7 μέτρων είναι περίπου στο 1,5 δευτερόλεπτο. Αν συνυπολογίσουμε τώρα και το 0,2 του χρόνου απόκρισης είμαστε ήδη στο 1,7 δευτερόλεπτα. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζουμε το χρόνο λήψης απόφασης ( ο οποίος είναι μεγαλύτερος από το χρόνο απόκρισης) και εξωτερικούς παράγοντες όπως το ότι μέσα στην μεγάλη περιοχή βρίσκονται 10-15 ποδοσφαιριστές οι οποίοι δυσκολεύουν την κίνηση του τερματοφύλακα προς την μπάλα.
Άρα με λίγα λόγια,το να κάνει πετυχημένη έξοδα ο τερματοφύλακας σε μια τόσο μακρινή θέση από την αρχική του θέση είναι σχεδόν αδύνατο
Ή μάλλον για να το θέσω καλύτερα, η όποια επιτυχημένη προσπάθεια σε τέτοιες περιπτώσεις βασίζεται αποκλειστικά στην προβλέψιμότητα. Όπως δηλαδή κάθεται σε ένα φάουλ 3 μέτρα έξω από την περιοχή και ενεργει βάση αυτών που γίνονται πριν καν χτυπήσει ο αντίπαλος τη μπάλα , έτσι μπορεί να ενεργήσει κ στα corner... αλλά μια σωστή ομάδα προτιμάει να αντιμετωπίσει τέτοιες φάσεις μέσα από το οργανωμένο positioning της.
Υγ φυσικά και η αξία ενός τερματοφύλακα δεν κρίνεται ούτε από τα καθαρά σεντόνια, ούτε βέβαια και από το σύνολο των γκολ των οποίων δέχεται.
Το άθλημα είναι ομαδικό και σε όλα αυτά τα νούμερα παίζει ρόλο και η ομάδα πέραν των τόσο πολλών διαφορετικών παραγόντων