Ωραία μας τα λέει ο ''ελέ''....
«Αυτός είναι ο Μπερέτα»
06 Jun 2010 15:39 Από Σταύρος Κόλκας
Είναι ο μοναδικός Έλληνας ποδοσφαιριστής που τον έζησε στα αποδυτήρια της ομάδας του. Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος, συνεργάστηκε με τον Μάριο Μπερέτα στη Σιένα, την περίοδο 2007 – 08 και το PAOK24 εντόπισε τον πολύπειρο πορτιέρο με στόχο να μας κάνει μία ανάλυση των χαρακτηριστικών του νούμερο ένα υποψηφίου αντικαταστάτη του Φερνάντο Σάντος.
Ο «Έλε» άνοιξε την καρδιά του και μας ενημέρωσε για όλα όσα έζησε δίπλα στον Μάριο Μπερέτα, διευκρινίζοντας μάλιστα πως «εγώ σας τα λέω όλα αυτά, παρότι ήμουν από αυτούς που ενώ αγωνιζόμουν βασικός, η έλευσή του με καθήλωσε στον … πάγκο». Διαβάστε μία εξαιρετική ανάλυση του δουλειάς του Μάριο Μπερέτα.
Δημήτρη τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς το όνομα Μάριο Μπερέτα;
«Πρόκειται για έναν προπονητή εκπληκτικό σε θέματα τακτικής. Στη Σιένα έπαιζε συνήθως με δύο επιθετικούς, είναι σαφώς πιο επιθετικογενής από τον Φερνάντο Σάντος. Παίζει πάντοτε με τέσσερις στην άμυνα, μόνο ζώνη και του αρέσει να έχει έναν αμυντικό χαφ μπροστά από την τετράδα για να του οργανώνει το παιχνίδι. Αγαπημένο του σύστημα είναι το 4-4-2 με ρόμβο στη μεσαία γραμμή και στα εντός έδρας παιχνίδια του αρέσει να παίζει και με δεκάρι, αλλά και με δύο φορ».
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της δουλειάς του;
«Πρόκειται για έναν πολύ οργανωτικό άνθρωπο. Δουλεύει πολύ πάνω στο βίντεο, διαβάζει άψογα τον αντίπαλο και έχει έναν πολύ σημαντικό βοηθό, τον Μαξ Γκάντσι, που κάνει εκπληκτική δουλειά. Είναι άψογος και αυτός στην ανάλυση του αντιπάλου, αλλά κυρίως στο να εντοπίσει δικά μας λάθη στον αγώνα που προηγήθηκε».
Αν μπορείς να βρεις κάτι που κάνει τον Μπερέτα να ξεχωρίζει, τι είναι αυτό;
«Έχει ένα χάρισμα που δεν το συναντώ συχνά. Μπορεί να παίρνει το καλύτερο δυνατό από τις βεντέτες. Όταν ήρθε σε εμάς, ο Μακαρόνε δεν βλεπόταν. Δεν μπορούσε να πετύχει γκολ. Ο Μπερέτα τον ανέστησε, όπως έκανε και με άλλους παίκτες. Του αρέσει να δουλεύει με έμπειρους παίκτες, που έχουν διάθεση και σέβονται τη δουλειά τους».
Οι ποδοσφαιρική του φιλοσοφία ποια είναι; Πως σκέφτεται το ποδόσφαιρο;
«Οι ομάδες του, όσο περνάει ο καιρός ανεβάζουν ρυθμό ,γιατί πρόκειται για έναν προπονητή με πολύ σταθερή φιλοσοφία. Δεν άγεται και φέρεται από τις καταστάσεις ή από το παιχνίδι που πέρασε και δεν πήγε καλά. Επιμένει στις αρχές του και αυτό είναι κάτι που το θεωρώ σημαντικό».
Την χρονιά που τον είχες προπονητή, τι ακριβώς έγινε;
«Όταν ήρθε, ήμασταν τελευταίοι. Άλλαξαν τα πάντα, αφού σωθήκαμε πανηγυρικά από εκεί που δεν μας υπολόγιζε κανένας. Ήταν μία συγκλονιστική χρονιά και για να ξέρετε, τα όσα σας λέω δεν τα λέω επειδή έπαιζα μαζί του. Ίσα – ίσα από την ώρα που ήρθε εγώ πήγα στον πάγκο».
Ποια είναι η συμπεριφορά του απέναντι στους ποδοσφαιριστές;
«Τους κερδίζει με τον τρόπο που φέρεται. Οι ομάδες του είναι πειθαρχημένες γιατί κερδίζει τον σεβασμό των παικτών και όχι γιατί επιβάλλεται με ακραίες μεθόδους. Όταν δει για παράδειγμα πως η ομάδα είναι κουρασμένη, δεν θα συνεχίσει να την πιέζει. Θα προσαρμόσει τις ανάγκες της, σεβόμενος τους ποδοσφαιριστές. Επίσης, κρατάει ίσες αποστάσεις. Δεν το παίζει κολλητός των παικτών, αλλά ούτε και απόμακρος. Θα μιλήσει μαζί τους, θα τους ακούσει και στο τέλος θα αποφασίσει αυτός για το συμφέρον της ομάδας».
Αν σου ζητούσε να μου δώσεις έναν τίτλο για τον Μπερέτα, ποιος θα ήταν αυτός;
«Το όλα για την ομάδα νομίζω είναι ο κατάλληλος».
Ο ΠΑΟΚ είναι ένα βήμα από το να τον προσλάβει. Πως χαρακτηρίζεις την επιλογή αυτή;
«Ο ΠΑΟΚ, είναι μία ομάδα που για να επιλέξει κάποιον για τον πάγκο του, αυτός θα έχει κάποια εξαιρετικά στοιχεία. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης και ο Ζήσης Βρύζας, είναι άνθρωποι που γνωρίζουν τι ψάχνουν και τι θέλουν. Σίγουρα, γνωρίζοντας τον Μπερέτα θεωρώ πως ο ΠΑΟΚ κάνει μία εξαιρετική επιλογή. Μακάρι να την ολοκληρώσει και να μπούνε άμεσα οι υπογραφές».
http://www.paok24.com/interviewsitem.asp?s=12&id=12