Δε θα κάτσω να διαφωνήσω όταν μου λες ότι κάποιος μπορεί να έχει άποψη σε κάτι αντικειμενικό, αλλά θα ήθελα να μάθω και άλλους ορισμούς κάποια στιγμή...
Ο κόσμος παίζει μπάλα
Re: Ο κόσμος παίζει μπάλα
Όταν λες ΘΑ τρελαθείς; 
Δε θα κάτσω να διαφωνήσω όταν μου λες ότι κάποιος μπορεί να έχει άποψη σε κάτι αντικειμενικό, αλλά θα ήθελα να μάθω και άλλους ορισμούς κάποια στιγμή...
- ΑποστόληςΑ
Όπου υπάρχει κρίση υπεισέρχεται η υποκειμενικότητα. Αντικειμενικά είναι μόνο τα νούμερα, ή η αναφορά σε κάποιο γεγονός. Η ερμηνεία των γεγονότων όμως είναι υποκειμενική. Το ότι έχουμε πάρει 5 κύπελλα πχ είναι αντικειμενικό. Το γιατί πήραμε τόσα είναι υποκειμενικό.
Η ομορφιά είναι υποκειμενική. Σύμφωνοι, οι περισσότεροι βρίσκουμε ακαταμάχητη την Ιρίνα Σάικ, αλλά κάποιοι από εμάς μπορεί να έχουν άλλη ως κορυφαία.
Η ομορφιά είναι υποκειμενική. Σύμφωνοι, οι περισσότεροι βρίσκουμε ακαταμάχητη την Ιρίνα Σάικ, αλλά κάποιοι από εμάς μπορεί να έχουν άλλη ως κορυφαία.
- Sick Bastard
fun fact: :Όταν οι κατσαρίδες έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο, τρέχουν στη φωλιά τους για να απολυμανθούν.The_Stalker έγραψε:Υπάρχουν δύο απόψεις. Οι κατσαρίδες είναι σιχαμερές - οι κατσαρίδες είναι όμορφες. Διαλέγεις και παίρνεις, δεν σου απαγορεύεται τίποτα και δεν απαγορεύεται στους υπόλοιπους η κριτική για την επιλογή σου.
-
black death
Η ομορφιά δεν είναι υποκειμενική. Υπάρχουν συγκεκριμένες αντιδράσεις που πυροδοτούνται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά βάσει πληροφοριών περασμένων στο dna μας από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης.ΑποστόληςΑ έγραψε:Όπου υπάρχει κρίση υπεισέρχεται η υποκειμενικότητα. Αντικειμενικά είναι μόνο τα νούμερα, ή η αναφορά σε κάποιο γεγονός. Η ερμηνεία των γεγονότων όμως είναι υποκειμενική. Το ότι έχουμε πάρει 5 κύπελλα πχ είναι αντικειμενικό. Το γιατί πήραμε τόσα είναι υποκειμενικό.
- PAOK_Antarctica
Τότε γιατί τα πρότυπα ομορφιάς αλλάζουν κάθε λίγα χρόνια, εφόσον είναι "χαραγμένα στο dna επί χιλιάδες χρόνια";
Σίγουρα παίζουν ρόλο οι κοινωνικές συνθήκες, αλλά μέχρι ενός σημείου. Κάθε άνθρωπος έχει την δική του άποψη για το ωραίο. Υποκειμενικότητα στο φουλ δηλαδή.
Σίγουρα παίζουν ρόλο οι κοινωνικές συνθήκες, αλλά μέχρι ενός σημείου. Κάθε άνθρωπος έχει την δική του άποψη για το ωραίο. Υποκειμενικότητα στο φουλ δηλαδή.
-
black death
Αλλάζουν μέσα σε κάποια πλαίσια (αρκετά στενά θα έλεγα) κι έχουν να κάνουν συνήθως με στοιχεία ευμετάβλητα (πχ. γεμάτη ή αδύνατη) και ασήμαντα (στυλ) αλλά το αν πχ. κάποιος/α έχει καλές αναλογίες προσώπου είναι σχετικά σταθερό. Γι' αυτό αν σου πει κάποιος ότι η Γεωργία Βασιλειάδου είναι ομορφότερη απ' την Καμηλά θα τον κοιτάς λες και σου είπε ότι τα σκατά σκύλου είναι πιο νόστιμα και θρεπτικά απ' τη μπριζόλα.
- PAOK_Antarctica
Ναι, θα μου φανεί περίεργο ΑΛΛΑ δεν θα αμφισβητήσω πως αυτό που λέει το εννοεί. Και πως το δικό του "όμορφο" είναι διαφορετικό από το δικό μου.
Όπως, ξέρω γω, σε πολλούς αρέσουν οι χοντρές γυναίκες. Μπορεί σε μένα και σένα να φαίνεται περίεργο αλλά κάποιοι βλέπουν όντως ομορφιά. Αυτό δεν σημαίνει πως έχουν άδικο, αν μια γυναίκα σου φαίνεται όμορφη, τότε είναι όμορφη.
Σε πολλά πράγματα έχουμε ταυτίσει την αντικειμενικότητα με τη γνώμη της πλειοψηφίας, αλλά δεν είναι έτσι. Η ομορφιά είναι άποψη, όχι γεγονός.
Όπως, ξέρω γω, σε πολλούς αρέσουν οι χοντρές γυναίκες. Μπορεί σε μένα και σένα να φαίνεται περίεργο αλλά κάποιοι βλέπουν όντως ομορφιά. Αυτό δεν σημαίνει πως έχουν άδικο, αν μια γυναίκα σου φαίνεται όμορφη, τότε είναι όμορφη.
Σε πολλά πράγματα έχουμε ταυτίσει την αντικειμενικότητα με τη γνώμη της πλειοψηφίας, αλλά δεν είναι έτσι. Η ομορφιά είναι άποψη, όχι γεγονός.
-
black death
Αυτό που λες λέγεται σχετικισμός και μπαίνουμε σε φιλοσοφικά νερά αλλά προσωπικά δεν είμαι οπαδός.
Για παράδειγμα εσύ μπορεί να θεωρείς ότι στον ΠΑΟΚ πρέπει να πάρουμε αργούς και άτεχνους παίχτες, δεν θα σε πω μαλάκα; Θα μου πεις ότι αυτό θα αποτυπωθεί αντικειμενικά και στα αποτελέσματα της ομάδας αλλά το ίδιο ισχύει και στο θέμα της ομορφιάς. Η εξωτερική ισορροπία και καλαισθησία συνήθως συνυπάρχει με την εσωτερική/νοητική, τουλάχιστον αυτό πίστευαν και στην αρχαιότητα.
Απλά οι άνθρωποι συνήθως τείνουν να ρίχνουν τα στάνταρ εκεί που τους βολεύει προσωπικά. Χαμηλώνουν τον πήχη για να τον περνούν.
Για παράδειγμα εσύ μπορεί να θεωρείς ότι στον ΠΑΟΚ πρέπει να πάρουμε αργούς και άτεχνους παίχτες, δεν θα σε πω μαλάκα; Θα μου πεις ότι αυτό θα αποτυπωθεί αντικειμενικά και στα αποτελέσματα της ομάδας αλλά το ίδιο ισχύει και στο θέμα της ομορφιάς. Η εξωτερική ισορροπία και καλαισθησία συνήθως συνυπάρχει με την εσωτερική/νοητική, τουλάχιστον αυτό πίστευαν και στην αρχαιότητα.
Απλά οι άνθρωποι συνήθως τείνουν να ρίχνουν τα στάνταρ εκεί που τους βολεύει προσωπικά. Χαμηλώνουν τον πήχη για να τον περνούν.
- PAOK_Antarctica
Αν εγώ κι εσύ μαλώναμε επειδή εγώ θεωρώ την Σκάρλετ Γιόχανσον πιο όμορφη από τη Νάταλι Πόρτμαν και εσύ το αντίθετο, θα είχε κάποιος από τους δυο μας άδικο; Τι επιχειρήματα θα χρησιμοποιούσαμε; Υπήρχε περίπτωση ποτέ να αλλάξουμε γνώμη ο ένας στον άλλον;
Δεν γίνεται, γιατί δεν είναι μετρήσιμο το μέγεθος. Πως μπορούμε να μιλάμε για αντικειμενικότητα όταν δεν υπάρχουν καν σαφή κριτήρια σύγκρισης;
Δεν γίνεται, γιατί δεν είναι μετρήσιμο το μέγεθος. Πως μπορούμε να μιλάμε για αντικειμενικότητα όταν δεν υπάρχουν καν σαφή κριτήρια σύγκρισης;
-
black death
Υπάρχουν κριτήρια σύγκρισης, γι' αυτό κι επέλεξες αυτές τις δύο και δεν το πήγες Γ. Βασιλειάδου vs Σωτηρία Μπέλλου.PAOK_Antarctica έγραψε:Αν εγώ κι εσύ μαλώναμε επειδή εγώ θεωρώ την Σκάρλετ Γιόχανσον πιο όμορφη από τη Νάταλι Πόρτμαν και εσύ το αντίθετο, θα είχε κάποιος από τους δυο μας άδικο; Τι επιχειρήματα θα χρησιμοποιούσαμε; Υπήρχε περίπτωση ποτέ να αλλάξουμε γνώμη ο ένας στον άλλον;
Και για να το ελαφρύνουμε, η Πόρτμαν είναι σαφώς αντικειμενικά πιο όμορφη σε χαρακτηριστικά προσώπου, η άλλη αν δεν είχε τα βυζγιά ακόμα απαρατήρητη θα περνούσε. Και κάτι ακόμα, άσχετα με το ποια θα διάλεγε να πηδήξει ο καθένας ας πούμε, αν έκανες ένα γκάλοπ σε άντρες για το ποια θα διάλεγαν να παντρευτούν χωρίς να τις ξέρουν καν πιστεύω ότι το ποσοστό θα ήταν αρκετά υπέρ της πρώτης και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

+1 και στο ρίζλα.
- Sick Bastard
what?black death έγραψε: Και για να το ελαφρύνουμε, η Πόρτμαν είναι σαφώς αντικειμενικά πιο όμορφη σε χαρακτηριστικά προσώπου,
why?
how?
-
black death
Because. Ειδικά αν τις πιάσεις πριν τις πλαστικές. Δεν θεωρώ ότι και η Πόρτμαν είναι κάτι το ιδιαίτερα εντυπωσιακό αλλά η άλλη ήταν επιεικώς μέτρια κοπελίτσα.

- PAOK_Antarctica
Ε να, είδες που θα μαλώσουμε; Εγώ προτιμώ την Σκάρλετ, και όχι λόγω βυζγιών.
Έβαλα αυτές τις δύο για να δείξω πως τα όρια μεταξύ γνώμης και γεγονότος είναι λεπτά.
Κάποια πράγματα είναι αντικειμενικά και μετρήσιμα σε βάθος χρόνου. Πχ το ποιος είναι πιο ψηλός ή πιο γρήγορος από τον άλλο είναι μετρήσιμο. Ακόμα και το ποιος είναι πιο δυνατός από τον άλλον. Αυτά είναι πράγματα που ίσχυαν από πάντα και δεν χωράνε αμφισβήτησης γιατί είναι γεγονότα.
Και οι δύο αυτές γυναίκες πριν, πχ, 300 χρόνια πολύ πιθανόν να θεωρούνταν άσχημες. Πολύ πιθανόν να θεωρούνται άσχημες και σε 300 χρόνια από τώρα. Η άποψη για το ωραίο και το άσχημο αλλάζει με τα χρόνια. Ακριβώς επειδή είναι άποψη/γνώμη.
Μόνο και μόνο το γεγονός πως το τι θεωρείται ωραίο/άσχημο αλλάζει με τον χρόνο, αρκεί για να εξαφανίσει κάθε ίχνος αντικειμενικότητας.
Έβαλα αυτές τις δύο για να δείξω πως τα όρια μεταξύ γνώμης και γεγονότος είναι λεπτά.
Κάποια πράγματα είναι αντικειμενικά και μετρήσιμα σε βάθος χρόνου. Πχ το ποιος είναι πιο ψηλός ή πιο γρήγορος από τον άλλο είναι μετρήσιμο. Ακόμα και το ποιος είναι πιο δυνατός από τον άλλον. Αυτά είναι πράγματα που ίσχυαν από πάντα και δεν χωράνε αμφισβήτησης γιατί είναι γεγονότα.
Και οι δύο αυτές γυναίκες πριν, πχ, 300 χρόνια πολύ πιθανόν να θεωρούνταν άσχημες. Πολύ πιθανόν να θεωρούνται άσχημες και σε 300 χρόνια από τώρα. Η άποψη για το ωραίο και το άσχημο αλλάζει με τα χρόνια. Ακριβώς επειδή είναι άποψη/γνώμη.
Μόνο και μόνο το γεγονός πως το τι θεωρείται ωραίο/άσχημο αλλάζει με τον χρόνο, αρκεί για να εξαφανίσει κάθε ίχνος αντικειμενικότητας.
- Sick Bastard
ε, άμα είναι because εντάξει, αυτό είναι αντικειμενικότατο.
Και για πες και για Μέσσι και τα κλαρίνα που κάνει με την εθνική του
Και για πες και για Μέσσι και τα κλαρίνα που κάνει με την εθνική του