Καλημέρα. Επιγραμματικά για την οικονομία του χώρου:marsantos έγραψε: Κυρ 28 Ιουν 2026, 19:57Καλησπέρα Ριαν.Ριαν_Καπαγιαννιδης έγραψε: Κυρ 28 Ιουν 2026, 12:41Έχει καιρό που σκέφτομαι κι εγώ τον Ζίφκοβιτς ως 8αρι/false 10. Αριστερά στην 3αδα με Κωνσταντελια να συγκλίνει κι αυτός να δίνει πλάτος, και Γιαννούλη από πίσω, κάνεις μια τρομακτική πτέρυγα.
Θέλω να σε ρωτήσω το εξής.
Έχεις ένα παίκτη που σου προσφέρει κάθε χρόνο δυνατά νούμερα σε g+a.
Έχεις ένα παίκτη που δίνει τακτική ισορροπία, τσαγανό και που κρίνει μεγάλους αγώνες.
Όλα αυτά τα κάνει μέσα απο συγκεκριμένους ρόλους και θέσεις.
Γιατί λοιπόν κάτι που είναι επιτυχημένο και αποδοτικό να το αλλάξεις;
Ρωτάω γιατί προφανώς μια τέτοια απόφαση αλλάζει τον μεταγραφικό σχεδιασμό.
Γιατί να αλλάξεις κάποιον στα 29 του από ένα πετυχημένο ρόλο και νατον βάλεις σε κάτι άλλο για το οποίο ουσιαστικά στοιχηματίζω.
Κι αν δε σου ανταποκριθεί τι κάνεις;
Γιατί να μην πάρεις έναν παίκτη εκεί που είναι δοκιμασμένος σε κάτι τέτοιο και να πας να τζογαρεις με κάποιον που είναι με μεγάλη διάρκεια κορυφή στη θέση που παίζει ως τώρα.
Και δεν ξέρω εν τέλει αν μπορεί να ανταποκριθεί ο Αντρίγια σε κάτι τέτοιο. Αν τον κοιτάξεις ως χαφ, έχει αρκετές αδυναμίες. Δεν έχει καλό δεξί ούτε για οδήγηση ούτε για οδήγηση ούτε για πάσα, δεν έχει καλή περιστροφή και από 2 τις μεριές, αλλαγή κατευθυνσης σε μικρούς χώρους δεν την έχουν δει, ερωτηματικό το παιχνίδι με πλάτη κτλ.
Με το 60% των παιχνιδιών, οι αντίπαλοι να παίζουν χαμηλό μπλοκ, ο εσωτερικός χαφ δεν είναι κάτι εύκολο. Αυτό που παίζει τόσα χρόνια ο Αντρίγια σε σχέση μα αυτό που λέμε να τον βάλουμε είναι σχεδόν άλλο άθλημα.
Αν παίζαμε κάθε Κυριακή με τη Βεστερλο και την Κορτράικ θα το συζητούσαμε σε αλη βάση.
Υγ. Και γιατί να μη βάλω τον Κωνσταντέλια εκεί, που σε φάση χτισίματος επίθεσης από τον τερματοφύλακα, εκεί καθόταν στο 4-3-3.
Δες πχ. το ματς στο Αγρίνιο (το μοναδικό γμ την τρέλα μου που έπαιξαν υγιείς Μεϊτέ, Ζαφ και Ντελιας) και δες τι ωραία που κινουταν σε αυτούς τους χώρους ο Ντέλιας. Όχι ότι θα το ήθελα αλλά πιο κοντά στο να ανταπεξέλθει σε αυτή τη θέση είναι ο Γιάννης παρά ο Ντέλιας.
Υγ2. Για μένα, αν ο προπονητής θέλει 4-3-3, να πάρει η ομάδα ένα 8+, έχει για 8- τον Ζαφ, να έχει ένα μοντέρνο 6 (Μεϊτέ μακάρι) στη βάση και να μην υπάρχουν πειράματα. Η μεγάλη κουβέντα φυσικά θα γίνει για το φορ. Σε ένα τέτοιο σχήμα, επειδή χάνει λίγο σε δημιουργία ο άξονας πρέπει το φορ να μπορεί να δημιουργήσει. Δεν κολλάει Γιακουμάκης.
1) Καταλαβαίνω ότι ακόμα σκέφτεσαι πως το 4-3-3 θα το παίξει ο Λουτσέσκου και ψάχνεις τον Σβαμπ και τον Μαουρίσιο σου. Εγώ το σκέφτομαι πολύ διαφορετικά, με άλλες ταχύτητες, με πολύ λιγότερο χρόνο κι επαφές που μπορεί ο κάθε παίκτης να έχει, με την μπάλα να δίνει τον ρυθμό κι όχι τον παίκτη κλπ. Εκεί πέρα τα καλά στοιχεία του Ζίφκοβιτς (τακτική παιδεία, διάβασμα αγώνα, μάτι για κινήσεις συμπαικτών, καλό κράτημα μπάλας υπό πίεση) μπορούν να βοηθήσουν πολύ περισσότερο απ'ότι στο πλάι που θα θέλεις κάτι διαφορετικό. Εκεί πέρα όταν έχεις 2 εσωτερικούς χαφ, θέλεις περισσότερο παιχνίδι στην γραμμή, να δίνει πλάτος, να παίζει στο 1vs1, να κινείται στην πλάτη της άμυνας με ταχύτητα για να την ανοίγει, κλπ, στοιχεία στα οποία υστερεί ο Σέρβος. Στο 4-2-3-1 με σετ παιχνίδι, ανακύκλωση της κατοχής, και παίκτες σχεδόν βιδωμένους στην θέση τους, ο Ζίβκοβιτς έπαιζε περισσότερο σαν πλάγιος πλέιμέικερ. Εγώ τον σκέφτομαι να κάνει κάτι παρόμοιο αλλά με κάθετο κι όχι οριζόντιο προσανατολισμό. Επίσης το ξέρω ότι το ξέρεις, αλλά τα γκολ κι οι ασίστ δεν προσθαφαιρούνται έτσι απλά. Σημασία έχει η ευρύτερη λειτουργία της ομάδας, τα νούμερα από κάπου θα έρθουν.
2) Σκέψου πχ τον Νταβίντ Σίλβα και μετέπειτα τον Μπερνάρντο Σίλβα της Σίτυ. Παρόμοιες αδυναμίες και θετικά σημεία, με μόνη σημαντική διαφορά την φοβερή ντρίμπλα σε κλειστό χώρο που σωστά αναφέρεις. Αμφότεροι ήταν μεσοεπιθετικοί, ειδικά ο Μπερνάρντο έπαιζε πολύ στα δεξιά. Ωστόσο από τον άξονα έκαναν τα καλύτερά τους παιχνίδι, αγωνιζόμενοι ως false 10. Πρακτικά σε φάση επίθεσης ήταν και οι 2 στο ύψος της περιοχής απ'όπου μπορούσαν να σεντράρουν γλυκά, να σουτάρουν, να συνδυαστούν, κ.ο.κ. Σαφώς δεν μιλάμε για τους ίδιους παίκτες, αλλά το low block που έτρωγε η Σίτυ δεν το έχει φάει ομάδα στην ιστορία της ΠΛ. Δεν πας εκεί με 2 Ρέιντερς στα χαφ, θα φέρνεις το ένα 0-0 μετά το άλλο.
3) Για Ντέλια το είχα γράψει κι όταν είχε πρωτοσυζητηθεί το 4-3-3. Πρακτικά στον ΠΑΟΚ αυτά τα χρόνια έπαιζε από το 6 σε φάση build up όταν ο Μεϊτέ έλειπε, ως το 9 όταν το φορ μας έκοβε βόλτες στους αγρούς. Το έχει το 8 άνετα. Αλλά μετά γίνεσαι τρομερά σοφτ και είναι δύσκολο να βρεις τόσο απρόβλεπτο, δημιουργικό, και ικανό στο 1vs1 στα άκρα.
ΥΓ: Εξακολουθώ να ελπίζω σε 3-4-2-1 με Μιχαηλίδη-Ελουστόντο πλάγια στόπερ για ελίτ παιχνίδι από πίσω, Μεϊτέ (ή όποιον) Ζαφείρη στον άξονα, Ντέλια-Ζίφκοβιτς μπροστά τους (η καλύτερή του θέση αν με ρωτάς, δεξί 10αρι ας πούμε), και Γιαννούλη - Κένι όλη την πλευρά. Θα γίνουν τρελές κηδείες.