Μιλώντας εκ του ασφαλούς, και αφού έχω απογοητευτεί πλήρως από την εξέλιξη που έχει η φετινη ομάδα, θα επιχειρήσω να απαντήσω για το ποιος φταίει και να αναλύσω την κατά την προσωπική μου γνώμη, συνολικη αποτυχία σε όλα τα επίπεδα.
Φταίει ο Huub;
Ναι. Κυρίως γιατί δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στα δεδομένα της ομάδας. Θα μου πεις ότι δεν τον άφησες να δουλέψει σε πλάνο τριετίας. Ας είμαστε ειλικρινείς. Ποιός από όλους εδώ μέσα έχει υπομονή τριών χρόνων για να δει τίτλο;
Πιθανότατα να του φούσκωσαν τα μυαλά στην αρχή με τις υποσχέσεις δυνατού ρόστερ, τους όχι και τόσο δυνατούς αντιπάλους, το νέο προπονητικό, τις υποδομές, τις παιδικές ομάδες, τον πλούσιο πρόεδρο κλπ. κλπ. Πίστεψε ότι ήρθε σε υπερομάδα και διαψεύστηκε οικτρά.
Φταίει το ρόστερ;
Ναι. Είναι ακριβότερο από αυτό της δεύτερης χρονιάς του Santos αλλά δεν είναι καθόλου καλύτερο.
Χωρίς αμυντικό δίδυμο φόβητρο, χωρίς γρήγορη ανάπτυξη από τα άκρα, χωρίς δημιουργία και με παίχτες που έχουν παίξει σε όλες τις θέσεις και σ'όλους τους πιθανούς συνδυασμούς χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Είναι αργό σύνολο και με έλλειψη φαντασίας, τόσο ατομικά όσο και ομαδικά. Από όλη τη χρονιά κρατάω ένα μπάσιμο του Λάζαρ και ένα στοπάρισμα με το στήθος του Βούκιτς. Όλα τα άλλα ακόμη και η κλασσική και χιλιοπαιγμένη κίνηση του Στοχ από αριστερά είναι απολύτως προβλέψιμα.
Φταίει η κακιά μας η τύχη
Κυρίως. Δεν μας βγήκε ούτε μια μεταγραφή. Βιτόρ καλώς αλλά απών, Λούκας, νομίζω ότι είδαμε το ταβάνι, Νέτσιντ δεν τον είδαμε καθόλου, Ολίσε ούτε για Πλατανιά, Στοχ υπερτιμημένς, προβλέψιμος και με φοβερά προβλήματα χαρακτήρα, Σπυρόπουλος φάντασμα, Σκόνδρας μια σεζόν για να βρει τα πατήματά του, Τζιόλης, Κατσουράνης, Νίνης, δεν κάνουν για ΠΑΟ, θα κάνουν για εμάς, Κλάους και Σάλπι μόνο για συναισθηματικούς λόγους μένουν, Λίνο για δεύτερος πλέον για να κάνει τη διαφορά, Χούσεν ???, Μαντούρο βαδιστής.
Οι μόνοι που διακρίθηκαν είναι ο Γλύκος, που γενικά στις κακές αμυντικά ομάδες, διακρίνεται ο τερματοφύλακας, Οι Τζαβέλλας και Κάτσε που είναι αβοήθητοι και ο Νάτχο που είναι για καλύτερη ομάδα.
Οι γαύροι πουλήσαν τζεμπούρ, βάις, μήτρο, φέτφα που είναι πολύ καλύτεροι από τους δικούς μας και τους βγήκε ο Ολαϊτάν (περαστικά του) ο Κάμπελ, ο Ντομίνγκεζ????
Φταίει το παρεάκι;
Δεν νομίζω. Κατ' εμέ δεν υπάρχει παρεάκι. Ο Τσιστιακώφ, η ρωσίδα ο Καβαλιώτης, ο Ξανθιώτης πιο πολύ με ανέκδοτο μου κάνουν. Είναι ένα δημιούργημα της φαντασίας μας για να αποδώσουμε κάπου τις ευθύνες. Η άποψη μου είναι ότι είναι ανίσχυροι και αποδυναμωμένοι με πρακτικά μικρές αρμοδιότητες. Ο μόνος υπεύθυνος για ότι καλό ή ότι κακό είναι ο Σαββίδης.
Φταίει ο κόσμος;
Ναι. Η πολύχρονη απουσία τίτλων, τελικών, εντυπωσιακών πορείων στην Ευρώπη μας έχει κάνει όλους μίζερους, κομπλεξικούς, όπως οι γαύροι του '90. Αυτούς που έχουν διαρκείας τους λυπάμαι γιατί κάθε Κυριακή πρέπει να υποοτούν απίστευτες νίλες και αγωνίες. Την μερίδα των αρρώστων στην 4 τους έχει σιχαθεί η ψυχή μου. Όποτε πάω στην Τούμπα νομίζω ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου, δεν έχουν ουδεμία σχέση με τον ΠΑΟΚ και με το ποδόσφαιρο.
Φταίει το σύστημα (διαιτησία, ΕΠΟ, Super League);
Ναι. Τον έπαιζε και τον παίζει η διαιτησία μια ζωή, σαν μια επαρχιακή ομάδα. Και δεν έχει και άδικο. Του χρόνου πιθανότατα η Θεσσαλονίκη να έχει μόνο μια ομάδα, ενώ η Αθήνα θα έχει 6-7 και η Κρήτη 3. Εξάλλου και η αναλογία χρήματος Αθήνας Θεσσαλονίκης είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια. Πιστεύω ότι από χρόνια ο θρύλος έχει πάψει να λαδώνει διαιτητές. Τον στηρίζουν μόνοι τους από κεκτημένη ταχύτητα αφού μόνο αυτός υπάρχει. Και οι ίδιοι το πιο πιθανό είναι να είναι γαύροι.
Φταίνε οι δημοσιογράφοι;
Εν μέρει. Ο κόσμος έχει σιχαθεί (ειδικά με την κρίση) όλες τις μορφές εξουσίες και τα ΜΜΕ. Η επιρροή τους είναι αμελητέα. Αν δεν υπήρχε τόση ανεργία ώστε ο κάθε δυστυχής αντί να ακούει ραδιόφωνα τα πρωινά, να δουλεύει, θα σου έλεγα ποιος θα γνώριζε αυτούς τους καραγκιόζηδες των ερτζιανών.
Και κλείνω με μια ερώτηση;
Αγαπάω περισσότερο ή λιγότερο τον φετινό ΠΑΟΚ; Μήπως θα αλλάξω ομάδα;
Η απάντησή μου είναι ότι τον αγαπώ το ίδιο. Αυτό που αλλάζει είναι οι χαρές και οι λύπες.
Αυτό που μένει είναι τα τέσσερα γράμματα.