Για τα 4 απ' τα 5 προβλήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Ούγγρος παραπάνω συμφωνώ και άλλωστε πιστεύω ότι είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού.
Για το πρώτο όμως απ΄αυτά δεν θα πω ότι θα διαφωνώ αλλά ότι υπάρχει και μιά διαφορετική προσέγγιση....
Hideguti έγραψε:
Ενα πρωτο λαθος ηταν, οπως ειχε παρατηρησει σωστα ο nikos55 σε μια σχετικη συζητηση που ειχαμε, οτι σε μια θεση οπου διαθετουμε εναν παικταρα, επιλεξαμε να τα σπρωξουμε για εναν ομολογουμενως πολυ καλο παικτη, οχι ομως της κλασης του παικταρα, επειδη ο παικταρας προοριζοταν για αποσυρση στον παγκο ή για φευγιο. Μια και 4-3-3 (σαν βασικο συστημα) θελαμε να παιξουμε, απο οτι εχω καταλαβει, τα συγκεκριμενα λεφτα θα ηταν καλυτερα να πανε σε ενα οχταρι αναλογης ποιοτητας με τον παιχταρα ή σε ενα εξτρεμ. Ο παικταρας ομως παιζει αυτο που μπορει, με τις μονες διαφορες σε σχεση με περυσι οτι η φυσικη του κατασταση ειναι καλυτερη και οτι δεν εχει χασει ματς. Δεν καταλαβαινω γιατι αυτο ειναι κατι που δεν θα μπορουσε να εχει προβλεφθει. Η ομαδα απο την αλλη “αναγκαζεται” πλεον και παιζει με δυο αμυντικα χαφ, ενω εξ οσων ειχα αντιληφθει εγω απο αυτα που ακουγα το καλοκαιρι, φετος στοχευε στο να παιζει (συνηθως) με εναν αμυντικο χαφ.
Ο παικταράς που διαθέτουμε πέρυσι δεν απέδωσε αυτά που περιμέναμε όλοι και με βάση και την προιστορία του αλλά και τα λεφτά του συμβολαίου του...
και αυτό ΚΑΙ με δική του ευθύνη
Φανερό εδώ ότι υπήρξε μια αναποφασιστικότητα σχετικά με το τι θα γίνει μ' αυτόν και με τη συγκεκριμένη θέση.Δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να βασιστεί πάνω του με βάση τα περυσινά και άμα σκεφτούμε και όλη την ιστορία με τον Βιτόλο που μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν αμφίβολος ο ερχομός του που τελικά έγινε ενώ είχαν ήδη αρχίσει τα επίσημα ματς είναι ίσως το μοναδικό "λάθος" που έγινε στην τελευταία μεταγραφική περίοδο,για το οποίο υπήρχε σοβαρή και ορατή δικαιολογία,σε σύγκριση και σε αντίθεση με τα υπόλοιπα.
Για μένα αυτό που προέκυψε είναι κάτι το ερμαφρόδιτο...δλδ να έχουμε ένα κόστος άνω του 1 εκ. για δύο παίκτες που παίζουν σε μιά θέση οι οποίοι κατ' εμέ δεν ταιριάζουν καθόλου.
Ο ένας με καλή πάσα και κάποια καλά οργανωτικά χαρίσματα αλλά εμφανώς αργός για να αναπτύξει και να ανεβάσει την ομάδα γρήγορα και ο άλλος μηχανάκι και γρήγορος μεν αλλά με σχεδόν μηδενικά οργανωτικά χαρίσματα και καθόλου έφεση στο να ανεβαζει την ομάδα μπροστά,έχοντας πρωτίστως το μυαλό στο να κόψει και τίποτα παραπάνω.
Μοιάζουν να αλληλοσυμπληρώνονται αλλά στην πραγματικότητα η ομάδα πάσχει εκεί, καθώς δεν υπάρχει γρήγορη προώθηση απ' το κέντρο...αν σκεφτείς ότι λίγο πιό μπροστά τους είναι και ο Ιβιτς μελαγχολείς ακόμα περισσότερο.
Ο ένας απ' τους 2 δεν θα έπρεπε να είναι στην ομάδα γιατί τα 500-600 χιλ. που παίρνουν δεν και λίγα για να βρούν τα τόσο ποδοσφαιρικά μυαλά που είναι στον ΠΑΟΚ έναν παίκτη που να συνδυάζει και τους 2.
Στο μυαλό του Σάντος δεν είμαι αλλά θυμάμαι που είχε αναφέρει σε μιά συνέντευξη το καλοκαίρι ότι το αγαπημένο του είναι το 4-4-2 σε ρόμβο και θυμάμαι ότι το δοκίμασε αλλά με μόνο 2 φορ αυτό μοιάζει με ανέκδοτο-εκτός αν στα φορ υπολόγιζε Βιέρι και Κούτσια, κάτι που κάνει το ανέκδοτο να παραμένει αλλά κάπως πιό κρύο.
Η ομάδα αναγκαστικά παίζει 4-2-3-1 που είναι μονόδρομος για να χωρέσουν και οι 2 και πολύ φυσιολογικά γιατί θα ήταν εκληματικό να μείνει κάποιος απ' τους 2 στον πάγκο κοιτώντας και τι άλλες λύσεις έχεις,αλλά δεν παύει να είναι από ανάγκη και όχι από επιλογή γιατί τότε δεν έχεις εξτρέμ,ενώ ταυτόχρονα ακυρώνεις Φωτάκη και Σορλέν.
Αλλά νομίζω ότι είναι και το σύστημα που μας ταιριάζει-και απ' ότι βλέπω το παίζουν και πολλές ομάδες-γιατί με ένα μόνο αμ. χαφ τα πράγματα ζορίζουν...στο ματς με το βάζελο που έπαιζε μόνος του ο Γκαρσία όλοι θυμόμαστε ότι ούτε κατοχή μπάλλας είχαμε,ούτε ζόρι ο βάζελος να μπαίνει στην περιοχή μας.
Για να έρθω και στα του Σάντος...εκτός από μιά σειρά λόγων που έχουν σχέση με προπονήσεις-τραυματισμούς, νοοτροπία της ομάδας,αυτοματισμών και σχεδόν υποτυπώδους επιθετικής ανάπτυξης,η ευθύνη που η ομάδα δεν έχει φορ για να παίξει το 4-4-2 και εξτρέμ για να παίξει 4-3-3 ή 4-2-3-1 αλλά είναι γεμάτη μέχρι σκασμού στον άξονα καθώς και το γεγονός ότι σε ένα ρόστερ 25 παικτών καταφέραμε να έχουμε 6 επιθετικούς και μεσοεπιθετικούς(μαζί με 2 μικρούς που θα έπρεπε να ξέρει ότι για φέτος τουλάχιστον δεν μπορούν να βοηθήσουν) και 17 αμυντικούς και μεσοαμυντικούς δεν μπορεί παρά να βαρύνει αυτόν....σε ένα βαθμό και τον Ζήση καθώς η ακριβής ανάμιξη του καθενός στο σχεδιασμό είναι άγνωστη σε μας....αλλά πάντως δεν μπορεί παρά η ευθύνη του προπονητή να είναι υπαρκτή και μεγάλη.
επειδή όμως Ζήσηδες ο ΠΑΟΚ δεν έχει την πολυτέλεια να κάνουν ουρά για να αναλάβουν πρόεδροι του και ούτε υπάλληλος του ΠΑΟΚ είναι αλλά αμισθί προσφέρει τις υπηρεσίες του, στέκομαι όχι στα τυχόν λάθη που μπορεί να έκανε αλλά στο γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ έχει πρόεδρο ένα παιδί απ' τα σπλάχνα του,που προσφέρθηκε εθελοντικά και που μπορεί να μου δώσει όραμα φροντίζοντας το κάθε ευρώ του ΠΑΟΚτσή να μένει στην ομάδα...πράγματα ίσως απλά αλλά που τόσο έλειψαν απ' τον ΠΑΟΚ για πάρα πολλά χρόνια....
σε αντίθεση με τον Σάντος και τον οποιοδήποτε προπονητή της ομάδας που είναι απλώς υπάλληλος.
Στην παραπάνω γνώμη μου για τον Σάντος να προστεθεί η εκ γενετής απέχθεια μου για οτιδήποτε Πορτογαλλικό καθώς και μιά έμφυτη αποστροφή μου για ανθρώπους που φοράνε καφέ σακάκια...και μάλιστα δερμάτινα.