Ποντιακό topic

For non Greek users (Greeklish, English, German etc.)
Άβαταρ μέλους
mi8rio
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: Τρί 12 Φεβ 2008, 08:31
Τοποθεσία: Αττική
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mi8rio »

Σι γούλας έρουξεν;
Έπεσε στο λαιμό σου;
Did it fall down your throat?


Mεταφ: Τι δουλειά έχει αυτό να κάνει με'σένα;
Το έπεσε στο λαιμό σου, είναι κυριολεκτικά, αλλά εννοούμε, "Σε νοιάζει εσένα?"
Meaning: What business is it to you?

Γούλας - Ο λαιμός σου - Goulas - Your throat
Έρουξεν - Έπεσε - Erouksen - It fell

:?
Άβαταρ μέλους
mi8rio
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: Τρί 12 Φεβ 2008, 08:31
Τοποθεσία: Αττική
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mi8rio »

Φύγον απ' αδακά (ή "Δέβα χαθ απ'αδακά")
Φύγε άπο εδώ!
Go away!
Άβαταρ μέλους
mi8rio
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: Τρί 12 Φεβ 2008, 08:31
Τοποθεσία: Αττική
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mi8rio »

Τ'άλογο το χάσιμο άσο κριθάρ ας εν.
Ο θάνατος του αλόγου ήταν άπο κριθάρι.
May the death of a horse be caused by barley
Άβαταρ μέλους
mi8rio
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: Τρί 12 Φεβ 2008, 08:31
Τοποθεσία: Αττική
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mi8rio »

Το καλόν τ'απίδ ο άρκον τρώει.
Το καλό το αχλάδι (απίδι), η αρκούδα το τρώει
A bear eats the good pears
Άβαταρ μέλους
mi8rio
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: Τρί 12 Φεβ 2008, 08:31
Τοποθεσία: Αττική
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mi8rio »

Τ'άστρα μη μετράς, κούτσας αφέρτς
Μη μετράς τ'αστέρια, θα αποκτήσεις κρεατοελιές
Don't count the stars. You will get warts.
Άβαταρ μέλους
mi8rio
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: Τρί 12 Φεβ 2008, 08:31
Τοποθεσία: Αττική
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mi8rio »

Άμον στουλάρ μη στέξ ολόρθα
Μην στέκεσαι όρθιος σαν κολώνα
Don't stand there like a column
Άβαταρ μέλους
mi8rio
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: Τρί 12 Φεβ 2008, 08:31
Τοποθεσία: Αττική
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mi8rio »

Τον πεντικόν επότσαν ρακί και αραεύ τιν κάταν
Το ποντίκι πότισαν τσίπουρο και έψαχνε την γάτα
They got the cat drunk and it started looking for the cat
Άβαταρ μέλους
mi8rio
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: Τρί 12 Φεβ 2008, 08:31
Τοποθεσία: Αττική
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mi8rio »

Ατός εμέν τερεί. Εσέν ελέπ
Αυτός εμένα κοιτάζει. Εσένα βλέπει
He is watching me, but looking at you.
Άβαταρ μέλους
mi8rio
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: Τρί 12 Φεβ 2008, 08:31
Τοποθεσία: Αττική
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mi8rio »

Έγκεν ο κωφόν ωτία και ο στραβόν ομμάτια
Έβγαλε ο κουφός αυτιά, και ο στραβός μάτια
The deafman grew ears and the blindman grew eyes
Άβαταρ μέλους
mi8rio
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: Τρί 12 Φεβ 2008, 08:31
Τοποθεσία: Αττική
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mi8rio »

Η κοιλία μ' εγέντον λαμνίν

Λαμνίν = λεπτό μαχαιράκι

Σημαίνει πεινάω πολύ


:)
Άβαταρ μέλους
mi8rio
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: Τρί 12 Φεβ 2008, 08:31
Τοποθεσία: Αττική
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mi8rio »

Αϊκα χάλια χαψία με τα κιφάλια
Αυτα τα χαλια ψαρια με τα κεφαλια
This gay fish with head !!!!


:?
Άβαταρ μέλους
mi8rio
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: Τρί 12 Φεβ 2008, 08:31
Τοποθεσία: Αττική
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mi8rio »

Εκόπεν το νεφέσι μ'!
Kόπηκε η αναπνοή μου, λαχανιασα....
Den thn paleuw


:lol:
Άβαταρ μέλους
mi8rio
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: Τρί 12 Φεβ 2008, 08:31
Τοποθεσία: Αττική
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mi8rio »

Το μιτιμ εν αέτς και το λιλίμ εν αέτς (έψραψε ατό ο αδερφον kass4)

χωρίς μετάφραση..... :) :) :) :)
Άβαταρ μέλους
mi8rio
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: Τρί 12 Φεβ 2008, 08:31
Τοποθεσία: Αττική
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mi8rio »

Για τον kareena.... :)

Το "χαβίτσ '"

Πηχτός λαπάς, με καλαμποκίσιο ή σιταρένιο αλεύρι, ψημένο, με καμένο βούτυρο. Τούτο γίνεται νοστιμότερο, όταν τ' αλεύρι είναι φουρνισμένο, ("φούρνικον αλεύριν").


"Τυροκλωστή"

Το συμπαθέστερο φαγητό στα "παρχάρια". Όταν στο "χαβίτσ'" πρόσθεταν το ειδικό τυρί "τυροκόλοθον", γινότανε η "τυροκλωστή".
Για την παρασκευή της τυροκλωστής λιώνουν και τσιγαρίζουν μέσα σε ειδικό χάλκινο τέντζερη, ημισφαιρικού σχήματος, εκλεκτό γελαδινό βούτυρο.
Κατόπιν ρίχνουν νερό και με τη φούχτα παίρνουν καλαμποκίσιο αλεύρι και με κινήσεις των δακτύλων αφήνουν αλεύρι να ξεφύγει ανάμεσα απ τα δάκτυλά τους λίγο-λίγο, σκόρπια, ενώ με τ' άλλο το χέρι ανακατεύουν με ξύλινο κουτάλι το μείγμα, να γίνει ομοιόμορφος ο λαπάς. χωρίς σβόλους από αλεύρι.
Όταν διαπιστώσουν ότι βρίσκονται σε κανονική αναλογία το περιμένουν να ψηθεί Και είναι έτοιμο να φαγωθεί σαν "χαβίτσ'".
Αν όμως προστεθεί στο "χαβίτσ'" αυτό και το ειδικό τυρί που είπαμε παίρνουμε άλλο φαγητό, την "τυροκλωστή" όπως θα δούμε.
Κόβουνε το τυρί σε λεπτές φέτες, όπως το έχουν επεξεργασθεί για "τυροκλωστή" και τις βυθίζουνε μέσα στο καφτό "χαβίτσ'" μόλις το κατεβάσουνε απ' τη φωτιά και το περιμένουν λίγα λεπτά. να λιώσει το τυρί και να γίνει σαν μαστίχα.
Όταν καταλάβουν ότι έλιωσε καλά το τυρί, τ' αναδεύουν γρήγορα-γρήγορα με το κουτάλι. αρχίζοντας απ' τον πυθμένα του τέντζερη, περιστρέφοντας το κουτάλι, να σκορπίσουν το τυρί σ όλη τη μάζα.
Στο ανακάτωμα τούτο, το τυρί διακρίνεται σαν ψιλές κλωστές ελαστικές και ανασηκώνοντας την πυκνόρευστη μάζα με τη μεγάλη ξύλινη κουτάλα ψηλά, δίνει την εικόνα μαστιχάτης μάζας με το τυρί συμμετρικά σκόρπιο μέσα στο μείγμα σαν τριχίδια, Αν σηκώσουμε ψηλά την κουτάλα γεμάτη, θα διακρίνουμε μια στήλη πυκνόρρευστης μάζας που αρχίζει απ τον τέντζερη Και φτάνει ως το ύψος της κουτάλας. χωρίς διακοπή, θαρρείς και είναι υφασμάτινη λωρίδα και το τυρί σε παράλληλα νημάτια, είναι το στημόνι του υφάσματος.


:x
Άβαταρ μέλους
mi8rio
Δημοσιεύσεις: 1194
Εγγραφή: Τρί 12 Φεβ 2008, 08:31
Τοποθεσία: Αττική
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mi8rio »

Για τον dream.... :)

Τα "κορκότα"

Καλαμποκίσιος γιαρμάς χοντροαλεσμένος σε χειρόμυλο ("χερομύλια").
Όταν το καλαμπόκι χλωρό το ξεραίνουν στο φούρνο, τα "κορκότα" του τα λένε "φούρνικα".
'Όταν τα ξεραμένα καλαμπόκια στο ψούρνο τ' αλέθουν σε αλεύρι, το λένε "φουρνικένιον ή φούρνικον αλεύριν".
Τα παρασκευάσματα από "ψουρνικένιον αλεύριν" είναι νόστιμα, όπως εκείνα που γίνονται με σιμιγδάλι.
Με τα "κορκότα" γίνονται πολλά φαγητά, όπως, φασόλια με κορκότα, λάχανα σούπα με κορ και με φασόλια μαζί. γάλα με κορκότα, το "κορκοτοσίρβ'", σούπα με κορκότα και ξερά δαμάσκηνα γίνεται σαρακοστιανή σούπα.



Το "χασίλ'"

Πηχτό φαγητό, σαν πιλάφι, με κορκότα και αλεύρι. Τρώγεται βυθίζοντας την κουταλιά του "χασίλ'" μέσα σε "'θόγαλαν", σε γάλα, σε γιαούρτι, ή σε "τάν'" (οϊράνι) ή και σε λιωμένο τσιγαρισμένο βούτυρο.
Ανοίγουν βαθύ κρατήρα μέσα στο "χασίλ'" και ρίχνουν μέσα στην κωνική κοιλότητά του, ένα απ' τα παραπάνω βοηθητικά ("συφάγια") κι από γύρω-γύρω παίρνουνε με τα κουτάλια το "χασίλ'", το περιλούζουνε στο λιωμένο βούτυρο, "'θόγαλαν" κλπ., ανάλογα με το προσφάγι και το καταβροχθίζουν με βουλιμία. Τούτο γίνεται νοστιμότερο, όταν τα κορκότα είναι φούρνικα.

Απάντηση

Επιστροφή στο “PAOK World Fans”