Πριν 25-26 χρονια περίπου είχε βγει ένα αφιέρωμα ενός αθηναϊκού (όνομα και πράγμα) περιοδικού τύπου Νίτρο, Εσκουαϊρ κλπ για την Τούμπα
Διάφορα μεγαλειώδη για το παρελθόν, αλλά και αναφορές στον ξεπεσμό του γηπέδου.
Έκλεινε με τη φράση ότι "κάποτε η υπόκλιση της Τούμπας θα ήταν ήττα, τώρα είναι μεγαλείο" και κάτι τέτοια συγκινητικά, που είχαν εξ αρχής απορριφθεί από τον λαό ως κατευθυνόμενα προς εξυπηρέτηση αθηναϊκών συμφερόντων.
Προσοχη, όλα αυτά στις αρχές του αιώνα. Ούτε το 05, ούτε το 10, και σίγουρα πολύ πριν ακουστεί εβερ το όνομα Σαββίδης
Εν τέλει η ιστορία έδειξε πως το περιοδικό είχε δίκιο
Μια σπίθα πήγε να ανάψει με την έλευση Ζαγοράκη, αλλά έσπευσαν να τη σβήσουν μόνοι τους οι... "αυθεντικοί". Με αποκλεισμό όσων δεν ανήκαν στο σκληρό πυρήνα (θυμίζω ότι το ΠΑΟΚμανια επιχείρησε να ανεβάσει πανό στην Τούμπα ως απλή, άδολη και καλοπροαίρετη ΠΑΡΕΑ οπαδών, και έφαγε πέσιμο και απαγόρευση ανάρτησης - δεν έχω ιδέα από ποιον καθότι δεν ήμουν εκει) και βεβαίως με τις διαχρονικές και παραδοσιακές εσωτερικές φήμες κόντρες και έριδες επί παντός επιστητού.
Το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο όσο κι αν διαφωνεί κανείς.
Ακόμα και όλες οι ενστάσεις, κόντρες και "μάχες" να ήταν σωστές, κανείς απο όλους αυτούς δεν είχε την ικανότητα, ποιότητα ή έστω την ειλικρίνεια να δει τη μεγάλη εικόνα: πως όλοι τους συμβάλλουν στην εξασθένηση της Τούμπας και στην απομάκρυνση του κόσμου, μετατρέποντας τον σε ΠΕΛΑΤΗ.
Ωραία η κλαψα για τον κακό Σαββίδη, καλύτερη όμως ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ λίγη αυτοκριτική.
Έχει χρόνια που είμαστε ανύπαρκτοι -για τα δεδομένα του ονόματος που κουβαλαμε- και φταίμε μόνο εμείς.
Βεβαίως οι εποχές άλλαξαν, το κοινο άλλαξε, ο κόσμος "εκπολιτιστηκε" με την καλή αλλά και με την κακή έννοια. Όλα αυτά ισχύουν. Παραδόξως όμως στις απαιτήσεις και τη στραβοστομια, παραμένουμε απαράλλαχτοι. Μεγάλη πλάκα έχουμε.
Όλα αυτά πασπαλιστηκαν και με έναν φτηνό νεοπλουτισμο, ενισχυμένο με ολίγη από "ο νέος μου γκόμενος είναι πιο πλούσιος απ' τον παλιό"
Σύγκρυο.
Ιβάν Σαββίδης VII
Re: Ιβάν Σαββίδης VII
- These users thanked the author Equalizer for the post (total 3):
- Montrealiotis, Γερασίμου, Apil44
Όλοι και όλα αλλάζουν. Τίποτα δεν παραμένει το ίδιο.
Άλλοτε υπάρχει πρόοδος και εξέλιξη και άλλοτε υπάρχει παρακμή.
Ο κόσμος δεν είναι σίγουρα ο ίδιος σε ένα μεγάλο διάστημα 20-30 χρόνων ή και περισσότερο.
Ούτε ο Σαββίδης είναι ο ίδιος με τον Σαββίδη του 2012, πολλώ δε μάλλον με τον Σαββίδη του 2019.
Οι απαιτήσεις που υπάρχουν από τον κόσμο προς την ομάδα και την Διοίκηση, είναι καθαρά σε φιλολογικό επίπεδο. Απόρροια της εποχής.
Όταν υπάρχουν ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ από τον κόσμο ή όταν οι εποχές ήταν διαφορετικές και ο κόσμος απαιτούσε,
το ένιωθε όλος ο οργανισμός. Τώρα δεν νομίζω ότι νιώθει κανένας κάτι ως πίεση απαίτησης.
Εκτός και αν η απαίτηση εξαντλείται σε 5 σχόλια στραβοστόμικα αρνητικής κριτικής στο fb ή στο Χ. Εδώ γελάμε, γιατί όντως υπάρχει πλάκα, αν πιστεύει κανείς ότι αλλάζει κάτι με το ''κλάμα'' και τις ''στραβοστομιές'' στα σόσιαλ.
Τίποτα δεν αλλάζει, ελεγχόμενη βαλβίδα εκτόνωσης είναι τα σόσιαλ.
Επί της ουσίας όμως, όχι, δεν υπάρχουν σοβαρές απαιτήσεις ή σκληρές διεκδικήσεις απαιτήσεων από τον κόσμο.
Αυτό ισχύει σε όλα τα επίπεδα. Όχι μόνο στους οπαδούς ή τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, εν προκειμένω. Είναι κοινωνικό το θέμα.
Υπάρχει απάθεια. Υπάρχει αποστασιοποίηση.
Από τη στιγμή που ο κόσμος νιώθει ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα, το πολύ πολύ να σταματήσει να συμμετέχει στα κοινά και να μένει αποστασιοποιημένος και απαθής.
Αυτό γίνεται στην κοινωνία.
Δεν είναι ο κόσμος του ΠΑΟΚ έξω από την κοινωνία. Ούτε κάτι τρομακτικά διαφορετικό, πέρα από μια μερίδα κόσμου, που όντως κρατάει κάποια ''φλόγα'' από την παλιά εποχή, όπου η ομάδα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και ενδεχομένως την επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό.
Οπότε, δεν θεωρώ ότι υπάρχουν τίποτα ιδιαίτερες απαιτήσεις από κόσμο του ΠΑΟΚ, προς τον μεγαλομέτοχο ή την ομάδα.
Άλλοτε υπάρχει πρόοδος και εξέλιξη και άλλοτε υπάρχει παρακμή.
Ο κόσμος δεν είναι σίγουρα ο ίδιος σε ένα μεγάλο διάστημα 20-30 χρόνων ή και περισσότερο.
Ούτε ο Σαββίδης είναι ο ίδιος με τον Σαββίδη του 2012, πολλώ δε μάλλον με τον Σαββίδη του 2019.
Οι απαιτήσεις που υπάρχουν από τον κόσμο προς την ομάδα και την Διοίκηση, είναι καθαρά σε φιλολογικό επίπεδο. Απόρροια της εποχής.
Όταν υπάρχουν ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ από τον κόσμο ή όταν οι εποχές ήταν διαφορετικές και ο κόσμος απαιτούσε,
το ένιωθε όλος ο οργανισμός. Τώρα δεν νομίζω ότι νιώθει κανένας κάτι ως πίεση απαίτησης.
Εκτός και αν η απαίτηση εξαντλείται σε 5 σχόλια στραβοστόμικα αρνητικής κριτικής στο fb ή στο Χ. Εδώ γελάμε, γιατί όντως υπάρχει πλάκα, αν πιστεύει κανείς ότι αλλάζει κάτι με το ''κλάμα'' και τις ''στραβοστομιές'' στα σόσιαλ.
Τίποτα δεν αλλάζει, ελεγχόμενη βαλβίδα εκτόνωσης είναι τα σόσιαλ.
Επί της ουσίας όμως, όχι, δεν υπάρχουν σοβαρές απαιτήσεις ή σκληρές διεκδικήσεις απαιτήσεων από τον κόσμο.
Αυτό ισχύει σε όλα τα επίπεδα. Όχι μόνο στους οπαδούς ή τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, εν προκειμένω. Είναι κοινωνικό το θέμα.
Υπάρχει απάθεια. Υπάρχει αποστασιοποίηση.
Από τη στιγμή που ο κόσμος νιώθει ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα, το πολύ πολύ να σταματήσει να συμμετέχει στα κοινά και να μένει αποστασιοποιημένος και απαθής.
Αυτό γίνεται στην κοινωνία.
Δεν είναι ο κόσμος του ΠΑΟΚ έξω από την κοινωνία. Ούτε κάτι τρομακτικά διαφορετικό, πέρα από μια μερίδα κόσμου, που όντως κρατάει κάποια ''φλόγα'' από την παλιά εποχή, όπου η ομάδα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και ενδεχομένως την επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό.
Οπότε, δεν θεωρώ ότι υπάρχουν τίποτα ιδιαίτερες απαιτήσεις από κόσμο του ΠΑΟΚ, προς τον μεγαλομέτοχο ή την ομάδα.
- These users thanked the author Special 4 for the post:
- katafraktos
Χρόνια μας πολλά! Διαφωνούμε σε πολλά και θα τα γράψω παρακάτω, αλλά χαίρομαι που επιτέλους κάποιος προσπαθεί να κάνει συζήτηση και όχι να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα με ειρωνίες.leomatos88 έγραψε: Τρί 21 Απρ 2026, 20:35 @gika
Γεια σου φίλε gika και χρόνια πολλά για την ομαδάρα μας.
- Οι δικαιολογίες και οι φήμες για όσα έχουν «συμβεί» στον Ιβάν προέρχονται από τα ερτζιανά της πόλης και τους ξερόλες ΠΑΟΚαρχες ΑΡΔ και ανακυκλώνονται από τους βαμενους Ιβανικούς ΠΑΟΚτσηδες ως δικαιολογία για όλα, μέχρι και το προπατορικό αμάρτημα. Είμαι αρκετά σίγουρος πως έστω και ένα από τα σενάρια να ήταν αληθινό, ο Ιβάν ούτε θα ήθελε να μαθευτεί ούτε να αποτελέσει αιτία ή δικαιολογία για οτιδήποτε ανάποδο θα τύχαινε στην ομάδα. Είναι οι αυτόκλητοι προστάτες του που τα αναμασάνε δυστυχώς.
- Λάθη γίνονται. Σε έναν βαθμό γιατί είναι μακριά, και δεν νιώθει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και γιατί δεν είναι εκεί να εμπνεύσει και να ηγηθεί των ανθρώπων που τρέχουν την ΠΑΕ. Νιώθεις την αλλαγή μετά από μια ομιλία του και νιώθεις πως ξεθωριάζει αυτό μετά από λίγες εβδομάδες αν είσαι κοντά στην ομάδα. Η παρά λίγο πώληση του Κωνσταντέλια το καλοκαίρι είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.
- Ο κόσμος του ΠΑΟΚ μετά είναι άλλο κεφάλαιο. Μπορούμε εύκολα να τα ρίξουμε όλα στην μάζα και να τελειώσουμε την συζήτηση. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο κόσμος για να συσπειρωθεί θέλει έναν ηγέτη, έναν στόχο και έναν εχθρό. Πάνε 6-7 χρόνια από την τελευταία φορά που είχαμε και τα τρία. Και κοντά 20 από την αμέσως προηγούμενη. Δυστυχώς το οργανωμένο κίνημα έχει ξεπέσει, και ξέρω ότι αν το διαβάσουν από έναν μη οργανωμένο θα σπαστούν. Αλλά το να στήνεις ραντεβού και να πηγαίνεις με μαχαίρια, το να μπλέκεις τις πολιτικές σου πεποιθήσεις, το να θέτεις σε κίνδυνο την ομάδα με ηλίθιες συμπεριφορές και το να μαλώνεις και να διαφωνείς με τους ίδιους τους συνοπαδούς σου δεν βοηθάει την κατάσταση. Οι «ανοργάνωτοι» συνοπαδοί χρειάζονται κάποιον να τους.. οργανώσει. Αν ο φυσικός ηγέτης της ομάδας δεν είναι εδώ, και αν το συνδεσμιακό κίνημα δεν είναι εδώ, μην περιμένεις και πολλά από τον απλό κόσμο.
- Το ότι κάποιοι θεωρούσαν τον Ιβάν γραφικό, ή ότι τον θεωρούσαν τον νέο χαλίφη είναι χαζή δικαιολογία (συγγνώμη) και δεν υπάρχει περίπτωση ο Ιβάν να αποτραβήχτηκε γιατί ο Μάκης και ο Τάκης έγραψαν ένα σχόλιο στο Χ.
- Για τον Κωνσταντελια, αν ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος να βγει στους δρόμους, και αν δεν υπήρχε το αντίπαλο δέος να προσπαθεί να αρπάξει ΠΑΕ και γήπεδο, θα τον είχαμε χάσει το καλοκαίρι. Ευτυχώς τα αντανακλαστικά του Ιβάν λειτούργησαν, τον κράτησε, του ανανέωσε το συμβόλαιο και ο παιχταράς είναι ακόμα εδώ. Μακάρι να μείνει και του χρόνου.
- Η χρονιά είναι κρύα φέτος, όπως και να το κάνεις. Περιμέναμε όλοι το κάτι παραπάνω για τα «100» ερχόμενοι από μερικά χρόνια λιτότητας. Αναφέρεσαι σε κάποιους ότι θα άνοιγαν το πορτακι με την Βολφσμπεργκερ, σε άλλους που «ξεσάλωναν» στο Χ και στο Μετροπολις, και σε άλλους που φώναζαν «βαριά, βαριά». Εχουν ονόματα αυτοί; Είναι ΠΑΟΚ αυτοί; Ενδιαφέρουν κανέναν; Απέτυχε η χρονιά εξαιτίας τους; Αγωνιστικά καταρρεύσαμε λόγω των όσων έλεγαν; Ψυχολογικά ξεκαυλώσαμε για κάτι που έγραψε ένα τρολ στο social του μεγαλύτερου τρολ του πλανήτη; Ή ένα οδικό δυστύχημα και στα καπάκια μια δολοφονία από τους οπαδούς του Άρη επηρέασε την στήριξη στην ομάδα; Μπορεί να μην το καταλαβαίνω γιατί είμαι μακριά, αλλά στο παρελθόν τέτοια συμβάντα μας συσπείρωναν, δεν μας διέλυαν. Και όχι δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο τραυματισμός του Αντρίγια (με νεογέννητο στο σπίτι), ή η εξαφάνιση του Μειτέ ή επιλογή του Γιερεμεγιεφ έχουν να κάνουν με τα τραγικά συμβάντα — και προσωπικά θεωρώ τις απουσίες και τον κακό σχεδιασμό υπεύθυνα για την φετινή αποτυχία και όχι την κακή αύρα.
Πάμε και στη γιορτή. 100 χρόνια ΠΑΟΚ. Οι παππούδες μας, οι πατεράδες μας, οι φίλοι μας και οι φίλοι τους μόχθησαν και πόνεσαν και χάρηκαν και έκλαψαν και γέλασαν και ταξίδεψαν και έκαναν φίλους και είδαν την σπίθα να φουντώνει στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Τα 100 χρόνια είναι η γιορτή του ΠΑΟΚ μας, αλλά είναι και η γιορτή η δική μας. Για όλα τα καλά που συνέβησαν λόγω του ΠΑΟΚ και για όσα άσχημα ζήσαμε και ξεπεράσαμε όλοι μαζι. Θα έπρεπε να είναι η μεγαλύτερη και πιο ζεστή μάζωξη στην ιστορία μας. Ολα άλλαξαν σε έναν αιώνα και εμείς είμαστε ακόμα εκεί να κουβαλάμε την φλόγα για να την δώσουμε στους επόμενους. Καμία νίκη ή ήττα, δυστύχημα ή δολοφονία, δεν έπρεπε να το χαλάσει αυτό. Είμαι πολύ μακριά και το κλίμα το πήρα από ρεπορτάζ, τα βίντεο και το forum. Δεν μου φάνηκε να είναι αυτό που αρμόζει στην περίσταση.
- Τα περί φτώχειας στην Θεσσαλονίκη και την επαρχία τα ακούω βερεσέ. Δεν ήταν πλουσιότερος ο κόσμος το 2019. Και κουτσά στραβά για την καυλα τους όλοι χαλάνε κάποια λεφτά. Ένα διαρκείας κοστίζει όσο ένα PlayStation, ή οσο 3 βράδια σε ένα ξενοδοχείο. Και για όσες εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που ζορίζονται, υπάρχουν μερικές δεκάδες χιλιάδες που δεν θα πονούσαν οικονομικά αν ήταν δίπλα στην ομάδα. Απλά δεν «πουλάει». Δεν είναι «in» όπως το 2019 που όποιον έβλεπα στον δρόμο μιλούσε για τον ΠΑΟΚ κι ας μην είχε ακούσει ούτε έναν παίχτη του μέχρι ένα χρόνο πριν. Απλά το κλίμα είναι στραβό και αντί να ασχολούμαστε με μπάλα γίναμε ειδικοί στα FFP και στους κανονισμούς. Αντί να είμαστε ξερόλες με τον προπονητή γίναμε ξερόλες με την Μαρία. Ντεκαβλε.
Μπορεί. Το 2019 μάτωσα να πάρω δώρο το διαρκείας στον πατέρα μου που ειχε νικήσει τον καρκίνο. Ζήσαμε το κάθε παιχνίδι σαν να είναι το τελευταίο. Το κλάμα με τον Λεβαδειακο εκεί προς το τέλος που μπήκε ο Αντρε δεν θα το ξεχάσω. Παίζουν και τα προσωπικά στην μέση. Αλλά 7!χρονια τώρα αυτό το συναίσθημα δεν έχει ξανά έρθει. Μπορεί να φταίω εγώ για το γκρι και το πως το βιώνω.Για τα φλατ και τα γκρι που αισθάνεσαι, αναρωτήσου εσύ, εάν μου επιτρέπεις, μήπως τελικά όλο αυτό είναι δικό σου θέμα για το πώς αφομοιώνεις και βιώνεις τον ΠΑΟΚ, και μήπως δεν αφορά επουδενί το πώς τα πάει η ομάδα.
Από την άλλη δεν είμαι μόνο εγώ που το βιώνω έτσι. Τότε γέμιζε το γήπεδο. Τώρα όχι. Τότε όλοι μιλούσαν για την ομάδα. Τώρα όχι. Τότε οταν παίζαμε τελικό ήταν μάχη. Ούτε ένας δεν με πήρε φέτος τηλ να ρωτήσει αν μπορώ να του βρω εισητηριο. Δεν μπορεί να είμαι μόνο εγώ.
- These users thanked the author gika for the post (total 2):
- Special 4, leomatos88