Γενικά νέα για το μπάσκετ και την Α1'

Σχόλια - κριτική για όλους τους αγώνες του νέου πρωταθλήματος Basket League και όλων των παραλειπομένων...
Άβαταρ μέλους
palok

Re: Γενικά νέα για το μπάσκετ και την Α1'

Δημοσίευση από palok »

σε γενικές γραμμές δεν θα διαφωνήσω με οσα λες. κανα 2 ενστάσεις τις οποίες τις λέω συνέχεια (και έχω καταντήσει γραφικός).
1. το μπάσκετ είναι ένα άθλημα γρήγορο από τη φύση του (άρα ελκυστικό), παρακολουθείται πανεύκολα καθώς με τα 2 σου μάτια από την κερκίδα (ιδίως στα σχετικά μικρά ελληνικά γήπεδα) βλέπεις τα πάντα (και άρα θα έλεγα οτι με λίγη προσπάθεια στο μυαλό κατανοείς και καλύτερα) αφού παίζεται σε 60-70 m2 με απείρως μεγαλύτερο και φυσικά συχνότερο θέαμα από το ποδόσφαιρο (στη μπάλα για να δείς ντρίμπλα θες Lazar ή vieri ενώ στο basket ακόμα και ο καλλές μπορεί να καρφώσει εντυπωσιακά μετά από Pick@roll κώστα :mrgreen: :opaokara: ). ¨Οσο για τις εκπλήξεις που λες (γιατί έκπληξη είναι να μπεί το ΑΠΟΕΛ στους 16 όπως και έκπληξη είναι να μπεί το Μαρούσι στο top16...), ναι αυτό είναι θέμα, αλλά φίλε, δυστυχώς, στο μπάσκετ ο καλύτερος συνήθως κερδίζει...
2. δεν πολυκαταλαβαίνω από πού προκύπτουν τα στοιχεία της πτώσης του μπάσκετ. εξ ιδίων κρίνουμε τα αλλότρια? αν ναι, συμφωνώ (για ελλάδα, η πτώση είαι τραγική). Ναι δεν υπάρχουν αστέρες όπως στο παρελθόν αλλά άραγε υπάρχουν στο ποδόσφαιρο ΠΑΙΧΤΑΡΑΔΕΣ (πόσοι άραγε από τους παίκτες της χτεσινής real θα είχαν τα κoκκόβια να είναι συμπαίκτες του zinedine?)? αν δεν κάνω λάθος η ευρωλίγκα έκανε ρεκορ τηλεθέασης , το ίδιο ένας τελικός ncaa πέρυσι ή πριν 2 χρόνια (πάλι αν δεν κάνω λάθος), το eurocup έχει αναβαθμιστεί τρομερά με ανεβασμένο πολύ το επίπεδο. η γερμανία, η τουρκία, η ιταλία, η ισπανία και η ρωσία έχουνε πλέον πολύ καλά πρωταθλήματα με τεράστιους μ.ο. εισητηρίων. Yπάρχει η πίκρα οπαδών όπως είμαστε και εμείς που δεν πολυπάμε (όπως και οι οπαδοί της efes και της fener) αλλά υπάρχουν και οι μαλαγιώτες που γέμισαν εχτές το γήπεδο με >10000. δεν ξέρω νομίζω οτι ψάχνουμε να βρούμε κάπου δικαιολογίες...
Άβαταρ μέλους
Iznogoud

Δημοσίευση από Iznogoud »

Στο εξωτερικ'ο όσοι βλέπανε, βλέπουνε και τώρα.
Νομίζω τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Η Γκραν Κανάρια φερ ειπείν όσο κόσμο είχε, έχει.
Μόνο στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον έφτασε από το 4 (με άριστα το 10) στο 10
σε λίγα χρόνια, και μετά από λίγα χρόνια ξαναέπεσε στο 3 πια.
Άβαταρ μέλους
kostasff

Δημοσίευση από kostasff »

Ξέχασα να πω πως ανάλογη της επιτυχίας του 2004 ήταν και αυτή του '87.
Εντάξει, το ποδόσφαιρο είναι ίσως λίγο πιο απλό (από την τηλεόραση) μιας και στο μπάσκετ υπάρχουν περισσότερες επαφές αλλά περισσότερο πιστεύω πως μετράει ότι το ποδόσφαιρο είναι πιο παραδοσιακό. Για παράδειγμα, η ψαλίδα στην δεκαετία του 70 ήταν τεράστια.
Θωμά, μην δοκιμάζεις τις αντοχές μου με το θέαμα που μπορεί να προσφέρει ο Νίκος... :mrgreen:
Άβαταρ μέλους
Stepas
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Stepas »

palok
Είναι πολλοί οι λόγοι που το ποδόσφαιρο είναι πιο διαδεδομένο απ'το μπάσκετ. Είναι αντικειμενική πραγματικότητα, δεν νομίζω ότι μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Άλλο πράγμα το αν σε σένα, σε μένα, στον οποιοδήποτε μπορεί να αρέσει περισσότερο. Άλλο πράμα το αν υπάρχουν αμιγώς "μπασκετικοι" φίλαθλοι που το ποδόσφαιρο ούτε να το χέσουν μπροστά στο μπάσκετ. Λογικό αυτό όπως και το αντίστροφο.

Πρώτος και βασικός λόγος, τουλάχιστον για την Ελλάδα, είναι αυτό που λέει ο Κώστας, ότι είναι παραδοσιακό. Έχει μεγαλώσει περισσότερες γενιές (μονοπώλιο μέχρι το '87...), παίζεται πολύ πιο εύκολα και απλά (μια αλάνα, ένα παρτεράκι, ένα μπαλκόνι, ένα τενεκεδάκι για μπάλα, αρκούν...), δεν απαιτεί σπουδαίες υποδομές άρα γίνεται πιο λαϊκό.

Δεύτερος λόγος, έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ, είναι ότι απ'τη φύση του είναι πιο απλό. Ναι, palok, μέσα σε ένα γήπεδο μπάσκετ βλέπεις τέλεια και με λίγη προσπάθεια καταλαβαίνεις τα πάντα. Πήγαινε όμως να εξηγήσεις στον καφενόβιο το high-low, το pick n roll, το τριμπλ-νταμπλ, το πίβοτ, το ποστάρισμα. Οι στατιστικές επίσης παίζουν τεράστιο ρόλο. Ακόμα κι εγώ που έχω επαφή και δεν είμαι άσχετος, όταν ακούω αναλύσεις από καλά ενημερωμένους μπασκετικούς δημοσιογράφους πραγματικά χάνω την μπάλα. Επιστήμη κανονική! Με τη βοήθεια των αριθμών και πραγμάτων που δεν τα πιάνει το μάτι του φιλάθλου (πχ η τάδε ομάδα παίζει καλά το pick n roll) σου κάνει χαρτογράφηση ενός αγώνα πριν γίνει και κατά 90% πέφτει μέσα! Προσθέτω σε αυτά τις συχνές αλλαγές σε κανονισμούς και συνήθειες, συν αυτά που έχουμε πει πολλές φορές για ουλεμπ, μουλεμπ, ευρωλιγκες, σουπερλιγκες, Σαπορτα και όλα αυτά, που, αν θες τη γνώμη μου, ζαλίσανε το φίλαθλο και δεν βλέπει την ίδια αίγλη που έβλεπε παλιά.

Τρίτος λόγος, πάντα όπως τα βλέπω εγώ, είναι ότι το ποδόσφαιρο βγάζει περισσότερη "αλητεία" (δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω), ενέχει το χρυσό συνδυασμό πολέμου και τέχνης, ομαδικότητας και ατομικής ενέργειας, με ό,τι αυτά σημαίνουν για την ψυχολογική ταύτιση ενός νεαρού ανδρός με το άθλημα. Πώς να το κάνουμε, ένα σκληρό τακλιν στην μπάλα, χωρίς να κάνεις φάουλ, μπορεί να σου βγάλει άπειρη "πολεμική" ικανοποίηση (ένστικτα άνδρα, σκεφτείτε), όπως και μια περίτεχνη ενέργεια μπορεί να σου δώσει άπειρη νοητική ικανοποίηση. Το μπάσκετ έχει περισσότερες επαφές, στο ποδόσφαιρο επιτρέπονται περισσότερες επαφές...

Όσο για το θέαμα αυτά είναι και υποκειμενικά πράγματα, αλλά νομίζω για τη λαϊκή απήχηση παίζουν μεγαλύτερο ρόλο κοινωνικές και ψυχολογικές παράμετροι σαν αυτές που ανέφερα παραπάνω. Ένα απλό παράδειγμα είναι το γιατί το baseball είναι πιο δημοφιλές σε μια χώρα (ΗΠΑ) που έχει το NBA...

Αυτό που σκέφτομαι επίσης πολλές φορές, προσπαθώντας κι εγώ να εξηγήσω γιατί κολλάμε περισσότερο με ένα άθλημα που όπως λέει κι ο palok πρέπει να έχεις έναν Βιεϊρίνια για το ΑΝ θα δεις μια ντρίμπλα, ενώ στο μπάσκετ και απ΄την πιο μέτρια ομάδα θα δεις κι ένα κάρφωμα, είναι ότι στο μπάσκετ αυτός που θα σηκωθεί για περιφερειακό σουτ (2ποντο ή 3ποντο) θα σουτάρει με έναν τρόπο που δεν έχει εναλλακτικές. Όλοι κάνουν μία γενικώς στάνταρ κίνηση που επαναλαμβάνεται. Σκεφτείτε λίγο με πόσο διαφορετικούς τρόπους μπορεί να σουτάρει ένας ποδοσφαιριστής από διάφορες θέσεις... Τι φάλτσα, τι σκαψίματα, τι πλασέ, τι ξερά, τι με το εξωτερικό, τι βολ πλανέ, τι ψαλιδάκια... Και η μπάλα μπορεί να πάει δοκάρι και μέσα, στο γάμα, στη γωνία, στον ουρανό των διχτύων και δεν συμμαζεύεται. Για να μην πούμε δηλ με πόσο διαφορετικούς και μοναδικούς πολλές φορές (να είναι έμπνευση της στιγμής δηλ που δεν επαναλαμβάνεται) τρόπους μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να περάσει τον αντίπαλό του.

Πάντως, σε γενικές γραμμές, ισχύει αυτό που είπε ο Κώστας περί παράδοσης. Το ποδόσφαιρο για λόγους ιστορικούς και κοινωνικούς έγινε το πρώτο ευρέως διαδεδομένο άθλημα σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Αυτό πρωτογνωρίσαμε, με αυτό ταυτίστηκαν οι πριν από εμάς, γεννήθηκαν οι ομάδες, οι ιστορίες, οι "ιδέες" γύρω από αυτές και πάει λέγοντας... Λογικό να συγκινεί περισσότερο.

Όσο για τα στοιχεία πτώσης του μπάσκετ, πέρα απ'το πώς ξενέρωσα εγώ προσωπικά με το μπάσκετ (τα έχω γράψει ήδη πολλές φορές), η άποψή μου ενισχύεται από άλλα αδέρφια που είδα από τα ποστ τους ότι απομακρύνθηκαν για τους ίδιους λόγους, αλλά και από αυτά που ακούω από σοβαρούς ανθρώπους του χώρου, οι περισσότεροι εκ των οποίων εκφράζουν ανησυχίες. Για την Ελλάδα όλοι συμφωνούμε ότι το επίπεδο έχει πέσει, δεν έρχονται αστέρια, δεν υπάρχει σπουδαίος ανταγωνισμός και όλα αυτά που έχουμε πει κατά καιρούς κι εδώ μέσα. Τώρα για την Ευρώπη, χωρίς να παρακολουθώ εντατικά, με εξαίρεση την Ισπανία και την Ιταλία, έχω ακουσει ανθρώπους να λένε ότι κάτι πειράματα τύπου Αδριατική Λίγκα και Βαλτική Λίγκα αποδυνάμωσαν άλλοτε δυνατά εθνικά πρωταθλήμα και ότι το φαινόμενο της κυριαρχίας μίας (ή το πολύ δύο) ομάδας και μετά το χάος είναι συχνό σε όλη την Ευρώπη.

σορρυ για την πολυλογια
Άβαταρ μέλους
palok

Δημοσίευση από palok »

όπως είπα και πριν δεν διαφωνώ στο 99% των πολύ καλών posts σου. :mrgreen:
Άβαταρ μέλους
kostasff

Και γιατί αφήνεις αυτό το 2%? Επειδή είσαι ΠΑΟΚ :nairepaok:
Άβαταρ μέλους
palok

Δημοσίευση από palok »

η άποψη που έχω (και το λέω γιατί και εγώ μπήκα κάποιες φορές σε αυτή τη λογική όντας νεότερος) είναι οτι επειδή η δική μου η ομάδα έχει σαπίσει εδώ και 10 χρόνια (με ελάχιστες εξαιρέσεις), υποσυνείδητα απορρίπτω καθετί που σχετίζεται με αυτό: δεν υπάρχει μπάσκετ στην ελλάδα, οι γαυροβάζελοι τα έχουν στημένα, είναι πλούσιοι και μας αγοράζουν τσάμπα τους παίκτες, ο bertomeu πίνει και δε μας δίνει, ο lebron δεν θα γίνει ποτέ jordan, supporta my ass κλπ κλπ. αν θες να απέχεις από κάτι που λάτρευες πριν καιρό, κάντο (λογικό είναι- πολλοί αλλάζουμε σε πολλά με το χρόνο). μην ψάχνεις δικαιολογίες. αυτό πιστεύω.
Άβαταρ μέλους
joshua

Δημοσίευση από joshua »

Δεν ειναι δικαιολογιες ρε Θωμα.Εγω για παραδειγμα που μεγαλωσα παιζοντας μπασκετ και οχι ποδοσφαιρο, συνηδειτα και οχι οταν εγινε μοδα το 87, πλεον δεν βρισκω καμια αισθηση μαγειας στο μπασκετ αντιστοιχη με αυτη που ένοιωθα μικρος.Σιγουρα παιζει μεγαλο ρολο η πορεια του ΠΑΟΚ και συνολικα του ελληνικου πρωταθληματος αλλα ειναι και ενα μεγαλος αριθμος αλλων γεγονοτων.Την ταχυτητα την οποια εσυ θαυμαζεις, εγω στο μπασκετ την σιχαινομαι.1000 φορες να βλεπω τον Ακιμ να χορευει παρα τον Γκασολ να τρεχει.1000 φορες να βλεπω συνεχομενα ενας με εναν, παρα 30 πασες σε 24secs.Μεγαλος παικτης ο Νοβιτσκι αλλα τις κινησεις του Ρατζα ουτε στον υπνο του δεν θα τις κανει ποτε.Μπορω να συνεχισω για ωρες.Το μπασκετ δεν ειναι πια μπασκετ, ειναι δρομος ταχυτητας με μπαλλα και ενα αγωνας μπασκετ ουσιαστικα διαρκει πλεον 5 λεπτα.Τα τελευταια...

Υ.Γ Μπορει απλα να γερασα και να με ξεπερασε το άθλημα, οπως η ομαδα ποδοσφαιρου την διοικηση (για να μην ξεχνιομαστε :mrgreen: ).
Άβαταρ μέλους
palok

Δημοσίευση από palok »

σε αυτό δεν μπορώ να πώ τίποτα. Αν δεν σου αρέσει κάτι, 100 % μαζί σου. Φυσικά και τα γούστα αλλάζουν. Δεν είναι ίδιο το μπάσκετ. Δεν είναι ίδια η μπάλα. Πρακτικά δεν είναι τίποτα ίδιο στη ζωή μας. radja δεν θα ξαναβγεί, αλλά μήπως (μήπως λέω) οι παίκτες τότε επειδή έπαιζαν 40 λεπτά και 3-4 συστήματα μέσα σε ένα ματς, είχαν καταλάβει οτι για να κερδίσουνε πρέπει να αναπτύξουν 100% το προσωπικό ταλέντο τους? δεν τους ενοχλούσε πότε θα κάνουνε σωστά την περιστροφή στην άμυνα γιατί απλά δεν παίζανε άμυνα (αν διαφωνείς σε αυτό ΟΚ). δεν ξέρω, νομίζω είναι όλα θέμα μυαλού. έχουμε πλέον τόσα στο κεφάλι μας που δεν μπορεί ένας παίκτης να βγάλει αυτά που μπορεί. Γιατί ποιός μπορεί να μου πεί (ή τέλος πάντων ας μου το εξηγήσει κάποιος γιατί) πώς σταμάτησε να βγαίνει ταλέντο? :?
Άβαταρ μέλους
kostasff

Δεν είναι ότι σταμάτησε το ταλέντο αλλά τότε έπαιζε το ταλέντο :idea: Άντε υπήρχε και ένας λυπηρίδης για ποικιλία. Ο Σιγάλας πιστεύω ότι ήταν ο πρώτος παίκτης που έγινε πρωταγωνιστής (όσο έγινε τέλος πάντων) χωρίς ταλέντο. Φυσικά και όλα άλλαξαν (όχι μόνο στο μπάσκετ και στον αθλητισμό γενικότερα) αλλά όταν αγαπάς κάτι, το αγαπάς για πάντα. Πόσο μάλλον όταν έχεις μεγαλώσει μ' αυτό. Ο Παοκτσης όμως μεγάλωσε μεγαλεία (παικταράδες, θέαμα, επιτυχίες, κλίμα κλπ) και τώρα (τα τελευταία χρόνια δηλαδή) βρέθηκε από τα ψηλά στα χαμηλά. Από δήμαρχος κλητήρας. Αυτό είναι που προκαλεί την αδιαφορία. Η ρόδος για παράδειγμα δεν ήξερε από μεγαλεία και κοιτάξτε τώρα πως το απολαμβάνει. Το ίδιο και οι άλλοι "μικροί". Για μας είναι δυσκολοχωνευτο. Θα δικαιολογούσα την κατάσταση αν έβλεπα ένα γενικό ξενερωμα αλλά το βλέπω μόνο στο μπάσκετ ενώ στο καραστημένο ποδόσφαιρο βλέπω πανικό. Μετά το γύρισμα της πλάτης στον Μπάνε, εχω πάψει να ελπίζω και η απογοήτευσή μου (για να μην πω κάτι πιο βαρύ) έπιασε ταβάνι.
Ρε συ joshua, σειρά είμαστε???
Άβαταρ μέλους
kostasff

Ωραίο ματς σήμερα στο μαρούσι. Σούπερ γκαγκα, νέστορας. Κρίμα για την ήττα
Άβαταρ μέλους
Stepas
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Stepas »

Απίστευτο ματς, όντως. Τι κάνει αυτός ο Γκαγκαλούδης; Πραγματικά άξιζε να το δεις αυτό το ματς!
Άβαταρ μέλους
kostasff

4 ασίστ 8 κλεψίματα 6 ριμπάουν 16 ποντους (αλλά και 7 λάθη) σε 39 λεπτά συμμετοχής! Και να σκεφτείς ότι το μαρούσι είχει 3 παίκτες με 38' συμμετοχής. Το γκαγκα, τον κόμματο (που σταμάτησε στους 32 ποντους!) και τον χαριτοπούλο (18 ποντους). Όταν γουστάρεις να παίξεις, παίζεις και 40' κύριε γκορι...
Θωμά, μου αρέσει να σε τσιγκλάω... :mrgreen:
Υ.Γ. Ο λύκος δεν αλλάζει. Αν είδα καλά στο τέλος, ο γκαγκα πρέπει να είπε κάποια γαλλικα με τον πάγκο του γαύρου (νομίζω με τον ντούντα).
Άβαταρ μέλους
palok

Δημοσίευση από palok »

μαρούσι δεν είδα ούτε sec, αλλά στη στατιστική από χτες βλέπω Χάρης Γιαννόπουλος 32 πόντους με 6/7 τρίποντα :o :shock: 5 rebounds, 4 assists
Άβαταρ μέλους
MANIAKOS

Δημοσίευση από MANIAKOS »

δε γινεται να τον κλεισουμε για του χρονου ? να επανελθει δριμυτερος δλδ
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πρωτάθλημα Basket League 2011-2012”