stephanos έγραψε:Εν τω μεταξύ, τί μανία είναι αυτή με τους «ψηλούς» σέντερ μπακ που υποτίθεται ότι θέλουμε.
Ok, καλό είναι να είναι ψηλός ο σέντερ μπακ. Ακόμη καλύτερα να είναι και γρήγορος και δυναμικός και έξυπνος και νέος και έμπειρος και με τεχνική, να μήν τραυματίζεται, να μήν βγαίνει από το σπίτι μετά τις 10 το βράδυ, να μήν κάνει τατού, να είναι ελεύθερος, ΠΑΟΚτσάκι και με συμβόλαιο 100 χιλιάδες (μπορεί να κάλυψα το 50% όσων πρέπει να έχει ένα καλούτσικο σέντερ μπακ)!
Αλλά επειδή όλα αυτά δεν τα έχει ούτε ο Τιάγκο Σίλβα, ούτε ο Πικέ, ούτε καν ο Κατσικάς, η προτίμησή μου είναι:
α) Ένας γρήγορος και δυναμικός με αριστερό πόδι ή
β) Ένας έξυπνος με καλή τεχνική που να παίζει στο κέντρο της τριάδας.
Τα περισσότερα γκολ που φάγαμε πέρσι δεν ήταν από κεφαλιές, αλλά από μπαλιές στην πλάτη της (ευρισκόμενης στο κέντρο) άμυνας. Έτσι θυμάμαι.
Ο Κίρικες είναι λουκουμάκι, αλλά πέραν του ότι η Τότεναμ τον έχει κυρίως για πούλημα (και δεν νομίζω να δώσουμε 5 εκ. λίρες ή κάπου εκεί), το συμβόλαιό του είναι πάνω από 2 εκατομμύρια με την εφορία, πες πάνω από ένα χωρίς αυτή και δεν νομίζω ότι θα διαθέσουμε έτσι το μπάτζετ. Μακάρι να βρισκόταν ένας μαγικός τρόπος και να ερχόταν, αλλά δεν το βλέπω.
Το σημαντικότερο όλων είναι ο αμυντικός να είναι ποιοτικός και να θέλει να παίξει για τον ΠΑΟΚ (όχι σαν κάτι Λουκάδες). Κατά τα άλλα η ομάδα ιδανικά χρειάζεται ισορροπία σε όλα τα σημαντικά χαρακτηριστικά και είναι σημαντικό και το ύψος. 1/3 κεντρικούς αμυντικούς πρέπει να είναι ψηλός, καλό είναι και 1 τουλάχιστον στο κέντρο. Η ομάδα έφαγε πάρα πολλά γκολ την τελευταία 2ετία (μετά Σιντελφελντ εποχή) στα στημένα και δεν απειλεί στα επιθετικά της στημένα. Γεμίσματα αντιπάλων από το ημικύκλιο του κέντρου και μύριζαν γκολ. Το ύψος βέβαια να συνοδεύεται με δύναμη. Ένα ψηλολέλεκα τι να τον κάνεις... Μετά σίγουρα θέλεις και έναν γρήγορο. Τον Βίτορ πάντως αργό δεν τον λες. Το κάθετο τρύπημα της άμυνας είναι θέμα συνολικής αμυντικής συμπεριφοράς. Τα ρίσκα που έπαιρνε πχ ο Άγγελος πέρυσι ήταν τεράστια. Μετά είναι θέμα συγκέντρωσης, όπως έλεγε συνέχεια ο Σάντος, και φυσικά τακτικής παιδείας και ταχύτητας (και στη σκέψη). Δε γίνεται να παίζεις με το Δέλλα 1,98 ύψος στα 37 του βασικό με μηδέν ταχύτητα. Σε fm stats θέλω (για τον ψηλό αμυντικό) μίνιμουμ χαρακτηριστικά: 12επιτάχυνση - 12 ταχύτητα, 11 ευκινησία, 16 άλμα (με ύψος μέσα), 15 δύναμη, 14 μαρκάρισμα, 14 τάκλιν, 14 κεφαλιά, και σχετικά καλά mental (με προτίμηση: concentration, determination, agressiveness, potitioning)