Fernando Manuel Fernandes da Costa Santos
- PABLO GARCIA2
Re: Fernando Santos
ΑΒΑLAEA, τo πρόβλημα μάλλον δικό σου είναι γι' αυτά που σου λένε γιατί εσύ το ανέφερες έτσι....κατά τ' άλλα ίσως έχεις δίκιο αλλά είναι αυτή η νοοτροπία όχι του Παοκτσή ούτε καν του Ελληνα αλλά του οπαδού παντού στον κόσμο...π.χ. προχθές αποδοκιμάστηκε ο Μιχαλάκης ο Οουεν από τους οπαδούς της Μάντσεστερ...μήπως σου λέει κάτι αυτό???
Fuzztone, δινεις νομιζω βαρυτητα σε καποιες δηλωσεις, οι οποιες εγιναν μονο και μονο για λαικη καταναλωση. Τετοιες δηλωσεις ειναι αναποφευκτες και γινονται παντου και παντα απο ολους οταν αναλαμβανουν μια θεση και πρεπει να υποσχεθουν κατι. Αν κατι χαρακτηριζει τον Σαντος ειναι οτι σπανιως χρησιμοποιει τετοια καλοπιασματα και αυτο ειναι προς τιμην του.
Σε αυτα τα πλαισια θα πρεπει να εκλαβουμε και τα περι τριετους πλανου που εξηγγειλε ο Ζαγορακης, σαν υποσχεσεις που απλα δοθηκαν για μιαν αμεση και ανεξοδη αισιοδοξια. Δεν ειναι για να τα παιρνουμε τοις μετρητοις αυτα τα πραγματα. Αν τα παιρναμε τοις μετρητοις, τοτε κατα πρωτον δεν βρισκομαστε στην αρχη του 3ου χρονου του πλανου, αλλα στην αρχη του 2ου, μια και αγωνιστικα τουλαχιστον ο πρωτος χρονος ηταν μια σκετη καταστροφη. Δευτερον, ενας κομβικος παραγοντας της επιτυχιας του ΠΑΟΚ περυσι ηταν ο Βρυζας. Μπορουσε να ξερει ο Ζαγορακης οταν εξηγγειλε τριετες πλανο, οτι θα ανταποκρινοταν ο Βρυζας με τετοια επιτυχια στον ρολο του? Οχι, δεν μπορουσε. Για αυτο σου ξαναπροτεινω να μην δινεις βαρυτητα σε τετοια πραγματα, οπως πχ στην δηλωση Σαντος οτι θελει να παρει το πρωταθλημα μεχρι την ληξη της επομενης τριετιας. Αυτα τα πραγματα ειναι για λαικη καταναλωση, και επαναλαμβανω πως δηλωσεις λαικης καταναλωσης σπανιως γινονται απο τον Σαντος.
Ετσι οπως το βλεπω εγω, ο στοχος ειναι μια συνεχης αγωνιστικη βελτιωση ταυτοχρονα με βελτιωση σε υποδομες και ταυτοχρονα με μια προσπαθεια προς τον δρομο μιας σχετικης οικονομικης αυταρκειας. Ο πηχυς μπορει και να φαινεται πως ειναι χαμηλα. Οπως και να φαινεται παντως, τα δεδομενα ειναι δυο : 1) Ο πηχυς δεν επεσε απο αυτην την διοικηση και αυτον τον προπονητη. 2) Ο πηχυς περυσι ανεβηκε απο αυτη την διοικηση και απο αυτον τον προπονητη. Μπορει να ειναι, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ, (και ειναι) ακομα χαμηλα σε σχεση με την δεκαετια του '70 και του '80, αυτο ομως δεν ειναι δικη τους ευθυνη. Ο δρομος για τον ΠΑΟΚ ειναι, επαναλαμβανω, η σταθερη αγωνιστικη βελτιωση και η σταθερη Ευρωπαικη παρουσια προκειμενου ο συλλογος να αποκομιζει και αλλα χρηματικα κεφαλαια που θα του δωσουν την δυνατοτητα να συνεχιζει να ανεβαζει το επιπεδο του.
Προσωπικα, σε καθαρα αγωνιστικους ορους, αν ο ΠΑΟΚ μπορεσει φετος να τερματισει τριτος πανω απο την ΑΕΚ, και με σχετικα μικρη βαθμολογικη διαφορα απο τον πρωτο, δεν θα ημουν δυσαρρεστημενος. Μιλαω βεβαια παντα για την κανονικη περιοδο, γιατι στα πλει οφ με Κακο, Κουκουλακη και το λοιπο συναπαντημα, μπορει να τερματισουμε και πεμπτοι, ποιος ξερει. Αυτο δεν σημαινει βεβαια πως δεν ελπιζω και για κατι παραπανω, μια και ο ΠΑΟΚτσης ζει παντα με την ελπιδα. Αλλο ομως η ελπιδα και το “αν σου κατσει”, και αλλο η ελληνικη πραγματικοτητα και το “αν δεν σου κατσει” που υπερισχυουν συνηθως.
Σε αυτα τα πλαισια θα πρεπει να εκλαβουμε και τα περι τριετους πλανου που εξηγγειλε ο Ζαγορακης, σαν υποσχεσεις που απλα δοθηκαν για μιαν αμεση και ανεξοδη αισιοδοξια. Δεν ειναι για να τα παιρνουμε τοις μετρητοις αυτα τα πραγματα. Αν τα παιρναμε τοις μετρητοις, τοτε κατα πρωτον δεν βρισκομαστε στην αρχη του 3ου χρονου του πλανου, αλλα στην αρχη του 2ου, μια και αγωνιστικα τουλαχιστον ο πρωτος χρονος ηταν μια σκετη καταστροφη. Δευτερον, ενας κομβικος παραγοντας της επιτυχιας του ΠΑΟΚ περυσι ηταν ο Βρυζας. Μπορουσε να ξερει ο Ζαγορακης οταν εξηγγειλε τριετες πλανο, οτι θα ανταποκρινοταν ο Βρυζας με τετοια επιτυχια στον ρολο του? Οχι, δεν μπορουσε. Για αυτο σου ξαναπροτεινω να μην δινεις βαρυτητα σε τετοια πραγματα, οπως πχ στην δηλωση Σαντος οτι θελει να παρει το πρωταθλημα μεχρι την ληξη της επομενης τριετιας. Αυτα τα πραγματα ειναι για λαικη καταναλωση, και επαναλαμβανω πως δηλωσεις λαικης καταναλωσης σπανιως γινονται απο τον Σαντος.
Ετσι οπως το βλεπω εγω, ο στοχος ειναι μια συνεχης αγωνιστικη βελτιωση ταυτοχρονα με βελτιωση σε υποδομες και ταυτοχρονα με μια προσπαθεια προς τον δρομο μιας σχετικης οικονομικης αυταρκειας. Ο πηχυς μπορει και να φαινεται πως ειναι χαμηλα. Οπως και να φαινεται παντως, τα δεδομενα ειναι δυο : 1) Ο πηχυς δεν επεσε απο αυτην την διοικηση και αυτον τον προπονητη. 2) Ο πηχυς περυσι ανεβηκε απο αυτη την διοικηση και απο αυτον τον προπονητη. Μπορει να ειναι, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ, (και ειναι) ακομα χαμηλα σε σχεση με την δεκαετια του '70 και του '80, αυτο ομως δεν ειναι δικη τους ευθυνη. Ο δρομος για τον ΠΑΟΚ ειναι, επαναλαμβανω, η σταθερη αγωνιστικη βελτιωση και η σταθερη Ευρωπαικη παρουσια προκειμενου ο συλλογος να αποκομιζει και αλλα χρηματικα κεφαλαια που θα του δωσουν την δυνατοτητα να συνεχιζει να ανεβαζει το επιπεδο του.
Προσωπικα, σε καθαρα αγωνιστικους ορους, αν ο ΠΑΟΚ μπορεσει φετος να τερματισει τριτος πανω απο την ΑΕΚ, και με σχετικα μικρη βαθμολογικη διαφορα απο τον πρωτο, δεν θα ημουν δυσαρρεστημενος. Μιλαω βεβαια παντα για την κανονικη περιοδο, γιατι στα πλει οφ με Κακο, Κουκουλακη και το λοιπο συναπαντημα, μπορει να τερματισουμε και πεμπτοι, ποιος ξερει. Αυτο δεν σημαινει βεβαια πως δεν ελπιζω και για κατι παραπανω, μια και ο ΠΑΟΚτσης ζει παντα με την ελπιδα. Αλλο ομως η ελπιδα και το “αν σου κατσει”, και αλλο η ελληνικη πραγματικοτητα και το “αν δεν σου κατσει” που υπερισχυουν συνηθως.
Και αν ήσουν αρνητικός απέναντί του χαρακτηριζόσουν προδότης που δεν θέλει το καλό του ΠΑΟΚ απο κάποιους... Βέβαια έχουμε ήδη ξεχάσει ποιοί "αξιόπιστοι" (Ζαγόρας και σια) αβαντάρανε τον "μεγαλοεπενδυτή"... Αχ ατελείωτε λαέ του ΠΑΟΚ...Tetradje έγραψε:Εδω ειχαμε υποδεχθει τον Ιβαν Σαββιδη πριν λιγα χρονια! Τετοια ψυχικη διαταραχη ειχαμε υποστει ελεω Γουμενου και σια...
- PABLO GARCIA2
Θα συμφωνήσω με τον Ούγγρο από πάνω...
Πάντως καλό θα ήταν να υπάρχει λίγο προσοχή στο τι δηλώνουμε,στο τι λέμε και τι όχι,γιατί αυτά που λέγονται απευθύνονται όχι μόνο σε μας αλλά ακούγονται απ' όλη την φίλαθλη Ελλάδα,και καθορίζουν και τη θέση μας στο Ελληνικό ποδόσφαιρο ειδικά όταν ακούγονται από τόσο επίσημα χείλη.
Εγώ τουλάχιστον δεν θα κατηγορούσα τον Σάντος αν στην τριετία δεν έπαιρνε πρωτάθλημα ή που η ομάδα δεν έγινε πιό γρήγορη.Αυτά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα συγκυριών.Ούτε καν για τη δήλωση περί σαρδελλών γιατί ήταν αλήθεια, φωτογράφισε το Σύλλογο την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Οταν όμως λέγονται πράγματα που μειώνουν την ιστορία του Συλλόγου και θίγουν την υπόστασή του όπως αυτό με την Νασιονάλ,εκεί είμαι κάθετα αντίθετος.
Ο ΠΑΟΚ δεν έγινε Λεισόες, ούτε Λιν, επειδή κάποτε μας νίκησαν, όπως και η Αρσεναλ δεν έγινε ΠΑΟΚ, επειδή κάποτε δεν τους νικήσαμε απλώς, αλλά τους αποκλείσαμε.Η Μάντσεστερ παρέμεινε μεγάλη ομάδα παρά την αποχή από τίτλους επί μακρό.Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν.
Μου μοιάζει λίγο σαν να προσπαθούμε να μικρύνουμε κάτι,για να φανεί περισσότερο η όποια επιτυχία όταν έρθει.
Η αναφορά στην Νασιονάλ,μαζί με εκείνη τη δήλωση μετά τον γάβρο στην Τούμπα πέρυσι-για όσους θυμούνται-ήταν ατυχέστατες, από έναν Σάντος που είναι συνήθως πολύ μετρημένος και εύστοχος στις συνεντεύξεις που έχει δώσει κατά καιρούς.
Πάντως καλό θα ήταν να υπάρχει λίγο προσοχή στο τι δηλώνουμε,στο τι λέμε και τι όχι,γιατί αυτά που λέγονται απευθύνονται όχι μόνο σε μας αλλά ακούγονται απ' όλη την φίλαθλη Ελλάδα,και καθορίζουν και τη θέση μας στο Ελληνικό ποδόσφαιρο ειδικά όταν ακούγονται από τόσο επίσημα χείλη.
Εγώ τουλάχιστον δεν θα κατηγορούσα τον Σάντος αν στην τριετία δεν έπαιρνε πρωτάθλημα ή που η ομάδα δεν έγινε πιό γρήγορη.Αυτά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα συγκυριών.Ούτε καν για τη δήλωση περί σαρδελλών γιατί ήταν αλήθεια, φωτογράφισε το Σύλλογο την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Οταν όμως λέγονται πράγματα που μειώνουν την ιστορία του Συλλόγου και θίγουν την υπόστασή του όπως αυτό με την Νασιονάλ,εκεί είμαι κάθετα αντίθετος.
Ο ΠΑΟΚ δεν έγινε Λεισόες, ούτε Λιν, επειδή κάποτε μας νίκησαν, όπως και η Αρσεναλ δεν έγινε ΠΑΟΚ, επειδή κάποτε δεν τους νικήσαμε απλώς, αλλά τους αποκλείσαμε.Η Μάντσεστερ παρέμεινε μεγάλη ομάδα παρά την αποχή από τίτλους επί μακρό.Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν.
Μου μοιάζει λίγο σαν να προσπαθούμε να μικρύνουμε κάτι,για να φανεί περισσότερο η όποια επιτυχία όταν έρθει.
Η αναφορά στην Νασιονάλ,μαζί με εκείνη τη δήλωση μετά τον γάβρο στην Τούμπα πέρυσι-για όσους θυμούνται-ήταν ατυχέστατες, από έναν Σάντος που είναι συνήθως πολύ μετρημένος και εύστοχος στις συνεντεύξεις που έχει δώσει κατά καιρούς.
Έτσι θα το έβλεπα και εγώ Hideguti. Θα πρόσθετα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει ένα τέτοιου είδους πλάνο είναι η αξιοποίηση-ανάδειξη νέων παιδιών στην ομάδα, που θα αποτελέσουν τα μετέπειτα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της (και φυσικά θα μοσχοπουλιούνται ενίοτε). Θα ήθελα να ήξερα και η διοίκηση πως τα βλέπει, από πρώτο χέρι.Hideguti έγραψε: Ετσι οπως το βλεπω εγω, ο στοχος ειναι μια συνεχης αγωνιστικη βελτιωση ταυτοχρονα με βελτιωση σε υποδομες και ταυτοχρονα με μια προσπαθεια προς τον δρομο μιας σχετικης οικονομικης αυταρκειας. Ο πηχυς μπορει και να φαινεται πως ειναι χαμηλα. ......
Ο δρομος για τον ΠΑΟΚ ειναι, επαναλαμβανω, η σταθερη αγωνιστικη βελτιωση και η σταθερη Ευρωπαικη παρουσια προκειμενου ο συλλογος να αποκομιζει και αλλα χρηματικα κεφαλαια που θα του δωσουν την δυνατοτητα να συνεχιζει να ανεβαζει το επιπεδο του.
Για τη φετινή χρονιά, με την είσοδο στους ομίλους, την έξοδο στο Ουέφα και την αξιοποίηση και ΒΕΛΤΙΩΣΗ κάποιων από τους νέους παίκτες μας, θα ήμουν ευχαριστημένος (συνδέονται με το λογικό AND και όχι το OR...).
Για τις δηλώσεις του Σάντος, όντως καμία σχέση ο άνθρωπος με δημοσιοσχετίστα και μπράβο του. Το πρόβλημα, όπως το βλέπω εγώ, φυσικά και δεν είναι ότι δεν μας χαϊδεύει τα αυτιά. Το πρόβλημα είναι ότι κατά πως φαίνεται μας θεωρεί όντως κάτι σαν τη Νασιονάλ. Είμαστε? Εγώ δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό, ούτε αγωνιστικά, ούτε ιστορικά, ούτε καθ' οποιονδήποτε τρόπο.
Ενταξει δεν διαφωνω, διεπραξε μλκια συγκρινοντας τον ΠΑΟΚ με την Νασιοναλ, αλλα δεν ειναι κατι τοσο σημαντικο αυτο νομιζω για να το διυλιζουμε ιδιαιτερα. Απο οτι εψαξα η τεταρτη ομαδα σε τιτλους στην Πορτογαλια ειναι η Μπελενενσες οποτε με αυτην επρεπε να μας συγκρινει
ΥΓ: Σημαντικη μλκια ηταν εκεινη που ειχε αναφωνησει καποτε ο Γιδοπουλος: "Ψαξτε τον δευτερο"

ΥΓ: Σημαντικη μλκια ηταν εκεινη που ειχε αναφωνησει καποτε ο Γιδοπουλος: "Ψαξτε τον δευτερο"

απαντωντας στο υστερογραφο σου να σου θυμισω οτι κανενας δεν εβρισε τον γιδοπουλο τοτε ή στο τελος της χρονιας οταν καταληξαμε τεταρτοι με καμια 20-25 βαθμους διαφορα. βεβαια τον σαντος που μας εφερε 8 βαθμους απο τον πρωτο τον εχουμε ταραξει στο μπινελικι.
Το χουμε ζαλισει το θεμα με τη Νασιοναλ, αυτο που ειπε ο ανθρωπος ειναι οτι ο ΠΑΟΚ περυσι εκανε κατι αντιστοιχο με τη Νασιοναλ. Αναλυουμε μεταφορες κειμενου απο τα πορτογαλικα στα ελληνικα, απο ελληνες δημοσιογραφους, για να κριτικαρουμε τον Σαντος..μπραβο!
Η κουβεντα ειναι στημενη , θελουν την πρωην διερμηνεα του ολυμπιακου αλλα ντρεπονται να το πουν... 

- paok4kyriakos
Αν είπε αυτό τότε δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε...jibbie έγραψε:Το χουμε ζαλισει το θεμα με τη Νασιοναλ, αυτο που ειπε ο ανθρωπος ειναι οτι ο ΠΑΟΚ περυσι εκανε κατι αντιστοιχο με τη Νασιοναλ. Αναλυουμε μεταφορες κειμενου απο τα πορτογαλικα στα ελληνικα, απο ελληνες δημοσιογραφους, για να κριτικαρουμε τον Σαντος..μπραβο!
Αν ο Σαντος ηταν ΙΣΠΑΝΟΣ και εδινε συνεντευξη σε ΙΣΠΑΝΙΚΗ εφημεριδα και έλεγε "Πέρυσι τερματίσαμε, βέβαια, δεύτεροι στην κανονική περίοδο, γεγονός εξαιρετικό, αλλά όχι αναμενόμενο. Ήταν σαν να τερμάτιζε δεύτερη η Ατλετικο Μπιλμπαο στην Ισπανια"
Θα υπήρχε τότε προβλημα?
Επισης αν ο κετσπάγια εδινε συνεντευξη σε Γεωργιανη αθλητικη εφημεριδα και τους ελεγε "ανελαβα προπονητης του ολυμπιακου μιας ομαδας που περνει εδω και δεκατρια χρονια συνεχεια το πρωταθλημα, δηλαδη οπως η Δυναμο τιφλιδας την δεκαετια του '90"
Αυτο θα σημαινε πως θεωρει τον ολυμπιακο δυναμο τιφλιδας?
Παρεμπιπτόντως το τελευταιο πρωταθλημα της μπιλμπαο ηταν το 1984 και ειναι η μονη ομάδα μαζι με ρεαλ και μπαρτσελονα που δεν εχει υποβιβαστει ποτέ. Αρκετες ομοιοτητες ε?
Θα υπήρχε τότε προβλημα?
Επισης αν ο κετσπάγια εδινε συνεντευξη σε Γεωργιανη αθλητικη εφημεριδα και τους ελεγε "ανελαβα προπονητης του ολυμπιακου μιας ομαδας που περνει εδω και δεκατρια χρονια συνεχεια το πρωταθλημα, δηλαδη οπως η Δυναμο τιφλιδας την δεκαετια του '90"
Αυτο θα σημαινε πως θεωρει τον ολυμπιακο δυναμο τιφλιδας?
Παρεμπιπτόντως το τελευταιο πρωταθλημα της μπιλμπαο ηταν το 1984 και ειναι η μονη ομάδα μαζι με ρεαλ και μπαρτσελονα που δεν εχει υποβιβαστει ποτέ. Αρκετες ομοιοτητες ε?
αρκετες ναι..μονο που εμεις αν παιζαμε διπλο τελικο σουπερ καπ με την μπαρτσα θα την ξελοκοναμε 

PABLO GARCIA δεν έχω συμφωνήσει μέχρι τώρα με κάτι απο αυτά που γράφεις για να συμφωνήσω τώρα... Μακάρι να είναι δικό μου το πρόβλημα λοιπόν και όλα τα άλλα να είναι γαμώ! Θα είμαι πολύ χαρούμενος αν ισχύει. Κουβέντα τέλος απο μένα, γιατί ότι αναπαράγεται, διογκώνεται...
Απο την στιγμή που η προσωπολατρία κάνει κακό γιατί ασχολούμαστε τόσο με τις δηλώσεις κάποιου που έτσι και αλλιώς δεν έχουμε σε υπόληψη?
Μήπως δίνετε περισσότερο έμφαση κάποιοι στα λεγόμενα και την συμπεριφορά του μυστηριώδη τύπου Φερνάνδο Σάνδος?
Απο την στιγμή που ο Σάντος έχει κολλήματα γιατί κολλάτε τόσο στις δηλώσειςτου μεταφρασμένες απο το google translator που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι?
Ποιος έχει το κόλλημα τελικά?
Εσείς οι ίδιοι δεν λέτε να μην ακούμε τους εκάστοτε δημοσιογράφους?
Επίσης για τις τελευταίες δηλώσεις ΠΡΟΣΟΧΗ δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό!
Έχει ξαναγίνει και μη με βάλετε να το ψάξω σε προηγούμενες σελίδες εδώ μέσα για άλλη μια παρεξηγήσιμη συνέντευξη ως προς την μετάφραση και προς το σερβίρισμα στους οπαδούς?
Ούτε και είμαι ρακέτα του Σάντος να αντικρούω σε κάθε αρνητικό αποτέλεσμα της ομάδας μας τα πυρά σας.
Τέλος θα παρακαλούσα την μετάφραση του κειμένου της συνέντευξης Σάντος στο όποιο Πορτογαλικό μέσο να παρουσιαστεί απο κάποιο επίσημο μεταφραστή για τα περί Νασιονάλε Νεντερλάντε γιατί απλά κούρασε και αυτή η συζήτηση.
Μήπως δίνετε περισσότερο έμφαση κάποιοι στα λεγόμενα και την συμπεριφορά του μυστηριώδη τύπου Φερνάνδο Σάνδος?
Απο την στιγμή που ο Σάντος έχει κολλήματα γιατί κολλάτε τόσο στις δηλώσειςτου μεταφρασμένες απο το google translator που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι?
Ποιος έχει το κόλλημα τελικά?
Εσείς οι ίδιοι δεν λέτε να μην ακούμε τους εκάστοτε δημοσιογράφους?
Επίσης για τις τελευταίες δηλώσεις ΠΡΟΣΟΧΗ δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό!
Έχει ξαναγίνει και μη με βάλετε να το ψάξω σε προηγούμενες σελίδες εδώ μέσα για άλλη μια παρεξηγήσιμη συνέντευξη ως προς την μετάφραση και προς το σερβίρισμα στους οπαδούς?
Ούτε και είμαι ρακέτα του Σάντος να αντικρούω σε κάθε αρνητικό αποτέλεσμα της ομάδας μας τα πυρά σας.
Τέλος θα παρακαλούσα την μετάφραση του κειμένου της συνέντευξης Σάντος στο όποιο Πορτογαλικό μέσο να παρουσιαστεί απο κάποιο επίσημο μεταφραστή για τα περί Νασιονάλε Νεντερλάντε γιατί απλά κούρασε και αυτή η συζήτηση.
Το επίμαχο σημείο της συνέντευξης στην Record: "Foi excecional. Foi como se em Portugal o Nacional conseguisse chegar ao segundo posto. Foi muito bom mas nada normal."gash04 έγραψε: Τέλος θα παρακαλούσα την μετάφραση του κειμένου της συνέντευξης Σάντος στο όποιο Πορτογαλικό μέσο να παρουσιαστεί απο κάποιο επίσημο μεταφραστή για τα περί Νασιονάλε Νεντερλάντε γιατί απλά κούρασε και αυτή η συζήτηση.
Το έψαξα κυρίως για να βεβαιωθώ ότι εννοούσε την (ασπρόμαυρη) Nacional da Madeira και όχι την Portugal Nacional (την εθνική Πορτογαλίας δηλαδή). Δυστυχώς, χωρίς να είμαι μεταφραστής, από τα συμφραζόμενα φαίνεται να εννοεί όντως το νησί.
Από την άλλη, ευτυχώς που δεν είπε το πιο λογικό. Ότι είμαστε σαν την Μποαβίστα (ένα πρωτάθλημα, πέντε κύπελλα, φοράει και αυτή ασπρόμαυρα), γιατί τότε θα τον περνούσαμε γενεές δεκατέσσερις. Η ομάδα που το 2003 είχε φτάσει στα ημιτελικά του UEFA, από φέτος αγωνίζεται στην τρίτη (!) κατηγορία.
Τί τα ήθελες τα παραδείγματα Φερνάντο μου;
Κάτι ακόμη. Έχω βαρεθεί να διαβάζω για τον Σάντος ότι:
α) είναι συντηρητικός
β) οι ομάδες του παίζουν βαρετά
γ) παίζει "για το αποτέλεσμα" *
δ) έχει κολλήματα.
Έχω πειστεί πως ό,τι και να κάνει ο Πορτογάλος, οι συγκεκριμένες κατηγορίες θα συνεχίσουν να τον ακολουθούν, είτε γιατί δυσκολευόμαστε να αλλάξουμε γνώμη (έχουμε δηλαδή κι εμείς κολλήματα), είτε γιατί σταματήσαμε να βλέπουμε τα ματς και κρίνουμε με βάση αυτά που είχαμε δει επί Σάντος πέρσι ή πριν από έξι χρόνια. Προσωπικά είδα έναν ΠΑΟΚ πολύ καλύτερο στα Play-off σε σχέση με το πρωτάθλημα και συνεχίζω να βλέπω βελτίωση σε σχέση με πέρσι και στα τρία ευρωπαϊκά παιχνίδια. Αλλά μπορεί να φταίει η μυωπία μου...

* "Παίζει για την νίκη" φαίνεται θετικό. "Παίζει για το αποτέλεσμα" έχει αρνητική χροιά. Ενώ είναι το ίδιο πράγμα. Μήπως μας δουλεύουν κάποιοι δημοσιογράφοι-opinion leaders;
ΥΓ: Έλειψα 40 μέρες και κοντεύω να πάθω υπερφόρτωση από τα posts που διάβασα μονοκοπανιά. Μάλλον θα κάνω άλλες 40 μέρες να ξαναμπώ.