iremidynami 4+ έγραψε:Παρακαλω αν έχει καποιος την ευγενη καλωσυνη, να με διαφωτισει. Προκειται να ταξιδεψω αεροπορικως στο Λονδίνο για επαγγελματικους λογους, στα μεσα Μαΐου, δεν εχω ξαναπάει εχω καποιες σκορπιες αποριες όπως
1.απαιτειται πλεον διαβατηριο; νεα ταυτοτητα;
2.φαγητο;ποτο; εξωτερικοι χωροι για καπνιστες υπαρχουν; καποια προταση επ'αυτου;
3.θα κινουμαι κυριως στην περιοχη κενσινγκτον, χαμερσμιθ και οχι μονο, αρα κινουμαι με μετρο; μεχρι τι ωρα λειτουργει;
4.ποσο ακριβα ειναι τα ταξι;
5.ξενοδοχεια η airbnb;(καπου πηρε το ματι μου πως στις αρχες Μαΐου γινεται η στεψη του Καρόλου. Γιαυτο ειναι τοσο ακριβη η διαμονη και η μετάβαση ή παντα ετσι ειναι);
6.η προσβαση απο τα αεροδρομια προς την πόλη, ποσο ευκολη ειναι;ποιο αεροδρομιο να επιλεξω;
7.οι συναλλαγες γινονται με λιρες; ανταλλακτηρια υπαρχουν αρκετα;
Καθε πληροφορια δεκτη
Εκ των προτερων ευχαριστω οποιον μπει στον κοπο να απαντησει.
1. Η είσοδος γίνεται μόνο με διαβατήριο μετά το Brexit (εξαιρούνται μόνο όσοι Ευρωπαίοι ζουν μόνιμα στο Λονδίνο από την προ-brexit εποχή)
2. Έξω καπνίζεις, υπάρχουν χώροι έξω από κάθε μπαρ/παμπ κτλ. Δεν καπνίζω προσωπικά αλλά οι τιμές εδώ είναι τρελές οπότε φέρε τα τσιγάρα σου από Ελλάδα.
Για ποτό/φαγητό αν θέλεις προτάσεις, μπορείς να μοιραστείς περίπου το μπάτζετ σου;
3. Μετακινήσεις με μετρό ή λεωφορείο. Το google maps θα είναι φίλος σου. Σου λέει τα πάντα. Εναλλακτικά αν θες υπάρχει μία εφαρμογή που λέγεται CityMapper. Είναι πιο ακριβής σε ώρες/αναχωρήσεις από το Google Maps, αλλά μη φανταστείς τρελή διαφορά.
Το μετρό είναι περίπου μέχρι τα μεσάνυχτα τις καθημερινές, ενώ Παρασκευή-Σάββατο κάποιες γραμμές (central, jubilee) είναι 24ωρες. Λεωφορεία έχει όλο το 24ωρο.
4. Αρκετά ακριβά. Από τις περιοχές που ανέφερες (που είναι αρκετά κεντρικές ούτως ή άλλως) για κέντρο (πχ Oxford street) θα υπολόγιζα 15-20 λίρες μέσα στο νερό. Απέφυγε τα black cabs στους δρόμους είναι αρκετά ακριβά. Προσωπικά χρησιμοποιώ Uber όταν δεν με καλύπτει κάποιο μέσο (σπάνια). Μετρό έχει ανά 2-3 λεπτά και λεωφορεία ανά 5-10 μαξ. Όλα άψογα.
5. Ξενοδοχεία είναι πάντα ακριβά. Είναι πολύ σύνηθες να νοικιάζεις δωμάτιο σε σπίτι με άλλους μέσω AirBnB, ιδανικά με δικό σου μπάνιο. Προσωπικά δεν έχω έρθει σαν τουρίστας ποτέ, οπότε δεν γνωρίζω.
6. Πρόσβαση στην πόλη από αεροδρόμια:
- Heathrow έχει το καλύτερο μιας και υπάρχει γραμμή μετρό από το αεροδρόμιο που διασχίζει όλο το Λονδίνο. Ειδικά για τις περιοχές που ανέφερες που είναι δυτικά, σε βολεύει. Από εκεί συνήθως πετάνε οι "ακριβές" αεροπορικές τύπου Aegean, British Airways κτλ οπότε πρέπει να το έχεις στο μυαλό σου.
- Stansted έχει express τρένο για κεντρικό Λονδίνο από τις 05:00 μέχρι τις 00:30. Κάνει περίπου 50 λεπτά για Liverpool Street. Κόστος περίπου 20 ανά διαδρομή. Εναλλακτικά υπάρχουν και 24ωρα λεωφορεία που πρέπει να κλείσεις από πριν. Εταιρία national express. Κόστος γύρω στα 13 ανά διαδρομή. Κάνουν γύρω στη μιάμιση ώρα. Από Stansted συνήθως πετάει η Ryanair.
- Gatwick στο νότιο Λονδίνο. Υπάρχει express τρένο αντίστοιχο του Stansted. Παρόμοια ώρα για κεντρικό Λονδίνο, παρόμοιο κόστος. Δεν έχει -από όσο ξέρω- επιλογές άμα πετάς πολύ αργά την νύχτα ή πολύ νωρίς το πρωί, καθώς δεν έχει βολικά 24ωρα λεωφορεία. Μπορεί να κάνω και λάθος. Από εδώ πετάει συνήθως η EasyJet.
- Luton στο βόρειο Λονδίνο. Είναι το πιο περίπλοκο νομίζω. Υπάρχουν λεωφορεία που κάνουν περίπου 2 ώρες για κεντρικό Λονδίνο. Ξαναψάξε για national express. Αλλιώς κλείνεις εισητήριο τρένου που φεύγει όμως από το χωριό Λούτον και όχι από το αεροδρόμιο. Υπάρχει δωρεάν λεωφορείο (αν έχεις εισητήριο τρένου) που σε πάει από αεροδρόμιο στον σταθμό του τρένου. Από εκεί τρένο για King's Cross και μετά μετρό ή λεωφορεία για το ξενοδοχείο σου. Από εδώ πετάει συνήθως η WizzAir και κάποιες πτήσεις της EasyJet.
Για εισητήρια τρένου κατέβασε την εφαρμογή της Trainline και κλείσε από πριν να είσαι άνετος.
7. Στο Λονδίνο όλα δουλεύουν με κάρτες, δεν θα χρειαστείς μετρητά πουθενά. Βγάλε μία Revolut. Κάνει 5 ευρώ νομίζω. Τη φορτώνεις με ευρώ σαν prepaid και πληρώνεις κανονικά αγγλία. Κάνει αυτόματα το συνάλλαγμα με εξαιρετικό rate για τις πρώτες 1000 λίρες του μήνα. Μετά βαράει λίγο παραπάνω. Εναλλακτικά χρησιμοποίησε απευθείας την κάρτα της τράπεζας σου. Αν έχεις, οι πιστωτικές έχουν συνήθως καλύτερα rates από τις χρεωστικές.
Επίσης για μετρό/λεωφορεία δεν χρειάζονται εισητήρια. Στο μετρό σκανάρεις την κάρτα σου μπαίνοντας και βγαίνοντας. Στο λεωφορείο μόνο μπαίνοντας.
Λίρες cash μη βγάλεις καθόλου.