Αγαπητε Κουβανε, ειναι οντως πολυ ωραια κουβεντα και την ανοίξες από εκεί που ήταν το πρώτο μου σχόλιο.
Καλά έκανες και την άνοιξες, αλλα με εχεις μπερδεψει γιατι απαντας (και) σε πραγματα που δεν εχω πει νομιζω. Ή παιρνεις κατι που λεω, βγαζεις ενα δικο σου συμπερασμα και μετα μου απαντας σε αυτο.
(Ίσως φταίει και το σχόλιο μου για τ.διευθυντή και Αμοιρίδη που το έβαλα στο τελος?
Είναι απαραίτητη κίνηση ο τ.διευθ., εδω συμφωνούμε 100% - εξάλλου το έχουμε αναφέρει αρκετές φορές στο παρελθόν)
Τι εννοω...
Το σχολιο μου ειχε να κανει με τα διετη συμβολαια. Και τη σταθεροτητα που φερνουν (αν εσυ θέλεις κάνουμε 1+1, δεν θα τα χαλάσουμε εδώ

)
Και ειδικά για τη Κινέζα που θα είναι δύσκολο να προσαρμοστεί.
Και το πως αυτη η διοικηση κατ'επιλογη αφησε καλές ξενες να φυγουν με τη ψευδαισθηση οτι θα βρει καλυτερες ή το ακομα χειρότερο επειδή ζητούσαν παραπανω τη 2η χρονια για ανανεωση. (η προϊστορία που λεγαμε)
Σίγουρα έχει θετικα και αρνητικα αυτή η πρακτική. Όμως πιστεύω πως θα βοηθησει αυτη τη διοίκηση να φτασει το στόχο του πρωταθλητισμού που έχει θέσει.
Δεν ειπα δηλαδή οτι τα διετη συμβόλαια 'γεννουν' πρωταθλητισμο, ουτε οτι οι προπονητες δεν ειναι απαραιτητοι, ουτε τα διετη ειναι πανακεια. Ειπα οτι για αυτη τη διοικηση το να κάνει διετές σε καλές ξένες ειναι απαραιτητη κινηση (λογω και της προϊστοριας μας).
Για να το κανω πιο συγκεκριμενα στα points σου:
PaokCuba4 έγραψε:Πρώτα απ'όλα πηγαίνεις από πάνω προς τα κάτω, κάνεις bottom down. Γιατί λόγω της κακής προϊστορίας ακόμα και το διετές συμβόλαιο θα γυρίσει μπούμερανγκ. Και τι εννοώ; Ότι με την παντελή απουσία γνώσεων ή με την παρουσία ασχέτων και παρωχημένων γνώσεων δε θα υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα φέρεις παίκτριες με ικανότητες. Θα είσαι η χαρά των μάνατζερ, θα φορτωνεσαι συμβόλαια και μετά ξανά θα αλλάζεις ομάδες και δε θα έχεις πετύχει τίποτα. Μόνο να δαπανας περισσότερα χρήματα και να μην κάνεις τίποτα
Αρχικα, η υπαρξη του τεχνικου διευθυντη ειναι απαραιτητη, το εχουμε πει εδω απειρες φορες. Και για τις επιλογες παιχτριων αλλα και γενικα οργανωτικα θεματα. Ασυζητητί..
Ο τ.διευθυντής θα σε γλυτώσει από τυχόν 'καραβιές' μανατζερ και σε αυτό το σημείο δεν διαφωνούμε καθόλου. Ίσως θα έπρεπε να το γράψω καλύτερα στο αρχικό μου σχόλιο...
Για το θέμα των επιλογών...
Εγγυηση στις καλες επιλογες δεν υπαρχει, αυτο σαν (δυνητικά) αρνητικό στοιχείο ομως δεν υπερισχύει των θετικών (εξηγούμαι παρακάτω)
Ειτε δεν εχεις τεχν. διευθυντη ειτε ακομα κι αν εχεις, μπορει να γινουν λαθος επιλογες. Μικροτερο ποσοστο οταν εχεις αλλα πάλι μπορει να γινουν. Εκει δηλαδη αν εχεις διετες τι γινεται?
Η απάντηση είναι το διαχειρίζεσαι σαν ομάδα. Συζητάς δηλαδή με τη παίχτρια και προσπαθείς να βρεις λύση. Κι αυτή φαντάζομαι δεν θα θέλει δυο χρόνια απραξίας..
Άσε που και σε μονοετή βλέπουμε παίχτριες να πατάνε στο συμβόλαιο (Βίγγαρς είσαι θεά, πάρε μας όλα τα λεφτά)
Είναι πιο πολυ θέμα τ.διευθυντή/διοίκησης, παίχτριας και γενικότερα οργάνωσης της ομάδας πάρα της διάρκειας συμβολαίου δηλαδή...
Όπως το βλέπω εγώ, σαν θετικό στοιχείο το διετες δειχνει εμπιστοσυνη στη επιλογη σου, δινει ασφαλεια στην αθλήτρια, χρονο να προσαρμοστει και να δεθει με την ομαδα.
Στην τελική μπορούμε να το δούμε και σαν φιλοσοφια της ομαδας το τι συμβολαια δινει, χωρίς έχει να κάνει με την επιτυχια των επιλογων.
Οσον αφορα το θεμα του μπατζετ που θέτεις για τις αποτυχημενες επιλογες, θα μπορουσε να παει και στο 1+1 σαν εναλλακτική ο Αμοιρίδης.
Στης Χανταβα το 1+1 δεν ειχε τ.διευθυντη ετσι κι αλλιως. Ουτε ο ιδιος την ηξερε (εχει ομολογησει οτι ηταν παντελως ασχετος οταν ξεκινησε το τμημα) σαν αθλητρια. Μονο που του ειπαν οτι ειναι διεθνης με βαρβατο βιογραφικο, την εμπιστευτηκε.
Θα μπορουσε να μη βγει σαν επιλογη..
Αυτο δεν εχει σχεση ομως με τη κινηση να την εμπιστευτεις.
Το διετές δηλαδή πιστεύω τη βοήθησε και την ίδια εν τέλει. Πόσω μάλλον που την έκανες και αρχηγό. Της έδωσες εμπιστοσύνη και ασφαλεια και τα πηρες πισω.
Δε λεω προς Θεου οτι παντα θα βγαίνει σε καλό, αλλά είναι μια συνολική στρατηγική της ομάδας που πιστεύω θα είχε θετικό αντίκτυπο.
PaokCuba4 έγραψε:Επιπλέον ο Πρωταθλητισμός δε γεννάται από τη διάρκεια ενός συμβολαίου. Είναι οι γνώσεις και η παρουσία ενός προπονητή που θα δώσει αυτό το χαρακτήρα. Όταν θα φέρεις έναν προπονητή σαν τον Καλμαζίδη ή τον Μιλενκόσκι ακριβώς και θα δεις μια ομάδα να δουλεύει και μέσα στο γήπεδο να χτίζει το χαρακτήρα της. Ο Καλμαζίδης με την παρουσία του στους άνδρες έχτισε το χαρακτήρα που σου έφερε το Νταμπλ, και ο Μιλενκόσκι με την παρουσία του να σου φτιάχνει ομάδες που να φέρνουν τίτλους υπό δύσκολες συνθήκες. Επίσης η παρουσία ενός σοβαρού προπονητή έφερε και παίκτες που βοήθησαν στο να επιτευχθούν οι στόχοι, καθώς ο προπονητής ήταν αυτός που διέθετε τις γνώσεις.
PaokCuba4 έγραψε:Στο ότι άμα δεν υπάρξει οργάνωση και άνθρωποι με γνώσεις, δε θα υπάρξει καμία αλλαγή και κανένα συμβόλαιο δε θα σου χτίσει φανέλα και χαρακτήρα Πρωταθλητή. Μόνο άστοχες κινήσεις και ακόμα περισσότερα χρήματα χαμένα.
Σιγουρα παιζει μεγάλο ρολο ο προπονητης, οπως για μενα παιζει πολυ μεγαλο ρολο η πασαδορος. Οπως και οι υπολοιπες παιχτριες φυσικα.
Δεν ειπα ομως κάπου το αντιθετο για τα παραπάνω...
Το διετές συμβόλαιο δεν γενναει πρωταθλητισμο ουτε ειναι το πρωτο που πρεπει να κανει η διοικηση. Ομως ειναι απαραιτητο να υπαρχει (για τις καλες ξενες τουλαχιστον) στον ΠΑΟΚ αν θέλουμε να κάνουμε πρωταθλητισμό.
PaokCuba4 έγραψε:Και θα σου κάνω μια ερώτηση. Ο γυναικείος ΠΑΟΚ με Ζακοτς προπονητή και με το έργο που άφησε, εάν είχε τώρα διετή συμβόλαια σε ξένες παίκτριες θα έβγαζε χαρακτήρα Πρωταθλητή ή θα ήταν τόσο σίγουρο ότι θα ήταν όλες παίκτριες ουσίας;
Προβοκατόρικη και πονηρή ερώτηση χαχα
Η απάντηση μου ειναι πως αν είχαμε κρατήσει καλές ξένες - που θα ήταν και παλιές καραβάνες στην ομάδα - δεν θα άφηναν αγωνιστικά να φτάσουμε σε αυτό το σημείο...
PaokCuba4 έγραψε:Και επειδή αναφέρθηκες στο παράδειγμά μου, πρώτα απ'όλα καμία ομάδα σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν παίρνει χρήματα εάν δε φτάσει σε ημιτελική φάση τουλάχιστον. Και στα ημιτελικά τα χρήματα είναι αστεία. Μόνο ο νικητής και ο φιναλίστ παίρνουν ένα καλό ποσό. Δεύτερον επειδή όλες οι ομάδες δε στηρίζονται από κρατικά όργανα, αλλά από χορηγούς ιδιωτών και όχι δημάρχων αναφέρθηκα στα παραδείγματα της ΖΑΚΣΑ και της Ζιραατ. Διότι καμία επιχορήγηση δεν έχει δοθεί σε αυτός τις ομάδες από τοπικό φορέα ή από το κράτος. Και εκεί που ήθελα να καταλήξω είναι στο ότι επειδή ψάχνονται για να χτίσουν το μπάτζετ της επόμενης περιόδου οργανωμένα, καταφέρνουν και χτίζουν ισχυρά μπάτζετ. Ενώ παράλληλα προσπαθούν να μην μπουν μέσα ή να βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες υποχρεώσεις.
Οι ομαδες παιρνουν λεφτα απο το στοιχημα οταν συμμετεχουν σε Ευρωπαικες διοργανωσεις, αυτο που αρχισε απο τον Αυγενακη ακομα τρεχει.
Δεν εννουσα απο τη CEV να παρεις χρηματα, απο τον Αυγενάκη ήθελα βρε να πω και δεν το έγραψα...
Για να το κανω λιανα, μια τυπικη μικρομεσαια Ελληνικη ομαδα εχει εσοδα απο τον δημο (και κυριως τους χορηγους του δημαρχου) και τα λεφτα απο το στοιχημα (τα οποια ειναι αρκετα σε ομαδες που παιζουν Ευρωπη). Τα γύρω-γύρω είναι ψίχουλα.
Το παραδειγμα σου για την αβεβαιότητα του μπατζετ αφορα αυτες τις ομαδες, οχι τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακο σιγουρα, τον ΠΑΟ (προσφατως).
Αυτοι αν θελουν εχουν την οικονομικη δυνατοτητα να κανουν διετη συμβολαια.
(εννοείται αυτά για την Ελλάδα μιλώντας, οι ξένες ομάδες που αναφέρεις παίζουν με άλλους όρους)
Στα του ΠΑΟΚ συγκεκριμένα, τα έσοδα είναι από ερασιτέχνη (που προέρχονται απο τη σύμβαση που έχει η ΠΑΕ με τον ΑΣ - άρα του Σαββίδη είναι έμμεσα τα λεφτά με διαχειριστή τον Κατσαρή), από γύρω-γύρω μικρούς χορηγούς, τον μεγάλο χορηγό Αμοιρίδη, από το στοίχημα του Αυγενάκη και τα ψιλά απο εισητήρια και Youtube.
Αμοιρίδης δηλαδή με μια νότα Κατσαρή και λίγο από ΝΔ-στοίχημα. Αυτό είναι το τμήμα από άποψη εσόδων.
Αμοιρίδης βασικά.
Πολύ ωραία κουβέντα είναι αυτή που ανοίγεις για μια πιο οργανωμένη προσπάθεια του εμπορικού τμήματος με σκοπό την προσέλκυση κι άλλων μεγάλων χορηγών.
Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος όμως, όπως κι εσύ φαντάζομαι..
Οι όποιες ελπιδες μου είναι στην άλλαγη ηγεσίας του ΑΣ, αλλά και πάλι κρατάω μικρό καλάθι....
Μόνο αν αποφασιστεί από το κράτος ή κάποιο δήμο σε συνεργασία με τον ερασιτέχνη να γίνει βολεϊκο γήπεδο, θα ακολουθήσουν και οι χορηγοί...
Από μόνοι μας να οργανωθούμε και να βρούμε από πριν χορηγό να μας κάνει γήπεδο (ιδιωτικά δηλαδή) δεν θα γίνει ούτε σε χίλια χρόνια...
PaokCuba4 έγραψε:Όσον αφορά για το σχεδιασμό του Απριλίου, η ευθύνη ανήκει στον Α.Σ. και μάλιστα είναι πλήρης η ευθύνη. Ο τεχνικός διευθυντής είναι παράγωγο του σωστού προγραμματισμού. Ο Α.Σ. φέρει την ευθύνη ακριβώς διότι δε σκέφτεται νωρίς να θέσει το μπάτζετ της χρονιάς ψάχνοντας χορηγούς και παίκτες και απλά περιμένει μοιρολατρικά να έρθει το τέλος της χρονιάς και τότε που καθορίζεται το μπάτζετ λόγω των χρημάτων που παίρνει από τον Σαββίδη. Αυτό το περίφημο "συζητήσεις στο τέλος της χρονιάς" έχει αφήσει την ομάδα να χάνει παίκτες με τους αντιπάλους να κλείνουν παίκτες από τις αρχές Απριλίου (βλέπε Βουλκιδη για παράδειγμα). Και μάλιστα τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα γιατί φέτος έχουμε εκλογές στον Α.Σ. και κάθε απόφαση θα καθυστερήσει παρά πολύ. Να με θυμηθείς σε αυτό. Αυτό το καλοκαίρι φοβάμαι περισσότερο.
Εχώ πάψει να ασχολούμαι, έχει κουράσει η αβελτηρία, το δημοσιοϋπαλληλίκι, τα πολιτικά (και μη) ρουσφέτια που χαρακτηρίζουν τον ερασιτέχνη.
I take your word for it, περιμένω να δω τι άλλο θα ζήσουμε και αυτό το καλοκαίρι
PaokCuba4 έγραψε:Και μάλιστα θα σου πω το εξής, μεγαλύτερο λάθος θεωρώ που δε συζήτησαν καν με τη Λι και δεν έλυσαν το θέμα με τον Φενολιο και άφησαν να φύγει η παίκτρια χωρίς μια στοιχειώδη προσπάθεια. Γιατί ακόμα και να δεχτούμε ότι η Ραπιντ έδωσε χρήματα, εμείς δεν μπήκαμε καν στον κόπο να ακούσουμε ή να δούμε τα θέλω της παικτριας.
Στα της Ντα Γιονγκ εχω μάθει πράγματα που δεν εχω την άδεια να πω...
Όμως μπορώ να πω οτι με Μάρκο δεν έμενε ασχέτως χρημάτων. Μάλιστα, η Chemik της έκανε προσφορά όταν τελείωνε από τη Ρουμανία και όταν πήγε ο Μαρκο στη Chemik η μεταγραφή κόπηκε. Δεν γουστάρει ο ένας τον άλλο...
Επίσης πάνω στο point σου, μπορώ να πω ότι η Ντα Γιόνγκ ύπεγραψε με τη πρώτη ομάδα που τη πλησίασε (Ραπιντ) και δεν περίμενε για άλλες προσφορές. Αυτό έγινε ποοοοολύ νώρις (Φεβρουάριο), όταν είχε σπάσει το γυαλί με τον Μάρκο δηλαδή.
Λάθος κίνηση της ίδιας που το κατάλαβε μετά...
Αν περίμενε θα είχε καλή πρόταση από τον Αμοιρίδη, ενώ έχασε και ευκαιρία να πάει σε καλύτερο πρωτάθλημα αμέσως μετά τον ΠΑΟΚ αφού την πλησίασαν από Πολωνία, Ιταλία και αλλού Απρίλιο-Μαϊο και αυτη απαντούσε αρνητικά αφού είχε ήδη συμφωνήσει με Ραπιντ...
ΥΓ. Ότι και να απαντήσεις δεν θα με ρίξεις στο 'βούρκο' και τρίτη φορά, να ξέρεις.... (αστειεύομαι φυσικά)
Νομίζω ξέπερασα τον εαυτό μου σε ανάρτηση-μακρυνάρι
ΥΓ2. Την κουβέντα περί ερασιτέχνη, χορηγών και γηπέδου θα ήθελα να τη ξανακάνουμε πάντως
Χάθηκε μια ευκαιρία με τις πρόσφατες εκλογές, αλλά η αλλαγή στον ερασιτέχνη μπορεί να ανοίξει δρόμο
Ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχουμε καν διατυπώσει την επιθυμία σαν βολεϊκος ΠΑΟΚ για ένα δικό μας 'σπίτι' ακόμα...
Βέβαια, η αντιμετώπιση μας απο τη πολιτεία στο θέμα της Τούμπας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας