Ale έγραψε:Έχεις δίκιο. Τα ασύρτικα της Σαντορίνης είναι όντως παγκόσμιας κλάσης. Στο ίδιο επίπεδο με τα ξένα, που αναφέρω.
Μετά έρχεται η μαλαγουζιά και τα μοσχάτα. Το πρόβλημα έρχεται, όταν σε έναν σοβαρό παραγωγό αντιστοιχούν δέκα λαμόγια και αστοιχείωτοι. Έτσι δεν μπορείς να πεις, πως μπορείς να ανταγωνιστείς την Αλσατία π.χ., διότι εκεί και το πιο φθηνό κρασί τους έχει κάτι να πει.
Από ελληνικά κόκκινα, φοβερά είναι τα ξινόμαυρα της Γουμένισας και της Νάουσας, όπως και κάποια αγιωργίτικα από την Πελοπόννησο.
Αυτό που θα σε ξετρελάνει, αν το βρεις και το πιεις, είναι η Λημνιώνα ενός παραγωγού από τον Τύρναβο, του Ζαφειράκη.
Τα κόκκινα ωστόσο, δεν παίζουν μπάλα στα ίδια επίπεδα με τα λευκά, όμως οι προυποθέσεις υπάρχουν για να πάρει μπρος η εξαγωγική (άρα και ανωτέρας ποιότητας) ελληνική οινοποιία ξανά.
Σε περίπτωση επιστροφής στην δραχμή, οι σοβαροί οινοποιοί θα ανοίξουν σαμπάνιες. Θα χαθούν οι επιδοτήσεις μεν, αλλά θα κερδίσουν φοβερό πλεονέκτημα στις τιμές πώλησης στο εξωτερικό.
Σαφως και στο συνολο δε μπορεις να ανταγωνιστεις καποιους που κανουν αυτη τη δουλεια με σοβαρο τροπο εκατονταδες χρονια πριν απο σενα .Ομως πλεον οι Έλληνες, εχοντας καταλάβει εδω και καιρο οτι εγκληματουσαν με τις ρετσινες και τα κοκινελια,αντιγράφουν τεχνογνωσια και αλλάζοντας φιλοσοφια και τροπο σκεψης* ,εχουν αρχισει να βγαινουν μπροστά.Και βγαζουν πλεον αρκετα μικρα διαμαντακια που με τον καιρο θα γινουν σπουδαία.Εγγυάται γι αυτο το μοναδικο ελληνικο τριπτυχο εδαφους ήλιου και θαλασσας.Δεν ειναι τυχαιο που το αιγαιο βγαζει νοστιμότερα ψαρια απ τον ατλαντικό

Οποτε μιας και δηλώνεις και αντιμνημονιακος και ουχι γερμανοτσολιας

θα πρεπει νομιζω να περιλαμβάνεις και ελληνικά κρασάκια στις προτασεις σου.
* Αν εχεις πιει πχ το Blanc de gris του Τσελεπου καταλαβαίνεις τι θελω να πω.