anekfrastos έγραψε:
δεν έγραψα για καμιά κερδοφορία
Αλλά το να συσσωρεύεις χρέη δεν είναι η λύση. Σε ξαναρωτάω, θέλεις να γίνουμε ΑΕΚ;
Τα 60+ εκατομμύρια που έβαλε ο Ιβάν πως ακριβώς τα πληρώσαμε εμείς; Να βάλω σ' αυτά και τα περίπου 25-30 από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα των οφειλών που διεγράφησαν (με αρκετή πίεση και του Ιβάν);
Και στην τελική εγώ δε λέω να μην παίρνουμε καλούς παίκτες και να μην κάνουμε πρωταθλητισμό.
Το ακριβώς αντίθετο λέω και γράφω χρόνια τώρα.
Ότι για να κάνεις πρωταθλητισμό στην Ελλάδα πρέπει να φτάσεις σ' ένα σημείο που να μπορείς να αγοράζεις κάθε χρόνο και 2-3 παίκτες των 2-3-4 εκατομμυρίων. Όχι μόνο "λαχεία" των 400 χιλιάδων. Τα λαχεία σου βγαίνουν 1 στις 10.
Αν παίρνεις όμως παίκτες της αξίας π.χ. του Μπάλιτς ή παίκτες επιπέδου Ζιλμπέρτο, Σισέ, Ριβάλντο κλπ. σε φυσιολογικές ηλικίες (μέχρι 31-32) που ξέρει όλος ο κόσμος ότι μπορουν να κάνουν τη διαφορά.
Και αν θες να παίρνεις τέτοιους παίκτες θα πρέπει να ξέρεις και να πουλάς, όχι μόνο να αγοράζεις. Και στην αγοραπωλησία τεράστια σημασία έχει και η χρονική στιγμή. Όταν λοιπόν κάποια στιγμή ένας παίκτης μπορεί να σου φέρει τα 10πλάσια απ' όσα έδωσες για να τον πάρεις, ίσως να πρέπει να το σκεφτείς προτού πεις όχι.
Φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού, φτάσαμε να χρωστάμε 35+ εκατομμυρια, να μην παίξουμε Ευρώπη, να ξεροσταλιάζουμε για μια φορολογική ενημερότητα και μισή εγγυητική επιστολή, να αγωνιούμε αν ο Χ γυρολόγος που πέρασε πριν από χρόνια από την ομάδα και έχει λαμβάνειν θα κάνει ασφαλιστικά μέτρα. Γινόταν συζητήσεις στα ράδια και στα φόρουμ αν είναι καλύτερα να πέσουμε στη Δ'. Και νομικοί είχαμε γίνει και λογιστές και απ' όλα.
Αλλά τα ξεχάσαμε σε ελάχιστο χρόνο. Ξαφνικά με έναν "μεταφυσικό τρόπο", "δεν είμαστε λογιστές" και δε μας νοιάζουν τα οικονομικά.
Κοίτα αδερφέ, τα χρήματα οποιουδήποτε, είτε του Ιβάν είτε της ΠΑΕ, δεν είναι μαρουλόφυλλα και όσο περισσότερο τα εκτιμάς και δεν τα σκορπάς τόσο πιο πιθανό είναι κάποτε να ευημερήσεις.
Μετά από 3 μνημόνια ακόμα λέμε "δε με νοιάζει η κερδοφορία της ΠΑΕ";
Γυρίσαμε πάλι στο "είναι τρελός ο χορηγός" που φωνάζαμε για Μπατατούδη και Γούμενο;
Εσύ και ο Παλαιολόγος μπορεί να είστε "οπαδοί", όπως λέτε. Εγώ δεν είμαι και, εδώ που τα λέμε, πιστεύω πως ούτε κι εσείς. Το "οπαδός" βγαίνει από το "οπάζω" που σημαίνει κάνω κάποιον ακόλουθο. Εγώ ακόλουθος δεν θέλω να είμαι, δε θέλω να με χαρακτηρίζει αυτή η λέξη.
Εγώ θέλω να πιστεύω ότι είμαι πρώτα διάφορα άλλα πράγματα, άνθρωπος, πολίτης, πατέρας, σύζυγος, γιος, φίλος, επαγγελματίας κ.α. Μετά είμαι ΠΑΟΚ, γιατί όπως είπε και ο μακαρίτης ο Εκο, το ποδόσφαιρο είναι το σημαντικότερο από τα ασήμαντα πράγματα.
Επειδή λοιπόν είμαι (είμαστε) άλλα πράγματα πριν από ΠΑΟΚ, δε μπορώ στο 95% της ζωής μου να είμαι και λογιστής και επαγγελματίας και ορθολογιστής και να σκέφτομαι και την επόμενη μέρα και να ζυγίζω τις επιλογές μου και να ελέγχω τις παρορμήσεις μου, να σχεδιάζω τα επόμενα βήματα κλπ κλπ και ξαφνικά στον ΠΑΟΚ να σκέφτομαι ανεύθυνα.
Λέμε ότι "ο ΠΑΟΚ είναι μαγαζί γωνία". Κολοκύθια. Κανένα μαγαζί δεν έγινε πραγματικά γωνία με τις επιδοτήσεις και τους χορηγούς. Αυτά έχουν κοντά ποδάρια.
Φτιάξε μια ομάδα που να είναι ανεπτυγμένη σε όλους τους τομείς και προχώρα βήμα-βήμα.
Κάποια (αρκετά) πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη γίνει τα τελευταία χρόνια (ξεκινώντας με τις υποδομές επί Ζαγοράκη).
Και στην τελική, για μένα, είναι μεγαλύτερη περηφάνεια να παίζει το "σπλάχνο" του ΠΑΟΚ Κάτσε στην Ίντερ (όπως ο Στογιάκοβιτς στο ΝΒΑ) παρά να έρθει ο 35χρονος Μπερμπάτοφ, ελεύθερος για το τελευταίο του συμβόλαιο. Αλλά αυτή είναι δική μου λόξα. Γουστάρω να βλέπω τον Λούκας να γαμάει στη Λακορούνια και να ξερογλείφονται μεγάλοι σύλλογοι για την πάρτη του ή τον Βιειρίνια στη Μπουντεσλίγκα και θα γουστάρω αν και ο Χ Μακ πάει, από την "αφάνεια" που τον πήραμε και ξεσκίσει στο καμπιονάτο ή στην πρέμιερ. Γιατί για τα "παράσημα" αυτά έχω (ο ΠΑΟΚ) κάνει κάτι για να τα κερδίσω και έχουν μεγαλύτερη (για μένα) σημασία και ουσία.
ωραία, έρχομαι στην λογική σου ,ας το δούμε και από στεγνά οικονομική άποψη το θέμα.
τι είναι πιο συμφέρον για τον ΠΑΟΚ?
να ξεπουλάμε τους καλύτερους μας παίχτες επειδή ανέβηκε η τιμή από 500.000 στα 4.000.000e ? και να μην κάνουμε ομάδα ούτε στον αιώνα τον αιώνων amin? και απλά να είμαστε τρισευτυχισμένοι που πήραμε 4 εκ ευρώ, και να καμαρώνουμε τον λουκάς στην ισπανία?
η να κρατήσουμε αυτή την ομαδάρα που έχουμε ,που θα παίρνει πρωτάθλημα , θα βγαίνει cl απευθείας ομίλους , και μετά αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερα έσοδα από το cl, χορηγούς,τηλεοπτικά, κόσμο, όπως επίσης θα έρχονται και παιχταράδες λόγο συμμετοχής στο cl....
δηλαδή να κάνουμε αυτό που έκανε ο γαύρος και μεταφράζεται στα παρακάτω ενδεικτικά νούμερα
ΠΑΕ ολυμπιακός έσοδα 2012-13 62.000.000 euro
2013-14 92.000.000
ΠΑΕ ΠΑΟΚ έσοδα 2012-13 14.000.000 euro
2013-14 18.000.000
όπως βλέπεις μας χωρίζει το χάος από τον γαύρο , και αυτό έχει να κάνει με την συμμετοχη του στο cl.
επόμενος ακόμα και από στεγνά οικονομική άποψη να το δεις το θέμα, την ΠΑΕ ΠΑΟΚ την συμφέρει να κρατήσει όλα αυτά τα ταλέντα που έχει εκεί μέσα, και του χρόνου 2-3 επιλεκτικές αυστηρά επιλογές ποιότητας , και είμαστε έτοιμοι....
και αυτό θα οδηγήσει και εμείς οι φίλαθλοι-οπαδοί να γουστάρουμε, και ο σαββίδης να βγάλει τα $ που τόσο θέλει ( αν θέλει ) και θα είμαστε όλοι ευτυχισμένοι....